Výpoveď a IVF

27. nov 2024

Dobrý deň, prosím o radu ako to je...dala som výpoveď u zamestnávateľa a zároveň riešime IVF. Nárok na dávku v nezamestnanosti mi vznikne, bola som poistená viac ako 270 dní.
To IVF už riešime asi rok, zatiaľ sa nepodarilo otehotnieť a ďalší pokus bude vo februári. To už budem nezamestnaná. Ako sa v tomto prípade vypočítava tá ochranná lehota 180 dní? Pretože keď idem na KET, tak v momente, keď zleziem z kozy som "už" v 3. týždni tehotenstva. Mala by som to teda rátať, že ak by 180ty deň ochrannej lehoty bol zároveň prvý deň MS a ja by som išla na KET až o 3 týždne neskôr a podarilo sa to, že by som stále mala nárok na materské dávky?

taktotedanie
27. nov 2024

Este ani nelezis na tej koze a uz riesis materske davky?
Sustred sa na ine veci ked uz to riesite rok

simca115
27. nov 2024

Ja by som zatiaľ neriešila materskú. Zatiaľ sa sústreďte na vás a na problém a až keď budeš tehotná. Nemyslím to zle ale prejdeš sklamaniu keby niečo.

lilinka88
27. nov 2024

V prvom rade si ujasniť či riešiš dávku v nezamestnanosti alebo materské, lebo pleties dve dávke, ktoré majú úplne iné podmienky.
Ak sa pýtaš na materské, 270 dní NP sa posudzuje ku dňu pôrodu, nie teraz, keď si dala výpoveď. A čo sa týka termínov - lekár ti vypočíta predpokladaný termín pôrodu, na SP od tohto dátumu odrátajú 42 týždňov spätne a ak dátum, ktorý im vyjde je v období do 180 dní od ukončenia PP, spĺňala podmienku ochrannej lehoty

butterflyeffect
27. nov 2024

K akemu datumu mas vypoved? Nestihala by si PN vo vypovednej alebo v ochrannej lehote? Ja som bola skrz IVF na PN( pri prvom KET nie, pri dalsom som sa rozhodla byt a lekarka mi to umoznila) potom som uz ostala na PN s rizikovym tehotenstvom a nasledne uz matersku. Mne ale stale trva pracovny pomer, cize s ostatnym poradit neviem

katemiss90
1. dec 2024

Presne ako píše @simca115, najprv rieš otehotnenie, až potom materskú 🙏