Umelé oplodnenie.. vyšlo vám na prvýkrát?

nikusik0107
8. okt 2019

Ahojte viem ze je tu toho veľa. Ale chcela by som nejaké postrehy a skúsenosti.
Začnem takto sme pár co sa snaží už skoro 5 rokov a nič podstúpili sme 3 IUI bezúspešne v jedno centre. Išli sme do druhého kde sa tomu venujú viac a nechcú len zrobiť.. Robili všetky možne vyšetrenia ja som ôk no priateľ má teratozoospermia. Hodnoty mál prvý spermiogram 1.3 druhý 1.7.... Tvar hlavičky 97%poskodenia 😣doktor nám odporučil umelé.
No a moja otázka znie riešili ste niekto niečo podobné ak áno vyšlo vám to aj prirodzene..... Co sa týka umelého.co mam čakať ako to prebieha ake ste mali pocity a tak všetko l. Vyšlo vám to hneď na prvý krát ak ona je babo ôk vy? Ďakujem ps. Ja mam 29 priateľ l 30.

mekhael
8. okt 2019

@nikusik0107 umele oplodneni dotazy, lecba neplodnosti je skupina na fb uzavrete Su tam vsetky odpovede na tvoje otazky.. Ja este neviem poradit vsetko Ma caka manzel Ma, azoo u nas moze byt len umele a on musi Ist na tesa/ mesa aj ked stale verim v zazrak ze to pojde aj prirodzene Mame cas do decembra... Do akeho centra Sa chystas?

luu1122
8. okt 2019

@nikusik0107 teratozoospermia by nemala byt problemom aj ked vsade tvrdia, ze je. Nam v brne povedali, ze dnes je to bezne. Problemom som bola v nasom pripade ja. Mala som umele oplodnenie po 3 neuspesnych iui. Dala som to na druhykrat. prvy vklad neuspesny tromboza s potom vklad s uspechom. Ja by som do ziadneho zo slovenskych centier nesla. ale to je moj nazor...

gabrielita_8989
9. okt 2019

@nikusik0107 ja som bola v Helios Martin. Otehotnela som na 1.krat. Skvelý prístup, personál, liečba. Len odporúčam ☺️

lucyjka6
9. okt 2019

@luu1122 ako sa objavila tromboza?

luu1122
9. okt 2019

@lucyjka6 je to v neziaducich ucinkoch pri stimulacii. Po odobrati vajicok ma zacala tahat noha. A mala som zvyseny d-dimer hodnotu z krvi a rastlo mi to. Tak na kramarocj cievna doktorka nasla trombozu v nohe. Celkovo stimulacia je pekny humac. Ale ked sa inak neda tak sa neda.

lucyjka6
9. okt 2019

@luu1122 no ja som zacala uzivat estrimax pred KET a zacala ma boliet noha,nemam ju opuchnutu ale boli,davam si kompresne pancuchy a picham si na riedenie krvi,

luu1122
9. okt 2019

@lucyjka6 hej podobne som mala aj ja tiez mi neopuchla. lieky je dobre mat ja som pichala clexan 0,6 aj pocas tehu

silesias
9. okt 2019

Môj manžel má 99,5% morfologicky poškodených spermií. Snažili sme sa štyri roky. IUI nám urobili len jedno vraj ďalšie nemáme ani skúšať, že to nemá význam.
Začali sme sa pripravovať na umelé len predtým sme si dali pol roka pauzu, posetrime, užijeme si ešte. Už sme boli objednaný ísť riešiť protokol keď som zistila že som tehu - prirodzene - vraj zázrak a ďalší zázrak keď mala malá 9mesiacov ostala som tehu opäť. Dnes mám doma od môjho manžela 4,5rocnu slecnu a takmer 3,5rocneho chlapceka.
Držím palce.

lucyjka6
9. okt 2019

@luu1122 aj napriek tomu pichaniu ckexane si dostala trombozu?-

luu1122
9. okt 2019

@lucyjka6 nie ja som prve neudrzala kvoli tromboze. a druhe som uz isla na istotu

lucyjka6
9. okt 2019

@luu1122 cizr az po tej tromboze si si zacala pichat clexane?-tak to dobre chapem

luu1122
9. okt 2019

@lucyjka6 ano ak beres clexan alebo fraxiparin trombozu by si mat nemala ale ak si si neni ista daj si to radsej skontrolovat

lucyjka6
9. okt 2019

@luu1122 dlhodobejsie som brala vessel due a teraz asi14dni picham fragmin,no musim to nejako poriesit

nikusik0107
autor
9. okt 2019

My sme boli v gyncare Košice a tam hneď IUI prešli sme 3.. A nič... Ale vôbec nerobím vyšetrenia nepáčil sa mi prístup išli sme do helios Košice a tam som veľmi spokojná.... Konečne sme zistili prečo sa nám nedarí už 4 roky... My mame morfológia zlu ale hlavičky co som čítala je to veľký problém a percentuálne je malá šanca otehotniet prirodzene preto nám odporučil umelé coz sme už zvazili a pôjdeme... Len chcem vedieť na čo sa mám privravit 😉

iv89
9. okt 2019

@nikusik0107 záleží od toho aký protokol, aké lieky a ako budeš reagovať ... ja som mala dlhy, stimulka super, stále veselá , šťastná , ešte aj mínus 2kg.. ku koncu citlivé vaječníky a po opu 2 dni bolesť vaječníkov.. pre mna je najhoršie to potom 😃 aj po iui .. utrogestan = zeriem zeriem zeriem ako buldozér , nervózna, unavená ..
Mám za sebou 1 stimulku , injekcie , kontroly , opu.. všetko je malina oproti tomu čakaniu čo príde po tom.. čakanie či sa oplodnili, čakanie či prežili PK a koľko.. vklad... čakanie či sa uchytí.. (+v čakaní ten jtrogestan 😂)

nikusik0107
autor
13. okt 2019

@iv89 no mne povedal ze som ok cize zvolia to najmenej invazivne ale bojím sa toho veľmi.... Neviem ci mam ešte počkať a skúšať ale skúšame už 5 rokov... A ta morfológia hlavičky je v 98%zla.... A podarilo sa vám na prvý krát? Hrozne sa bojím ze priberiem konečne sa mi podarilo dať dole 10kg... Joooj.... Je to strašne....

iv89
13. okt 2019

@nikusik0107 štvrtok idem na krv a test som ešte nerobila 🙂 no pribrať môžeš z hormónov - voda , ktorá sa hneď aj vypustí z teba .. ale ak budeš veľa zrat tak to nesmieš zvalovať na hormony 🙂
My sme mali tiež morfo 98, a teraz pri poslednom spermio 97 🙂 zase to neber tak tragicky , norma je 96..
nooo a či sa nám podarilo neviem, vo štvrtok mám ísť na krv

nikusik0107
autor
13. okt 2019

@iv89 a ako dlho ste sa snažili? Doktor vám odporučil umelé? Nam povedal ze sanca prirodzene je veľmi malá... Preto sme začali riešiť umelé mala som isz už teraz tento mesiac ale akosi sa na to nemám 😣neviem sa s tým nejako stotožniť.... Ale babo chcem a ako moc 😣

juliet86
13. okt 2019

@nikusik0107 ahoj. neboj nepriberies. ja som mala hroooozneho strasiaka z ivf odkladala som to 3orky a teraz spatme si hovorim ze som to nemala tolko odkladatm ak nemas paniku z injekcii je to ok. je to ako mat 10nasobne silnejsi cyklus kvazi. fakn ze si sa dala dokopy pred babatkom c9 sa hmotnosti tyka. pocas stikulky ti ppkde hore len voda a emocne jedenie max 2-3kila. pred narkozou mas trosku post ;) neboj. ja som mala aj mierne ohss ale aj tak som rada a predstavovala som si to ovela horsie. tych prvych 14dni (injekcoe plus odber boli ok) to cakanie na vyvoj emvryy bolo pwychocky tazsie na to som pripravena nebolq tak rataj s tym a das to na pani. my mame este horsi spermio ako vy.

nikusik0107
autor
13. okt 2019

@juliet86 a vyšlo? Veľmi som smutná z toho ze to musíme riešiť takto... A iným co ani nechcú sa podarí sa prvý sup.... A my sme aj zapezpeceny avšetko ach... Ale povedal doktor ze dnesna doba je taka. A za bude horšie... A ako ste to riešili v práci?

iv89
13. okt 2019

@nikusik0107 ja som to riešila cca po 10mesiacoch .. môj gynekológ vedel už po polroku že sa snažíme , na nový rok pri folikulometrii mi potvrdil dominantný folikul , ak nedostanem tehotná mám prísť.. tak som prišla a povedal že najlepšie spravíme ak pojdeme do CAR že tam spravia všetky vyšetrenia pod 1 strechou.. tak sme šli , v apríli prvá konzultácia , v júni prvé iui, v júli 2 iui, v auguste konzultácia ohľadne ivf, september stimulácia.. ja som pichala 21dni.. neni to nič strašne, ak to nevyjde som úplne v pohode s 2 ivf a to ešte pred polrokom som povedala že umelé nikdy..
A buď rada že ste zabezpečení .. aj my sme a pre to neriešime prachy koľko čo stojí.. sú baby čo si musia požičiavať 😕
Proste to musíš len prijat a ísť do toho..iné ti neostáva , ak sa s tým sama nestotožnil tak ani priebeh nebudeš mat Easy.. psychika je svina

nikusik0107
autor
13. okt 2019

@iv89 10 mesiacov je krátka doba.... Aký máte problém? Som stotoznenan ale zároveň sa bojím... A bojím sa aj to ze bude babo choré alebo tak no....

iv89
13. okt 2019

@nikusik0107 je krátka doba,ale vidíš nevyšlo iui 2x... muž má asthenoteratozoospermiu.. patológia 98%, teraz posledné 97.. z toho fragmentácia DNA (halosperm) 36%.. no a pohyblivosť čo má byt 32% - teraz neviem ktoré sto je ale tuším A+B mame 30%.. dr v car povedal že primárny problém vidí v pohyblivosť.. ja som zatiaľ podľa všetkého zdravá ako repa.

bucko555
13. okt 2019

Ja som bola v iscare v ba otehotnela som hneď na prvý krát ale potratila som druhý krát to isté , tretí sa nepodaril a zo štvrtého mám doma 3 ročnú dcerku

nikusik0107
autor
13. okt 2019

Ako ste to riešili v práci keď ste podstupovali umelé? Otázka sauna kupko počas toho môžem? Idem si dat oretotavt obočie môžem?tetovanie bude prsa všetkými tými vecami

iv89
13. okt 2019

@nikusik0107 moja obvodná vedela - u tej som si robila aj predoperacne, čiže mi orazila vždy priepustku keď som potrebovala .. viac menej len na opu a vklad.. ináč konzultácie som vykryvala neako.. odišla som skôr z prace a potom zostala dlhšie..
obočie by podľa mna nemal byt problém,sauna a kúpanie po opu nesmie byt, ale neviem ako je to počas stimulácie.. ale preventívne asi nie aby sa dnu nezaviedla neaka infekcia , keďže opu je potom dosť invazivny zákrok

juliet86
13. okt 2019

@nikusik0107 c9 sa prace tyka tak ja som mala vtedy prazdniny. ape poradila by som ti napr zobrat si tyzden pn zacinajucich par dni pred odberom konciacich par dni po vklade ;) cca 13ty az 20den cyklus +-
zalezi aku ma pracu. nech mas klud a neriesia ze furt behas k lekarovi na kontrolne utrazvuky... a ja som si tiez zakladala na tom ze dietatko nech vznikne z milovania. ale priklad mali sme s manzelom uplne ze dokonale milovanie dakedy pred mesiacom a mne zrazu docvaklo aj som si poplakala ze toto je dolezite ze mame taketo milovanie ze sme si takyto blizki. co z toho keby sme mali o nicom sex alebo takmer vobec sex a z toho saa spravilo dieta. chapew ako to myslim? dolezite je ze par sa miluje a miluje a je vyzrety a stabilny. ivf je defacto dobry trenazer na rodicovstvo je to naozaj skuska v dobrom aj v zlom ako viem byt podporou svojej manzelke. trpezlivost a neistota ktora patri aj k rodicovstbu aj k ivf

nikusik0107
autor
13. okt 2019

@juliet86 jasne ze chápem len je to nefer no... Ale cobuz narobime a vám to vyšlo ci

juliet86
13. okt 2019

@nikusik0107 este je to v grey zone ;) a neviem treba to brat ako prilezitost na rast ;) tyka sa to kazdeho siesteho paru. ako super ze ste sa nenasli v 40tke az a mate cas aj peniaze to riesit ;) alebo ze ste sa nenarodili pred 70rokmi ked by nebola sanca. drzim palceky

nikusik0107
autor
3. nov 2019

@iv89 ahojky tak ako? Gratulujem ti? 😁

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre