Ahojte,
podobne ako mnohým z Vás sa mi už niekoľko rokov nedarí otehotnieť. Svoju situáciu už riešim v CAR a vzhľadom na môj zdravotný stav a neúspešné pokusy mi lekári navrhli skúsiť darované vajíčka. Táto téma vo svojej podstate je už dávno diskutovaná na tomto fóre, ale... Nechcem riešiť ako to prebieha, ani koľko to stojí a pod. Zaujíma ma, či niekto premýšľal nad tým, čo bude potom. Keď všetko dobre dopadne a Vy budete mať doma "svoje" vytúžené dieťatko. Plánujete mu povedať, že nie je celkom Vaše? A kedy? Premýšľali ste nad tým ako to celé bude vnímať ONO? Že potencionálne môže mať po svete - alebo skôr na našom malom Slovensku niekoľko nevlastných súrodencov, s ktorými môže prísť počas života do kontaktu - v nahoršom prípade do partnerského vzťahu? Áno, znie to ako sci-fi, ale uvedomme si v akej veľkej krajine žijeme a koľko darkýň v skutočnosti je - a Brno nič nerieši. Nezaujíma ma ani náboženská otázka (ak by sa chcel niekto rozhorčovať). Snažím sa skôr preniknúť do toho ako by moje rozhodnutie mohlo ovplyvniť moje budúce "darované dieťa". Vzhľadom na to, že tento druh liečby nepoldnosti je u nás už roky, bola by som nesmierne vďačná za reálne skúsenosti rodičov 🙂
Ahoj, v Brne to majú myslím tak, že jedna žena daruje vajíčka len jednej žene, tak to skús tam.
A inak - v prípadoch mnohých párov je nakoniec šanca, že sa dieťa dá dokopy s nevl. súrodencom tiež trošilinka reálna - napríklad ak muž podvedie a splodí dieťa, alebo má už utajené dieťa... a tiež nad tým človek neuvažuje. Takže tohoto sa naozaj nemusíš báť.
Ja mam doma dcerku z dv... Co sa tyka toho, neplanujem jej to povedat nikdy naco by to bolo dobre? Iba by sa trapila preto a nic by sa nezmenilo.ked to aj tak nikto iny nevie tak naco tym zatazovat ju. U nas nebola ina moznost takze len darovane vajicka. A co sa tyka toho ze v buducnosti moze stretnut nejakeho nevlastneho surodenca tak tam je sanca strasne miziva.
Ja by som to zrejme nedokázala celý život tajiť. A môže nastať situácia, kedy to "praskne" a následky sú potom zväčša horšie. Mňa straší reálny príbeh súrodencov, ktorí boli v detstve po smrti rodičov rozdelení a rôzne umiestnení. Chalan stretol po rokoch dievča, mali sa brať, všetko bolo krásne...a keď začali riešiť papiere pred svadbou, tak zistili, že sú súrodenci. Jeho to zložilo. Viem, že sa to môže stať aj bežne, aj adoptovaným deťom ako v príbehu vyššie. Ale mám strach z toho, že by som bola za to zodpovedná.
@srnec Čo sa týka Brna - majú to tam aj nejako ošetrené, aby nešla inde? Unás mi hovorila doktorka, že nie je žiadny register darkýň a žena môže darovať aj viackrát - napríklad v inom centre. Tak neviem. Priznám sa, to Brno som zatiaľ neriešila.
@kvmp aha, vlastne to mi nenapadlo - skor som myslela na to, ze v ramci jedneho centra to zostava od jednej darkyne jednej pacientke. Vychadzala som z toho, ze prilis casto opakovat darovanie vajicok ani moc nejde, tie kriteria su velmi prisne a proces pre darkynu narocnejsi (nez napr. u spermii).
ahojte dievcata, som na tej istej lodi, mam dve deti z dv 2017 a 2019 a isla som cez Brno kliniku. Kedze ste tuto temu otvorili a riesili pred takmer 4 rokmi, zmenilo sa odvtedy nieco? Uvazujete inak ako predtym ked to bolo cerstve? Ja by som velmi rada zaklapla knihu a nikdy sa k tomu nevracala, nikomu nic nepovedala. Ale, veda, technologie napreduju, deti na zakladnej/strednej skole budu rozoberat genetiku, daju sa navzajom testovat, vsak staci slina a bum - mama otec vy ste mi klamali. A najhorsie ak sa to stane v pubertalnom veku, ako to potom riesit... Respektive kedy to riesit, kedy im to povedat, aby vyrastali v tom ze to je normalne, su rovnocenni ako ostatni z nedarovanych, a nenechaju sa vytocit druhymi.
@kvmp, isla si do toho?
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@kvmp ja od pôrodu malej uvažujem o darovaní vajíčok ..dr mi na preventivke navrhla či do toho nechcem ísť ....tak to.mam.stale v hlave...ale tiež to že môj syn alebo dcéra budú mať aj keď 1,% šancu stretnúť svojho nevlastného súrodenca a začať s ním vzťah má veľmi odrádza...😕