Ziadna fyzicka namaha a stresy, oddych, dostatok spanku, zdrava strava. To vsetko sa snazim, na stravu si davam pozor, ziadne "umele" veci resp. co najmenej. Ale viete mi poradit ohladne napojov? Viem, ze kava a klasicke caje by sa nemali kvoli kofeinu, vraj nie je dobry pri zahniezdovani embrya. A ine caje ake mozem? Ktore bylinky su OK? Nemate nejaky uzitocny link? Dakujem.
Obecně - s ničím to nepřehánět 😉 Klidně se chovat jako těhotná, tzn. spíše čaje ovocné nebo roibos a bylinkové směsi pro těhule a nikoli pro snažilky. Ale vážně to nijak nedramatizovat, všeho moc škodí a trochu ničeho neškodí (pochopitelně vyjma tvrdého alkoholu a cigater) 🙂
Podle mého by se měl člověk chovat takto zodpovědně zcela normálně a změna návyků po ET/KET to nezachrání.
Rekla bych, ze je dobrej priměřenej pohyb, aby byla děloha prokrvená.
Len má pravdu.A zase ak máš nízky tlak (ako napr.ja)tak káva môže len pomôcť-nie uškodiť,ale samozrejme len jedna,aj to nescafe.Istota je istota.Takže papaj čo ti chutí a spôsobuje radosť-nie trápenie,stresovanie atd.Vela šťastia! 🙂
Jinak na tento dotaz, když jsem odcházela po ET mi dr. vysloveně řekla - proboha, hlavně se teď nenatáhněte doma do postele, abyste vylezla až za 14 dní! Chovejte se úplně normálně.
Vyslovený zákaz mám jen na - přehřívání organismu (sauna, horká vana, slunění), cigarety (ovšem když dá někdo krabičku denně, abstinencí po ET to nespasí) včetně pobytu v zakouřeném prostředí, alkohol a určité chemikálie (čili nejít natírat plot a barvy ředit toluenem). Pohyb dostatečný, vynechat "skákavé" sporty typu aerobic.
Já tedy žádnou zvláštní životosprávu nedodržuju, dokonce i tentokrát piju kafe, tedy pokud se tomu instantnímu napůl s mlíkem tak dá říkat 🙂
Ale je taky fakt, že se jinak stravuju celkem zdravě.
O víkendu jsem si dala decku červeného a nemám z toho žádné výčitky.
Mne po ET zase dr.výslovne povedal,že v den ET mám polihovať!Nič iné len polihovať!A do normálnych činností (ako umytie riadu,upratať,zájsť do obchodu)mám robiť až nasledujúci den. 🙂
Pri prvom IVF som to nedodržala a hned po ET som pol dna behala po obchodoch a zhánala topánky pre seba aj muža.Vtedy to vlastne nevišlo ☹ aj ked som dostala embijko na známku:1-2
No a pri druhom IVF som sa rozhodla ten prvý den ležať ako kázali.Ležala som aj po ceste autom domov!A teraz to vyšlo! 🙂 Aj ked s embrijkom známky: 2
Je jasné,že to nemuselo výjsť len skrz to polihovanie atd,ale ja sa tomu snažím uveriť a beriem to ako hlavný dôvod. 😉
cikyta: to se neda takhle rict.
Ja nelezela, vařila jsem, meli jsme grilovani, dala jsem si trochu vina, druhej den byla na vylete na Karlstejne (ostatní tam jeli na kole - to jsem si teda netroufla, takze jsem řídila, což se prý taky nemá) a vyslo to. Kamaradka jela domu z CARu autobusem, pak byla s manželem na hororu - říkala si: teď jsem jedno mimčo ztratila v MHD a druhý mi v kině hrůzou umřelo a taky to vyšlo.
Bych řekla, že je ten úspěch téměř neovlivnitelnej - dělat vyloženě rizikový věci je blbost, ale zase se přehnaně šetřit...
Ale kdyby to první nevyšlo, tak bych se chovala jako ty - raději bych odpočívala víc. V CARu nám říkali, že jsou ale ženský, který chodí celou dobu po ET jenom na záchod, jinak leží a nevyjde jim to☹.
No vidíš, u nás dělali rozsáhlou studii na stovkách pacientek a zjistili, že to nemá význam... Takže to preventivně všem zakazujou a těhulí maj dostatek 😀
Ležala som len PRVY den! Nešetrila som sa prehnane. Dokonca na druhý den po ET som prežila môj životný šok,ked ma napadol zúrivý vlčiak a dohrýzol aj môjho psa po celom chrbte.Ale to jedno.Základ je,že ma v tej chvíly strašne rozbolelo brucho ako na silnú mrchu a neverila som , že by mi to vtedy s tehotenstvom vyšlo.
No fakt, u nás ani nedávají neschopenku, takže ženský jdou hned po ET do práce... Docela extrém, no, ale uklidňuje mě, že je to špičkové pracoviště s výbornými výsledky a snad vědí, co dělají 🙂
Len, ono je otázka, kolik ženských jde skutečně do práce. Ono si jich pár vezme dovču, pár zajde ke svému gyndaři nebo praktickému, někdo má to štěstí a maká z domova.....
Aj u nás je špičkové pracovisko s výbornými výsledkami a kto chce,dajú mu PN. (Nieje zamestnanie ako zamestnanie) Car navšetvujem doteraz,nech mám pri UTZ istotu odborníka.
Já u prvních dvou transferů spíš ležela, tedy hlavně ty první dny a hlavně u prvního IVF a stejně to nevyšlo, takže teď při třetím už neležím vůbec.
Jinak Campi, mně v Pronatalu řekli, že řízení vůbec nevadí.
Jo, Jmiso, leda tak, že by jako těhotněly ty, co doma polehávají, a zbyek pracujících žen tvořil tu neúspěšnou půlku 😀 Ne fakt, tu studii jsem si nevymyslela, zkoumali, jestli po ET neležet, ležet hodinu, dvě, půl dne, den, víc dní... a došli k tomu, že je to +- jedno, úplně nejhůř snad dopadly ty, co ležely nejdýl 😒 No, já taky žádný extrémní sporty nedělala, ale v práci jsem se rozvalila ve svým pohodlným křesílku 🙂
Cykyta, z čehož plyne, že každý dělá, jak uzná za nejvodnější a výsledky jsou hlavní 🙂 A neexistuje všeobecné doporučení, protože kdyby někde existovalo prokazatelně úspěšnější řešení, už by ho dávno doporučovali všude 😉
Já myslím, že to řízení by mohlo vadit, pokud se bere Utrogestan, protože po tom jsem extrémně spavá a vysloveně to na něm i uvádějí...
No len my v práci si nesmieme ani čupnúť,nie ešte sadnúť a už vôbec nie do "kresílka".U nás treba 10 hodín stáť na mieste a postojačky šiť smradlavé ťažké kožené autopoťahy!
Len, no tak jsem to až nemyslela.
Ale prostě si nedělám iluze, že tam nechodí ženský jako já, co by jim Řežábek a spol. mohli klidně vtloukat do hlavy, že pracovní proces nevadí 😀 😀 a já bych stejně zůstala doma. 😀
Presne tak.Ked sme sa pýtali dr. pri prvom neúspechu IVF že : PRECO?
Odpoved bola-príčin mohlo byť spústa.....Od genetickej nezhode informácii embrii,po nekvalitné vajíčka atd......Takže bud alebo. 🙂
No tak Cykyta, to je jasný, že při takovýhle práci by se mělo okamžitě zůstat doma, to už nemá s klidem nic společnýho 😔
Jmisa, jak se znám, tak já bych se doma namakala (fyzicky!) desetkrát víc než v práci 😀 Už 14 dní jsem nevytřela podlahu a ta kopa prádla na žehlení taky pěkně straší 🤐 V práci makám hlavou a v sedě, tak je to dobrý 🙂
Napríklad pri prvom IVF ma prenášali po ET na postel na 15min.A teraz,ked nám to vyšlo ma nechali ležať rovno na tom stole,koze a ani somnou nehýbali-tak ktovie...možno je tá príčina aj to 🙂
Ja som si doma porobila viac,ked som chodila do práce.
Teraz,ak náhodou nevraciam a cítim sa trochu dobre chcem si porobiť rôzne veci doma.....ale....... neverili by ste aká som lenivááááááááááááááá 😀
No tak mě tam nechali asi tak pět minut s tím, že těch pár mililitrů už se dávno vstřebalo, vajíčko se zachytilo a už ho nikdo nevyklepe... I když pochopitelně, že jsem si pak nešla zaběhat maratón 😀 Já tu teď básním, jak jsem dělala všecko, ale vlastně ještě nevím, jestli nám to vůbec vyšlo 😉 Jenom vím, že celková úspěšnost je u nás dobrá. A daleko víc, než že bych si myslela, že ta "běžná životospráva" pomůže lepšímu zahnízdění embrya, tak si myslím, že mu nepomůe ani neuškodí, ale pomohla mně, abych se z toho všeho nezbláznila 😉
Já bych řekla, že úspěšnost je obdobná všude, z čehož pramení, že prostě někdo kliku má a další dva ji nemaj.
Tak 🙂 I kdyby se na hlavu stavěli...
No a to som bola smutná,že u nás nechávajú ležať len 15 min. a v iných caroch na SK aj 30 minút! A dokonca v zahraničí si v care celý den!
U nás to bylo naopak. Při neúspěšném IVF v dubnu jsem se slušně válela, vařil manžel, já jen polehávala, popř. lehké procházky. A nic.
A teď? Válela jsem se teda hned po ET, ale to jen proto, že mi bylo fakt ouvej a hrozně mě bolelo břicho. Ale další den už jsem šla do krámu, vařila kulajdu a pak už jsem šla do práce. Takže klidový režim nic moc. A zadařilo se.
jak píše Jmis. Není to o tom, jestli někdo leží nebo ne. Ale o tom, jestli má kliku.
jmiso: s tim rizenim je to podle mého blbost, ani to v Pronatalu neříkali, ale občas takový názory čtu - že jsou tam jemný vibrace při jízdě a že při kroucením volantem pohybuješ břichem.
cikyta: já vím, že jsi psala první den a ono je to nakonec jedno, když už člověku roste dítě v břiše 😎
Cikyta, tak evidentně jak kde 😉
Campi, fakt si myslím, že to řízení nevadí proto, že bys mohla ublížit embryu, ale proto, že bys mohla ublížit sobě (nabourat se), protože po Utrogestanu může být zhoršené vnímání... O vibracích jsem teda neslyšela 😒 Já si schválně dávala pozor, kdy a jak namáhám břicho, no a zjistila jsem, že ve spoustě situací - když se posadím na posteli, když si zavazuju tkaničku u boty, když si beru hrnek z police... Prostě doma i v práci 🙂
Teda - smutná? Cikyta? Já byla naštvaná, že tam musím tak dlouho tvrdnout. Ještě že jsem s sebou měla časák a mohla si číst... A to jsem ležela asi tak hodinu...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
nikto?? tak dik ☹