Ahojte,
Ako sa uvadza v nazve,som uplne nestastna z toho aka som zavodnena,pribrata z liekov. Mam predpisany Medrol kvoli vysokym hodnotam cytokinov,uzivam ho 2,5mesiaca (zatial) a este nejaky cas budem.Za tuto dobu som na vahe pribrala cca 3kg,co by ma az tak netrapilo,ale ako vyzera moja hlava a brucho je velka katastrofa...Sama sa nespiznavam,nerada sa aj do zrkadla pizeram,muzovi som zakazala fotit ma,vyhybam sa spolicnosti,ked nemusim,nikam nejdem... Co ma najviac trapi su kazdodenne otazky v praci co mi na nalade nepridava...Kazdy bozi den (a to si fakt nevymyslam) sa ma dokola ludia pytaju to iste...samozrejme ti co ma dlhsie nevideli..ale dokolecka dokola rovnake otazky.Zacne to otazkou ci som tehotna,ked poviem nie,tak znova rovnaka otazka,ked uz vidia,ze som pidrazdena tak pochopia,ze asi neklamem..dalsia otazka ci nemam problemy so stitnou zlazou kedze som taka nafucana alebo ci ma nebolia zuby ked mam nafuknutu tvar a dokonca aj druhu bradu 😐
Nikdy som takto nevyzerala a neviem sa s tym stotoznit,som potom stale bez nalady a smutna a ked naozaj stale tie iste otazky,uz niekedy neviem ci plakat ci sa smiat...bohuzial uz som na niektorych vybuchla a nepekne im vynadala,ale je to neskutocne na psychiku...
Da sa nieco robit,aby som taka zavodnena nebola alebo proste len pickat kym vysadim lieky? Mali ste to niektora rovnako pri uzivani tychto liekov?
Vlastne ani neviem co tu ocakavam aku odpoved..mozno som to len niekde musela napisat a dostat to zo seba
@admet chodim na imunologiu do Ba a som pod ich dohladom..uz pred nasadenim liekov ma lekarka upozornila na nepriaznive ucinky,cize aj priberanie...nastastie ostatne ucinky co menovala nemam...takze tam moc nepichodim...mozno sa skusim spytat ci sa neda predpisat nieco na odvodnenie,aj ked pchat este viac liekov do seba moc nechcem
@lilyianka Ahoj, ja som momentalne uz 4. mesiac tiez na Medrole. Ja som tiez naliata a tvar tvare ani nekomentujem - opuchnuta, cela gulata a jemne chlpky - tiez sa neznasam fotit. Mna sa tiez pytaju otazky, ze ci som tehotna. Niektori ludia ma ani nespoznaju. Pytala som sa na nejake lieky na odvodnenie, ale bolo mi povedane, ze nepomozu😔, takze sa s tym musim zmiernit. Jedine pozitivum je, ze hodnoty klesli, takze Medrol pomohol.
@darinka32 ved preto ma napadlo ,ze asi lieky na odvodnenie aj tak ziadne nepomozu,len kym ich nevysadim a nepojde to samo prec....mne hodnoty tiez klesli a uz su ako maju byt,lenze zase mi nasli nieco v krvi a musim ist hematologicke a to stale sa pretahuje...kym na zoberie,nasadi liecbu,kym zaberie,kym budu vsetky vysledky vhodne na dalsi vklad,teraz ide leto,kym ma objernaju v centre,zacnem dalsie lueky brat a potom pride ku vkladu a zase stale treba medrol brat..
Takze este par mesiacov potiahnem...
Niekto to neberie tragicky,ale ked viem ako som vyzerala predtym a ako teraz a ze ti ludia naokolo to vidia a pytaju sa..mam chut s tym niekedy prastit
Ja som bola tiez na hematologii, lebo mi tam tiez nasli nieco - ze sa mi vytvaraju zrazeninky, ktore nasladne neprekrvuju maternicu.Tam mi nasadila Fraxiparin a anopyrin - to mam zacat brat pred vkladom, takze mozem ist na vklad, tak som zvedava, ze ci bude, lebo mi Medrol rozhadzal cyklus a mam problemy stale so sliznicou. Takze hlavu hore, bude vsetko v poriadku.Kam chodis do centra?
@darinka32 chodim do Gynfiv...ja som bola este len 1x na hematilogii u Drakulovej kde mi brali krv a idem o tyzden a pol pre vysledky..a na imunologii mi uz dali vysledky z kontrolneho odberu kde sa pise,ze mam nizku hladinu trombocytov a teda mi odpiruca hematologicke konzilium...teraz mi to nastastie tak dobre vyslo,ze o ten tyzden a pol idem znova po 6tyzdnoch na dalsi kontrolny odber na imuno a hned ten den som objednana aj na hemato...
Fiiha,tak ako budes mat peknu pamiatku na toto obdobie na obcianskom :D
A kolko vkladov mas uz za sebou? Tiez chodis do Ba?
@lilyianka Bohuzial tvoje problemy su typicke neziaduce ucinky Medrolu, ktore vsak tiez zavisia od davky lieku. Mas tzv.facies lunata, teda mesiacikovitu tvar a priberanie z kortikoidov dominantne na bruchu, oba neziaduce priznaky su fakt uplne typicke. Lieky na obvodnenie ti moc nepomozu. Ale po vysadeni liecby by sa malo postupne vsetko znormalizovat. Drzim palce 🙂
@lilyianka @darinka32 dievčatá , ak sa môžem opýtať - aké dávky medrolu užívate? Ja som užívala prednison (obdoba Medrolu) maximálne 5 mg denne. to sú veľmi nízke dávky, takéto vedľajšie účinky som preto nemala. No môj syn krátko po narodení užíval na jeho vek prispôsobené vysoké dávky medrolu , no iba krátko.. a mal takéto vedľajšie účinky ako vy. po vysadení to samé vymizlo.
a ako píše @janickadr (zrejme si doktorka, však? ) - tu naozaj nepomôžu žiadne odvodňovacie kúry, len znížiť dávku alebo počkať na koniec liečby, ale verím, že psychika je dosť poznačená. Dievčatá, držte sa... nech liečba aspoň zaberie...
@janickadr ano presne bohuzial oba tieto neziaduce priznaky mam..mesiackovita tvar a zvacsene brucho...
@bocianka123 ja som zacinala na 20mg prve dva tyzdne..potom dalsie dva tyzdne 16mg a teraz uzivam 8mg
to sa stáva pri užívaní kortikoidmi. potom opatrne vysádzať, lebo nadobličky pri užívaní strácajú funkciu. na podporu psychiky odporúčam bachove esencie na ukľudnenie a zharmonizovanie psychiky. Bližšie info napíšem do IP. Prajem všetko dobré
@lilyianka neskusala si bylinkove caje? Zihlava, salvia, hloh, imelo apod? Tieto odvodnuje a nieco na zrychlenie peristaltiky...psylium, chlorela so spirulinou, mne pomohlo jogove cvicenie na travenie, ale ja som nemala tieto lieky, ja som mala problemy s hormonmi. Asi uplne ti to problem nevyriesi ale mozno pomoze zmiernit, drzim palce
@lilyianka tak to sú ozaj dosť vysoké dávky, ale uvidíš, ako ich budeš postupne znižovať tak sa začneš odvodňovať... a aj odpúchať..
@evitka83 bylinky som neskusala,spirulinu uzivam...aj som behat zacala len som si vytkla clenok :D nejem sladke,lebo na to ma lekarka upozornovala...a aj tak tri kg hore...som zvedava keby jem sladke ako by som vyzerala...asi ako maly brav :(
@bocianka123 taketo davky mam uz mesiac a pol a praveze az teraz mi ta hlava tak napuchla
@bruuumka tak vidim,ze nas tu je viac..snad to splni ucel ked uz si to takto musime pretrpiet
rucna lymfodrenaz by vam nepomohla ?
mam diagnostikovany chronicky lymfeden, jedine rucna lymfodrenaz mi pomaha odvodnit sa
Mne Medrol predpísal kožný lekár, bez konzultácie s alergologičkou - aj keď žiadala, po ňom aby s ňou moju liečbu prebral--- nikdy viac...pribrala som hrozne veľa z tých liekov. Doteraz ľutujem, že som pristúpila na tú liečbu, ktorá mi vôbec nepomohla..naopak, celé telo mi ten liek rozhodil...to bolo už pár rokov dozadu a doteraz a mi podarilo zhodiť len pár kilo z toho, čo som nabrala :(. Inak treba dávať pozor - naraz s medrolom sa nesmie užívať antikoncepcia!! Pozor na to, ja som na to asi doplatila, kožný povedal, že môžem...ale opak bol pravdou. Keď som behala po doktoroch po dobratí toho svinstva, tak endokrinológ ostal zhrozený, keď som mu povedala, že som antikoncepciu brala...že to sa nesmie. Ak nasadia správnu liečbu na zdravotný problém, tak je to oka, ale keď si lekár myslí, že je boh a všetko vie najlepšie..pozor na takých lekárov :/.
@lilyianka Nevedela som, že sa to užíva aj kvôli otehotneniu, ale je dobre, že robia kontrolne odbery, sledujú ťa atď., očividna vedia čo robia a prečo. Ja som mala hroznú smolu na lekára, a chyba bolo, že som mu aj dôverovala, pretože dovtedy bolo všetko ok. Mne to proste nasadil a hotovo, žiadne testy predtým, či je pre mňa ten liek vhodný, alebo počas užívania. Keď som mu povedala, že sa z tých liekov zle cítim, že priberám, aj keď jem ako predtým ma vysmial, že nemám toľko jesť. Keď to už bolo neúnosné a odmietla som liečbu - on sa urazil! A odmietol ma ďalej "liečiť", ak nebude po jeho...išla som k inej kožnej dala mi pár mastí a do dvoch týždňov som mala pokoj...povedala a potom iných x lekárov, že zvolil veľmi nevhodnú liečbu. Inak ani mi nepovedal, že ak chcem liek vysadiť, že to mám urobiť postupne :/. Vlastne mi nič ohľadom užívania nevysvetlil, len dávkovanie, ktoré mimochodom, tiež prepískol... :(.
@karmen118 ano tieto lieky treba postupne vysadzat,treba znizovat davky a nie zo dna na den....
Uzivaju sa aj pri otehotneni,mne robili najprv testy v centre,lebo nsm 2x nevyslo umele a zistili,zr mam katastrofalne vysledky z reprodukcnej imunologie..tak som sa objednala k tejto lekarke,kt.mi v centre bola odporucena a bsetko mi pekne vysvetlila..ci sa uz jednalo o tie ich nazvy,vysvetlila mi,co mi je a preco mi dany liek nasadzuje ....oboznamila ma so vsetkymi neziaducimi ucinkami a teda nebolo ich malo,dokonca aj muzovi povedala,ze nech je ku mne mily,lebo mozno budem teraz nervoznejsia...vysledky mi zasiela mailom,kde mi ich posle ako pridu jej plus napise popis ako pre laika,aby som pochopila...takze v tomto smere sa stazovat nemozem
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
v prvom rade by si mala kontaktovat svojho osetrujuceho lekara, ze trpis neziaducimi ucinkami, a to priberanim a zavodnovanim a ten prehodnoti, ci bude pokracovat v liecbe medrolom alebo ti nasadi nieco ine.