Ahojte, chcela by som sa spýtať, či má niekto podobné problémy ako ja, respektíve, či už niekto zažil prechod v tak skorom veku. Pred cca. jedným rokom som šla na gyndu na prehliadku, plánovali sme s manželom dieťatko, tak som sa chcela uistiť, že je všetko ako má byť. Tam mi však po odberoch krvi oznámili, že som už po prechode... V 24 rokoch.... Vraj mám atrofované vaječníky, hladina FSH 80 (potom sa to časom ešte zvyšovalo na 90 ...92...),minimálnu rezervu vajíčok ( AMH 0.5), nijaká menštruácia, skrátka "vyhorená ženská". A prečo? To sa nikdy nezisťovalo...Možno genetika, možno hormonálna antikoncepcia, možno... Čaká nás za pár dní IVF z darovaných vajíčok, tak aspoň dúfame v zázrak.
Ďakujem za podporu 🙂 Mne to vlastne zistili v 24 rokoch, ale stopku v mens. som dostala už asi v 17/18 rokoch.. a riešenie- nasadila sa hormonálka ... bez akéhokoľvek vyšetrovania prečo to tam nefunguje...
priechodné možno sú, ale neovulujem..vaječníky nevykazujú nijakú aktivitu, sú vraj vyhladené a zmenšené.. a aj tá malá rezerva je tým vraj nekvalitná...
mne min. leto lekárka povedala že začínam prechod, meškajúci menzes, potom silný menzes s kusami maternice.... to som mala 36r. hovorím si fajn, dve deti máme.... a čuduj sa svete, zač. januára sme mali na tehu teste dve paličky a v auguste ku nám zavíta Jakubko ...
reluska gratulujem 🙂 k babatku ...
tak to naozaj gratulujem. Tiež by bolo pekné, keby ma stretol nejaký zázrak.. aspoň ten v podobe podareného ivf...
@malinka26 velmi ti držím palčeky 🙂
ďakujem 🙂 cca o dva týždne dám vedieť, ako to dopadlo..
@malinka26 Ahoj, ja ma presne to iste....oneskorená puberta...neskorý nástup menzes cca 17rokov, parkrat som ju mala a dosť....začali sme behať po dr. Nezistila sa presná príčina, len že znížená činnosť štítnej žlazy. Pred pár rokmi som začala riešiť CAR...a či by vyskúšali u mna stimuláciu, FSH som mala 38, vraj po prechode ako 50r. Tak sme sa dali na darcovské...nebolo to ľahké na psychiku, ale podarilo sa...a cakáme bábo 😉 a to mám tiež len 32 rokov....Dr. v CAR mi povedal, že takéto prípady sa stávajú aj po prekonaní nejakého ochorienia napr. chripky....alebo autoimunita....držím palce v boji o váš sen 🙂
janyc- a na ktorý pokus ivf sa vám zadarilo mimčo?
ešte ma napadlo, cca pred tromi rokmi som prekonala ťažkú formu ovčích kiahní...myslíš, že by to mohlo hrať úlohu?
@malinka26 drzim ti palce,mam znamu s rovnakym osudom,kratko po 25tke predcasny prechod,vajecniky bez cinnosti,tiez skusili IVF s darcovskymi vajickami,klaplo to na prvy krat a maju Lukaska 🙂 ten predcasny prechod sa niekedy stava,ale vidis,da sa pomoct k tehotenstvu. 😉
@malinka26 ahoj, je to aj môj prípad, tiež cca 24-25 rokov to začalo, dnes sme rodičmi krásneho adoptovaného syna a snáď čoskoro aj súrodenca ☹ ,mala som šťastie na super endokrinologičku, podarilo sa jej odhaliť príčinu, bohužiaľ neliečiteľnú, držím palce
Štítnu žlazu mi kontrolovali, vraj všetko OK.
@malinka26 ahoj, prosim ako sa vyvija tvoj pribeh?
mne tiez zistili predcasnu menopauzu.. menstruacia sama neprisla uz roky, predtym som brala antikoncepciu 10 rokov a chodika pravidelne, ale len kvoli antikoncepcii.. ked som ju vysadila, menstruacia neprisla... mam 33,neberiem ziadne lieky a nemam deti ani som v pre asistovanu reprodukciu(nemala som partnera s kt. by som. dieta planovala)...
@malinka26 to iste nie je z antikoncepcie. Tá skôr vajíčka ušetrí.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@malinka26 ano,citala som o jednej dievcine ktora mala takyto stav uz v 15 rokoch. Zacalo sa to vlastne vtedy,ked riesili menstruaciu.
Je mi to luto. Drz sa.