Skúsenosti s umelým oplodnením u gynekológa Mareka Drába

vanda858
13. máj 2021

Ahojte,

máte niekto skúsenosť s Mudr. Drábom a podstúpili ste umelé oplodnenie? Zvažujem k nemu prestúpiť, ale viem, že je silno vieriaci a neviem aký má postoj k IVF. Ďakujem 🙂

martinaju
13. máj 2021

@vanda858 veď na IVF pôjdeš na kliniku môže ti byť jedno čo na to povie tvoj gynekológ

petamich
13. máj 2021

zeny ja vas nechapem - ak chcem dieta a nedari sa mi prirodzene, bolo by mi uplne ukradnute co si kto mysli o umelom oplodneni, dve slova by mi gynekolog povedal a beriem si od neho kartu (ma narok na vyhradu svedomia ale ja to nemusim akceptovat)

vanda858
autor
13. máj 2021

@martinaju
@petamich áno, dievčatá, súhlasím s vami..išlo mi len o to, že mi bol doporučený ako veľmi dobrý gynekológ/pôrodník a keďže po IVF je žena už v starostlivosti svojho gynekológa, tak by nebolo asi veľmi príjemné chodiť na kontroly k už "prednasratému" lekárovi 🙂 tak ma len zaujímalo, či je tu niekto kto má s ním skúsenosť.

kacena4
13. máj 2021

@vanda858 to ze je lekar veriaci ti dava zaruku ze nebude na teba "nasraty" ako pises ked tam prides ale vezme to tak, ze je to tvoje rozhodnutie a on ho akceptuje - inak chodim k nemu a som spokojna

martinaju
13. máj 2021

@vanda858 jemu môže byť jedno akým spôsobom žena dieťatko má. Ale ak sa bojíš reakcie nešla by som k nemu. Určite by som neakceptovala blbé poznámky od lekára a mohol by mi ho doporučiť aj prezident. Ak by mal bobé poznámky za mňa nie je dobrý odborník, raz sa ma odosobniť od toho on nevykonaval ivf ani nič ma sa starať o teba ako o tehotnú, nič viac nič menej. Chvala bohu ja som sa nestretla s lekárom, ktorý by mal problém s IVF (ak nerátam, že internista mi odmietol zobrať krv na predoperačné ale nebolo mi vyslovene povedané že to je kvôli IVF tak možno mal iné dôvody) a keby aj niekto mal presne ako je vyššie napísané berem kartu a odchádzam.

martinaju
13. máj 2021

@kacena4 to ze je lekar veriaci jej žiadnu záruku na nič nedáva. Veriaci ludia su veľmi proti IVF a nečudujem sa že má obavy ako sa bude správať.

kacena4
13. máj 2021

@martinaju je to lekar nezastupuje sukromnu osobu takze sa aj ako lekar sprava ponukne ti "ine" moznosti ale je na rozhodnuti pacienta a tiez ked uz bude tehotna urcite sa k nej nebude spravat neludsky

martinaju
13. máj 2021

@kacena4 asi neviete ako sa niektorí lekári (veriaci) stavajú k ivf a ani ako sa následne chovajú k pacienkte. Samozrejme česť výnimkam ale niektorí sa nedokážu odosobniť a preto hovorím, že rozumiem jej obavám.

any_soj
13. máj 2021

@martinaju rada by som vedela, aké (zlé? nepríjemné?) správanie k tehotnej po ivf ste od veriaceho lekára zažila či počula o ňom.

martinaju
14. máj 2021

@any_soj ja nemam gynekológa ktory by bol proti ivf sam mi ho navrhol...
a neviem načo tu riešite čo som zažila keď som hore písala že s takým lekárom som sa nestretla ale rozumiem jej obavám? Načo sa niektoré potrebujú hádať, nerozumiem.

nafka0483
14. máj 2021

@kacena4
@any_soj
Ja som sa stretla nie osobne, ale co mi hovorili ine svoje skusenosti, ze napr. odmietli predpisat antikoncecpiu, lebo oni su proti. Nie sposobom, ze ma taketo rizika, taketo vyhody, zvazte, ale ze oni s antikoncepciou nesuhlasia, cize nepredpisu a ked chcu, nech si hladaju ineho lekara. To iste s UPT - odmietli vypisat potrebne dokumenty a po IVF alebo IUI boli neprijemni, bolo to citit v pristupe, ze taki odmeranejsi, akoby urazeni alebo co. A ak bol problem otehotniet, tak nechceli dat info o CAR, odporucenie, proste obchadzali tieto moznosti akoby neexistovali.
Ale snad sa uz taketo veci nedeju...

martinaju
14. máj 2021

@nafka0483 bohužial niekde ano, (znova opakujem ja osobnú skúsenosť nemám aby sa niekto zas nenavážal ale je viac báb ktoré písali že odmietol dat lekár doporučenie chvala bohu už nie je potrebné). Ale lekár má samozrejme na také veci právo (výhrada svedomia) 🤷🏽‍♀️ Ako píšem vyššie niektorí sa nedokážu odosobniť, čo už vždy si vie žena zobrať kartu a odísť niekam inam.

nafka0483
14. máj 2021

@martinaju Ta vyhrada svedomia je dost citliva vec... ma lekar pravo na vyhradu svedomia lebo je svedok jehovovy a teda odmieta vykonat transfuziu? Alebo sa porod zvrtne a treba cisarsky rez, ale je to proti svedomiu lekara?

Potom by asi lekari mali mat vopred zverejnene v com si uplatnuju vyhradu svedomia - aby to ludia vedeli este predtym ako sa k takemu lekarovi prihlasia.

martinaju
14. máj 2021

@nafka0483 suhlasím, ja si nezastávam a podľa mňa by žiadna výhrada svedomia nemala existovať alebo by malo byť minimálne zverejnené kto si ju v čom uplatňuje.

any_soj
14. máj 2021

@martinaju ja sa nepotrebujem hádať, ale prišlo mi to ako fráza vypustená do vetra. Preto som dúfala, že keď poviete niečo takéto: "asi neviete ako sa niektorí lekári (veriaci) stavajú k ivf a ani ako sa následne chovajú k pacienkte. Samozrejme česť výnimkam ale niektorí sa nedokážu odosobniť a preto hovorím, že rozumiem jej obavám." tak máte buď osobnú skúsenosť, alebo ste aspoň o nejakom chovanie lekárov v takej situácii počula - keď píšete "asi neviete, ako sa niektorí lekári chovajú" tak ja neviem, preto sa pýtam ako. Píšete česť výnimkám - to znamená, že ste o takých veciach počuli o viacerých doktorovi, ak je výnimkou správať sa k žene odosobnene.

any_soj
14. máj 2021

@nafka0483 súčasťou zákona o výhrady vo svedomí je, že nemôže ohroziť pacienta. Preto to, čo píšete, nemôže byť jej súčasťou (cisársky rez a podobne). Pokiaľ viem, všetky výhrady vo svedomí sa týkajú toho, že práveže lekári odmietajú poškodiť pacienta - nenarodené dieťa.

nafka0483
14. máj 2021

@any_soj Aha, to som nevedela, ze teda transfuziu, cisarsky rez a pod. nemozu odmietnut.
A je v tom zakone aj nieco o tom, ze o tom musia mat dostupnu informaciu, ze zena napr. vopred vie, ze lekar taketo zakroky odmieta?

Nejdem filozofovat o tom, ze nenarodene dieta nie je pacient daneho lekara, ale zaujimalo by ma teoreticky, keby bolo tehotenstvo pre zenu zivot ohrozujuce (viem ze to je vynimocny pripad), ci vtedy zachranit zenu na ukor zivota dietat (teda plodu v skorom stadiu), alebo nechat ich umriet oboch.

A este ako IVF alebo IUI poskodi zvito pacienta, ked sa vyhrada tyka prave orhozenia zivota.

martinaju
14. máj 2021

@any_soj ano počulla som a aj na koníkovi sa o tom viac krát písalo. Nehovorím, že tento lekár.

martinaju
14. máj 2021

@any_soj riešila som ivf takže mam veľa skúsenosti žien prečítaných a teda rátala som aj s tým, že niektorí lekár mi môže odmietnuť spraviť vyšetrenia. Mne napríklad ako som aj vyššie uviedla dokonca sestrička odmietla zobrať krv 🤷🏽‍♀️ Nepovedala prečo ale dva mesiace pred tym mi bez problémov krv zobrala a to bola oveľa horšia korona situácia. Ale dopredu som oznamila lekarovi že potrebujem vyšetrenie kvoli ivf aby som vedela či ma vyšetria, keďže zlých skúseností je na nete požehnane tak neviem kam smerujete vašou otázkou kto sa ku mne ako soraval alebo či som vôbec o tom počula stačí len tu na modrom koníkovi.

janetinka27
15. máj 2021

moja obvodacka ma na stranke uvedene ze si uplatnuje vyhradu svedomia a myslim,ze tam ma aj konkretizovane oblasti
lekar je povolanie a ked sa niekto citi povolany liecit,starat sabo zdravie ludi atd,pre o by mal automaticky robit nieco proti svojmu svedomiu,ked ide o ukon,ktory nie je liecbou? antikoncepcia nie je liecba, ivf a ani potrat nie je liecba. tiez kebyze mam viac rozumu,vytrvalosti a obetavosti, chcela by som byt lekarkou.a urcite by som si vyhradu svedomia v spomenutych oblastiach uplatnovala. navyse okrem moralneho postoja vsetky spomenute priklady povazujem praveze za zasahy poskodzujuce zdravie a to by som ako lekarka nebola ochotna vykonavat.

martinaju
15. máj 2021

@janetinka27 pre niekoho výkon poškodzujúci zdravie, pre niekoho jediná šanca mať dieťa 🤷🏽‍♀️ Nikto sa nepytal na nazor či to pošlodzuje zdravie. Je xy žien bez následkov na zdraví, tak neviem o akom poškodzovaní zdravia tu je reč. Tu nejde o to, čo si o tom myslí človek, ktorý sa v živote nemusel rozhodovať či do takej veci ísť alebo nie. A ja by som u takého lekára nebola a mohol by byť najlepší na svete. Každý lekár má informovať o možnostiach. Myslím, že pre ženu je dosť ťažké vysporiadať sa s tým aj bez toho aby bol ešte lekár na nu nejaky nepríjemný. A ona sa ani nepýtala či jej dá papiere aby mohla ísť na ivf, tie papiere nepotrebuje proste na to pôjde aj bez toho. Pýta sa či sa chová inak k žene, ktorá je tehotná po ivf, keďže z kliniky sa lekárovi nesie papier a tiež pri tripple testoch sa musí uviesť či je po IVF. A žene/páru, ktroý sa pre ivf rozhodne je šumafuk čo si kto o ich rozhodnutí myslí. A nikto nikoho nenúti robiť niečo proti svojmu svedomiu ale treba uviesť dopredu na čo si lekár vyhradzuje právo svedomia a kopec ľudí sa vyhne nepríjemnostiam. 🙂

evaachesa
15. máj 2021

@janetinka27 aké šťastie že nie si lekárka 😉

martinaju
15. máj 2021

@janetinka27 a ona ani od toho lekára nečaká, že vykoná ivf 🙈 ivf vykonavaju na klinikách. Tak osobne neviem akú vyhradu svedomia by si mal uplatnit. Žiadna taká neexistuje, že by sa mohol chovať inak k žene po ivf alebo že by ju mohol odmietnuť. Ale to nikde ešte nie je napísané, že sa inak chovať nebude, keďže s tým pravdepodobne nesúhlasí. Ťažko povedať toto záleží od človeka.

sono2
15. máj 2021

@janetinka27 čiže by si sa hrala na Boha či?
Lebo aj ten požehna to ivf.
vieš vôbec ako sa robí? Myslíš, že niektorý doktor prinúti bunky aby sa množili?
A čo prísaha doktora?
Čo konkrétne by si nevykonala ako doktorka?
Daj pozor na myšlienky, mohla by si ich ľutovať.

petamich
15. máj 2021

@janetinka27 este stastie, ze je slobodna volba lekara 🙂 pretoze ja osobne by som k lekarovi, ktory si uplatnuje vyhradu svedomia a nepriamo ma tak nuti akceptovat jeho vyber, rozhodnutia a preferencie urcite nechodila

janetinka27
15. máj 2021

@martinaju pointa mojho prispevku je taka,ze lekar ktory chce liecit a nie skodit, ci uz moralne alebo zdravotne, ma pravo do takeho ukonu neist. on nie je zodpovedny za vsetky problemy parov s neplodnostou. ja mam 38 rokov, deti nemame,do car chodim rok, bolasom tam uz aspon 20x za ten cas. nie som clovek,co pred tieto otazky nie je postaveny. je to na svedomi kazdeho z nas,ale ak sa par rozhodne pre ivf, nemoze ocakavat ze sa cely zdravotny aparat bude k tomu stavat pozitivne. poviem to z druhej strany.ja zaujem o ivf nemam,chodim do centra na liecbu neplodnosti rok. za ten rok som nedostala ziadnu liecbu,co som zial pochopila az teraz,aj led tusenie tam bolo.ked po roznych zakrokoch,testoch a utrapach sa v mojom zdravotnom stave mezmenilo nic,nedostala som ziadnu liecbu, nemam ani zakladne zavery. jedine,co mi je cely cas ponukane, je ivf.toto nie je liecba neplodnosti,ked doktora nezaujima ani len cyklus zeny. je to z ich strany len snaha o oplodnenie,nic viac,ziadna liecba. obvodny gynekolog pri probleme s otehotnenim posle zenu do car a tamo ziadnu liecbu nejde. a kam maju ist zeny, co o ivf zaujem nemaju?
tak nech mi nikto nehovori, ze sa nejaky doktor sprava odmerane abo sa dostatocne neusmieva. to je to najmenej na celom probleme.

janetinka27
15. máj 2021

@sono2 bez komentara

janetinka27
15. máj 2021

@petamich vsak to je tvoja volba, rovnako zo svetoveho pohladu (ne)dolezita ako ta moja

martinaju
15. máj 2021

@janetinka27 keď nie je iná možnosť, tak čo ti majú navrhnút? Ako keď nie si stotožnená s ivf nemusíš viac do car ísť a nikto ti nič nepovie. Ja som bola odosla do car po komoletných vyšetrenich ao záverom aj od kojho gyn že jedina možnosť je ivf. Nikto nikoho do ivf nenúti ale keď iná možnosť nie je pre lekára. Tak skús liečiteľa. 🤷🏽‍♀️ Alebo skús iné car, ja neviem ako ti poradiť ale keď vedia kde je problém a že inú cestu nevidia tak ťažko ti navehnú niečo iné. A teda jedine ako ti vedia pomôcť je plánovaný styk, IUI a IVF. A neviem ako ty ale ja som v car vypisovala papiere s čim súhlsim s čim som v pohode, s čím nie a či mi nechcem niečo podstupiť kvôli náboženskému presvedčeniu, keby som niečo také zaškrtla tak by sa o tom so mnou ani nebavili. 🤷🏽‍♀️
A čo som si prečítala o tomto lekárovi tak teda k nemu by som nešla ani keby bol posledny lekár na svete.
Správal sa zle aj k ženám, ktoré fajčili, ktoré mali len prtnera a nie manžela a boli tehotné. Nechcem vedieť ako by sa správal keby mu príde tehotná žena po ivf 🙏🏽🙏🏽 Podľa mňa toto už nemá s výhradou svedomia absolútne nič, tam sa ma správať slušne a čo jeho je do toho či žena fajčí, či je vydatá alebo ako otehotnela. Výhrada svedomia je na to, že to nemusí vykonávať proti svojej vôli ale nie sa správať zle alebo zanedbávať starostlivosť.

martinaju
15. máj 2021

@janetinka27 v prvom rade treba pochopiť zákon, a teda aj výhradu svedomia. Ale ano, vždy sa dá niečo interpetovať tak ako to komu vyhovuje. Ale teda príde mi cez sa začať správať zle k pacientke za to, že fajčí alebo nie je vydaná a otehotnela. Alebo je tehotná po IVF. Ale teda sto ludi sto názorov podľa niekoho je také správanie asi normálne.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre