Dobrý deň, som študentka VŠVU. Robím semestrálny projekt na tému umelé oplodnenie (a darovanie vajíčok) a interrupcia. Akékoľvek otázky rada vysvetlím alebo priblížim tému v správe. Zaujímajú ma osobné skúsenosti a pocity kohokoľvek z vás, mužov i žien, ktorí si podobným procesom priamo, či nepriamo prešli, alebo sa k téme chcú nejakým spôsobom vyjadriť. Ak si budete priať, môže to zostať anonymné. Keď tak správa. Ďakujem.
@cookie29 Určite áno, rada vysvetlím. Práve som v ateliéri experimentálneho dizajnu na katedre dizajnu. Dostali sme slobodnú ruku a taktiež možnosť verejne prezentovať naše práce formou výstavy. Preto som sa rozhodla zaoberať sa a spracovávať tému, ktorá je veľmi aktuálna. A to sú úkony spojené s “umelou” formou rozmnožovania keďže v dnešnej dobe sa veľmi medializujú interrupcie. Formou výtvarného výstupu by som chcela širšej verejnosti priblížiť skutočný pohľad jednotlivca na situáciu. Preto oslovujem ľudí ktorí si prešli nejakou z týchto alebo podobných situácii a chcú sa o to podeliť.
@kristina_v mne sa nezdá, ze umelé oplodnenie je umelá forma rozmnožovania. To je vyslovene pletenie sú dojmov s pojmami.
@nelca0510 a co to je, ked nie umela forma rozmnozovania? Vsetko, okrem prirodzeneho pocatia je umela forma rozmnozovania.
@kristina_v Ja by som sa vykaslala na temu, ku ktorej nemam osobny vztah a skusenost. Toto mi pride ako robit vytvarnu teportaz, nie umelecke dielo. Zaujimava tema to moze byt a urcite sa da zaujimavo aj spracovat, ale podla mna nikdy nebude vystup z toho autenticky. Ale mozno sa mylim a padla by som na zadok z vysledku.
Ja som darovala oocyty.. Som rada ak som niekomu pomohla mat dieta 😉
uprimne budeš to mat sprostredkované, a neviem si predstavit robit vytvarnu pracu ked to necitim len sa to keca
a neviem či je dobré teraz do toho štuchat , otázne ako to podáš či budeš nestranná alebo sa prikloniš k tomu že interupica je pravo každého v tom pripade ti ju zatrhnu a pokial to pojmeš ako vraždu počatia zase uškodíš inym ženám a nebude to ani fer ani objektivne
A podľa mňa je sympatická sa práve teraz tým zaoberať. A a aj to, že to chce riešiť mladá baba, v ktorú môže reálne ovplyvniť všetko, čo sa teraz deje v parlamente.
@kristina_v priamo skúsenost nemám ale držím ti palce a je mi sympatická tvoja snaha.
@nelca0510 @bambulienka25 a aká je teda umelá forma rozmnožovania? nechám sa rada poučiť... ešte aj v názve je "umelé oplodnenie" tak to bude ozaj veľmi prirodzené 🙈
@zuzanka.zuzu napríklad klonovanie?
Myslím si že správny pojem je asistovaná reprodukcia.
@cookie29 nesúhlasím, ale túto tému ja osobne považujem viac za "osobnostnú otázku" (než povedzme medicínsku) čiže hádať sa nebudem, lebo koľko ľudí, toľko názorov
Tému som sa rozhodla spracovávať z rôznych osobnych dôvodov. Jednak je aktuálna situácia s pokusmi vlady komplikovat zenam moznost volby, s cim dorazne nesuhlasim, v druhom rade som prave absolvovala proces darovania oocytov a bol pre mna psychicky narocny preto ma zaujimaju aj pohlady ludi z opacnych stran. Nehladala som tu teda pomoc s konzultaciou mojej tvorby (na to mam profesorov ktori ma vedu) ale zeny (a muzov) s osobnymi skusenostami ochotne sa o ne podelit. Ak sa vsak v nejakom smere faktograficky mylim, kludne ma opravte. 🙂
@kristina_v nejde o komplikaciu zivota,ale o otazku moralky.nie kazdy chce zit v spolocnosti,kde je mozne zabijat nenarodene deti,vyhadzovat nepotrebne embrya ako odpad,alebo trebars kamenovat zeny alebo kde je zavedeny trest smrti.vsetci maju pravo vyjadrit sa k moralnemu smerovaniu spolocnosti a to aj ti,ktori sa s touto moralnou zatazou odmietaju zmierit.
@kristina_v písala som ss
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Môžem sa opýtať aký odbor na VŠVU? A aký vzťah medzi výtvarným umením a umelým oplodnenim? Na prvý pohľad to nemá nič spoločne...