Zdravotné riziko pri mimotelovom oplodnení

sofokleska
7. nov 2012

Ahojte baby, dnes sme boli v centre drahy ma zly SPG, tak z IVF sme ratali. Ja som však mala pred cca 2 rokmi cystu, čo mi žial praskla a skoro som kvôli tomu prišla o život ☹ Problem je v tom že doki mi hovoril niečo o zdravotnom riziku, ale konkretne sa nevyjadril a mňa napadlo všeličo iné len nie to čo malo a teraz mam v hlave len otazniky ☹ Nie je tu nahodou niekto, kto prežil bo preživa podobny problem? alebo niekto kto ma aspoň teoreticke vedomosti. Ďakujem 🙂

adelinkkaa
7. nov 2012

Je nás tady spousta co podstupuje IVF,budeš při tom hodně hlidana tak se nemusíš ničeho bát🙂

sofokleska
autor
7. nov 2012

@adelinkkaa ja viem, len mna zarazilo to zdravotne riziko...ach neviem čo mal na mysli ☹

natalie77
7. nov 2012

@sofokleska Je to zásah proti přírodě...takže nám řekli toto:
riziko hyperstimulačního syndromu, že budou vaječníky hodně reagovat na stimulaci hormony
vícečetné těhotenství
u ivf zvýšené riziko potratu
riziko mimoděložního těhotenství
předčasný porod
Při ivf je člověk více sledovaný, takže o riziku musí informovat, ale člověk je jako pod mikroskopem...a potrat, vícečetné těhotenství mají i ženy, co otěhotněly přizoreně. Ničeho bych se nebála.
Musí sdělit rizika i u trhání mandlí, musí o všem informovat...bude to v pořádku, nebojte se.
Přeji hodně štěstí.

sofokleska
autor
7. nov 2012

@natalie77 jéj dakujem to si ma trošku upokojila bo my sme teraz zmenili centrum a v tom kde sme boli pred tym tam nam nič nepovedali. Tu s nami aspoň jednaju na rovinu, čo je veľké plus 🙂 aj vy ste tým prešli? podarilo sa?

natalie77
7. nov 2012

@sofokleska 🙂 prošli, máme pětiletého chlapečka, jen teď se už zase snažíme čtvrtým rokem o další miminko...zatím se nedaří...ale věřím, že se podaří 😉 I když občas dochází síly 😝 .

Přeji hodně štěstí, budu držet pěsti, dobře to dopadne 🙂

adelinkkaa
7. nov 2012

@sofokleska řeknu ti to asi takhle pokud si mimčo opravdu přeješ a nezbyva vam nic jineho než IVF tak do toho jdi a nemysli na rizika vždyt ikdyž bereš blbej paralen tak tam jsou rizika.Nebooooooj nic to není!Ja ted stimuluju a zatím nejhorší co mě potkalo je pichnutí jehly do břicha:o)takže cajk opravdu to nic není:o)a kam jdeš na IVF ?

sofokleska
autor
7. nov 2012

@natalie77 jéj tak srdečne blahoželám, rada čitam takéto spravičky 🙂 Určite sa vám podarí nadej zomiera posledná. Ďakujem podobne veľa veľa šťastia a čo najskôr pozitívny test 🙂

sofokleska
autor
7. nov 2012

@adelinkkaa veru tak inu možnosť nemame a roky nam utekaju obom. Sme ochotný do toho isť len zbieram info...bo človeka napadnu otazky ked zatvory za sebou dvere.žial ☹ Na IVF ideme do BA do Ferticent 😉 Idete na 1 IVF?

adelinkkaa
7. nov 2012

@sofokleska jj na 1IVF.Opravdu to nic neni,jen je to spis hodne psychicky naročný,budu držet palce at to zvladnete.:🙂a na slovensku vam to hradi cele pojistovna?

sofokleska
autor
7. nov 2012

@adelinkkaa podobne nech sa vam to podari hned na prvy šup 🙂 ja mam ešte PCO na oboch ovariach ☹ poisťovňa hradi tušim 60% ale cenovo to je všade ine ja som si vybrala lacnejšie centrum. na zaklade referencii tu na koniku. Mnohe kočky prave v tomto centre našli šťastie, tak hadam rozširim štatistiku 🙂

soleilll
7. nov 2012

@sofokleska Ahoj. Každý zásah do těla má svá zdravotní rizika a každej lékař se jistí, kdyby "cokoli". Každopádně doktor, který ti nic nevysvětlí, není ten, kterýmu by ses měla svěřit do péče. Taky jsem prodělala cystu a přišla při tom o vaječník a ten druhý má PCO. Absolvovala jsem 3 cykly IVF s odběrem vajíček i transferem a přežila jsem je celkem bez komplikací (naposledy lehká hyperstimulace, ale těch pár dní se dalo vydržet) . Samozřejmě je spousta takových, které prošly ještě víc cyklů a můžou hodnotit bohatší zkušenosti. Každý organismus reaguje na stimulaci jinak a to je důvod, proč budeš chodit na kontroly obden a celý cyklus budou lékaři pečlivě sledovat. Kdyby hrozilo nějaké akutní riziko, okamžitě upraví léčbu nebo ji můžou i přerušit. Každopádně většinou je to jen nepříjemné, ale nic tragického. Držím palce, ať všechno klapne, jak má.

sofokleska
autor
7. nov 2012

@soleilll ahoj praveže on mi vysvetlil všetko aj ako to bude prebiehať jedno zdruhym. aj ochotne odpovedal na otazky, ale ta podstatna ma napdla za dverami...no ale ešte tam pôjdeme spisovať žiadnosť, len si ešte musime porobiť nejake vyšetrenia 🙂 a kedy ti robili vklad? myslim od odberu vajičok, mne hovoril že 3-4 mesiace po odbere 😒 Ďakujem

jarkalada
7. nov 2012

@sofokleska měsíce?? snad dny, ne? 😨

sofokleska
autor
7. nov 2012

@jarkalada mne povedal mesiace že sa musi rozmraziť ☹ žeby sa pomylil? bo ani ja som o tom ešte nepočula, ale tak som nenamietala.... 😒

sofokleska
autor
7. nov 2012

@jarkalada no ako vidim začnem si zapisovať otazky a potom sa ho začnem všetko pytať 🙂

jarkalada
7. nov 2012

@sofokleska proč by je mrazili? Já měla za to, že se zavádí za ty 3-4 dny, nebo o nějaký den déle, když je prodloužená kultivace a nato hned zavádějí. Pokud je jich víc, tak ty se pak případně mrazí-ale za to už se pak zas navíc platí..?
Ono to teda každé car má asi trochu jinak, ale čekat na to čtvrt roku je nějaký divný... 😒

sofokleska
autor
7. nov 2012

@jarkalada no ja neviem, možno preto že mam to pco aby sa mi to nejak ukludnilo po stimulke? ale važne neviem ja som v tomto jeleň 😉

jarkalada
7. nov 2012

@sofokleska tak to taky nevím, to by musely poradit zdejší zkušenější v tomto 🙂 Ale ivf jako takového se neboj. Já jsem sice měla hyperstim.syndrom, ale jak píšou nade mnou-je to nepříjemné, ale dá se to 😉 A jseš fakt bedlivě hlídaná.
Jen směle do toho a držím pěsti 🙂

soleilll
11. nov 2012

@sofokleska Nechápu, proč by ti při normální reakci na stimulaci měli odkládat transfer na několik měsíců po odběru. Jednak to zvyšuje vaše náklady a navíc bys musela prodělat další léčbu pro podporu růstu děložní sliznice. Tento postup se volí jedině pokud by se u tebe nastal těžký hyperstimulační syndrom a doktoři by nedoporučili transfer hned. Ale ta pravděpodobnost není moc vysoká. Běžný postup je stimulace (cca 12-15 dnů) -> odběr vajíček s následným oplozením -> transfer (standardně po 2-3 dnech, lepší je si připlatit za proudlouženou kultivaci až 120 hodin). Pak 2 týdny čekáš, jestli se chytne. Pokud budete mít víc kvalitních embrií, než se dá zavést, můžeš si "přebytky" nechat zamrazit na později, klidně i několik let. Vzhledem k mojí a manželově anamnéze jsme zvolili postupy, které zvyšují šanci počít - PICSI, prodlouženou kultivaci 5 dnů, bohužel u nás všechny "nadstandardní".

sofokleska
autor
11. nov 2012

@soleilll neviem ani ja asi preto kvôli tomu PCO mam nabeh na ten hyperstimulačny syndrom netušim,ale pri najbližšej navšteve sa ho na všetko popytam.

soleilll
11. nov 2012

@sofokleska Jen proto, že máš PCO, neznamená to, že automaticky budeš mít hyperstimulační syndrom. Doktoři o tom ví dopředu a podle toho musí nastavit léčbu - nejspíš začneš stimulovat malými dávkami hormonů a bude se čekat, jak tvoje tělo reaguje. PCO prý většinou reagují dobře, takže mysli optimisticky - třeba budeš potřebovat málo hormonů a míň dní stimulace a urodí se hodně vajíček. A i kdyby k hyperstimulaci nakonec došlo - je několik stupňů závažnosti a ne všechny nutně znamenají, že se musí léčba přerušit. Navíc mi v CAR říkali, že slabá hyperstimulace je dobrá zpráva, že se embrya uchytí, takže to má i světlý stránky. 🙂

sofokleska
autor
11. nov 2012

@soleilll on mi hovoril niečo o 10 dňoch simulky a cca 4 kontrolach v centre. ešte sa ťa spytam ta laparoskopia nie je povinna u každej ktora ma PCO bo kamoška minuly rok dokončila medicinu a dosť ma s tymto vyplašila. bo doki mi o tom nič nevravel, ale myslim si že on je odbornik z praxov 🙂 dakuejm

soleilll
11. nov 2012

@sofokleska Nevím, jak ti přišli na PCO (asi při operaci cysty), ale osobně si myslím, že je lepší nechat doktory podívat se do břicha, jak to v tobě aktuálně vypadá a až potom začít s IVF. Já jsem prodělala 2 neúspěšné cykly IVF a až pak šla na laparoskopii, kdy mi odstranili srůsty, teprve pak se to podařilo. Možná to nebylo tím, ale kdyby jo, stálo to za to. Nic proti kamarádce, ale čerstvá absolventka medicíny asi moc laparoskopií neviděla a určitě žádnou neprodělala, takže se nenech děsit. 🙂 Mně to zabralo 4 dny v nemocnici a rozhodně jsou horší věci. Kažodpádně nikdo ti nebude nutit danej postup - vždycky je výběr na tobě a partnerovi. Doktoři by měli jen doporučit pro vás ten nejlepší a ten s největší pravděpodobností na úspěch.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre