Strach z IVF

1. jan 2023

Ahojte. S manzelom sme spolu viac ako 10 rokov. Za cely ten cas sa nam nepodarilo mat dieta. Ani neuspesne tehotenstvo. Proste nic. Absolvovali sme rozne vysetrenia, dostali sme sa az po iui. Vsetko neuspesne. Posledna sanca nam ostava IVF. Lenze nam sa strasne pokazil vztah. Az tak velmi, ze mne je vsetko lahostajne. Vsetci mi vravia ze je to len nasledok mojej demotivacie. Ze mame ist do toho a dietatko vsetko napravi. Ja sa uz aj bojim mat dieta, ci ho vobec chcem. A znova, hocikomu to poviem tak to neberie vazne. Vraj mam ist do toho a nemam vymyslat. Vsetci na mna tlacia a ja mam chut sa zbalit a vypadnut prec. Stretli ste sa s takouto krizou?

zmrzlinka2021
1. jan 2023

Urcite za takych podmienok by som na tvojom mieste nesla do umeleho oplodnenia.

Zaklad je vzdy funkcny vztah - a nestavat vase manzelstvo, vztah na dietati.

lienka.7
1. jan 2023

@autorka a príčina ze nemáte deti?
Dieta nic nenapravi, skôr naopak.

autor
1. jan 2023

@lienka.7 pricina nie je jasna. Vysledky su v norme. Aj moje aj muzove.

lienka.7
1. jan 2023

@autorka a nenapadlo ta ze proste nie ste spolu "kompatibilni"? Su také prípady proste, mala som takú kolegyňu (ta vyskúšala s ex naozaj všetko, vrátane IVF a nic), a dokonca aj ja som so svojim ex to "skúšala" 7 rokov a tiez nic. Teraz s mm na 1x prve babo, 2 ani neviem ako sa podarilo🙈 odvtedy som už opatrná 😁😊
Neber to teraz prosim vobec v zlom odo mňa, ale aj toto sa stáva a treba na to myslieť.
A uprimne, nemyslim ze IVF Vam pomoze... nie je to vseliek.

drzaopica
1. jan 2023

IUI má úspešnosť 10-15%.Dlho žijete v strese preto tie pocity.Kolko máš rokov?Nechcela by som zostať bez dieťaťa aj bez muža.Je to následok toho, že ste frustrovaní.Moja sestra čakala 3 r a boli to zle časy odkedy má dieťa 6 r je z nej iný clovek

autor
1. jan 2023

@lienka.7 ano napadlo ma to. Aj som o tom chcela rozpravat. Ale ako pisem v prispevku - nikto ma neberie vazne. Nadavaju mi ze saliem. Uz tak velmi o sebe pochybujem ze som sa sama z vlastnej vole objednala k psychologicke. Objednana som tento mesiec.

autor
1. jan 2023

@drzaopica mam 32. Co sa tyka potomstva, nemam za cim cakat. Ja to viem. Snazim sa byt rozumna. Len neviem rozoznat co je rozumne. Lebo stojim sama proti celemu svetu.

lienka.7
1. jan 2023

@autorka moc ti držím palce, ja som na tom predtým bola podobne, podobne pocity.
Co ti teda vravia ini, ak to chceš prezradiť...
Inak ja som si povedala ze žiadne umele "hokusy pokusy" postupovať nebudem, videla som ako to zničilo vzťahy u kamarátok a aj tak ostali bez babatka. Uz som sa začala zmierňovať s tým, ze budem bez deti 😔 a vidis, niekto tam "hore" to zariadil tak, ze za 2 roky mam 2 zdrave krásne detičky.😊 nikdy sama o sebe nepochybuj! Moc ti držím palce, naozaj! ✊🍀

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. jan 2023

@lienka.7 rozpravaju mi ze mi drbe. Ze ci mam druhu pubertu a tak. Lebo som sa dala na vylety. Pomaha mi to. Nechodim na diskoteky ani po baroch. Proste chodim do miest, po Slovensku, blizke zahranicie, poznavacky, na hory na tury a tak. A nepride mi to oznacenie fer.
Vravia ze to budem lutovat. Ze si nicim zivot.

@bilberryday Vysetrenia mame naozaj vsetky na svete. Za tych mnoho rokov som to stale vybavovala sama a preto ma to dost aj vycerpalo. Moj muz bol stale taky lahostajny k tomu. Vravel, ze mu je jedno ci budeme mat deti. Dokonca mi pocas tazkeho obdobia povedal ze sa citi ako stroj na deti. On, co bol stale postaveny pred hotovu vec. Vsetko vybavene. A teraz, cim viac som lahostajna ja, tym viac on bojuje a trva na tom. Tak som mu povedala nech to vybavi a postavi mna pred hotovu vec.
Lenze cim viac sa to “blizi” tym viac uz ani neviem ci to zvladnem, chcem atd. Ani vlastne zatial nic nevybavil pokial viem. Takze tak.

heln
1. jan 2023

ahoj, ked je vztah nastrbeny, tak pochybujem, ze ho zazracne uzdravi dieta.
mozno ste tym naozaj len vycerpany, ale... neviem v akej ste faze, uz si mala stimulaciu na vajicka? ono je to vraj hormonalne dost narocne po psychickej stranke, myslis, ze to date? ja som mala len hormonalnu liecbu po endometrioze a moj sa so mnou radsej ani nebavil, aby som zakazdym nevybuchla.
na jednej strane je skoda zahodit 10 rocny vztah, ale na druhej strane, je este co zachranovat?
o viacerych pripadoch som pocula, ze nemohli otehotniet ziadnym sposobom, rozisli sa, nasli inych partnerom a potom obaja mali bez problemov deti s novymi partnermi.
ale je super, ze si si nasla konicek, turistiku a vylety, to je dobry sposob ako si vyvetrat hlavu.

sterea
1. jan 2023

Najskôr si dajte do poriadku vzťah. Normálne si povedzte, že rok nebudete robiť nič preto aby si otehotnela, žiadne plodné dni, žiadne stimulácie, žiadne pozorovanie, meranie teploty, NIČ. Normálne si nasaď antikoncepciu (pomôže ti to po psychickej stránke), budete mať sex vtedy keď budete mať na to chuť a nie keď by si mala mať, lebo zrovna máš plodné dni a keď budeš pripravená mať dieťa tak ju vysaď a uvidíš, že otehotnieš. A keď po roku budeš mať pocit, že s týmto chlapom deti nechceš, treba ísť ďalej. Máš len 32 rokov, o nič nejde.

lulu2020
1. jan 2023

Ak vam vzťah uz nefunguje, na tvojom mieste by som do toho nesla. Dieťa vzťah nenapravi, naopak ak to uz teraz neklape, po dieťati to bude ešte horšie... ešte stale si mladá a mozes si nájsť niekoho s kym to bude to "prave orechové" a mozno aj to dieťa pride s inym partnerom prirodzene.

marca12
1. jan 2023

Ti,co ti radia,maju doma urcite deti.takze sa o tom nemozes bavit s ludmi,ktori neprezivaju to,co vy dvaja. Nikto si nevie predstavit,ake su to stavy a aka je to zatazkavacia skuska pre vztah,ked nemozete mat deti. Nechapem aj naco to rozoberas s okolim. Cim menej o vasich problemoch hovoris s inymi,tym lepsie. Ale najskor by som dala doporiadku vztah. IVF je velmi narocny proces a aj najzdravsi vztah to nastrbi. Tie konske davky hormonov z tvojej psychiky spravia riadny gulas a to musite ustat,musite si byt oporou. Na muza to bude tiez zataz prezit tvoje nalady a byt ti oporou. Dajte si pauzu od myslienok na dieta,venujte sa jeden druhemu a potom sa rozhodnete co dalej.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
17alexis
2. jan 2023

Ak vam nefunguje vztah, dieta ho pokazi este viac. Neviem, kde ludia chodia na take sprostosti, ze veria opaku. S manzelom mame dcerku z IVF, vztah sme mali aj mame skvely, no babo je skuskou. Rodicovstvo je tazke. Mam kamosku, tiez po IVF, a par mesiacov po porode si nasiel jej muz frajerku lebo nezniesol, ze nie je on ten hlavny, ale vsetko sa toci okolo babatka.

andreatytler
2. jan 2023

Dobre, nechces ist do IV. Co teda chces? Vies? Coby ta urobilo stastnou?

juliet86
2. jan 2023

podla mna problem nie je ivf ale vas vztah. skuste psychologov

strapec
2. jan 2023

Och keď vidím “dieťa všetko spraví” - dieťa nič nespraví , len príde do toho marazmu, ktorý ste vytvorili. IVF je dosť náročné aj pre dobre fungujúce a silne vzťahy. Držím palce, aby ste to doma utriasli a potom šli jednoznačne do toho 🙂

andrea_r016
2. jan 2023

ahoj, podľa mňa je to len stres a tlak z toho všetkého, že máš pochybnosti..tiež som sa tak cítila ako na húpačke.....ale veľmi doležitá je komunikácia na oboch stranách...treba si všetko vysvetliť a naozaj sa rozhodnúť či idete do ivf spolu alebo nie...treba zvážiť aj možnosť, že to nemusí výjsť hneď na prvýkrát....my sme diskutovali tom a tiež to bolo také blbé obdobie ale ustáli sme to a vyšlo nám až druhé ivf v zahraničí a teraz sa tešíme na naše dievčatko .....držím palce

autor
2. jan 2023

@heln
@andrea_r016
@strapec
@juliet86
@andreatytler
@17alexis
@jj298
@marca12
@lulu2020
@sterea
Odpoviem takto hromadne. Prave preto ze uz som si presla niekolkymi hormonalnymi stimulaciami, ktore su nic oproti ivf. Prave preto nemam najmensiu chut do toho ist. Lebo viem ako mi bolo zle. Dieta by som chcela. Ale nie takto. Proste, asi to poviem hnusne ale nechce sa mi pre to dieta uz viac trpiet. Ak by som otehotnela prirodzene budem najstastnejsia na svete. Ale na toto naozaj nemam gule. Nemam. Mozno som malo silna. Ale napr. aj nase iui bolo hrozne. Mna to neskutocne bolelo. Niekto tu pisal o pauze v snazeni. Ano, tu sme prave mali. Je tomu rok ako sme to neriesili. Lebo som bola po tom iui totalne dos*ata. Rozbita psychika. Myslela som ze potrebujem cas.

juliet86
2. jan 2023

ono pre kazdeho je ivf ine... ja napr som na seba nahnevana ze som to tak dlho odkladala. . . bolo to zvladnutelne a to som pritom dostala aj ohss a vytvorilo s alen jedno embryo. ale napr mam kamosku ktora ivf nechce a podla mna mas plne pravo mat to ako to mas. niekto by zas nesiel ani do iui niekto by nesiel do adopcie. kazdy vnimame inak seba svoje tuzby hranice ockavania presvedcenia a je to v poriadku kym si k sebe autenticka

lienka.7
2. jan 2023

@autorka drzim ti moc palce🍀 rozhoduj sa vylucne podla seba. Pokojne napis ss, ak by si chcela/potrebovala sa vyrozprávať.... ❤

heln
2. jan 2023

z toho co pises, vyzeras z toho strasne vycerpana, psychicky, fyzicky, po vsetkych strankach, bolo ti z toho zle, presla si si vela, po dietati tuzis, ale za aku cenu? stoji to za to? neporadim ti co mas robit, ale potrebujes tuto zalezitost vypustit z hlavy, lebo ta to nici. mas 32, to je este vek, ked mas par rokov cas na diera, co mozes v klude stihnut, asi by som povedala, ze teraz naozaj nerieste dieta, aj ked pises ako som porozumela, teraz ste rok neriesili, rieste s manzelom svoj vztah, co dalej.
a s okolim dieta neries, chapem, ze sa potrebujes niekomu vyrozpravat, ale nikoho do toho nic nie je.
chod k tej psychologicke, mozno ti poskytne nejaky nadhlad do tvojej situacie. drzim ti palce, aby si sa hlavne dala do kludu a nasla odpoved na to, co vlastne chces a robila to, co bude pre teba najlepsie.

andreatytler
2. jan 2023

No tak myslim ze ty presne vies co chces. Vies ze do dalsieho snazenia formou umeleho oplodnenia uz nechces ist, aj keby to malo znamenat ze ostanes bezdetna.
Prose si dosla do toho bodu ze je pre teba prijatelnejsie zit bez deti ako skusat dalej umelou formou. Problem je v tom ze muz by chcel skusat dalej.
Tu pomoze podla mna jedine si to velmi zretelne a jasne s muzom vydiskutovat. Je to tvoje telo a mas plne pravo na svoje rozhodnutie. Zial on ma tiez pravo po tom dietati tuzit. Budete to mat podla mna tazke lebo tu sa velmi tazko hlada kompromis. Jedin ze ak napriklad este skusite raz a ked nevyjde muz sa tiez zmieri s tym ze deti mat nebudete, alebo ze zacnete adopciu, alebo ze si proste tak silno presnedcena o svojom stanovisku, ze ani hrozba straty manzela by nezmenila tvoj nazor. Lebo aj to je mozne, ze on si povie ze deti chce a ked ich nemoze mat s tebou, skusi s inou. Velmi takze co prezivate.
Len to neries tak ze sa zbalis a vypadnes prec. Asi pred rokom tu bola taka diskusia, ale z opacneho konca. Par mal naplanovanu IVF a manzel zduchol par dni pred odberom vajicok.

autor
4. jan 2023

Dakujem baby za vsetky vase odpovede. Velmi mi to pomohlo.

mirinduska
4. jan 2023

Je to uplne normalne, lebo to je zataz na psychiku. Podla mna cely proces IVF,neplodnosti je horsi psychicky ako fyzicky. Ja som behom mesiaca zo psychiky schudla 12,5kg. Uzkosti,vtierave myslienky.. ta tuzba je taka silna, ze to nici vsetko na okolo. Teraz to je uz celkom okej,sem tam ma prepadne uzkost alebo vtierava myslienka. Ten kto toto nezazil,nikdy nepochopi ake to je.. uplne ta chapem, ale ja si stale hovorim, ze po dazdi vyjde slnko. Tie hormony s nami lomcuju strasne. Neboj sa,kazda zena ma pochybnosti pri neplodnosti. Ja som teraz podstupila 2IVF, caka ma vklad tento mesiac. Spravim/e aj nemozne aby sme mali dieta. A hlavne som navstivila aj psychologicku,ktora mi povedala,ze denne jej chodia pary,zeny kvoli tomu,ze si myslia,ze maju pokazeny vztah. Ono sa clovek uzavrie aj do seba,potom ma taketo pocity ze je vsetko zle a realita je uplne ina. Drzim ti palce♥️

essenceee
24. jan 2023

kde vztah nefunguje, deti to nezachrania. Držím palce, aby to vyšlo

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre