Umelé oplodnenie - postup a ceny

16. jún 2021

Ahojte. Prosim vas ako to je s ivf? Plati sa najprv za lieky. A potom po odbere za ukony..... ak to dobre chapem, za ivf sa neplati (preplaca poistovna), plati sa len za doplnkove ukony? (Predlzena kultivacia, embryoglue napr. a za zmrazovanie vajicok?).... dobre to chapem?
A viete mi poradit ake doplnkove ukony by som mala zvazit? Urcite predlzenu kultivaciu si dame.
Vysetrenia este nemame porobene (hematka,imuno,genetika), lebo vraj staci ak nevyjde KET. Kedze budem mat kratky protokol a vajicka by sa zmrazovali a potom by sa robil KET.

nafka0483
16. jún 2021

Nikto tu nebude vediet odporucit ake doplnkove metody mas dat, lebo nepozname vas zdravotny stav, nevieme kde je problem. To vam odporucia v CAR podla vasich vysledkov.
A ano, velakrat povedia, ze tie dalsie vysetrenia netreba, ze to az ked nevyjde vklad. Ale chces riskovat ze kvoli nejakej banalnej chybe (napr. nasadit liecbu od hematologa) to nevyjde a vy si vycerpate jeden pokus, prejdete celym procesom a uplne zbytocne? Mozno hej, ale nam to za to nestalo, my sme najprv podrobne vysetrili uplne vsetko - dokonca liecba zabrala a IVF nakoniec nebolo potrebne.

kecalkova
16. jún 2021

Ahoj,
Určite by som najprv spravila všetky vyšetrenia, ktoré píšeš. Nie po KET, ale pred celým procesom. Partner by mal ísť na celkové vyšetrenie- spermiogram, semenníky, prostata. Môžu mu zistiť aj zápal, o ktorom nevie a všetko by sa posúvalo.
Takisto veľký vplyv má vyšetrenie aj na hematológii. Mne napr.internistka zistila problém s krvou, tak som dostala až o mesiac termín na hematológii, kde mi naordinovali injekcie.
Tak čo sa týka financií. V CAR ti dajú cenník a vysvetlia, čo a kedy sa platí. Najprv platíš za lieky. Nám povedali sumu približnú za lieky. Jasné, telo mi nezareagovalo a tak jedna krabica injekcií mi vyšla len na 2 dní. Plus ďalšie injekcie a lieky, pred odberom, po odbere, pred vkladom a po vklade. Čiže najprv som platila lieky, potom odber( narkóza, oplodnenie, predĺženú kultiváciu). V CAR ti odporučí embryologička aj spôsob triedenia a všetko ti vysvetlí ohľadom oplodnenia a aj cenu. My sme kvôli večným komplikáciám rátali stále tú vyššiu sumu.
Potom ako budeš po odbere Ti povedia počet odobratých, spýtajú sa, koľko chceš oplodniť a neskôr budú chcieť vedieť aj počet na zamrazenie. My sme mali 6 oocytov, 4 sa úspešne oplodnili a aj vydržali predĺženú kultiváciu. Zamrazili sme všetky, keďže telo si muselo oddýchnuť od hormónov, ktoré som ťažko znášala.
Potom som zaplatila za všetky úkony.
Nasledujúci mesiac som čakala na ms, potom prišli ďalšie injekcie, následne vklad. Vtedy som zaplatila za vklad. No a zamrazenie som platila do konca roka, v januári platíš zase na rok, ak budeš mať ešte niečo na zamrazenie.
A pozor! Nieže nazbierate kliešte. My sme skoro infarkt dostali, keď manžel mal fľak na chrbte, pár dní pred stimuláciou, keby sa mu potvrdilo, že to bol kliešť, museli by sme prerušiť celý proces.
Je to zdĺhavý proces, plno očakávaní a strachu, no keď sa už na to človek dá, tak nech má vyšetrenia za sebou a to čím skôr a všetky (blíži sa dovolenková sezóna), inak by si mala vyhodené peniaze v prípade neúspechu.
Držím palce 🙏 a všetko dôležité ti povedia v CAR a podľa výsledkov z vyšetrení Vám poradia.
My sme tam išli s tým, že len na IUI, no keď videli výsledky, šanca bola nulová a tak z pár eur sa to vyšplhalo na tisíce, vzali spotrebák a neľutujeme. Bolo to veľmi ťažké, dôležité a vážne rozhodnutie.

kecalkova
16. jún 2021

@nafka0483 Presne a super, že liečba zabrala 😉🙏 Držte sa 🙏

nafka0483
16. jún 2021

@kecalkova Dakujem 🙂 povazujeme to za zazrak, ale na druhej strane to potvrdzuje dolezitost tychto vysetreni - ktovie ci by sme mali uspech bez spravnej liecby. Pozeram ze aj vy cakate, tak tiez prajem nech vsetko ide hladko a v zdravi 🙂

autor
16. jún 2021

No baby, tak to nechapem preco mi dr povedala, ze vysetrenia az potom.... my mame najake peniaze nasetrene, cize na IVF mame, ale bojim sa toho strasne.... a v pripade, ze by sme sa objednali na tie vysetrenia, tak to tiez sa hradi cez poistovnu, ci sa nieco plati? A aka je doba cakania na objednanie a vysledky? Lebo mne sa vidi, ze aj 2 mesiace trva, kym pridu vysledky...
No gratulujem a drzim vam palceky, nech to dotiahnete do toho najkrajsieho konca 😊

nafka0483
16. jún 2021

Lebo niektori maju taky pristup - moj manzel hovori, ze je to peniazoch, ze radsej povedia, ze skuste, keby nevyslo, tak pojdete na vysetrenia. Ale to nie je take ze jeden odber krvi, ze skuste. Ved to trva, to su davky hormonov, liekov, to je ista zataz aj na psychiku, narkoza, odber, su v tom aj peniaze, takze nam sa zda, ze je to dost na to aby sme skusali "na slepo" ci vyjde ci nie.

Ja som na hematologii dostala termin rychlo, lebo som povedala sestricke ze ma odosiela CAR pred planovanym IVF. Endokrinologia to iste - sestricka bola zlata, ze chape, ze ide o cas, objednala ma skoro. Reprodukcna imunlogia - termin sme mali do 2-3 tyzdnov, vysledky myslim dalsie 2-3 tyzdne a genetika podobne.
Ano, zaberie to cas, ale ako pisem, nam to za to stalo najprv vysetrit, vediet na com sme, kde je odporucana aka liecba a tym si zvysit sance. Velmi by nas mrzelo keby sme kvoli nejakej "hluposti" mali neuspesne pokusy.
A ked sme mali vsetky vysledky a nasadenu liecbu a cakala som dalsiu menstruaciu aby sme sa objednali na vysetrenie, ze zacneme uz pripravu na IUI (najprv sme chceli skusit kym pojdeme do IVF), tak menstruaciu uz neprisla a bol to teda ten najkrajsi sok a prekvapenie 🙂

Takze drzim vam palce, ale urcite by som si najprv dala vsetko vysetrit. Zalezi este mozno aj na tom ci viete kde je chyba, ze preco sa vam vlastne nedari. Lebo u nas bolo vsetko vzdy v poriadku, nevedeli dovod - o to viac nam to nedalo a chceli sme patrat dalej.

nykkushka
16. jún 2021

My sme na konci marca začali s "liečbou" a v polke júla som už bola tehotná. Nie vždy to trvá dlho a úprimne, radšej dlhšie a vyšetriť všetko ako niečo naháňať a zanedbať.
Robili nam všetky vyšetrenia - mne sono kvôli ovulácii, mužovi spermiogram, obom genetiku, mne štítnu žľazu...
Poisťovňa hradí nejaké percento z liekov - infekcií a samotný vklad. Ostatne sme si hradili sami, vyšlo nas to dokopy cca 2500e,plus každý rok za mrazenie embryí.

nafka0483
16. jún 2021

A k cenam - na hematologii a endokrinologii som neplatila nic. Na genetiku a repro.imuno sme sli obaja s manzelomm oboch vysetrili a tam sme platili ale presne sumy uz neviem asi 60 genetika a 60 repro-imuno.

autor
16. jún 2021

@nafka0483 priatel spg vsetko v norme, len terato 1%, ja PCO (AMH vyse 8). Vobec nedochadza k ovulacii a menstruaciu po vysadeni som nemala 9 mesiacov (mala som 18 ked som vysadila, cize som to vobec neriesila 🤦‍♀️), isla som ku dr a odvtedy mam furt utrogestan. Ms mavam, ale len s utrogestanom a ovulaciu stale vobec, len s clostilom a ovitrelom. Ked nam planovali pohl styk, tak som mala vzdy foliky. Ale nikdy sa nepodarilo, ani na IUI (tam som tiez mala foliky). Teraz cakam na dalsiu IUI (uz poslednu pred ivf) a na 9DC som mala zas 2 foliky, ale male. Cize zajtra zas na sono a uvidim ako narastli. 😔😔

autor
16. jún 2021

@nafka0483 tak to neni take strasne. Ja som cakala, ze to stoji viac.
@nykkushka no keby to aj nam tak vyslo, tak by to bolo fajn. Keby cakame len cca 4 mesiace.

Poviem dr teda, nech mi da vymenne listky na tieto vysetrenia a objedname sa co najskor. 🙂

nafka0483
16. jún 2021

No terato 1% znamena ze len 1% ma morfologicky spravne? V tom pripade je sanca vyrazne znizena, ale prave pri IVF vyberu tu spravnu spermieu (ISCI, pripadne aj PISCI), to vam isto odporucia vhodnu metodu.

Riesili ste aj dovod preco ma manzel taku diagnozu? Moj mal varikokelu a morfologia mu po operacii stupla na 18% spravnych ;)
Sice lekar tvrdil ze ma nadpriemerne mnozstvo, cize aj to 1-2% nie je take zle, ale chceli sme vediet preco... a varikokela bola ocividne dovod, kedze potom to takto narastlo. Urcite prispelo aj to, aj moja liecba.

Nech ide aj manzel k andrologovi/urologovi a nech vysetri hormonalny profil, stery na bakterie, usg semennikov... mozno najdete pricinu a ked teba spravne nastavia liekmi tak vam moze vyjst planovany styk alebo IUI 🙂

kecalkova
16. jún 2021

@nafka0483 Ďakujem krásne, druhý KET bol úspešný 🙏 na MDŽ a ja dr, že ste spravili medzinárodný vklad 😂. Tak brala som Prolutex injekcie a teraz už len Clexane. Tie injekcie už ani necítim. No zvracanie od začiatku a keď som mala brať Femibion 2, tak vzhľadom na môj žalúdok mi poradili LadeeVita, no 5 dní som brala, ale to bol masaker, len voda vo mne zostala 😔. Manžel sa už bál o nás, takže beriem Femibion 1 plus c, d, a raz za 4 dni magnézium. A už je to lepšie 🙏 no super, držím palce, aby všetko bolo ok.

nafka0483
16. jún 2021

@kecalkova Dakujem, aj vam nech vsetko ide dobre 🙂
Ja zacinam 15.tt a konecne to vyzera ze nevolnosti presli, mam nasadeny anopyrin od hematologicky. Vzdy som hovorila, ze ja pregrcam cele tehotenstvo, ja prelezim ak treba, len nech mame babo a nech je vsetko ok, nech je zdrave 🙂 takze som si svojim sposobom uzivala aj tie nevolnosti 🙂

autor
16. jún 2021

@nafka0483 nie nevieme preco ma 1% dobrych spermii. U androloga ani urologa nebol. Len este v decembri nam vysla pozit ta bakteria. Teraz ma nenapadne ako sa vola 😀...... isto budes vediet. Dali nam ATB a potom kontrolnu krv nam nebrali (ci uz sme vylieceny alebo nie).

nafka0483
16. jún 2021

Mykoplazma, ureaplazma alebo streptokok 🙂
Urcite urobit obom kontrolne stery, ci ste naozaj prelieceni. Ak nie, tak zas obaja liecba a ziadny styk az kym nebudete mat kontrolnym sterom potvrdene, ze ste ok.

A odporucam aj manzelovi vysetrenie ako som pisala 🙂

autor
16. jún 2021

@nafka0483 urea. 🙂

nafka0483
16. jún 2021

Aj ja som mala, prva liecba nezabrala, musela som aj druhe antibiotika vybrat, ale potom uz bol vyter v poriadku 🙂

kecalkova
16. jún 2021

@nafka0483 Ďakujemeeee. Moja zlatá, ja od začiatku mám zvracanie ako denný rituál. Minulý týždeň som udržala len vodu 😔. Som z toho zúfalá, nič nezaberá... takže som si už zvykla na to, že to nebude ľahké. Už len denne raz Max 2 krát, no stále je mi zle, aj ten tlak.. stále mám nízky, no teraz hrôza. Môj mi zakázal čokoľvek robiť, už sme 17+1 tak sa šetrím.
Ja mám hyperfibrinogenémiu, preto beriem Clexane a zajtra idem k obvodnej na krv, chce sa pozrieť na fibrinogen. Uvidíme no.... držme si palce, aby sme úspešne dobojovali do konca 🙏

evaachesa
16. jún 2021

Určite si najskôr obehajte všetky vyšetrenia...ja by som už do ivf bez toho nešla....prišli sme zbytočne o cca 2500€. Po neúspešnom 1ivf som si všetko obehala a ďalšie ivf bolo vďaka tomu úspešné 🙂

nafka0483
17. jún 2021

@kecalkova Drzime si palce, hlavne nech sme vsetci zdravi ❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre