Ahojte,
rozmýšľame nad asitovanou reprodukciou - vôbec netuším čo všetko nás čaká - aké vyšetrenie...
Odporučiť musí gynekologička - alebo sa môžem objednať aj sama v centre?
Vôbec netuším ako to prebieha...prosím dajte vedieť - ďakujem za každú odpoveď.
@amylienka Máš aj podložené nejakým výskumom, štatistikami, čo tu píšeš?
@anastazka12 Síce nemám skúsenosti s CAR, ale veľmi ti držím palce. Určite tu nájdeš odpovede na tvoje otázky, je tu množstvo diskusií na túto tému. 🙂
@amylienka to je uplny nezmysel...neexistuje na to jedina relevantna vedecka studia
@anastazka12 nepotrebujes vymenny listok, vyber si CAR, kazde ma internetovu stranku na ktorej ma tel.cislo, kde sa objednas na prvu konzultaciu, pri ktorej pravdepodobne teba vysetria gynekologicky a partnerovi vysetria spermiogram.
@anastazka12 ahoj, mňa poslal do centra môj gynekológ po 2 rokoch snaženia. Centrum som si vybrala sama. Dal mi papiere z predošlých vyšetrení. No musela som ísť ešte internistovi a diabetologičke.
@anastazka12 môžete ísť rovno do centra... prvé objednanie je na také posedenie s lekárom a u ženy bežné gynekologické vyšetrenie... popýta sa na zdravotný stav jedného aj druhého, prípadne nejaké problémy v rodinách... potom objednajú oboch na krv, mužovi spermie, žena chodí na krv v rôznych dňoch cyklu aby posúdili hormonálny systém ženy a potom záleží od výsledkov... tak len ísť a dôverovať im... nie je to nič strašné... najťažší je nápor na psychiku keď sa nedarí, takže treba sa nejak dopredu nastaviť správne hlavne v hlave a ostatné je brnkačka 🙂 veľa šťastia 🙂
@willino1 Ďakujeem za povzbudivé slová. Takže z tohto čo píšete aj vyššie netreba mať žiadne odporučenie, stačí sa objednať a ísť....koľko stojí prvé "sedenie" prepláca dačo aj poisťovňa alebo je to všetko na vlastné náklady - pýtam sa, aby sme vedeli na čo sa treba pripraviť. Ďakujem pekne.
@anastazka12 nepotrebujes odporucanie.
mozes sa rovno objednat do centra, odporucam ist do viac centier /aspon do 2-3/ a potom sa rozhodnes ktory si vyberies.
@anastazka12 prva konzultacia je zadarmo. ale kazdy centrum ma na svojej stranke cennik.
poistovna preplaca tri pokusy do 39rokov!
centrum Ti vypise ziadost aj poslu do poistovne a Ty len cakas na schvalenie. poistovna na to ma 30dni.
ak by si isla do zahranicia, tam schvalia do 15dni.
@anastazka12 presne tak ako píše babusik85 nič neplatis na úvod ale aj to záleží od centra. No ešte pred samotným umelým oplodnenim skúšajú jednoduchšiu metódu iui a tu si hradis sama. To sa pohybuje okolo 100-150e. Držím palčeky 🙂
@anastazka12 treba si vybrať CAR a všade sú cenníky a potom porovnať... je vždy cenník s príspevkom od ZP a čistý samoplatca... myslím že do dosiahnutia 39 rokov platí IVF ZP ale len zákrok... niečo v predstave ZP je v klasickom cykle bez stimulácie čiže vytvorenie jedného vajíčka a potom narkóza, vybratie vajíčka, oplodnenie v štýle zaliatia spermiami, žiadna predĺžená kultivácia a ak budeš mať šťastie tak na tretí deň vklad embrya ... toto 3 x nič iné... takže hormóny si platíš zo svojho, IVF väčšinou schvaľuje ZP po neúspešných 3 insemináciách... tie ZP nehradí... ešte sa platí za konzultácie, zmrazovanie embryí , predĺžená kultivácia atď atď... ale hovorím, treba najprv ísť a zistiť na čom ste zdravotne... možno IVF nebude potrebné. tak nejak sa postupne s tým chodením do CARu zaučíš do celej problematiky ktorá sa ťa bude týkať ... a nakoniec je aj tak všetko v hlave... telu doktori pomôžu a potom už len zaleží na hlave... 🙂
@willino1 tieto informacie nie su presne.
zavisi od toho par aky ma problem.
nam hned schvalili ziadost na IVF, neboli sme ani raz na IUI.
a preplacaju cely IVF, takze to znamena, preplatia cast liekov cca. 40-50percent, potom vsetky kontroly, utz, odber vajicok a oplodnenie vajicok.
potom po oplodneni embryjka su v predlzenej kultivacii 5 dni, to nepreplacaju, ani metodu s akou su oplodnene vajicka. ak nie je potrebna ziadna speci metoda, tak to tiez je v ramic IVF, co preplaca poistovna.
prvy vklad tiez preplatia.
ale to je pravda, ze treba ist najprv, vsetko prekonzultovat doki uz bude vediet, co ma navrhnut /avsak treba dat pozor, aby Vas netlacili do niecoho, co ani netreba/. a presne, vela zavisi na psyhike
kazdopadne aj s preplacanim je to este cca. 1000-1500eur.
@babusik85 priznávam, môžem mať skreslené info 🙂 už je to nejaký čas 🙂 my sme museli mať 3 IUI lebo sme nemali taký závažný zdravotný problém a inak by to v ZP neprešlo 🙂 je možné, že pri niečom vážnom, sa ide rovno na IVF 🙂 my sme mali šťastie na lekára, ktorý nás netlačil do cenovo drahých hormónov alebo procedúr... bolo to aj preto, lebo som dobre reagovala aj na najlacnejšie hormóny a nemala som ani vedľajšie príznaky... netlačili nás ani do predĺženej kultivácie (vyslovene nám povedali, že embryjkám bude najlepšie v maternici a nie niekde v labáku 🙂 ) za soná, vyšetrenia hcg atď sme neplatili ani pri IUI ani IVF, predpokladám že tieto veci väčšinou majú v cene či už IVF alebo IUI ... a ešte si pamätám, že keďže sme mali vyšetrenia relatívne ok, tak nám neodporučili meniť rapídne životný štýl (prirodzene sme nefajčili ani neslopali) lebo že sa ženský hormonálny systém cca polroka prispôsobuje tejto zmene ... mne to vyhovovalo 🙂 aspoň som nemusela chudnúť 🙂
@anastazka12 ahoj centier mas na SK niekolko...asi najvyhodnejsie bude vybrat si to najblizsie k bydlisku...do centra mozes ist na odporucanie gynekologicky alebo sa tam sama objednať....za prve sedenie sa neplati nic...platit budes az niektore vysetrenia a potom odber vajicok + ukony s tym spojene...
Najprv vam porobia s muzom vysetrenia,aby prišli na to,kde je u vas chyba a aky styl oplodnenia vam odporučia....mozte ist napr na inseminaciu,kt.si 3x platite a potom sa prechadza na IVF. ..samozrejme inseminaciu mozete preskocit ak vysledky nebudú dobre...cize mozete ist rovno na ivf a bud ivf alebo formou ICSI alebo kombinovane.. To uz nechaju na vas...samozrejme vam poradia co je vo vasom pripade najlepsie...ak absolvujete ICSI tak majte 1500 eur nachystanych...ratam tam aj cenu za injekcie...samozrejme vsetko zalezi od počtu vajicok,kolko date napichnut,zamrazit,ci date predlzenu kultivaciu a pod.
Info mám od kolegýň z čiech... nevravím, že to tak musí vždy byť a ani nie je
@amylienka To je slabý argument. Smutné, že niekomu to stačí, aby šíril neoverené a nepravdivé informácie.
@amylienka tak kolegyniam povedz ze je to hlupost. 🙂
@peppermint
ok aby to nebolo v rovine jedna babka povedala... https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12151442
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC36...
nehovorím, ako som už spomenula, že to tak musí byť, ale musíte uznať že riziko je vyššie..
chápem, že človek ktorý veľmi chce a snaží sa- no nedarí sa, je ochotný podstúpiť čokoľvek a túto možnosť vníma ako poslednú šancu na vlastné dieťa...
@anastazka12
pls. neber to z mojej strany ako odhováranie, je to každého osobná vec, len ak ešte nie si 100% rozhodnutá pre IVF tak si môžeš skúsiť pozrieť http://www.plodar.sk/ - aj toto môže byť jedna z možností a ak chce niekto namietať tak to beriem, každý má právo na svoj názor, ale nieje to len pre nábožensky založených
@amylienka Prečítala som si zatiaľ iba prvý link. Časť "Conclusion" hovorí za všetko 🙂 Ja tiež netvrdím, že to, čo píšeš nemôže byť pravda, ale nie je správne šíriť informácie bez relevantných podkladov. Koniec koncov aj tak je to každého osobná voľba a právo podstúpiť IVF. 🙂
@amylienka vies po anglicky? citala si ten link a aj rozumela? co za bludy tu siris, akym pravom?!
@anastazka12 zvaz pre aj proti, a ci si na to aj psychicky pripravena. za seba odporucam Brno ak to nemas daleko. staci sa objednat, a vsetko podstatne ti povedia oni
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ahoj, síce nepoznám odpoveď ani na jednu z tvojich otázok ani ťa nechcem odhovárať ani nič, ... je tu však jedno ale, ktorý si myslím, že by si mala o umelom oplodnení vedieť... nehovorím, že to tak musí byť, ale často sa stáva, že práve deti počaté týmto spôsobom majú v budúcnosti rôzne problémy (myslím vývojovo) a v susedných Čechách už vraj pre tieto deti vznikajú zariadenia práve z tohto dôvodu....
Nech sa už rozhodneš akokoľvek, držím palce, aby všetko dobre dopadlo a vytúženého dieťatka si sa dočkala 🙂