Ahojte kočky, chcela by som sa opýtať vás, ktoré ste už absolvovali IVF... Aký je vlastne postup? Od úplného začiatku? V ktorej časti cyklu sa začína "konať"?Aká je cena? Tu sa pozastavím, lebo som počula niekoľko názorov. A to, že prve 3 razy hradí poisťovňa, na druhej strane niektoré baby píšu, že cca 2000.nám pri prvej konzultácii ešte pred výsledkami povedali že v ich centre stojí IVF 1500.ale to len tak informatívne nám vravel ohľadom cenníka.
Zaujímalo by ma aj to, že za aký dlhý čas vlastne dôjde k samotnému vkladu embrya do maternice od začiatku tohto procesu.
Ďakujem🌷
@luckalukas_1 jeeeej ďakujem ti veľmi pekne za milú odpoveď. Veru je to dosť na psychiku už teraz a to sme zatiaľ len v teoretickej rovine. Stále dúfam že sa nám to podarí prirodzene, lebo naše diagnózy niesú až také vážne. A detičky už máme takže neplodní niesme(drahý ma z predchádzajúceho manželstva 2 a ja to isté, a ani jeden z nás nemal žiadne problémy, práveže sa smejeme, že všetky naše deti boli na prvý šup🤭) Zatiaľ teda skúšame čo sa dá. Čo aj googlim nejaké info ohľadom našich diagnóz tak všade sú len také neurčité informácie a keď sa opýtam doktora, ten vždy začne hovoriť o IVF akoby to bola jediná naša šanca.
Každopádne si ma moc potešila a povzbudila že vám sa to podarilo na prvý krát, veľmi ti držím palce nech všetko vyjde tak ako má a keď budeš zhánať výbavičku do postieľky a kočíka tak sa mi ozvy, rada ti ušijem🌷🐰
@bluehorsee ono niekedy sa stane ze partneri maju deti s inymi partnermi ale spolu akosi to nejde. Ake mate dg? Nam povedali ze mozno aj prirodzene sa podari ale dlho by to trvalo. Ivf poisťovňa preplaca do 39 r 3 pokusy, stimuláciu, kontroly, odber a prvy vklad. Metody oplodnenia a iné doplnkove sluzby (inkubatory a pod) sú rozhodnutim tvojim a to doplacas navyse. Plus lieky, tiez poistovna hradi iba časť.
@bluehorsee no stava sa aj take, ze zena pride do CAR na kontrolu pred-pocas stimulky a zistia ze je tehotna 😁 drzim palce, nech si jedna z tych 🤗 ..tak logicky ked uz mate obaja deti, velky problem tam urcite nebude 🙂 nenavrhli vam iui? je to aj nacnejsie, aj setrnejsie k telu ..co viem, tak IVF robia ked sa inak uz neda🙄
dakujem 😍 je to od teba mile😊
@bluehorsee
Vyšetrenia - základ robia už aj na konzultácii, neviem aké vyšetrenia máš za sebou (krv, stery, priechodnost vajicovodov). Potom sa dá trvať na podrobných vyšetreni na hematológii, genetike, endokrinologii, reproimunologii. Ako posledne byva väčšinou hysteroskopia keď už naozaj nevedia z akého dôvodu sa embryo neuchytí. Veľa žien odporúča všetko mať spravené pred ivf eliminuješ neúspech ak niečo máš/mate.
Kedy sa začína so stimuláciou - dlhý protokol ešte pred MS, krátky protokol 2 deň cyklu. Ako dlho všetko záleží na dozrievaní folikulov
Cena - ano prve tri ivf preplaca poistovna co sa tyka štandardu, nadštandard si platíš sama a teda nepoznám nikoho kto si z nadštandardu nedá nič. PK je predlžená kultivácia to znamená, že nebudu ti vkladať 3 dnove embryo ale až 5 dnove. Keď vydrží embryo do 5 dna je to lepšie ako 3 dnove. Samozrejme inkubator si tiež môžeš doplatiť lepší ako je štandard. PK nie je inkubator. Už štandardne odporúčajú ICSI oplodnenie čo je tiež nadštandard napríklad ale Union doplaca na túto metódu 200 eur. Plus ďalšie metódy a mrazenie. Suma najviac závisí od toho koľko embryí bude mrazených (nám to navýšilo fest sumu). Plus samozrejme doplacaš 1/3 sumy liekov. Preto baby píšu že mať prichystaných aspoň 2000 eur, nadštandard a mrazenie si platíš sama. Prvý transfer (je jedno či čerstvý (ET) alebo mrazený (KET)) prvý je vždy v tom čo prepláca poisťovňa každý ďalší si hradíš sama (cca300 eur záleží od kliniky) plus lieky.
@luckalukas_1 nooo drahý má teratozoospermiu 2%..čo nieje taká hrôza kedže s týmto sa doktor ani veľmi nezapodieval pri výsledkoch. Na to máme nejaké vitamíny, bylinky a tak... Mne povedal že mám poupchávané vajcovody a preto mávam aj bolestivý menzes a býva mi strašne zle.. Toto som si ale poriešila alternatívnou liečbou. Už štvrtý mesiac pijem Gynastan a robím si ricínové zábaly a odvtedy neviem čo je to bolestivá menštruácia. Ani neviem že ju mám. Žiadne nechutné hrudy zo mňa nepadajú tak ako predtým a celkovo sa cítim fajn. Gynekológ mi povedal že mi to kľudne mohlo pouvolňovať tie zanesené vajcovody.
No a tretia diagnoza ktoru som sa dozvedela len pred niekoľkými dňami ze že tvorím protilátky proti zona pellucida. Tu mám ale hodnoty 1,33 čo mi nepríde taká katastrofa, zvlášť keď čítam príbehy žien ktoré mali aj vyše 150.
O bábätko sa snažíme od januára 2020 a predtým som brala antikoncepciu(práve kvôli tej bolestivej menštruácii)
Takže je pravdepodobné, že počas rokov s antikou a mesiacov snaženia sa si moje telo začalo tvoriť tieto protilátky. Takže momentálne sa už tretí mesiac snažíme dodržiavať tzv. Kondomovú metódu a uvidíme, či sa moja imunita ukľudní.
IUI nám navrhli v prvej konzultácii kvôli tej teratozoospermii, že si vyberú metodou MACS "pekné" spermie a tie do mňa šupnú. To sme ale nemali výsledky z mojej krvi a nevedeli sme o tej pellucide.
@martinaju fíha, ďakujem aj tebe za podrobné vysvetlenie🌷vidím, že je to hotová veda. Je veľké šťastie mať dieťatko prirodzene.
@bluehorsee ja k tomu vsetkemu, co ti baby napisali este dodam, ze v prvom rade ti urobia laparku vajcovodov, teda ci ich mas priechodne. bylinky a zabaly su fajn, aj tvoj upraveny menzes ale na zaklade tvojho pocitu sa priechodnost zistit neda. a bez toho ti IUI neurobia.
@matkahelka nemusia robiť laparku. V car odporúčajú hyfosy vyšetrenie.
@veronikaa006 mne robili laparku.
Ano odporúča sa hyfosy a už nie len v CAR ja som hyfosy absolvovala ešte u svojho gynekológa.
@bluehorsee mne v CAR okrem krvi a sona nerobili vobec ziadne vysetrenia, ani jedno z toho co tu pisu baby a ty 🤷 ked nad tym tak spetne premyslam, mam obrovske stastie ze sa to podarilo, nechapem preco predpokladal dr ze som okej ..u nas sa riesil len manzela, hned na prvej konzultacii po spermiograme dr zahlasil, ze budeme riesit jeho lebo vysledky su zle.. a ozaj horsie to uz byt nemohlo 😅 nenasli mu ani jednu jedinu spermiu ..takze co sa tyka tvojich vysledkov, fakt vobec absolutne netusim o com je rec 😆 ale ked to lekari nejak neriesia, tak urcite bude vsetko v poriadku, ja verim ze sa vam to podari a budete mat svoje babetko😘
@martinaju ahoooj moja 🤗 ako sa ti dari?
@bluehorsee my sme mali teratozoospermiu s 3% morfologiou a aj iui nam povedali ze je zbytocne. Ivf vyšlo
@matkahelka uz som bola na hyfosi a tam mi aj zistili ze tie vajcovody su také všelijaké. Tekutina presla kam mala ale pomaly. Uz mam za sebou dva cisarske takze aj tam moze byt pes zakopany.
S drahym sme si povedali ze sa posnazime s bylinkami a vitamínami do konca roka a potom skusime to ivf ak tak. Chcem ale vediet co to obnasa skor ako sa do toho pustime
@luckalukas_1 ahoj zatial dobre tak hádam to tak pojde aj dalej ty ako?
@veronikaa006 ja som mala HyFoSy so záverom že sú oba priechodné a potom mi pod rtg (hysterosalpingografiou) vyšlo ze nie sú priechodné, ani jeden.
@bluehorsee prosím ta môžeš mi napísať viac o tých obkladoch?
@lucka_lullu ahoj, samozrejme, rada sa podelim s mojou skusenostou, ale upozornujem ta ze ja niesom ziadna mastickarka, alebo odbornicka. Vsetko som len vygooglila🤗
Zábaly si robím 2-3 krát do týždňa. Večer keď si ľahnem do postele natriem si brucho ricínovým olejom(kúpila som v DM zn. Botanica, ale moze byt aj iny, na tento som nasla dobre recencie tak som vyskusala) natieram si to teda na podbrusko, na to si položím potravinársku fóliu, malý uteráčik a naň položím fľašu s horúcou vodou(ideálne termofor, ale ten nemám) zakryjem sa perinou a cca hodinku si napriklad čítam... Potom si prebytocny olej len vmasirujem do pokozky. Snazim sa kruzivymi pohybmi jemne hlavne v miestach kde by mali byt vajcovody.
Ako vravím, niesom žiadna šamanka, ak by ma chcel niekto zhejtovat, ani netvrdim ze to niekoho vylieci, ale odkedy si robim tieto zabaly, neviem co je to bolest pri menzese(a to umieram kazdy mesiac uz od svojich 12.rokov, nejdú zo mňa žiadne hnusné hrudy zrazenej krvi a navyše aj jazva po dvoch cisárskych ktorú tam mám vyzerá oveľa lepšie.
Takže kĺudne vyskúšaj, za to nič nedáš. A ak by si aj nebola spokojná, olejcek vyuzijes inak, napr. Na vlasy.
Tiez mas problem s nepriechodnostou?
@bluehorsee vďaka. Za vyskúšanie nič nedám. Ono medicínske riešenie ani nie je. Mam úplne nepriechodné vajíčkovody, bola som na hysterosalpingografii (teda pof rontgenom) a tekutina neprešla ani cez jeden.
@lucka_lullu ak to chcete riešiť a myslíte si, že by to išlo tak skúste doktora bielika on to operuje. Avšak ono sa ich môže podariť spriechodniť ale nikto nevie na aký dlhý čas a teda nikto vám na 100% nezaručí či sa to aj podarí. Samozrejme môžete byť aj jedna z tých, ktorým to vyšlo a priechodné aj ostali ono je to veľmi ťažko povedať. Ďalšia vec po operácii tam ževraj niečo nie je uplne tak ako ored operciou a môže sa vyskytnúť minomaternicove tehotenstvo vo vyššom % ako u zdavej ženy. Tiež to môže dopadnúť tak, že su v takom stave že ich vyberu. 🤷🏽♀️ Treba si zvážiť pre a proti, ja som do toho neišla ale vela žien to skúsilo. Takto ono záleží aj koľko máte s partnerom rokov, či je problém len tento a koľko ste ochotní ako pár na bábätko čakať.
*Tibor Bielik BB sú dvaja tak tentl by to mal byť
@martinaju ahoj, ďakujem za tvoju správu. Doc Bielik mi robil priechodnosť a on sa k tomu vyjadril, že pravý bez šance a ľavý s veľkým otáznikom, možno tam by šiel... Práveže čas nemáme žiaden, lebo všetci nám tvrdili že sme v poriadku, len manžel horší spg.... Poviem ti, dosť to so mnou zamavalo... Mame teraz ešte posledný vklad a potom neviem. Mam 35, už nemám na čo čakať.
@lucka_lullu my sme išli tiež hneď do ivf, rizika boli pre mňa vyššie ako úspešnosť takže my sme ani nerozmýšlali. Neboj určite sa podari mať bábätko len to nevzdavajte. Ak si ale v procese ivf neriešila by som tie obkldy aby to nenarobilo väčšiu šarapatu a embryjko by to mohlo zabiť. Pokiaľ tam nie je toxicka tekutina tak vajicovody nijak nepotrebuješ pri ivf a ničomu nevadí že sú zrastené. Všetky ostatné vyšetrenia máte spravené s partnerom?
@martinaju veď práve, len ja neviem, či tam je tá tekutina.. Viem, že môže spôsobiť, že sa embryjko neuhniezdi. Tento mesiac ma čaká posledný vklad. Dva predchádzajúce nevyšli.
Tie obklady by som teraz nedávala, ani vitamíny teraz nemixujem k hormónov okrem kyseliny listovej. Nemám hemato. nikdy som nebola tehotná..
Keď ono to je s tými vysetreniami také všelijaké. Vyšlo mi na genetike, že mám na 21.mieste navyše chromozóm. Ale podla genetičky to neovplyvňuje otehotnenie, lebo nález bol benigny. Na repro mi vyšla alergia na spermie, no pri opakovanom teste sa ti nepotvrdilo. Tiež mi vyšiel anexin, no pri opakovanom teste sa to tiež nepotvrdilo. Čiže za imuno, som v poriadku. Manžel má zlu morfo, vždy okolo 2-3% co by v prípade ICSI nemalo hrať rolu (dna fragmentaciu mal v poriadku). Na štítnej mierne zvýšené TSH, tak beriem euthyrox v malej dávke.
Ja viem, že sú tu baby, čo mali oveľa viac vkladov a zvládajú to v pohode, no pre mňa to je hrozne bolestivé.. Strašne neschopná si pripadám. embryjka boli hatshujuca blastocysta, ackova kvalita a nechytili sa.
Neviem, zvažujem ci ísť potom do ďalšieho ivf, alebo sa ozvať tomu Bielikovi. Neviem co urobiť. V centre vyšetrenia žiadne ďalšie nechcú, že to je zbytočné z ich pohľadu.
@lucka_lullu určite dorobiť hematológiu veď výmenny ti môže dať aj obvodný ja som riešila pred ivf a chodila som detskemu a nemal problem mi vypisat vymenny listok že mam problém s otehotnením a žiada podrobnejšie vyšetrenie.
Mne skúsili v centre nasadiť male davky prednisonu aj keď reproimunologia bola dobra. Na genetike sme neboli.
Do buducna ak by to nevyšlo (čo dúfam že vyjde) odporúčam aj selekciu spermii ja som dávala aj pri velmi dobrom spermiograme. Prenatalne vitamíny môžeš normálne ja som brala do odberu vajíčok inofolic combi po odbere femibion 1 celý čas. Jedine čo sa nesmie sú bylinky, vitamíny nie sú problém.
A nie ani jedna to nezvláda v pohode, len niektore nájdu silu bojovať ďalej hneď a niektorè nie ono dosť záleží aj na opore okolia.
Kde chodíš do car??
Ja by som išla do ďalšieho ivf ake s komoletnými vyšetreniami a teda aj s hematologiou. Ja osobne som nechcela vôbec riešiť spriechodnenie šanca na úspech je nižšia ako všetky možné riziká. 🤷🏽♀️ Ale samozrejme ono je to celé na tebe.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
ivf sa zacina stimulaciou vajecnikov, ktory den cyklu zalezi od toho ci ti nastavia kratky alebo dlhy protokol, pri dlhom je jedno ktory den cyklu zacnes.. a ako dlho trva cela stimulka zalezi od kazdeho tela inak, niekomu dozrievaju folykuly pomalsie, niekomu skor.. ked budu dostatocne velke, daju ti liek na uvolnenie vajicok(ovulaciu) a pojdes na OPU(odber vajicok) a hned v ten den sa vajicka oplodnia smermiami metodou aku zvolis... dalej zalezi ake metody si sama zvolis a ake ti odporucia v CAR 😊 vacsinou odporucia PK(to je taky speci inkubator na 5dni, kde sa sleduje delenie buniek) a prave tento proces preziju len tie najlepsie, ktore maju sancu sa uhniezdit v maternici ..a co sa tyka ceny, zalezi na vela faktorov, mna to vyslo nejakych 2a pol tisic uz s liekmi aj so vsetkym vratane mrazenia.. prvy cerstvy vklad je uz v cene (ET) a potom za kazdy dalsi pokus s mraziacikmi (KET) okolo 300€ ..mne to vyslo hned na 1x, dnes som uz 15tt❤️ vela stastia ti prajem a vela sil, je to narocne na psychiku