Ahojte maminy aj nemaminy 🙂 som matkou jedného 3 ročného dieťaťa. Už 2 roky sa snažíme bezúspešne o druhé, tak už začínam rozmýšľať ci sa ísť vybrať cestou umelého alebo sa zmieriť s tým ze druhé už asi nebude. Keďže mi už klope na dvere 35ka pomaly isto nemám "čas" roky snazilkovat. Aj ja aj muž veľmi chceme partaka ďalšieho ale kvôli mojim polycystickym vaječníkov sa nedarí. Ani neviem co očakávam od tejto diskusie ale už ma nebaví každý mesiac so smútkom dostávať znova a znova menstruaciu a zasa neviem ci som s tstitoznenaa s tým to podstúpiť umelou cestou. Už som toľko peňazí vyhodila za kadejaké vitamíny napr infolic že už nemám chuť kupovať ďalšie. Aj s gynekológom som to samozrejme riešila ale bezúspešne. Vždy som si priala mat viac detí, jedno cítim ze je malo...
@ivankomonika Ahoj, no vies, skoro 35.... Podla mna je to nic. Ja, ked som sla na IVF som ale mala podobne pocity a dovody ako Ty. Sice ani ja ani muz ziadny zdravotny problem nezisteny, len sa nam nedarilo cca dva a pol roka . Viem, nie je to vela, ale ja som uz mala 39, ked som napokon na IVF sla. Jednoducho som vedela ze chcem mat dieta za kazdu cenu a nelutovat neskor a bolo to bud alebo. nelutujem, vyslo prve IVF. Byt Tebou ak vies ze nebudes sa citit uplne stastna a naplnena iba s jednym ja by som bez vahania do toho sla. 35 je naozaj nic a sama viem ake je to skusanie frustrujuce atsale nic...Ked som sla do IVF mala som pocit ze som konecne vzala svoj osud do vlatsnych ruk a konecne nieco naozaj robim a velmi som tomu verila. Drzim palce!
Ahoj. Ja podobne. Tuzba po druhom dietati bola asi este silnejsia ako po prvom. Isla som za svojim cielom. Nakoniec mame druhe adoptovane, ale verim ze to je ten osud, nieco co nas zenie ist za svojim snom....a nelutujem. Som stastna a naplnena. Drzim palce.
Nemusi to byť cesta umelého oplodnenia 🙂 v centre ti bez problémov pomôžu s polycystickymi... porobia kadejaké vyšetrenia čo obyčajný gynekológ nerobi a možno bude stačiť "len pár tabletiek " 🙂
@ivankomonika súhlasím s misik14. Urobia vám vyšetrenia a aspoň budete vedieť ako to s vami vyzerá. Ktovie, možno budú bude stačiť inseminacia čo je síce tiež metóda asistovanej reprodukcie, ale od IVF to má veeeľmi ďaleko. Manžel dá vzorku, tú"prečistia" aby v nej zostali len tie naozaj kvalitné spermie a tie nekvalitné im zbytočne nezavadzali a v čase ovulácie ich vstreknu tebe rovno do maternice. Ovulácia môže byť buď úplne prirodzená (odsledujú folikulometriou cez ultrazvuk, či prebieha) alebo jej pomôžu liekmi aby prebehla. Ja na vašom mieste aspoň skúsim, zájdem tam a popytam sa na možnosti. Nemusíte sa hneď vrhnúť na IVF.
@meadow1 o tejto metóde - inseminacia počujem rvykrat, rozhodla som sa ze ak do konca roka sa nestane zázrak že otehotniem, vy hľadám reprofit v Brne, trosku som si o tom čítala vraj lepšie ako na Slovensku, ved za opýtanie nič nedám.... Aj tak už čo chvíľa nastupujem do novej prace lebo mi konci materska... Pri pco mam odsedovane že cca 3 krát do roka mávam ovulku, ja aj viem presne kedy nemusím si nič merať, zisťovať chvalabohu... A just keď som mala ovulku pridruzil sa raz zápal, raz my koža ako naschvál a samozrejme nevyšlo :( naposledy asi 2 mes dozadu mi ovulku potvrdil aj gynekológ tešila som sa ako malé dieťa že je veľká šanca a znova do toho zápal :( a kedy bude ďalšia ovulácia je vo hviezdach :(
@ivankomonika ovulaciu ti navodia liekmi 🙂 to neni problem 🙂
@ivankomonika Reprofit môžem len odporúčať, chodili sme tam aj my a dnes začínam 16 tt 🙂 ale neviem porovnať so slovenskými CAR, keďže my sme išli hneď do Reprofitu. Tých metód je ešte viac, takže ak chcete ešte bábo, určite by som odporučila ísť na konzultáciu a uvidíte čo vám navrhnú, čo z toho ste ochotní absolvovať a čo poprípade už nie.
treba ist, mate cas do 39r. preplaca cast zakroku poistovna, 3pokusy
@ivankomonika pozri, za mna IVF urcite NIE. A ak mas zapal, ten treba preliecit a preto ti odporucam serrapeptazu, ktora je silno protizapalova, pripadne wobenzym. Vit D3 a omega-3 kys tiez pomahaju regulovat imunitu.
ahoj je to citliva tema ak chces napis mi ip 😉
ani ivf nieje istota ze budete mat dieta. cim ste starsie tym je to horsie. ja mam teraz druhe ivf a treti vklad a povedala som si ze ked to nevyjde uz len adopcia bude. brat hormony je narocne, puchnete, zadrziavate vodu, katastrofa:( zmena nalad, neustale PN v praci, poto hyperstimulacny syndrom! kazastrofa. ale zazraky sa deju a preto to podstupujeme
@vrds presne tak, ani zdaleka to nie je istota. Ale mna uz to bezcielne snazenie sa ubijalo, pri IVF som mala pocit ze som konecne vzala osud do vlastnych ruk (aspon do ustej miery) . A presne tak - vekom klesa uspesnost, preto netreba otalat.
@vrds to ma mrzí, držím vám palce... No myslím ze ja nie som nejaký "vážny" problém.... Ide o to ze mam cystu ké vaječníky ako som spomínala no napriek tomu menštruácia pravidelná a ovulku mávam párkrát do roka, ja som aj minulý rok otehotnela prirodzene druhýkrát ale hneď došlo k mikropotratu spontannom.... Myslím ze du oveľa závažnejšie problémy akým trpím ja a preto to vnímam tak ze mne by to určite sa podarilo len nie som vnútorné ešte presvedčená že to chcem touto cestou... Keby som nemala žiadne dieťa tak áno podstúpila by som všetko ale keďže jedného anjelika mam už to vnímam inak aj keď túžba po druhom je rovnako silna ako pri prvom....
@meredith83 neboj sa umeleho.mam po ivf a neni to nic strasne.
@sara20 suhlasim, mam rovnaku skusenost, vsetko slo hladko
Ak chceš dieťa, tak je predsa jedno akou cestou....Ak to nejde prirodzene a dá sa tomu dopomôcť, tak prečo nie? Ak sa snažíš 2 roky a nedarí sa,tak by som do toho išla. Čím dlhšie sa snažíš a nevychádza to, tým je to viac stresujúce a odrazí sa to aj na vzťahu. A čím budeš staršia, tým bude nižšia pravdepodobnosť že otehotnieš....Aj keď 35 nie je ešte veľa...
@mogaa vobec nie je jedno, akou cestou sa k dietatku dostane. Pri IVF nejde len o zisk, ale najma o stratu.
@katharines neviem akú stratu teraz myslíš? Ak myslíš finančnú že za "zákrok" niečo doplácaš, tak ano nie je to zadarmo ako by to bolo keby sa zadarilo prirodzene. Ale zase to nie je ani suma ktorá by bola nereálna pre zarábajúci pár. Ak chcú druhé dieťa. tak zrejme nežijú od výplaty k výplate.
@mogaa peniaze boli aj budu, no kazdy zivot je jedinecny a neopakovatelny. Hovorim o ludskom zivote, ktory zacina oplodnenim.
@sara20 Ja aj viem. No podla toho ci to je soft alebo to normalne IVF. Viem ze na normalne IVF sa beru aj hormony hlavne ked nieco chyba treba vylepsit. Ja pevne verim ze sa mi to tento rok podari.. Ked nie tak budem musiet setrit. Tu v Irsku je to 5000 euro za zakladne IVF. Rozmyslam ze radsej pojdem do Ciech..
Nerozumiem ako môžeš mať pravidelný cyklus a pritom PCO... Ja ti poviem, ako to bolo u mňa. Pred prvým otehotnením som ako 31 ročná bola u mojej gynekologičky na kontrole. Na sone videla, vraj mám PCO... A vraj otehotnieť ťažko. Pritom ja som mala vždy presný cyklus ako hodinky. Tak som sa zmierila s tým, že bude problém.. objednala som sa ešte v ten istý mesiac do Heliosu na vyšetrenie.. výsledok, tiež videli na sone pco... Otehotnela som ešte v ten mesiac 😂😂😂😂😂 druhé dieťa o tri roky neskôr - detto. Cyklus pravidelný, ale na každom dome pco... Podarilo sa otehotnieť opäť na prvý šup, dokonca v danom cykle len jeden styk 😂😂😂😂 potom mi lekárka povedala, že trochu poštudovala v literatúre moju situáciu. Vraj aj vaječníky, ktoré vyzerajú ako pco môžu normálne ovulovať každý mesiac.. len niekedy je tá ovulácia výraznejšie inzerovaná, niekedy je slabšia, bez pocitov napätia a tak. Tým smerujem k tomu - skús sa upokojiť, prestaň sa sledovať a ono to príde... Určite sa hneď nepchaj hormónmi lebo sa prestimuluješ a ohrozíš si zdravie.
@extempore ahoj, aj mne je divne ze mam pco a cyklus mam stále ale ovulku mávam cca 3 krát do roka a presne viem kedy, moje telo reaguje tak ze som v období ovulky vlhká dosť a mam hroznú chuť na sex :D ako nejaké nádržane zviera :D vždy je to len keď u mňa prebieha ovulka...hormóny teraz neberiem len inifolic a mne gynekológ predpísal glucophagen je zo liek pre diabetikov ale zistilo sa ze pomaha pri ovu a u mňa fungovalo keď som zo brala 2 mes masla som vtedy ovu ci náhoda neviem ale asi náhoda to nebola....
@ivankomonika No a čo keď máš ovuláciu aj viac ako trikrát len ju vtedy proste necítiš? Nemôže to tak byť? Ak chceš, ja ti poradím jednu zázračnú vec na ovuláciu... a nie je to inofolic ani žiadne hormony... Budeš spokojná 🙂 napíš mi správu ak chceš
@ivankomonika aj ja som chcela mať vždy veľa detí... Prvý syn sa zadaril hneď na prvý krát všetko ako po masle, keď mal rok a trištvrte sme si povedali že by už mohol mať parťáka a tak šup a podarilo sa tiež ale v 11tt som si vypočula že srdiečko už nebije a môj svet sa zrútil... Doteraz s tým nie som úplne vyrovnaná a stále mi je to ľúto... Kázali nám tri mesiace počkať a až tak sa pokúsiť opäť... Posluchli sme a začali sa snažiť .. prvý, druhý, tretí mesiac prešiel a nič prešli ďalšie a tiez stále nič... Preplakala som každý mesiac až som sa rozhodla ísť ja na vyšetrenie či náhodou pri kyretazi sa niečo neurobilo zle... U mňa ale bolo všetko v poriadku... Manžel išiel na spermiogram a tam prišla správa neplodnosť... Keď som sa vyplákala a začala uvažovať došli sme k záveru že pôjde k andrologovi... Prešiel vyšetreniami, dostal lieky... Po liečbe však žiadna zmena a tak sme šli na ivf a zadarilo sa hneď na prvý pokus... Mám druhého nádherného syna a viem že som urobila to najlepšie čo som mohla pretože sledovať súrodencov ako sa ľúbia a hrajú je pre mňa to najviac... Akokoľvek sa rozhodneš držím palce 😉
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@ivankomonika treba skusis ked tak citis.Ja mam tiez PCOS a tvoj vek a snazim sa o prve.. IVF bude moja dalsia volba ale este budem skusat prirodzene tak do 36tky kedze som pocula ze IVF nie je tiez lahka vec hlavne ked budes bravat hormony atd.. Ale volba je to len na tebe