A podobna tema nedavno:
https://www.modrykonik.sk/forum/asistovana-reprodukcia/cely-proces-mimoteloveho-oplodnenia/
Ja som nebola, ale tu je zhrnutie takych hlavnych (nie vsetkych) problemov s IVF, ktore mozu nastat:
Hormonalny rozvrat organizmu zeny
Podrazdenost, zmena nalad, mozno az depresie
Opuch
Priberanie
Hyperstimulačný syndróm - ktory moze viest az k smrti zeny a aj dietatka
Viacplodová tehotnosť a to az v 20-30% v porovnani s bezne vyskytujucimi sa pripadomi (s tym mozu byt spojene potraty),
predcasny porod (aj z dovodu zdravotneho stavu zeny), ktory moze mat za nasledok vazne zdravotne komplikacie dietatka (zavisi v ktorom tyzdni boli narodene),
Mimomaternicové tehotenstvo
Celkove riziko potratu - je velmi vysoke
Zeny mozu prezivat postaborcny syndrom
Tiez niektore zeny uvadzaju, ze sa citili ako znasilnene
A odcitujem z jedneho clanku:
"V priebehu zákroku dochádza k stratám príliš veľkého počtu embryí, ktoré sa stávajú prebytočnými a sú zmrazené alebo použité pre výskum. Treba si tu uvedomiť, že ide o novú formu potratu, ku ktorej dochádza nie pre odmietanie dieťaťa, ale v dôsledku snahy mať dieťa za každú cenu."
A podla lekara, ktory IVF vykonaval, az 90% zien prichadza do reprocentier, co predtym brali HAK
@katharines Autorka si vyslovene pýtala osobnú skúsenosť, nie poučovanie konzervatívne ladenej veriacej. Všetky veľmi dobre chápeme, že hrozia rôzne riziká, dokážeme pochopiť aj tvoj uhol pohľadu, ale empaticky to, čo si napísala veľmi nevyzerá a mohla by si si evanjelizáciu odpustiť. Najskôr napíšeš zoznam hrozivých diagnóz, korunuješ to "niektoré sa cítia ako znásilnené", potom ich obviníš z "potratu" a nakoniec nám (aj ja som absolvovala IVF) šplechneš do tváre, že si za to môžeme vlastne samy, lebo sme brali HAK.
Budem si pamätať jedného lekára - internistu, u ktorého som bola na vyšetrení tesne pred pôrodom. Keď videl v karte IVF, tak mi začal vyčítať, že som zabila embryá a podobne. Pokojne som mu na to povedala, že
1. jeho do toho nič nie je, nie je môj manžel ani môj gynekológ, ja od neho potrebujem radu, čo s pečeňovými problémami, ktoré by zrejme nastali aj pri tehotenstve bez IVF,
2. žene pred pôrodom vytúženého dieťatka bude rozprávať o niečom, o čom nemá ani potuchy, či som "zabila" embryá, či vôbec nejaké iné, ako to, ktoré nosím v sebe, vôbec boli?!
3. oznámila som mu, že mením lekára a ak chce kresťansky orientovanú klientelu, tak nech si to napíše na dvere, alebo robí v nejakom pastoračnom centre, kde mu nebudú chodiť nevhodné, hriešne ženy ako ja.
Neobťažoval sa ani ospravedlniť.. a náramne sa urazil (ako asi aj ty teraz).
Ak sa cítite byť natoľko kresťanmi (že musíte blahosklonne vyčítať hriechy), prečo si nedokážete uvedomiť, že tým môžete niekomu aj psychicky ublížiť a to v tom najzraniteľnejšom období, keď dúfa, že bude mať vytúžené dieťatko? Ak ty pokladáš IVF za hriech, potom sa preň nerozhodni, je to tvoj život a tvoja voľba. A len na margo.. existuje veeeľmi veľa diagnóz, ktoré ti zhoršia možnosť otehotnieť, aj keď si nikdy HAK nebrala = veľmi veľa z nás za svoje problémy proste nemôže a určite sa za ne necítime byť vinné či hriešne.
@duun
1. Tak ja, ako ani ty nevies, ci autorka IVF len planuje podstupit, alebo je na zaciatku.
2. Tiez nevies, ci je, alebo nie je veriacia.
3. Ak zena planuje podstupit IVF, je potrebne zohladnit nielen zdravotne a psychicke nasledky, ale aj moralne a duchovne, preto som to zhrnula do jedneho prispevku (aj to nie vsetko).
4. Samozrejme, ze aj u zien, co HAK nebrali, moze byt pricina neplodnosti fyziologicka, geneticka, alebo psychicka...., ktoru MOZNO ide poriesit aj inym sposobom, pretoze ani IVF nekonci len tehotenstvom.
5. Spisala som informativne fakty a skusenosti zien a aj lekarov, ako empatickejsie si to chcela vidiet? Nemam dovod sa urazat, ako ani cielom mojho prispevoku nebolo urazit niekoho. S neplodnymi zenami sucitim, no okrem tych zdravotnych a psychickych nasledkov, je potrebne zvazit i tie moralne a duchovne nasledky.
6. Co sa tyka "nativu", tak tento sposob je skor vynimkou, ako pravidlom, takze si nemyslim, ze dany doktor, alebo ktokolvek, o tom "nema potuchy", ked tvrdi, ze vacsinou ide o vacsi pocet pocatych deti (embryi), ktore proces umeleho oplodnenia nepreziju, kym zena otehotnie a aj dietatko donosi.
"vacsinou ide o vacsi pocet pocatych deti (embryi), ktore proces umeleho oplodnenia nepreziju.." Áno, súhlasím, keď žena už nechce ďalšie deti a má zamrazené embryá - pre niekoho nemusí byť problém podpísať ich zničenie či využitie inak, pre niekoho to môže byť zdrojom celoživotnej traumy. Ale.. nie každé oplodnené vajíčko sa ďalej vyvíja. Veľká časť ich neprežije prvých pár dní kultivácie, ale rovnako by neprežili ani pri prirodzenom počatí. Mala by som problém dať zničiť zamrazené embryá, ktoré majú na 6-7 deň potenciál toho byť dieťaťom, nemala by som problém dať zničiť oplodnené vajíčka, ktoré sa prestali vyvíjať v štádiu 4, 8, 12 buniek = od 3-4 dňa sa už nevyvíjali ďalej. Nemali by šancu stať sa dieťaťom, ani keby vznikli prirodzene. Je v tom veľa otázok a existuje šedá zóna, súhlasím. Ale myslím, že etický problém si musí každá vyriešiť sama a len niektorým vyhovuje, aby za ne rozhodla cirkev.
@duun Pocatie sa charakterizuje ako splynutie vajicka so spermiou a ak nastane delenie, tak k pocatiu doslo. Tazko mi je to porovnat s prirodzenym pocatim, kedze samotny proces IVF je neprirodzeny. Tiez nie je vynimkou, ze to mrazenie tiez nemusi vacsina pocatych deti prezit.
Dalej by som chcela spomenut jednu studiu (ktora je aj uvedena v skvelej knihe - Rodicovstvo od pocatia), kde pri vysetrovani sa ludia dostali do prenatalneho stadia a vnimali i samotny akt pocatia, ale aj pocity, ak dietatku hrozilo riziko realneho potratu. V zivote sa to prejavovalo u danych ludi rozne. Z biologickeho hladiska totiz ide o bunkovu pamat tzv epigeneticky zapis, ktory vplyva na podvedomie, ale i vedomie daneho cloveka. V jednej inej studii som citala, ze rodicovska laska velmi pozitivne ovplyvnuje epigeneticky vzor dietatka. Podobny princip "bunkovej pamate" sa da pozorovat i v stavoch po transplantacii organov (rozne pocity, preferencia napr. Jedal, ktore predtym vobec nejedli ...)
@katharines teba plati nejaka krestanska sekta za to ze vyhladavas diskusie ktore sa tykaju umeleho oplodnenia? Videla som ta uz vo viacerych diskusiach kde si akurat tak dvihla tlak vsetkym zenam naokolo ... neviem ci ti este stale nedoslo ze o tie tvoje nazory nema nikto zaujem ... tak sa prosim nezapajaj do tem ktore sa ta nijako netykaju ... skus zajst do klastora, tam isto najdes pochopenie ...
@evaachesa a ty si hovorkyna vsetkych? Ak ta nezaujima, co pisem, tak roluj.
@katharines mna zaujimaju temy ohladne ivf kedze ho tiez podstupujem ale urcite nie tvoje dristy ktore citam v kazdej podobnej teme ... ak sa nechystas na ivf tak sa odtial mozes "odrolovat" jedine ty a neotravovat svojimi radami ako nemat dieta. A neviem ci to iba prehliadas alebo ti to je jedno ale vela zien ma na tvoje reci rovnaky nazor ....
@evaachesa skutocne? Napis, co nie je pravda. Teba nemusi zaujimat, kto ma plati a kde prispievam. Hlavne, ze ty platis IVF "sektarom", ktori si myslia, ze vsetko mozu. Vsetko si vsak vyberie svoju dan. A ty sa vari povazujes za IVF expertku uz len tym, ze si prekrocila prah CAR centra? Ak to, co pisem pomoze co len 1 zene, malo to zmysel. Tak ako je vela pricin, preco je zena neplodna, je aj viacero ciest, ako pomoct neplodnym zenam pocat dietatko a IVF cesta to nie je. Je dolezite problem odstranit a nie obist ho.
@katharines wau, dakujem .. neskutocne si mi pomohla tvojimi hlbokymi nyslienkami ... asi ten moj termin nakoniec zrusim 🤔
@katharines mne prirodzená cesta k tehu nepomohla niekoľko rokov a vďaka IVF sme sa konečne dočkali 😉
@sussah mne pomohla
@katharines gratulujem že nemusíš riešiť IVF
@sussah ani som ju nezvazovala.
@katharines lebo si otehotnela
Ale ako hovorim, ludia su jedinecni, ako aj ich priciny chorob, preto sa neda neplodnost riesit pausalne
@sussah aj keby som nie, tak by som ju nezvazovala.
@katharines no comment
@katharines co takto vytvorit si vlastnu diskusiu s nazvom "katharines dava nie IVF"? Tam si pockaj na nejake podobne zmyslajuce zienky ktore s tebou budu rady diskutovat na tuto temu ... isto ti tam nikto nepojde davat rady aby si to predsa len skusila ... zamysli sa trosku co tu riesis ... v teme kde sa niekto pyta na priebeh ivf zarucene nema zaujem pocuvat tvoje rady ...
@evaachesa autorka sa pyta na vplyv liekov, co som jej zhrnula a vyjadrila som svoj nazor. Tak, ako si mohla k teme urobit aj ty, co si vsak neurobila.
@evaachesa a nejde mi o diskusiu, ale o ucelene informovanie, tak, ako som pisala vyssie.
@katharines veru pravdu mas .. pri citani tvojich studii som sa zabudla podelit o moje pocity a skusenosti 😏
@pantapanta pocas stimulacie som mala problemy s dychavcivostou a busenim srdca, malatnost a nizky tlak ...po ukonceni stimulacie sa ale vsetko vratilo do normalu 🙂 a ty si v akom stadiu? Drzim palce 💗
@pantapanta to co @katharines napisala su extremne pripady a ako na kazdom pribalovom letaku to najdes ale vyskytuje sa to mozno v <1% pripadov.
Ja som nemala ziadne opuchy, ziaden hyperstimulacny syndrom, ziaden pocit znasilnenia. V mraziaku mam 5 embryi ktore planujem bud pouzit alebo darovat.pocas procesu som mala 3 nedozrete vajíčka, a 3 neoplodnene, ktore by tak ci tak v tele zeny skoncili ako biologicky odpad - zakon prirody. Momentalne sa vo mne 1 ci 2 embryjka vyvijaju. Drzim im palce ale keby to nahodou nevyslo tak urcite to nie je kvoli ivf ale mojej fyziologii a nasim genom.
Ako bonus - ivf uz dlhe roky dava sancu parom ktore by inak boli bezdetne.
@katharines nezvyknem sa moc zapájať do diskusií ale tiez som si ta vsimla uz viackrát a vzdy to isté dookola stale tocis že zena ma aj ine možnosti liecby ale haloooo nachadza sa niekde v tvojich radách aj muž? Moj ma 0,5% normálnych spermií nemám ho náhodou vymeniť? Bez ivf by som bola tehotna za sto rokov. Zamysli sa nad tým, pre žiadnu z nás ten proces nebol ľahký a som rada ze som to prežila bez následkov, 2x. Tvoje reci tu nikomu nepomôžu vacsina zien uz nieco vyskúšala kym sla na ivf, cudujem sa ze ti to nenahlasuju 100x take prispevky
@frolik12 ano, aj muz sa da poriesit a tiez som to pisala. Kedze mas prehlad o mojich prispevkoch, tak skus pohladat. Napr. Naposledy som pridala enzymoterapiu okrem ineho. A ze vacsina uz nieco vyskusala? No to zalezi co. Maloktora vie aky ma problem, tak ako vie, co jej, alebo.aj jemu najucinnejsie zaberie? Stale viac zien ide rovno do CAR. A kolkymi cyklami si si presla v CAR? Pises, akoby IVF bol zazrak, ale nie je. Maloktora otehotnie na 1x a maloktora babatko aj donosi v porovnani s "liecbou", ktoru podstupuje casto opakovane. A dovod nahladenia? By si sa cudovala, no pomozu tym, co zvazuju aj ine aspekty.
@squ1rrel pozri diskusiu, co som uviedla vyssie. Az take extremne to asi nebude. A hormony vedia pekne rozhodit organizmus nielen po fyzickej stranke.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.