Zdravím všetkých.
Rád by som sa spýtal niečo k neplodnosti. Viem, že sa to netýka všetkých, no akákoľvek odpoveď mi veľmi pomôže.
Zaujíma ma, prečo niektoré páry, ktorým sa nedarí mať bábätko, nenavštívia kliniky pre umelé oplodnenie.
Je to zahanbujúce, ide o hrdosť muža, sú v tom alternatívne metódy, strach, náboženstvo, sklamanie? Aké sú to dôvody?
Viem, je to veľmi chúlostivá téma, no vaše skúsenosti, alebo skúsenosť vašich známych mi veľmi pomôžu. Ak nechcete písať sem, pokojne sa mi ozvite do správy.
Ďakujem za každý podnet a pekný večer.
myslím samozrejme tie, čo poznám, nie všetky vo všeobecnosti 😀
áno, sú ľudia, ktorí toto odmietajú z náboženských dôvodov.
Ja som sa z mužom napríklad dohodla, že ak by bol niekedy problém, tak, že nejdeme do dieťaťa vôbec. Nie som veriaca. Ale zbytočne tlačiť? ? Proste to vyčerpá aj finančne aj psychicky aj fyzicky a nakoniec to aj tak možno nepomôže. Každý má právo sa rozhodnúť. A nie kazdy tuži po bábätku za každú cenu.
co poznam pary, ktore mali problem s neplodnostou, tak väcsina z nich po urcitom case aj tak navstivila kliniku asistovanej reprodukcie. ten zvysok tak neurobil bud z nabozenskych dovodov alebo kvoli financiam.
u na konkretne to chvilu trvalo, kym sme pomoc lekarov vyhladali, kedze muz sa s tym musel vyrovnat. dohodli sme sa, ze skusime najprv iba jeden cyklus, nech vieme, ci vobec mame sancu na vlastne dieta - napokon sme absolvovali dva cykly umeleho oplodnenia (dohromady 3 vklady) - v priebehu jedneho roka sme absolvovali obidva cykly, presli sme si potratom, neuspesnym vkladom, rozhodnutim pre adopciu a napokon poslednym uspesnym vkladom. financne to bolo strasne narocne - poistovna sice nieco preplaca, ale aj tak sme doplacali dokopy asi 8000e. cely proces je velmi narocny aj na psychiku a poriadne preveri aj vztah medzi partnermi (3 mesiace po svadbe sme sa kvoli tomu skoro rozviedli), kazdy neuspech ten vztah poznaci, a nie kazdy par to ustoji.
je to rozhodnutie kazdeho paru, ci do toho pojdu alebo nie, ale asi by som si vycitala, ze som nevyskusala vsetky moznosti.
@idart niekto aj z takeho dovodu.ze je krestansky zalozeny a preto nechce ist na umele.kedze je to v protiklade a nieko sa nechce napchavat hormonmi.cakat na transfer .potom neuspech.kolotoc znova.je to urcite narocne aj na psychiku...ja sama osobnu skusenost nemam ale poznam par pripadov.
Podla mna to je take klise, ze to ludia odmietaju z nabozenskych dovodov. Vobec to tak nie je, je vela katolikov, ktori su ochotni to podstupit a na druhej strane je vela takych, ktori to neodmietaju z nabozenskych, ale z uplne inych dovodov.
Ked mam hovorit za seba, tak CAR je pre mna o biznise, ale hlavne, je to pre mna posledna moznost ked sa neda uz nic ine robit. No dnes je trend ist na ivf pri sebemensom probleme, ved naco ho liecit ked sa da obist. Je to o psychike, mne to za to jednak nestoji - je to tazke na psychiku. Je to narocne na cas - neviem si predstavit ako by som to riesila v praci, ked by som mala pomaly kazdy den travit v centre. Najvacsim strasiakom su pre mna hormony - nevidim dovod na napchavanie sa hormonmi, pokial to nie je nutne a nemam problem (to je presne o tom, ze by to mala byt vec poslednej volby, ked sa uz nic ine robit neda). V neposlednom rade to ma pre mna dost ubohu uspesnost, takze za mna nie. A nesuhlasim ani s tym, ze je to o financiach - financii mame na to dost, no napriek tomu sme sa rozhodli ist inou cestou.
neochota a nechcelo sa nám podstupovať vyšetrenia a všetko okolo toho, podstúpiť ten proces, som si prečítala a tým to skončilo, , vyriešilo sa to po čase samé aj 😀 😀
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
no ja neviem, všetky páry ktorým sa nedarí takéto kliniky navštevujú (navštevovali)...pár ich to vzdalo, lebo to ide strašne do peňazí a nepodarilo sa viacero pokusov....