Umelé oplodnenie zo zdravotných dôvodov po 40-tke

janickacrazy
2. feb 2020

Dobrý den, máme 2 synov, ktorí majú vážne genetické ochorenie, ktoré postihuje len chlapcov. Doktor mi povedal, že ak by sme chceli zdravé dieťa, tak musíme ísť na umelé oplodnenie, lenže problém je to, že ja mám už viac ako 40 rokov, takže asi nám to zdravotná poisťovna nepreplatí, však? Alebo je nejaká šanca, že by nám aspon niečo uhradili? Bol niekto v podobnej situácii? Ďakujem.

stela01
2. feb 2020

@janickacrazy asi určite nie . Nepreplatí ... 🤷🏼‍♀️

mogaa
2. feb 2020

@janickacrazy každé umelé oplodnenie je zdravotných dôvodov

mogaa
2. feb 2020

@janickacrazy teda pardon väčšina....

janickacrazy
autor
2. feb 2020

@stela01
@mogaa no myslela som si, že to tak bude, u nás je to trochu špecifické, žeby to muselo byť dievčatko, aby bolo zdravé, že to nie je kvôli tomu, žeby som nemohla otehotnieť normálne prirodzene, ale vek asi nepustí. Inak koľko by to asi vyšlo, keby sme si to chceli zaplatiť, neviete mi aspon orientačne povedať, baby?

katuli3nocka
2. feb 2020

@janickacrazy ja mám podobný problém. Potratila som 2x. Vyšetrenia odhalili, že moje telo nie je schopné donosiť dievčatko. Prvé tehotenstvo so synom nebol najmenší problém. Potom dva dosť zložité potraty. Takže jasne povedané, že každé tehotenstvo, kde bude plod dievča bude potratené. Existujú metódy na výpočet pohlavia. Treba si to pozrieť na nete, možno dať vypočítať. A myslím, že toto nie je vôbec dôvod, aby Ti niekto niečo preplatil. Ty nemáš problém otehotnieť. Môj názor.

janickacrazy
autor
2. feb 2020

@katuli3nocka No len tie metody vôbec nie sú spolahlivé, to je ten problém, je tam veľa príspevkov od žien, čo sa im narodilo opačné pohlavie, aj napriek výpočtom. Doktor mi tvrdil, že poisťovna mi to preplatí, ale to bolo už dávnejšie, vtedy som bola mladšia, čiže už je to neaktuálna info a ten lekár už neordinuje kvôli vážnym zdravotným problémom.

pipina00
2. feb 2020

@janickacrazy ja mám 44 a išli sme do toho tiež zdravotné problémy a iné riešenie nie je.Zatial nás to stálo cca 2600€.

mogaa
2. feb 2020

@janickacrazy treba sa opýtať v konkrétnom centre, lebo záleží čo všetko by vám robili a či by nasadzovali aj hormóny, prípadne aké....+sa tam bude robiť aj genetika.....bohužiaľ cez tú poisťovňu je to limitované vekom, takže jedine ako samoplatcovia.....pozisťuj si centrá a nechaj si poslať cenník aspon základných vyšetrení a porovnaj si ceny.....cenu vám dopredu nikto nepovie lebo každý prípad môže byť iný.....kolegyňa chodila do Martina viem že nasadenie embria vyšlo až na 3-tí pokus lebo tam vždy pred nasadením museli byť optimálne hormóny aby telo plod prijalo, takže 2x jej to zrušili lebo 2x zle nastavili nejaký hormón a mala ho raz málo, raz veľa a teda na tretí krát sa to podarilo, nasadili jej 2emrijká a jedno sa ujalo a má krásneho chlapca.....vtedy ju to vyšlo celé cca 50 000,- to boli ešte koruny...ona brala dokonca aj nejaké hormóny aby sa jej vytvorilo pri jednom odbere čo najviac vajíčok......porovnaj si tie ceny základných vyšetrení a keď pôjdete na prvú konzultáciu tam vám povedia približnú cenu podľa toho čo vám budú robiť....cena môže byť od 2000-5000eur(naozaj záleží čo všetko vám budú robiť a na koľko krát....vtedy v tom Martine to fungovalo že na každý krok musel byť ideálny hormonálny profil aby urobili ďalší krok, keď bola v BA tak oplodnili vajíčko a nasadili a neriešili žiadne hormóny(pred viac ako 10rokmi), takže si aj dobre vyber centrum podľa referencií a úspešnosti

mogaa
2. feb 2020

@janickacrazy možno genetiku by v tomto prípade mohla uhradiť poisťovňa na výnimku - lebo môžeš mať len dievčatko - treba sa spýtať v danom centre, určite ti budú vedieť poradiť a skúsiť aspom na nejaké vyšetrenie napr.tú genetiku vybaviť výnimku

laurita285
2. feb 2020

Akože ak nemáš 3000€ na umelé oplodnenie tak by si si to dieťa ani nemala robiť pretože aj naň potrebuješ dosť peňazí...

janickacrazy
autor
2. feb 2020

@mogaa dakujem ti veľmi pekne za podrobné info

janickacrazy
autor
2. feb 2020

@laurita285 ved nemusíš byť taká agresívna hned, viem koľko stojí dieťa, hádam sa možem opýtať, či s tým má niekto skúsenosť, nie?

mogaa
2. feb 2020

@laurita285 ale ona nepísala že tie peniaze nemá, ale ak má niekto 2deti tak zvažuje aj cenu lebo 3000 je už cena čo zaťaží rodinný rozpočet a je rozdiel či ju mať alebo nie, lebo kludne sa môže stať že do toho pôjde a jednoducho to nevýde...

eliska13
2. feb 2020

@janickacrazy nie nič už nepreplatia hranica je 39r.mas 3 detičky je tá túžba taká veľká, že chces ešte riskovať?

lula313
2. feb 2020

Podľa mna to ani nie je možné z etického hľadiska, lebo tebe by zámerne vybrali pohlavie. To by každý, kto chce dievca, mohol takto postupovat.

whatever1
2. feb 2020

@laurita285 tak autorka tejto diskusie hádam vie co stoji starať sa o dieťa keď už dve deti má. Je úplne normálne ze sa zaujíma ci jej to uhradí poisťovňa.

mogaa
2. feb 2020

@lula313 v takýchto prípadoch by sa to malo dať....určite je to lepšie riešenie ako otehotnieť prirodzene a následne ísť na potrat lebo chlapček bude mať genetické ochorenie

lenkakravcova
2. feb 2020

@janickacrazy Ja by som sa na tvojom mieste zamerala na blaho tvojich 2 chorých detí a nevymýšľala po 40tke ptakéto pokusy. Môže to výjsť, ale aj nemusí - môžeš mať ďalšie postihnuté dieťa, alebo stratiť kopu peňazí, ktoré si mohla investovať do svojich 2 deti - alebo tie ti za to nestoja?

stela01
2. feb 2020

@janickacrazy vyber pohlavia u nás nieje možný

stela01
2. feb 2020

@janickacrazy skús pozrieť pre info a orientáciu cca vieš čo asi budeš absolvovať + lieky

e1i
2. feb 2020

@janickacrazy v Brne nás vyšlo 2700 eur cca plus by si k tomu musela prirátať tu genetiku. A ak máš takýto problém u chlapcov vtedy jedine sa dá aj pohlavie vybrať. Boli sme v reprofite.

11iva11
2. feb 2020

@lenkakravcova Súhlasím. Tiež obdivujem "odvahu" autorky. Síce nevieme typ ochorenia jej synov, no kebyže mám už dve takéto deti, tak som rada, že to nejako dávam a nie ešte rozmýšľať nad tretím. Ja mám 100% zdravé dve deti- dvojičky a teda nad tretím ma ani nenapadne uvažovať 😨

lenteraz111
2. feb 2020

Opýtaj sa v konkrétnom centre. My sme boli, keď sme mali 33 rokov. Vyšlo nás to cca 3000 eur. No to je veľmi špecifické.

mogaa
2. feb 2020

@lenkakravcova tam ide o genetické ochorenie čo postihuje len chlapcov

mogaa
2. feb 2020

@11iva11 písala že je to genetické ochorenie čo postihuje len chlapcov....nemusí a pravdepodobne ani nejde ani o mentálne ani o fyzické ochorenie....Človek s genetickým ochorením neznamená že je telesne alebo mentálne postihnutý, môžu to byť zdraví úspešní ľudia u ktorých sa to nemusí nijako prejavovať a ochorenie sa môže rozvinúť až po desiatkach rokoch alebo vôbec....

eliska13
2. feb 2020

@11iva11 má 3 deticky

bubinko1506
2. feb 2020

@janickacrazy ahoj, u nas bol problem takisto, ze syn by mohol byt vazne postihnuty alebo by tehotenstvo skoncilo potratom. Podstupili sme ivf s pgd (predimplantacna geneticka diagnostika embryi). Jeden cyklus nas vysiel aj s tymto vysetrenim 4000€. Prve tehotenstvo skoncilo potratom kvoli hematomu. Pri druhom cykle vlozili opat embrya po pgd (geneticky zdravych chlapcov). Vklad bol uspesny, tehotenstvo bezproblemove a mame zdrave dvojicky. Dokopy nas ivf stalo 8000€, co sme doplacali za vysetrenia. Ak mas viac ako 39 rokov, hradite si vsetko sami bez ohladu na to, aky mate problem.

vevesh
2. feb 2020

@stela01 vyber pohlavia je mozny v kazdom state, ak dieta urciteho pohlavia ma geneticku "mutaciu" (t.j. postihnutie az smrt). Iba pre klasicke pary, ktore nemozu otehotniet, plati v drvivej vacsine statov, ze si nemozu vybrat, co chcu...

@janickacrazy vyber pohlavia je mozny, ale kto to preplati a ci vobec, neporadim. Pred 15 rokmi mojej znamej urcili geneticke testy, ze donosi iba zdrave dieta. Poistovna vsetko uhradila, ale ona mala 1 zdrave dievcatko, 2 potraty- chlapci a 2 mrtvych synov, ktori zomreli do 3 mesiacoch od narodenia....a vsetky testy od genetiky+ tehu spravy + lpitvy musela predlozit poistovni...

vevesh
2. feb 2020

Nie zdrave dieta, ale zdrave dievca.....🙈

janickacrazy
autor
2. feb 2020

dakujem všetkým za odpovede, veľmi ste mi pomohli, zatiaľ ešte nie sme úplne rozhodnutí, tak uvidíme, len som v tom chcela mať jasno, aké sú možnosti

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre