Veriaca rodina a IVF

1. feb 2022

Ahojte, možno mi vy poradíte. Mám vnútorné pochybnosti či ísť do IVF. Začalo to zlým spermiogramom môjho muža. Má teratozoospermiu (je ich málo, zle sa hýbu a 99% je poškodených). Lekár na prvej konzultácii odporúčal IVF. Manžel má ísť k andrológovi a spolu ideme na genetiku. Ja som zdravá, všetky výsledky mám v poriadku. Manželova rodina je silne veriaca a nevedia, že riešime centrum. Mám obavy, že či ísť do IVF, nakoľko celá jeho rodina je proti IVF, pretože párkrát sme sa na túto tému bavili. Bojím sa, že keď sa to dozvedia budú nás odsudzovať. Sú názoru, že každé dieťa má právo na život a pri kultivácii niektoré umrú a dieťa je dar od Boha a nie produkt. Poraďte šli by ste do toho? Ďakujem

dominidi
1. feb 2022

Ak to tak ty a manzel citite, chodte do toho..neupierajte si stastie kvoli druhym..viera je aj o laske a porozumeni, no bohuzial si to niektori vysvetluju po svojom.

januarova
1. feb 2022

Aký je názor manžela? A musíte im to povedať?

annm81
1. feb 2022

Nie som veriaca. Dôležitá si ty a manžel - veríte v boha, ktorý vás potrestá, ak budete milovať svoje dieťa zo skúmavky?

V najhoršom prípade, choďte do toho a rodine nič nepovedzte.

anjelicek26
1. feb 2022

Pozri mas moznost ist do IVF tak, ze vlozite vsetky oplodnene embrya... takze kultivovat len dve.. to by bolo eticke... takze ziadne mrazenie... A ze nejake pri kultivacii umru? Pri dlhorocnom snazeni, vies kolko to nezvladne a "umrie" cestou dole vajecnikom a nepodelilo sa poriadne alebo sa zle uhniezdi? Je to uplne to iste, proste neboli zdrave... nemozes to tak brat... s rodinou by som sa o tom nebavila... boh da dieta milujucim rodicom, je jedno, co je k tomu potrebne...ten lekar je tu ta pomocna ruka...

autor
1. feb 2022

@januarova manželova sestra je jeho obvodná lekárka a bol si pri nej vziať kartu kvôli genetike. Ona je až príliš veriaca a začína niečo tušiť. Doslova na neho skrýkla nech sa nepovažuje ísť do centra.

lucik90
1. feb 2022

Išla by som do toho. Nikto okrem vás dvoch o tom nemusí vedieť, rodina bude vaše dieťa milovať, farár ho pokrstí a všetci budú spokojní. Možno časom by som sa im zdôverila... A potom už bude len na nich ako sa k tomu postavia. Ale určite by som sa pokúsila mať vlastné dieťa, keď aj prostredníctvom IVF. Ak by to niekoľkokrát nevyšlo, až potom by som uvažovala o adopcií.

ukulela
1. feb 2022

dnes sa to uz neriesi 10timi zmrazenymi embryami ... ako pise anjelicek vyssie, da sa to urobit aj bez takych strat, ako kedysi. ak je s tym manzel OK, tak nehlad na nazor rodiny. ani to nemusia vediet ....

nikpa
1. feb 2022

Toto má byť výlučne vaše rozhodnutie. Keď budeš počúvať manželovu rodinu, tá síce bude spokojná ale tvoja náruč prázdna. Je to len na vás, nenechajte sa nikým ovplyvniť.

autor
1. feb 2022

Dá sa podľa vás aj určiť počet, koľko chceme embyí? Lebo chceli by ste maximálne 3. Len neviem či sa to dá.

veronika_pb
1. feb 2022

vie jeho rodina, ze bez IVF dieta mat zrejme nikdy nebudete? .. lebo lahko sa im sudi ked nevedia, ci je problem v tebe ci v nom .. ci su az natolko veriaci, ze by vlastnemu synovi/bratovi povedali : tak nemaj dieta, ked ti Boh nenadelil dost zdravych spermii? nemyslim si .. a ked si myslis, ze by s tym mali problem, tak im o tom nehovorte .. co koho do toho ako vznikne vase dieta .. oni nech ho potom lubia ako svoje vnuca a neriesia ..

bohuzial schopnost splodit a porodit dieta prirodzenou cestou sa kazdym rokom zhorsuje a som presvedcena, ze o dalsich 10 rokov bude ovela vacsie % deti "zo skumavky" ..

autor
1. feb 2022

@nikpa ďakujem za povzbudenie

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
1. feb 2022

.. teraz citam o sestre ... no asi by som na jeho mieste zmenila lekara. a ano, da sa urcite urcit pocet embryi. pre centra je urcite financne pritazlivejsie ist do maleho poctu 1-2 - ak sa neujmu, pridu dalsie odbery,a teda aj dalsie peniaze ....

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. feb 2022

@veronika_pb nevedia o tom, že ich syn má problém. Jeho sestra tiež nemá deti, pretože nemôže a áno berú to tak, že Boh jej to nedoprial a má s tým žiť, lebo manželstvo je plnohodnotné aj bez detí.

anjelicek26
1. feb 2022

Ach jaj to su hluposti, trpiet bez deti nenaplnenym srdcom a smutkom, lebo "manzelstvo je plnohodnotne aj bez deti"... prosim neurob taku chybu, dietatko si zasluzite, len treba trochu pomoct... budete to inak neskor lutovat. Nie je nic krajsieho. Pri muzovej diagnoze proste musia tych par zdravych spermii povyberat, inak sa to neda.

veronika_pb
1. feb 2022

a jeho sestra je akoze uplne v pohode s tym, ze nema deti a este nanho nakrici, aby si ich tiez nenechal urobit? 🙄ale je obrovsky rozdiel medzi tym NEMOCT mat deti (napr. pre chorobu prides o maternicu) a tym NEMOCT MAT DETI BEZ POMOCI .. lebo tvoj manzel deti mat moze .. aj ty .. len treba trosku pomoct ..

martinka13
1. feb 2022

Moja sesternica to dnes absolvovala. Vzali 2 vajíčka a oplodnili ich. Nevidím v tom absolútne nič zlé, aj keď som veriaca. Ráta, že obe vynosí, ak sa podarí.

autor
1. feb 2022

Skôr sa obávam toho, že ak sa niektoré neujmú, budú nám to zazlievať

michaela567
1. feb 2022

Pozri Boh dal lekárom múdrosť, lebo v budúcnosti by sme vyhynuli ako ľudstvo, uz teraz ma koľko ľudí problém spolodit dieta prirodzene. My sme si dali zamraziť všetky a povedali sme si, že si ich aj všetky dame vložiť. Aktuálne ideme na 4. posledné a dieta ešte nemáme. Ak sa budeme baviť v náboženskej rovine, tak ak by vám dieta súdené nebolo, ani IVF vám nepomôže. Ak sa bojíš odsúdenia, jednoducho im ho nehovor. Ja som s tým bola aj na spovedi a kňaz mi povedal, že na to nemá žiadny názor, pokial idem ten život darovať a nie zobrať. Veľa šťastia 🙂

vler
1. feb 2022

A co je manzel nesvojpravny ze si jeho sestra dovoluje skriknut nanho? Najvyssi cas sa aspon trocha odputat od takych pribuznych

autor
1. feb 2022

@vler je spojprávny, len ona má taký ten náboženský pohľad na to. Manžel súhlasí s IVF, žeby sme to aspoň skúsili.

ronic
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
raffaella
1. feb 2022

to ako naozaj sa vobec zaoberas tym, co povie manzelova rodina? Prepac, ale normalne mam sanku dole. Rodicovstvo je vysostne vec manzelov, nikoho ineho, bez ohladu na vieru. Aj keby si absolvovala IVF kazdy mesiac, nikto nema absolutne pravo nie ze vam do toho vobec co kafrat, ale ani svoj nazor vam nema kto co na to povedat. Ste obaja dospeli ludia, robite dospele rozhodnutia a bud vas niekto respektuje alebo nie. A ak nie, je to vysostne jeho problem. Absolutne si neviem ani len predstavit, aby o mojom rodicovstve rozhodoval niekto iny okrem mna.

ivkazba
1. feb 2022

Nie som veriaca, tak možno sa mýlim, ale nesúdi Boh? Kto dal právo mužovej sestre či komukoľvek z ich rodiny prikazovať vám a súdiť vás?

17alexis
1. feb 2022

Som po troch cykloch IVF a konecne aj tehotna. Moj nazor je taky, ze rodinu do toho nic nie je. Dalsia vec je, ze tou kultivaciou sa embrya nezabijaju, iba sa jednoducho prestanu vyvijat. Rovnako sa aj oplodnene vajicko nemusi prirodzene udrzat v maternici. Celkovo predsudky voci tomu maju ludia, ktori o tom trt vedia a deti robia na "pockanie".

thereisabear
1. feb 2022

A prečo im o tom musíte hovoriť? Koľko sa ujme a koľko nie? My sme toto rodine vôbec nehovorili, o ivf vedia len veľmi okrajovo, ale teda nie sú veriaci a nemajú nič proti tomu.
Môžeš ísť na soft ivf, vtedy sa berie menej liekov a nebudeš mať tak veľa vajíčok. Alebo dokonca nativ ivf, keď ti vezmú len to jedno vajíčko, čo máš prirodzene.
Ja som mala 20 vajíčok, aj sme chvíľu panikárili, čo budeme robiť s 20 embryami, lebo tiež mi nie je úplne po srsti ich zničiť... Nakoniec sme mali iba 2 embryá.

17alexis
1. feb 2022

@anjelicek26 ak da kultivovat dve embrya, nemusi jej ostat ziadne na vklad. Nie je to take jednoduche ako si myslia ti, co to neriesili...

lucka_ke
1. feb 2022

ide mi mráz po chrbte z jeho rodiny, nechcela by som byť jej súčasťou a neustále sa spovedať za svoje rozhodnutia

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre