Ahojte chcem sa poradiť ako zvladate stres??? Ja som pred embryo transferom a vobec sa neviem uvolniť. I keď ideme do caru celu cestu je mi zle .Ako to prežiť ? Myslim si ze preto mi aj nevychadza embryo transfer lebo nesmierne stresujem.. 😏
Su CAR, kde pokial viem odporucaju nejaky xanax alebo nieco podobne na uvolnenie... ved skus sa opytat, ale nemyslim, ze by to malo priamy vplyv
Prve dva vklady teda aj vratane OPU boli pre mna neskutocny stres. Nevedela som mysliet na nic ine dni po vkladoch som permanentne stresovala. Cestu do CAR som vzdy prezila len vdaka podcastom. Ale potom som zacala cvicit jogu asi 3mesiace pred ket. Trenovala som si hlavne dychanie. Niekolkokrat som si ho otestovala v stresovych situaciach a teraz ked sme sli na KET tak som bola v pohode aj som dnes 3dpt kazde rano si dam len taku meditacnu hudbu lahnem si dam si len 2-3jemne cviky aby som nevysla z cviku pekne zhlboka dycham lebo po joge som vzdy taka oddychnuta a to teraz potrebujeme. Ukludnuje ma aj to ze viem, ze ked nahodou pojde na mna stres toto dychanie ma rychlo dostane do normalnu.
@andreatytler ahoj, môžeš prosím napísať, aké boli tie nevhodné postupy v CAR, ktoré podľa teba viedli k neúspešným vkladom, aby sme prípadne aj my ostatné vedeli, čomu sa vyvarovať? Nás to čaká prvýkrát a už teraz neviem myslieť na nič iné. A kde ste boli pri tých neúspešných pokusoch v ktorom CAR? Vopred ďakujem za zdieľanie 🙏
Ved to kočky ja už idem 3 krat na vklad ale pred mesiacom som bola na era teste a to je presne take iste ale cestou do caru len hnackujem a vracam neskutočny stres mavam ked tam idem vždy si davam rano kynedril aby som trosku vydrzala tych 200km🫣dnes ma to čaka ozvem sa vam po😏
@frida1990 Pri prvych 3 vkladoch som bola v centre ktore neberie krv pred embryotransferom (tato krv sa berie nato aby zistili hladiny hormonov -hlavne progesteronu). Iba pozerali vysku sliznice. V druhom centre merali hladiny hormonov a hned pri prvom pokuse sa ukazalo ze moje telo nereagovalo na estrogen co som brala a islo do ovulacie asi v 8-10 dni cyklu. Cize telo produkovalo progesteron a ked prisiel cas nasadit utrogestan, tak moje hladiny progesteronu uz boli prilis vysoke a nemalo zmysel ist do transferu. Toto ale v prvom centre nemali moznost vediet. Iba videli peknu vysoku sliznicu, nasadili utrogestan a potom dali embryo ale moje hladiny hormonov boli vtedy uz uplne zle a sliznica prezreta a to embryo nemalo sancu sa uchytit. Co viem, tak na Slovensku meraju hormony z krvy len vo velmi malo centrach. To co sa stalo mne je ojedinely stav, vacsina zien reaguje spravne na estrogen a ovulacia je zastavena, takze centra nemaju dovod brat tu krv hromadne od kazdej pacientky. Druhe centrum bolo v Kanade kde zijem. Tu sa berie krv kazdej pacientke pred kazdym transferom.
Ak by som mala niekolko neuspesnych pokusov, hladala by som pricinu preco. V tom prvom centre isli podla toho isteho protokolu vo vsetkych 3 pokusoch. Vobec ziadna snaha o hladanie priciny. V tom druhom centre pri kazdom neuspesnom pokuse skusali prist na to v com je problem.
V prvom centre som mala 3 negativne vysledky
V druhom centre som mala 2 biochemicke tehotenstva a posledne uspesne.
Embrya boli na rovnakej urovni v oboch centrach.
Podla mna toto jasne ukazuje na to ze v tom prvom to robili zle.
@andreatytler tak toto je fakt dobre vedieť, ďakujem za info, na SK ozaj neberú krv pred transferom, čo je škoda, to by sa možno preventívne dalo poriešiť tak že ísť to vyšetriť ako samoplatca do nejakého labáku Medirex a pod, a do CAR už iba doniesť iba výsledky nech to zhodnotia. Vieš mi prosím povedať, ako dlho pred samotným embryotransferom treba brať krv na zaistenie hladinu progesterónu?
@frida1990 Ano, presne to by som aj ja urobila ze by som si to zaplatila sama a doniesla do CAR nech sa na to pozru. Ale vies co, oni to nemaju radi ked im vravis co robit a asi nebudu tym nadseni. Treba opatrne a diplomaticky. Mozno nie hned na prvy pokus, ten zverit im ale ak to nevyjde a oni navrhnu robit druhy pokus tak isto, tak vtedy by som uz trvala napriklad na tomto. Proste sa treba ozvat a nedat sa. Ak to dieta chces, musis byt levica a bit sa zan. 😀 Uz sa nepamatam ze kedy nasadia utrogestan. Myslim ze 5 dni pred transferom. Tak idealne je si dat odmerat krv v den ked maju nasadit utrogestan, aby si vedela ci mas svoj progesteron stale na nule (netusim ci to ma byt nula, alebo len velmi ale hodnoty, v CARe uz by mali vediet co su pripustne hodnoty) a potom dalsi test v den transferu. Tu beru krv v 2 den cyklu, potom okolo ovulacie 10-14 den a potom kazde dva dni az kym nie je transfer. Skus si obvolat centra. Tusim Helios meria krv. Ale tusim len v Martine.
Ale ako vravim, tato situacia sa deje fakt zriedka. Mne je ale cudne ze v jednej krajine je krvny test sucastou transferu a v druhej nie. Na Slovensku tvrdia ze to nie je potrebne, lebo pravdepodobnost je mala, no ale potom preco to robi v Kanade. Ina zena tu pisala ze krv meraju aj vsade v Australii.
@frida1990 Este poradim vymenit kyselinu listovu za folat. Je to lahsie stravitelna forma kyseliny listovej. Je dolezite mat dobre hladiny kyseliny listovej uz hned na zaciatku tehotenstva tak ju zacni brat 3 mesiace pred transferom. Niektori ludia maju poruchu ze nedokazu vstrebat kyselinu listovu a vtedy je potrebny ten folat, ale aj pre zdravych ludi je folat lepsi, lebo ho telo lahsie prijme. Je to vytamin B a ten je velmi potrebny pri metabolickych zmenach a tie sa vo velkom deju v prvych dnoch tehotenstva kedy sa embryo deli. Ja som zmenila kyselinu listovu za folat po tom co som mala tie 2 biochemicke tehotenstva. Pri biochemickom tehotenstve prave zlyha metabolizmus delenia embrya a je mozne ze je to koli nedostatku kyseliny listovej. Sutocne neviem ci to bolo ono ten problem ale treti pokus bol uspesny.🙂
Fakt treba skumat a vzdelavat sa a pytat sa a studovat lebo tie centra to velmi nerobia.
Vela stastia.🍀
@andreatytler áno ďakujem, metylfolát užívam ☺️
@andreatytler veď práve, viem ony to nemajú radi že to berú že sa im akože kafreš do práce ale neviem aký by to mal byť problém keď si to chce žena troška poistiť, ja nechcem skúšať viac umelých oplodnení, budem rada keď zvládnem jedno. Len ma napadla ešte jedna vec, keď sa berie krv aj v deň transferu, a náhodou by výsledok nebol ok, embryjko už v tom čase je rozmrazené, už by to bolo aj tak pasé, znova mraziť je blbosť. No asi by som to spravila skôr tak že v deň kedy mám začať užívať progesterón, si ho dať zmerať a podľa toho sa uvidí, ako sa to bude vyvíjať.
@frida1990 Mozno to merali den pred embryotransferom. Uz sa nepamatam. Pri mne vsetko stopli uz v momente ked mali nasadit utrogestan. Kedze bol progesteron uz vysoky, nemalo zmysel ho nasadit a cakalo sa na dalsi cyklus.
@andreatytler jasné, toto si istotne zapamätám a dám to pre istotu potom pred vkladom prekontrolovať. Ešte taká vec - toto sa týka asi iba KET, však? Pri ET sa vie kedy bola ovulácia pod vplyvom stimulácie, takže tam s progesterónom problém nie je. Prípadne aj v natívnom cykle keď sa ide do KET, tento problém odpadá. Správne uvažujem?
@frida1990 Vies, co neviem. Ja som mala vzdy len embrotransfer bez stimulacie, lebo som mala embrya od darcov. A nativny cyklus CAR nechceli robit.
Ale podla mna nikdy nie je na skodu tu hladinu hormonov odsledovat, ci je v norme, lebo aj prirodzene moze mat zena hormony v nerovnovahe ale to myslim ze CAR robi hned na zaciatku v uvodych testoch, ze 1-2 cykly len pozoruju a meraju hormony aby vylucili problemy v tejto oblasti.
@andreatytler áno jasné, ďakujem moc za všetky info 🙂
@andreatytler mozem sa spytat, preco ti vlastne nevkladali embryo ak si mala patdnove v stadiu blastocysty na piaty den po tvojej prirodzenej ovulacii? Preco ti vlastne davali estrogen, ked si mala normalne menstruaciu aj ovulaciu? Asi bolo prirodzene ovulovat pre tvoje telo 8-10 den cyklu, ved kazda zena to mame inak. Niektore maju kratsi menstruacny cyklus, ine dlhsi, ale to neznamena, ze to je zle. Podstatne je, ze prebehla ovulacia, ktora je zodopadna za zlte teliesko a hormon progesteron a dava vlastne signal maternici, ze vsetko prebehlo ako ma, a ze sa ma pripravit na oplodnene vajicko. Aj sliznica maternice je vtedy najlepsie pripravena na uhniezdenie. Ked to citam, ved u teba vsetko prebiehalo prirodzene normalne, len si skor ovulovala, cize si asi mala aj kratsi menstruacny cyklus. Ale to nie je problem. Inak ja som mala tu istu skusenost s centrom ako ty. Pred vkladom len dve ultrazvukove kontroly a pri druhej uz rovno planovany vklad na piaty den len podla vysky sliznice. Nastastie som svoj menstruacny cyklus poznala, vedela som, ze ho mam dlhsi a sledovala si ovulaciu aj podla testov a vedela som, ze u mna este ani zdaleka neprebehla ovulacia. Ozvala som sa, ze mame len jedno embryo, a ze vzhladom k veku do druheho ivf uz nejdeme, tak ma konecne poslali na krv a LH hormon a na dalsie ultrazvukove kontroly a ulala, mala som pravdu. Vklad mi odlozili o 3 dni a bol uspesny. Povodne mi totizto naplanovali vklad 3 dni skor ako mali a asi vieme, ako by to dopadlo. Myslim, ze toto by sa vobec v ziadnych dobrych centrach stavat nemalo. Kazdej zene ma byt pred vkladom poctivo sledovana ovulacia ultrazvukom, kde je krasne vidiet, ci folikul uz praskol a tym padom prebehla a tiez jej ma byt pravidelne brana krv na LH hormon a sledovat ho, ci stupa. Neviem ci to je umysel, ze to nerobia, lebo chcu viac zarobit, ale si neuvedomuju, ze tym kazia meno svojmu centru a tym padom si tak odhanaju dalsie klientky, lebo baby tu funguju na zaklade referencii a skusenosti, ktore si predavaju a tak sa rozhoduju, kde cely tento proces podstupia, alebo je to amatercina daneho centra, alebo odflaknute kontroly ja neviem z nedostatku casu a mnozstva klientiek. Neviem ci si uvedomuju, ze za kazdym takymto odflaknutym a neuspenym vkladom sa skryvaju osudy, trapenie a bolest zien a parov, ktore si celym tymto procesom museli prejst a stalo ich to nemale peniaze, aby mohli mat vlastnu rodinu.
@gabrielamodrykonik Ahoj. Toto co si opisala ze sa nedava zene estrogen a caka sa na prirodzenu ovlaciu, to je tusim native cyklus. Bezne ked je KET, tak sa robi kontrolovany cyklus, kedy sa ovulacia zene zastavi tym estrogenom a potom sa nasadi progesteron, ktory sliznicu pripravy na uhniezdenie a potom je vklad. Maju to takto viac pod kontrolou. U mna nevedeli kedy ovulacia nastala, nevedeli by ze kedy vlozit to embryo. Oni vlastne ani nevedeli ci to bola ovulacia. Bolo to take cudne. Asi 3 som mala take cykly a pri dvoch ani folikul nepraskol, vytvorila sa cysta ale hladiny progesteronu boli tak vysoke, akoby bola ovulacia. Riesili to tak ze mi dali tabletku, co zastavi vsetky hormony na 3 mesiace, akoby nastal prechod. A este ani to nefungovalo😀. Ked mi merali estrogen po tych 3 mesiacoch, mala som normalne hodnoty ako niekde v strede cyklu. Proste moje telo vobec nereagovalo akoby malo.
Myslim ze centra zarabaju na bolesti ludi. Vedia ze ludia su ochotni zaplatit obrovske peniaze za moznost mat deti. Ide to tam ako na beziacom pase. Pacient je len cislo.
@gabrielamodrykonik To ze si sa ozvala, ze si ziadala kontroly a trvala na zmene protokolu a odialeni vkladu je podla mna presne to co by mala robit kazda zena. V momente ked to ta zena zoberie do vlastnych ruk, tak nastane ten pravy moment. Akoby to vesmir pochopil ze ta zena ma silu a rozhodnost ktoru bude potrebovat ako matka a tak jej to dieta da. Zena najlepsie pozna svoje telo. Trba sa ozvat, ziadat.
@andreatytler ano, to co som opisala je nativny cyklus, teda vklad prebieha v prirodzenom cykle. Ak nema totizto zena problem s ovulaciou, a vedia pekne odsledovat krvou a hlavne ultrazvukom, ci folikul uz praskol, tak je najvacsia sanca, ze zena otehotnie prave v takomto prirodzenomm cykle, lebo pre telo je to takto cele najnormalnejsie. Prave preto pri normalne menstruujucich a ovulujucich zenach, ktore nemaju ine problemy uz vacsinou pri KET vkladaju v prirodzenom cykle. Pri tebe podla toho co popisujes asi inu moznost nemali, len ti ho riadit. Ale ako sama pises, nesledovali ti pritom hladiny hormonov tak ako mali iba vysku sliznice a vklady ti nevysli. Vysli to az v centre, kde uz vsetko poctivo sledovali. Vidim, ze pred vkladmi niektore centra evidentne nerobia vsetko co maju, ci uz ides v prirodzenom, alebo riadenom cykle. Malo by sa to zmenit a klientka by len cislo byt nemala. Kazda zena si pri tom vsetkom cim si prechadza zasluzi 100 percentnu starostlivost a o to viac, ze si este k tomu musi doplacat vela penazi zo svojho. Gratulujem, ze sa ti nakoniec podarilo otehotniet 🙂.
@gabrielamodrykonik este chcem napisat, ze samozrejme aj vyska sliznice je dolezita, cize poctivo odsledovana ovulacia, ktora by 5 dni pred vkladom 5 dnoveho embrya v stadiu blastocysty mala dokazatelne prebehnut a plus vyska sliznice pri vklade cca 10-11 cm a vklad by mal vyjst. Plus prekryt to pre istotu progesteronom.
@andreatytler to ano, ozvala som sa. Len si nevies predstavit kolko psychickych sil ma to stalo. Pomaly z kazdej navstevy som odchadzala s revom. Vies, aby sa ta nejaka koordinatorka, co len zapisuje to co jej diktuje lekar a ty s nim diskutujes a chces nejake veci vysvetlit spytala, ze ci "My potrebujeme lekarov, alebo VY?!" Toto nie je normalne. Co tym dotycna chcela povedat? Alebo ked sa ozves, tak prva vec co od lekara pocujes, ze si stoji za svojim a ty musis logicky vysvetlovat, preco to asi nie je uplne tak ako vravi a druhy ti to pri dalsej kontrole potvrdi, ze je to tak ako vravis, ale uz sa citis, ze sa vsetci pozeraju na teba ako na nepohodlnu, co sa im odvazila podotykam VZDY SLUSNYM SPOSOBOM NIECOM POVEDAT. Vies si predstavit ten strach, ked clovek uz potom zacne rozmyslat nad vselicim, aby ti nieco nespravili s embryjom, aby vklad nepokazili atd. Slabsie zeny niekedy z takehoto pristupu mozu skoncit na psychiatrii, alebo sa radsej ani neozvu. Ja som ale bola rozhodnuta, ze keby ten vklad nevysiel, ze to budem aj inak riesit, lebo takyto pristup k pacientkam by sa nikde nemal diat. Jen boh vie, cim vsetkym si musia zeny a pary co toto podstupuju prejst.
@gabrielamodrykonik To som nevedela ze nativny cyklus sa uz robi takto vo velkom. Ked som bola ja v 2016 tak to bolo velmi ojedinele a nechceli to robit. Ja si myslim ze je to tiez lepsie nechat veci na prirodu ak su tie hladiny v norme, nie je dovod ich umelo manipulovat. A ani v 2018 ked som bola tu v Kanade to nechceli robit. Dobre ze sa to uz zmenilo. Ved tie hormony su zase dalsia financna polozka pre zenu.
Je to hrozne smutne ze k tomu centra takto pristupuju, lebo keby s tou zenou spolupracovali a trocha ju aj pocuvali mohli by od nej ziskat urcite dolezite informacie, napady a tiez by ta zena bola v lepsej psychickej pohode.
Mne sa pred poslednym transferom uplne akoby zmenil postoj k celemu snazeniu. Akoby som sa nastvala a povedal si ze to dieta BUDEM MAT a urobim pre to cokolvek.
Tiez blahozelam k uspechu.
@gabrielamodrykonik hrozný prístup, žiaľ toto je veľmi smutná realita mám pocit že väčšiny centier 😤 kde si mala tieto nepríjemné skúsenosti, v ktorom CAR, ak sa môžem opýtať?
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@lev26 Nie. z tvojho strsu to urcite nie je. Tym sa nemuc a neobvinuj. Ak by stacil stres na to aby sa zabranilo tehotenstvu, tak by zeny hromadne prestali byt tehotne v oblastiach kde je vojna, alebo hladomor, ale nestane sa tak.
Pri prvom embryotransfere som bola tak stuhnuta ze som mala takmer triasku. Dalsie uz boli menej stresujuce ale vzdy to bol hrozny pocit a to cakanie potom na vysledky bolo este horsie, napriek tomu mi to vyslo na 6x. Pricina prvych 3 neuspesnych bola napriklad v zlom postupe co mali v CAR. Treba skusat a verit a byt rozhodnuta ze spravis vsetko pre to aby to vyslo.
Drzim palce.