Životaschopné a zamrazené embryá

mesiacik2
23. okt 2011

ahojte, chcem sa opytat vsetkych zien, ktore podstupili umele oplodnenie alebo sa chystaju na to: nevadi vam, ze pri tomto procese sa vytvori viacero embryii (detitciek v preklade), z ktorych sa vyberu zivota schopne (zvysne sa zlikvduju), jedno dve sa implantuju do maternice a zvysok sa zamrazi ako nanuky na horsie casy? Len ma zaujima ci ste sa zamysleli aj nad tymto a ako si to vysvetlujete? Pre mna je to hrozostrasne a nevedela by som sa zmierit s tym ze Janko sa narodi a Zuzka s Katkou a Vincentom cakaju v mraziaku...

nibiru
23. okt 2011

no ale ved katka a vincent cakaju u zdravej zeny vo vajecnikoch pri inej teplote!tiez sa po ceste do maternice po neuspechu likviduju ...vela žien je stastnych ze existuje umele oplodnenie a nemaju inu moznost ako podctupit umele oplodnenie a obycajne nechcu len 1dieta a je jednoduchsie odobrat zdrave v tom case kedze ak by odobrali len 2 vajicka o 2r by nemuseli ziadne alebo by neboli dobre spermie a naco trápit zenu,muza tolkymi hormonmi?ked nemusia 😉

takyja
23. okt 2011

@mesiacik2 Je to dobrá otázka, snad budu mít v životě štěstí a nebudu nad ní muset bádat v osobní souvislosti - ale už jsem o tomtéž přemýšlela. Ono se to totiž ve chvíli, kdy má člověk děti, zhmotní - ta představa.
@nibiru Právě že nečekají, nejsou to oplodněná vajíčka - jsou to neoplodněná vajíčka a v tom je velký rozdíl. A myslím, že autorka cháper proč to lidé podstupují, ale zamýšlí se nad tím z etického/morálního hlediska...

nibiru
23. okt 2011

@takyja myslim si ze kedze je to jedina moznost ako mat biologicky vlasne dieta sa par ktory zufalo caka na dieta ani nezamysla a v celku je rad ze tam cakaju co ak to nevyde na prvy krat ?

adija13
23. okt 2011

@mesiacik2
ty mas deti? ak hej, prirodzenou cestou?
vies kolko si zena vytrpi predtym nez pride do stadia embryii? su to dni napatia, bolesti, strachu a neistoty. kto to nezazil, nevie o com to je.
ja mam dcerku po umelom oplodneni, bude mat 2 roky. od jej narodenia sa snazime prorodzenym sposobom o druhe babatko, no nejde to a ani nepojde. mame zmrazenych 5 embryii a som za ne vdacna a tesi ma, ze je sposob akym este mozem mat babatko.
vkladali mi 2 embrya a jedno zaniklo, vstrebalo sa, niekomu sa vypudi, ide tu uz o prirodu a ta vie ako si so vsekym poradi.
ja si myslim, ze pre take pary ako sme my je tato cesta riesenim a nemali by ju ini odcudzovat!!!
ale to je vec nazoru, 100 ludi, 100 chuti.

mesiacik2
autor
23. okt 2011

@nibiru neoplodnene vajicka nepomenuvam- davam mena len zivym ludskym byytostiam ktore zacinaju svoj zivot pocatim. Len ma fascinuje ze niekomu kto tak zufalo tuzi po dietatku nie je luto aj tych zamrazenych ktore su tiez jeho detmi a maju mizivu sancu zit svoj zivot.

dafy
23. okt 2011

@adija13 suhlasííím uplne.........mesiačik nechci zažiť ten pocit ked nemožeš otehotniet prirodzene...spravila by si aj nemožné len aby si mala vlastné dieta ☹

mesiacik2
autor
23. okt 2011

@adija13 mam dve deti a cakam tretie prirodzenou cestou. Ano som ta stastnejsia. Ak by som nemohla otehotniet tak by som rozmyslala nad adopciou- tolko deti je samo a cakaju kedy s ich niekto zoberie a spravi ich svojimi detmi. Kazde dietatko ktore vznikne c uz prirodzenou alebo umelou metodou oplodnenia je darom o tom niet pochyb-preto ma zaraza ze kedze si to uvedomujes- nieje ti luto tych 5 tvojich zivych deti zamrznutych v mraziaku ?! Dufam ze sa rozhodnes pre dalsie umele oplodnenie a vynosis ich vsetky lebo su zive a zasluzia si ta ako matku kedze inak ich odsudis na smrt. Neviem kolko bolesti si zena kvoli tomu vytrpi ale tiez netrpim Parkinsonom ani inymi chorobami a mam svoje vlastne utrpenia o ktorych zase nevies ty nic - hodnotim to preto mozno z nadhladu a snazim sa o objektivnost.

monivo
23. okt 2011

@mesiacik2 taky mám dceru z umělého oplodnění. Do toho všeho ještě narozenou již v 28tt. Takže opravdu vymodlené dítě. Máme ještě 11 zamražených embryí a jsem za to ráda, protože se od porodu nechráníme a druhé těhotenství se stále nekoná. Také doufám, že už nebudu muset podstoupit píchání injekcí apod. Já o tom jako ty takhle detailně nepřemýšlím. Kdyby ano, děti bychom asi nikdy neměli. Jsem ráda, že v dnešní době jsou tyto možnosti. Pro mě je těch 11 embryí jen číslo, tudíž vidina toho, že ještě někdy snad budeme mít další dítě. Jakmile už je nebudeme chtít, nechám na lékařích, ať s nimi naloží tak, aby buď díky výzkumu nebo i jinou cestou pomohla dalším neplodným párům.

strapco13
23. okt 2011

@mesiacik2 embrijka sa daju darovat...su zeny co nemozu mat vlastne dieta ani umelym oplodnenim..co prisli pri chorobe, mimomaternicovom tehu o oba vajecniky..proste nemaju moznost mat svoje vlastne dieta ani s pomocou lekarov
je to v podstate adopcia...len s tym rozdielom, ze dietatko sa vyvija uz v mamicke, ktora si ho po porode necha, prejde vsetkymi tymi hormonalnymi zmenami a ma dietatko od prvej sekundy, moze ho dojcit /aj ked dojcit sa da aj adoptovane "hotove" babatko/
klasicka adopcia..cize adoptovanie si uz narodeneho "hotoveho" dietatka je pre zeny co nemozu donosit dieta alebo chvu dat sancu dietatku, ktore nezije so svojimi biologickymi rodicmi
ale ja v tom rozdiel nevidim..ide predsa o darovanie zivotra dietatku

nepatri sa odsudzovat niekoho...a uz vobec nie zeny, teda pary ktore maju tu smolu, ze nemaju moznost otehu prirodzene...najma ked nevies ake je to "peklo" kazdy mesiac robit test a nie a nie tam najst tie 2 palicky

ja som nastastie otehu lahko..a mam v sebe dostatok empatie aby som nerypala do najbolestivejsieho miesta
a nezakladala taketo temy kde dopredu si mozes byt ista, ze sa ti ujde velka vlna hnevu a vela zien rozplaces...zeny ktore idu na umele oplodnenie, dobre vedia, ze nie vsetkym svojim "mrazacikom" ..ako ich vola moja kamoska a laskou, mozu dat zivot..ale kym nie si v ich kozi, tak nesud..oni si presli svojim peklom

cikyta
23. okt 2011

@mesiacik2 žiadne životaschopné embriá sa nevyberajú a nelikviduju ! Ak, tak samé fragmetuju ☹
Je velký zázrak, ak niečo zostane na zmrazenie, velký zázrak, ak sa to podarí zamraziť a velký zázrak , ak sa to podarí rozmraziť. Mrazenie je úžastná vec, ktorá zabranuje "likvidácí" embrií.
Nie každej výjde hned vklad ET a musia siahnuť niekolko krát po KET.
Každá žena sa snaží dať všetkym svojim embrijkam šancu. Ci už u seba, či darovaním.............Ver mi, každá !!!

(Mne osobne pre info z 27 embrijok zostalo jedno,ktore mi vložili. Všetky embrijka skončili svoj vývin 4 den PK. Nik nevysvetlí prečo......Stáva sa to aj v bežnom procese v tele ženy,len nie každý o tom vie a to 96 bunkové dieťaťko odíde spolu s menzesom.......)

warholette
23. okt 2011

@mesiacik2 embryo nie je dieta, ale zhluk buniek. nemrazia sa zive, vyvinute, zivotaschopne deti, ale bunky, ktore maju potencial v deti sa vyvinut. v tomto si netreba miesat pojmy. rovnako ako ma kazda bunka schopnost zvrhnut sa na rakovinotvornu, no predsa nie je rakovinou, maju aj bunky embrya potencial zmenit sa na dieta, no predsa nie su detmi.

diid
24. okt 2011

@mesiacik2 tebe sa urcite bude pacit oktomama, pretoze ta dala sancu vsetkym svojim embryam 😀 dobry lekar vie podla utz nastavit kedy robit odber vajicok aby nebol prehnany pocet. Na druhej strane menej vajicok, niekedy znamena mensia sanca na embrya. nechcene embrya sa daju darovat inemu paru, daju sa darovat na vyskum, daju sa vlozit do manetrnice v nevhodny cas aby zanikli, niektore rozmrazenie nepreziju, niektore by sa v maternici ani neudrazali. dokonca z buniek embrya dokazu liecit choroby. Niekedy sa transferuju 5 dnove embrya, ale vela embrii prestane rast po 3 dnoch, je to potrat?

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@strapco13 tato tema nie je o tom aby som niekoho zranovala alebo odsudzovala- napr. moja mama ma chcela dat potratit ale nemohla a skoro vobec to nelutuje-neodsudzujem ju ale to neznamena ze jej to odpustim (ak to olutuje tak ano)- to len aby bolo jasno o odsudzovani.
Tema bola zalozena aby ste sa zamysleli ze co je vlastne pre vas umele oplodnenie a ci nahodou nejdete aj cez mrtvoly- lebo tot moj nazor a rada by som aby sme o tom diskutovali- nove pohlady rovna sa nove informacie.

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@monivo povedzme ze by si mala prirodzenou cestou dvojicky- narodia sa-tesis sa. Potom znovu otehotnies- chces babo ale potratis- budes smutna. Oplodnili ti 12 vajicok, z ktoreho sa vyvija kazde jedno v babatko do naruce. Jedno dostalo sancu a tie ostatne cakaju, ale vacsinou dostane tak sancu mozno este jedno- ostatne umru. Prepac ale ja nevidim ziaden rozdiel medzi tymi ktore oplaces ked ich potratis a medzi tymi ktore sa nepytali na svet a cakaju v mraznicke na smrt-lebo likvidacia embryi je jednoducho ukoncenie ich existencie a tym padom smrt. Ved aj kuriatko ked zdochne tak kazdy vie ze umrelo, len maly cloviecik jednoducho uz neexistuje- zaujimave.

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@cikyta zivot ako taky zacina hned od oplodnenia-ci chces alebo nechces- to ze odumrie prirodzenou cestou je tiez normalne. Ak teda chapes ze zaciatok ludskej bytosti je od tohoto okamihu (a to veru je- lebo z tych akoze iba buniek nevznikne nic ine iba clovek pardon- nevznika) tak si vypocitaj kolko novych cloviecikov zomrelo lebo ti ich lekari nasilu vyrobili. Bez urazky ale to su fakty.

cikyta
24. okt 2011

@mesiacik2 Potrat a mraziť embrijka je VELKY rozdiel. Pri potrate zabíjaš !
A ano, na umelé oplodnenie som išla "tzv" cez mrtvoly........Brala som si na to vysoku pôžičku, ktoru ešte stále splácam, mohla som skrz horm.inj.umrieť,kedže sa mi krv 10 násobne viec zráža,ako by mala, o psychike hovoriť nejdem,lebo to pochopí naozaj iba ten, kto si tým prejde.
A napriek tomu pre mna znamená pár bunkové emrio iba zhluk buniek.............nie dieťa.
Dieťa je pre mna to, čo sa ti zachytí v maternici, čo sa nachádza v žltkovom vaku, čomu bije SRDIECKO !
A vobec som nemala potrebu robiť tým pár bunkám, čo mi svojvolne zdegenerovalo pohreby 😒 Fakt nie. Či ? 😒

luciana157
24. okt 2011

mam 1 dieta a bolo mi najskor povedane ze zrejme nebudem moct mat deti. ak by to neislo prirodzenou cestou isla by som aj cez tie tvoje tvz. ,, mrtvoly" len aby som mala aspon jedno dietatko. sa cudujem inak ze si zena co ma 2 zdrave deti a caka tretie a zaoberas sa vecami co sa ta vobec netykaju.normalne tu nereagujem na taketo sproste temy ale tak tato mi uz nedala 😀

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@warholette ja som vznikla ked spermia mojho otca oplodnila vajicko mojej mami. Najskor som bola blastula ci zygota, potom embryo, plod, novorodenec, batola, male dieta, predskolak, teenegerka, dospievajuca, vysokoskolacka a teraz mamicka. V roznych etapach zivota ma volali vselijako, ale ten zaciatocny moment keby niekto ovplyvnil tak nic z tohoto nevyrastie. Snad my nechces povedat ze z oplodneneho ludskeho vajicka moze vzniknut konik alebo macicka? vies ze v USA a Cine sa potraty robia do deviateho mesiaca? oni si to tak proste pomysleli. Preco teda je dieta dietatom a ma nejake prava az ked je napr. 3 mesacne alebo po narodeni?

cikyta
24. okt 2011

@mesiacik2 Miešaš zvieratká s ludmi. USA so SR. Potraty s mrazením embrijok....... 🙄

zuzi118
24. okt 2011

A co takto darovat nechcenych novorodencov na vyskum? Viete aky pokrok by veda urobila? Kolko ludskych zivotov by sa dalo zachranit? Alebo, pockat... asi nie, to by bolo neeticke. Ibaze by sme prehlasili, ze to este nie dieta, je to trosku vacsi zhluk buniek a nazyvame ho plod, to by uz slo, nie?

katti77
24. okt 2011

@mesiacik2 este si neodpovedala ci mas deti, vyjadrujes sa tu k niecomu comu vobec nerozumies, vidis, len to co chces vidiet...nestaraj sa o to co citime my, ktore deti nemozeme mat prirodzenou cestou a ako sa citime, ked sa nase oplodnene vajicka prestanu vyvijat par dni po oplodneni, alebo ked sa nerozmrazia, my vieme, ze odisli nase potencionalne babatka (oplaceme kazde jedno, a milujeme kazde jedno), ale ty nemas pravo sudit ani jednu z nas a uz vobec hovorit o chodeni cez mrtvolu, to si co dovolujes, koho chces ty sudit...
mam pocit, ze si veriaca tak vies co, Boh ma bude sudit, nie ty a myslim si, ze ten nie je taky kruty ani taky bezcitny ako si ty....
tato tema je tu asi na provokovanie zien, ktore si uz presli vsetkym cim sa len da a zena ktora nema ani ponatie ako sa my citime sa tu ide hrat na dokonalu a najmudrejsiu

eviq
24. okt 2011

@mesiacik2 ja sa nezvyknem zapájať do diskusií, ktoré majú jediný cieľ - rozprúdiť tu hladinu. Ale celkom statočne si mi na ráno dvihla tlak, takže urobím výnimku:

Milá mesiacik2, buď šťastná, že si na tom tak, ako si, teš sa, raduj sa a ďakuj za to Bohu. A rob to každý deň. Nemáš absolútne šajnu, o čom tu píšeš, nevieš, čo si ženy, ktoré boli alebo pôjdu na umelé oplodnenie zažívajú. Koľko sĺz ich to stojí, koľko strachu, trápenia, "štúdia" lekárskych správ, koľko sklamaní a bolesti - áno aj tej fyzickej. Nevieš nič o ich duševnom rozpoložení a ja keby som o niečom nevedela absolútne nič, tak si rozmyslím, či to budem odsudzovať. Nie, ja som nebola na umelé oplodnenie. Viem otehotnieť prirodzene, ale bábätká neudržím. Takže všetky tie pocity a trápenie sú mi dôverne známe aj keď z inej príčiny. A napriek tomu, že som veriaca, ak mi povedia, že umelé oplodnenie mi pomôže k tomu, aby som dieťatko v sebe udržala, tak na neho pôjdem. Pretože verím, že výhrady k umelému oplodneniu sú výhradami náboženských fanatikov a nie Boha. "Nevyužité" embryjká sa môžu použiť pri ďalšom otehotnení, pričom nie každé sa musí ujať a taktiež sa môžu darovať žene, ktorá ich potrebuje. Ale to všetko ti už vysvetlili. Tak ja len na záver ťa ešte raz veľmi pekne poprosím, ak máš nejakú traumu z detstva so svojou matkou, vyrieš si to s ňou a nesyp soľ do rany ženám, ktoré si toho musia vytrpieť toľko, ako sa tebe ani nesníva!

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@cikyta ja len ze si pisala ze maju tieto zhluky buniek potencial sa na dieta premenit. Pre mna su uz vtedy detmi aj ked extremne malymi.

cikyta
24. okt 2011

@zuzi118
@mesiacik2 keby som to brala ako vy, asi som už v blázinci 😢

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@katti77 povedala-ale toby si si musela precitat celu tuto kratku diskusiu: 2 a tretie cakam. Ja som si presla svojim vlastnym peklom s detmi ked mi jedno skro umrelo po narodeni ale to tu nebudem rozpisovat lebo niektorre to tu nezvladaju radia mi riesit si svoje traumy-takze nebudem rozpisovat. Ono aby som vedela co je objektivne spravne a co nie nemusim nutne vsetkym prejst. Napr. nemusim brat drogy aby som vedela ze co je zavislost a ze su drogy zle.

lenceslava
24. okt 2011

@mesiacik2 myslím že kdyby jsi mela zkušenost (ne že bych ti to přála) s umělým oplodněním,ani ve snu by tě nenapadlo nad něčím takovým uvažovat a už vůbec ne se na to ptát. My s manželem jsme prošli třetím IVF. Bylo opět neuspěšné.Při druhém jsem otěhotněla ,ale skončilo to mimoděložním těhotenstvím při kterém jsem málem zemřela. Bohužel nám ani po jednom pokusu nebyly embria k zamražení(byly bychom vděčni za tu šanci je použít).Po tom všem co jsme si prožili máme stále naději a půjdem znovu do IVF.A ano máš pravdu že je spousta opuštěných dětí v ústavech které by byli vděčné za to kdyby si je někdo vzal a měl je rád.A i my se v budoucnu adopci či pěstounské péči nebráníme,ale ještě stále máme naději že budeme mít svoje vlastní(geneticky vlastní) dítě. Ale těžko to vysvětlovat člověku který se do této situace nedostal.Vezmi to tak že i ty přesto že máš vlastní děti jsi mohla k tomu aby jsi děti měla využít rovnou adopci.Ale určitě jsi toužila po svých vlastních dětech.

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@eviq dakujem Bohu kazdy den a nemyslim si ze mrazenie embryi a ich umela vyroba je len predstava hriechu nejakych nabozenskych fanatikov- poprosim neurazat nas katolikov- uz viem ze pre vas je dieta to co sa uchyti v maternici- budiz kazdy podla svojho svedomia. Nikoho neodsudzujem tak ako ani svoju matku- prosim nestaraj sa o moje traumy- to bol len priklad ze aj cez evidentne zlo neodsudzujem cloveka ale ten cin alebo pokus. to je velky rozdiel. Prajem pekny den a kludne svedomie.

katti77
24. okt 2011

@mesiacik2 citala som vsetko, ale asi mi to uslo...to ze ty si mala problem s tvojim babom to mi je luto, ale ja mam ten problem stale, moje deticky umieraju uz vo mne, 2 uz umreli a to tretie ktore teraz cakam, podla doktorov tiez odide, takze zase pojdem na umele, zase si dam zamrazit embrya ak ich vobec budem mat a zase pojdem cez mrtvolu, lebo aj ja mam pravo byt mamou, mat radost a starost z narodenych deti tak ako ty, tatk prosim ta uz radsej nepis nic comu sa nerozumies, si stasna zena, ze si vynosila, porodila a mas deti, tak tu nesud nikoho, a ked sme pri adopcii aj ty si mozes adoptovat, tak nech sa paci, zachran deti z deckeho domova, nic ti v tom nebrani...

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@lenceslava samozrejme ze som tuzila mat vlastne- nie sice tolko ale predsa-to je uplne v poriadku. Napriek tomu stale uvazujem nad adopciou ale to az vtedy ked sa nam aspon 5-6 rokov nepodari otehotniet a musime na to mat aj silu lebo to nie je ako kupit hrusky. Ja by som si adoptovala uz po prvom ale my mame opacny problem a to neotehotniet (teraz nechcem provokovat nikoho)

mesiacik2
autor
24. okt 2011

@katti77 toto m znie ako tazky egoizmus- ja mam pravo byt matkou nech to stoji co chce...to hovori samo za seba. ale to ty ma nepochopis lebo zijeme v uplne inom svete.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre