"Výmenný obchod"

sisikiki
27. jan 2014

Ahojte, som tu nova, velmi casto pozeram forum , vidim, ze kazdeho nieco trapi, planuje babatko, je v strese i radosti, ze sa to konecne podarilo, rozhodla som sa preto i ja pridat do "sudka", resp. poradit sa, zistit vas nazor... Nadpis prispevku znie na prvykrat hrozne, verte vsak, ze sa nim sa skryva X prebdenych noci... Chcem vediet vas nazor - ci by ste vedeli spravit "obchod" s parom (cudzim), kde na jednej strane ON nemoze mat deti a na druhej zase ONA? Vymena darovania vajicok za darovanie spermii? Vedeli by ste si takto navzajom pomoct s konkretnym parom, po vyskusani vsetkeho mozneho, po dlhej liecbe, po stanoveni si vzajomnych pravidiel ((ne)navstevovanie narodenych deti - proste kazdy ma svoj zivot, nezapisanie otca narodneho listu...). Vedeli by ste zit s pocitom, ze tam niekde behaju vase deti a niekde je otec vasho dietata, ktory vychovava cudzie dieta? "Vymenny obchod" by prebehol na klinike, nie prirodzenou cestou....co si o tom myslite? (prosim neosudzujte, nie kazdemu je dane pocat dieta prirodzene...)

billam
27. jan 2014

@sisikiki nie, ja by som to nedokázala ☹

janinah
27. jan 2014

vedela by som veľa urobiť kvôli dieťaťu,ale toto nie

mima4
27. jan 2014

@sisikiki
Nie nevedela. Boh dieta da alebo neda a bodka 🙂
A zit s tym, ze moje dieta niekde beha... asi by som to psychicky neuniesla... nevedela by som sa od toho odosobnit...

aduskatt
27. jan 2014

nie

emkab
27. jan 2014

Uf, ked tu citam, co vsetko niektore baby podstupuju kvoli dietatku, tak to neodsudzujem..je to kazdeho vysostne osobna vec a ide o to aby to dany par zvladol..psychicky...nielen teraz, ale by to pripadne nenarobilo problemy vo vztahu v buducnosti...je jedno, co si o tom myslia ostatni...je to tvoj zivot...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisikiki
autor
27. jan 2014

co myslite, ked daruje spermie muz niekde na klinike (za peniaze ako anonymny darca) nie je to to iste ako ked na klinike daruje zena vajicka? Nezda sa vam princip ten isty? Horeuvedenou cestou by sa aspon vedelo od koho darovany "material" je a ze je dany clovek v pohode, rozumny a zdravy...tiez mam problem sa odosobnit, ale vzdy mi to pride lepsie ako anonymne darcovstvo.

zuzkat1
27. jan 2014

@sisikiki mozno Ano... Nie som v tej situacii,ale je to ako napr.brat spermie so spermobanky (len tu vies o koho ide).musis si hlavne ujasnit ako to vnimas... Ci to dieta co ta druha porodi budes brat ako svoje. Osobne si myslim,ze to tvoje bude to ktore vynosis,to druhe je "len" geneticky tvoje. Dalej ujasnit si ci sa s nimi chces stretavat. To by som ja nechcela.
Ale v tomto sa neriad tym co ti kto povie.to musite vediet len vy 2ja. Vela hovorit a fakt o tom ako sa citite pri tej predstave.
Drzim palce

mima4
27. jan 2014

@sisikiki
princip je ten isty, to suhlasim a ani nikoho za to neodsudzujem 🙂
Pisala som len za seba.... kebyze stretnem male dievčatko niekde na ulici po niečom takom a je to kopia mna...no uz len pri tej predstave mi idu slzy do oci... 😔

acko
27. jan 2014

@sisikiki teoreticky myslim si ze ano, keby nebola ina moznost. Ale ina moznost je.
A co je este dolezitejsie - nase zakony toto nedovoluju. Darovanie vajicok a spermii moze v podmienkach SR aj ČR byt iba anonymne. Co znamena, ze spermie by napr. Vam nemohol darovat ani brat di kamarat tvojho muza. A ty by si nemohla darovat vajicka svojej sestre, ci kamoske.
A uprimme si myslim, ze je to tak aj lepsie 😉 Dieta ma byt "zalezitost" medzi dvoma ludmi, a nie medzi 4 ludmi, ci dvoma parmi. Aby vam to nenarusilo vztahy, do buducna.
Takze ktokolvek z vas ma problem, treba ist na kliniku - CAR a tam pre vas najdu vhodneho darcu / darkynu podla vasich poziadaviek.

vrtulienka
27. jan 2014

@sisikiki sudit ta tu nikto nemoze, ja cakam tretie dieta, a viem, ze zivot bez nich nema cenu. Ja osobne by som pre dieta urobila cokolvek... Drzim ti silno palce nech sa rozhodnes spravne a nech si stastna 🙂

sisikiki
autor
27. jan 2014

Ako myslite, ze prebieha "vyberko" na darcu? Myslim, ze konci max.vysetrenim krvi, dotaznikom o dedicnych chorobach(odpovie pravdivo? Ako inak sa saju dedicne chodoby zistit?)..proste mam z toho obavy, na "druhej" strane si predstavim vzdy niekoho, kto ide len za peniazmi - studenta, nezamestnaneho...(proste ktory chlap daruje "material" len tak ked nie pre prachy?Nechcem krivdit tym, ktori maju "vyssi princip", len myslim, ze ich je minimum...). Anonymne darcovstvo ma desi, isli by ste do toho?

zuzkat1
27. jan 2014

@sisikiki v podstate mas pravdu. No myslim ze dedicne choroby neodhalis ani u znamych-ani oni nemusia vediet ze daco v sebe maju.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
27. jan 2014

@sisikiki darovanie vajíčok / spermií áno, ak to má niekomu pomôcť, je to jedno z riešení...nebrala by som to tak, že niekde po svete behá "moje" dieťa, lebo ja stále tvrdím, že jedna šikovná spermia (alebo ochotné vajíčko) ešte z nikoho otca (mamu) neurobili... takže po tejto stránke by ma to netrápilo... ale darcovia / príjemcovia by mali navzájom zostať v anonymite... nikdy nevieš komu ako prepne po rokoch, hlavne ak tam budú tie kontakty nejaký čas pretrvávať a spoznajú sa aj so "svojimi" deťmi, neriskovala by som... pri darovaní sa na klinike robia testy pokiaľ viem, takže nejaké dedičné ochorenia a podobne by mali byť minimalizované... a teda nie som si istá, ale naša legislatíva umožňuje poznať totožnosť darcu / príjemcu v takýchto prípadoch?

syrik
27. jan 2014

Fúúha, a toto legislatíva povoluje? 😨

tova
27. jan 2014

nie na takuto vymenu by som nepristala. Je velmi malo parov ktore naozaj nemozu mat dieta, skusala by som ivf a vsetko aby som mala bio deti. Poznam par kde zena nemohla mat dieta, potratila boli na par ivf, on par krat daroval spermie a mozno mu uz bio deti niekde behaju ale on nevie ani nebude, im sa so zenou nepodarilo mat svoje dieta, bola len 2 krt na ivf, zena ma uz davno po 40ke. Si rozmslala ako by to bolo v pripade ze sa dieta narodi a manzelia sa rozidu? teraz koluje taky pripad v usa, kde muz daroval po domacky lesbam spermie a dohodli sa ze nebude mat s nimi nic spolocne, dieta sa narodilo, oni sa rozisli a teraz chlap podla zakona musi platit alimenty. V usa darcovstvo je legalne ale musi ist cez pravnikov a kliniku v tom pripade by nemusel nic platit. Ako je to poriesene so zaknom na sk?

cocacolla
27. jan 2014

@tova poriešené je to presne tak, že to je anonymné a nijako inak sa to nedá. 🙂

tova
27. jan 2014

@cocacolla anonymne tiez neni az tak anonymne. Prave teraz na cnn bol pripad, kde 2 lesbicke pary si vybrali anonymneho darcu spermii, narodili sa obom dievcata, a tie dievcata si hladali internat cez internet na presne tu istu vysoku skolu, vymenili si info, a vrtalo im v hlave lebo mali podobnu minulost, velmi sa podobali, ich mamy mali spermie od darcu atd, a nakoniec vyslo ze maju spolocneho otca (darcu). http://www.cnn.com/2014/01/24/living/tulane-spe...

cocacolla
28. jan 2014

@tova no jo, to nebolo ale u nas. 1:1 000 000 ze sa to stane

trulinka
28. jan 2014

@sisikiki
ahoj, tak ja som po IVF, nakolko moj manzel mal deformovany tvar spermii a prirodzeny sposob pocatia bol prakticky nemozny. Bola som najprv na troch neuspesnych inseminaciach. Velmi som sa kvoli tomu trapila, ale nastastie otehotnela som hned po 1 IVF. Velmi si toto tehotenstvo vazime a dufame ze vsetko dobre dopadne. Ale ja uplne chapem, ze zeny su kvoli dietatku ochotne podstupit aj veci o ktorych si nikdy nemysleli, ze by ich urobili. My napr. mame este 6 zamrazenych embryjok a je samozrejme jasne, ze 7 deti mat nemozeme, cize po jedneho, alebo max. dvoch surodencov si este pojdeme, ale zvysne embryjka sme sa rozhodli, ze darujeme nestastnym parom, kde ani muz ani zena nemozu mat deti a velmi, velmi tuzia po dietatku. Nechcem, ze by sa nase embryjka len tak splachli do vylevky ☹ . Samozrejme, vsetko by bolo anonymne, my by sme nevedeli komu nase embryjka pojdu....Nech ma niekto odsudzuje ak chce, ale toto pochopi len clovek, ktory si prezil svoje...a pocat dieta prirodzene nie je pre neho mozne....

stanulienkat
28. jan 2014

Pre dieta by som spravila cokolvek. Aj nieco taketo,chvalabohu netrebalo.

sue
28. jan 2014

Dedicne chotoby sa zistuju. Absolvovsla som pripravu na darovanie vajicok a obsahuje aj rozsiahle geneticke vysetrenie - nie dotaznikovou formou samozrejme,ale dokladnym rozborom genezickym 🙂 je pravda,ze moje IQ netestoval nik,ale v pripade xarovania vajicok "odmena" za vajka pokryla akurat moje naklady s darovanim :( a to som vajok mala pozehnane,takze "darovanie vajok" sa u nas velmi kvoli peniazom neoplati. K otazke ale,nie nevymenila by som vajka za spermie,ani naopak. V tom pripade by som radsej sla do adopcie.

klincek
28. jan 2014

@sisikiki odsudzovat ta nema pravo nikto, kto si takym niecim nepresiel.
tazka dilema. my s mm to mame ako @fidka79, chceli sme len vlastne deti (no vôbec nezarucujem, ze by sme v pripade tazkosti nakoniec nezmenili nazor..). teoreticky si vasu situaciu viem predstavit, no bala by som sa prave toho, ze sa s tym druhym parom poznate. totiz ak by to niekto z vas psychicky nezvladol, mohli by ste si vzajomne rozvratit vztahy, a detom by ste dost skomplikovali zivot (ak tusis, na co myslim..je to priam hollywoodsky scenar, ale to je prve, co mi napadlo..). na druhej strane, pri zvladnuti situacie a stanoveni pravidiel by sa to dalo pekne zvladnut, len by to chcelo absolutnu disciplinu pri ich dodrziavani.
v kazdom pripade by ste zviazali svoj zivot s dalsimi dvomi ludmi, a to na cely zivot. unesiete to?
hlavne pri rozhodovani asi bude to, ako velmi po detoch tuzite a co vsetko ste ochotni risknut. a este by ste museli vymysliet sposob, ako to vyriesit pravne (resp. aspon fakticky, ale podla vasej vole), lebo darcovstvo je naozaj anonymne-aj tu mi uz napadaju scenare.., neviem si pomoct, prepac. iba hadam, co vsetko sa ti musi teraz rojit v hlave, naozaj si nevie predstavit, kto nezazil.. 😒

lucia2505
28. jan 2014

Toto by som neurobila, ak darcovstvo spermií alebo vajíčok, tak len anonymné, predíte sa tým mnohým vzťahovým problémom, ktoré by v budúcnosti mohli nastať. Nad tým aká je genetická výbava anonymného darcu by som sa nezamýšľala, aj keď majú ľudia deti prirodzene, alebo cez ivf nikdy nevieš akú genetickú výbavu to dieťa zdedí. To je všetko na prírode a tak to má byť. Ale rozhodne neodsudzujem a nekritizujem, ak sa nato cítite a chcete to takto, je to vaša vec a musíte sa pripraviť na prípadné problémy, ktoré by mohli nastať v budúcnosti.

vivera
30. jan 2014

Viem, že žena dokáže z túžby po dietati urobiť čokolvek. A viem to z vlastnej skusenosti. Ale co ak jedennemu paru sa podari otehotniet a druhemu nie? Uniesla by si psychicky ten pocit, že ta druha zena je tehotna a caka geneticky tvoje dieta? Ja urcite nie. Pri anonymnom darcovstve sa to nestane. Teda pokial dieta po dovrseni osemnastky samo nevyhlada bio rodicov.

maribell
13. feb 2014

tak ja neviem ci som spravne pochopila.. ak by som ja mohla otehotniet a moj manzel by mal problem tak darovane spermie by neprichadzali do uvahy .. ked nemozem mat dieta s nim tak s nikym inym ..to uz skor dietatko adoptovat... ale pokial ide o to ci by som nejakemu paru dieta vynosila tak jedine v pripade ze by to boli velmi blizky ludia a vajicko aj spermia by boli ich ..len by boli v mojom brusku ..aj ked to je tusim nelegalne 😀

eeffka
13. feb 2014

@sisikiki nie, ak by som bola donutena tak anonymne, urcite by som nechcela vediet kde je moje "polovicne dieta" a nemoct ho mat pri sebe

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre