Umelé oplodnenie z iného dôvodu ako neplodnosť

tsunamka
13. sep 2012

Ahojte, my s priateľom máme trošku odlišnejší problém, ale riešenie je umelé oplodnenie. Priateľ je po transplantácii kostnej drene a pred zákrokom bol na odber spermií, bolo to v 2008, pretože hrozila aj neplodnosť, na vyšetrenie nebol, takže nevie, či je plodný alebo nie, ale je to v podstate jedno, pretože v súčasnosti stále berie kortikoidy (ťažké lieky), a počať dieťa by mohol najskôr tri roky po ich užívaní, ale vysadiť ich zatiaľ nemôže...
Ja sa blížim k 30 a on už má po 30tke, tak by sme chceli skúsiť mať bábo. Nemáte niekto podobné skúsenosti, či nebude pre poisťovňu problém to, že nie sme zosobášení, alebo že či nebudeme mať čakať pokiaľ lieky nedoberie, aby sme to skúsili prirodzenou cestou, lebo poisťovne si môžu nájsť rôzne nevysvetliteľné dôvody... Vopred ďakujem.

sisaha
13. sep 2012

@tsunamka nie, poistovna nebude s tym mat ziaden problem, ani ten, ze nie ste zosobášení...Smelo do toho 😉. Držím palce. Indikacie na IVF tam je - a to je choroba.

dia6
13. sep 2012

ahoj, to že nie ste zobratý nie je problém. Ani mi nie sme a ideme na IVF. Ale neviem či môže brať lieky partner, to mu budú asi musieť urobiť testy, či sa dajú jeho spermie použiť. Určite zájdiete za gynekológom alebo do centra. Oni vám určite poradia.
A poisťovne naozaj robia niekedy problémy, ale vraj ak neschvália umelé, tak sa dá odvolať a to väčšinou už schvália. To mi povedal lekár. 😉
Držte sa

tsunamka
autor
13. sep 2012

🙂 Ďakujem za odpoveď. Môj priateľ nebude môcť použiť svoje spermie, práve kvôli tým liekom. Môžeme použiť len tie odložené, ale aj tie neviem, či sú v poriadku :(. A problém bude ešte v tom, že ich máme uložené v Bratislave, keďže tam bol hospitalizovaný. Do konca roka to asi nestihneme, alebo? Aký je priemerný čas od začiatku vybavovania až po samotné IVF? Ak je všetko bez problémov?

jomini
13. sep 2012

@tsunamka Ahoj, priemerny cas je tak cca 3 mesiace, v CAR sme boli prvy raz koncom roka a stimulovat som zacala v marci, absolvujete par vysetreni, po vysledkoch podpisede ziadost a caka sa na schvalenie poistovnou, to su teraz cca 2 mesiace, predtym to bolo menej.. za ivf pacienti doplacaju cca 1000 eur. drzim palce.

vafinka
13. sep 2012

@tsunamka no mne schvalili ziadost za cca 3 tyzdne a zalezi na tom ze aky budes mat protokol, ci dlhy ci kratky, teda ako dlho budes uzivat lieky a pichat si injekcie, asi tak, a ten doplatok sa lisi od toho ze ake budes mat lieky, kolko vajok ti zoberu, kolko ich bude do kultivacie a kolko sa bude mrazit, a to je asi vsio, no myslim, neviem ako to je v inych centrach

tsunamka
autor
13. sep 2012

Ďakujem za príspevky, ja uvidím až budúci mesiac, že čo. Neskoro som sa začala o to zaujímať a ďalší cyklus mám až okolo siedmeho októbra :( Tak teda musím čakať... Dúfam, že ma budú čakať len pozitívne správy.

bettypo
13. sep 2012

@tsunamka určite najprv kontaktuj centrum kde chceš absolvovať IVF prípadne aj miesto uskladnenia. Zisti si, či ti požičajú nejakú transportnú nádobu a ako dlho môže trvať ten transport. Ja som si chcela preniesť embryjká do iného centra a tam mali podmienku aby boli pred odberom vajíčok a spermií vykonané testy na niektoré pohlavne prenosné choroby, čo sme samozrejme nemali

albireo
13. sep 2012

@tsunamka odpoviem ti len na cast otazky:
ak mal tvoj priatel odobrate spermie pred transpantaciou kostnej drene, bolo to pravdepodobne este v obdobi pred zacatim chemoterapie. U takych pacientov sa standartne vysetruju aj pohlavne aj virusove ochorenia( HIV a pod) Odber spermii sa robi opakovane, kym sa neodoberie dost kvalitneho materialu. Ak by jeho spermie v roku 2008 neboli vhodne na uskladnenie, informovali by ho o tom.
Jeho diagnoza je urcite dovodom na mimotelove ochorenie, mozno by mohol zavolat na pracovisko ,kde bol transplantovany a kde ho pravdepodobne stale ambulantne kontroluju, ze ci by vam odporucili konkretne centrum asistovanej reprodukcie. Urcite nie je ste jediny par s podobnym problemom.

tsunamka
autor
13. sep 2012

@albireo Jemu ich odoberali na poslednu chvilu, v hodine dvanastej, takze urcite nebol cas na vysetrenie, mam ale spermiogram a pytala som sa na neho aj gynekologicky, tak vravela, ze je v poriadku, tak dufam, ze aj bez virusovych ochoreni ...
A mas pravdu, musime zavolat do centra skor, ako pojdem na vysetrenia, aby som vedela doktorovi povedat, ze co a hlavne aby sme vedeli, aky je postup pri prevoze do KE . Ja som sa rozhodla, ze pojdem do Gyncare, uz som tam volala, tak ze mam zavolat ten prvy den cyklu.. Tak teda budem cakat..

tsunamka
autor
14. sep 2012

Ešte by som sa chcela opýtať, nemáte niekto skúsenosti s prevozom zmrazených spermií z mesta do mesta, konkrétne z BA do KE? Ako sa postupuje, ako dlho sa vybavuje a čo všetko to obnáša?
Ďakujem

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre