Prvá konzultácia v centre - aké máte skúsenosti?

nafka0483
13. jan 2020

Ahojte, chcela by som sa opytat ake mate skusenosti s prvou konzultaciou v centre. My sme doniesli vysledky od nasich lekarov, na tie sa ani nepozreli, spytali sa ako dlho sa snazime, ci sme absolvovali nejake operacie, zavazne ochorenia v rodine, ci som uz niekedy bola tehotna.
Bodka. Ziadne otazky ci vobec poznam svoj cyklus, ci berieme nejake lieky, co vsetko sme uz pri snazeni vyskusali a pod.
Ultrazvuk, odber krvi a koniec. Podla vysledkov sa bude riesit bud inseminacie alebo umele oplodnenie.
Aj vy ste to mali takto?

Cakala som dokladne vysetrenie, ked som sa pytala na AMH, postkoitalny test, priechodnost vajecnikov, tak ze to je zbytocne riesit teraz, kym nemame vysledok mojich hormonov. Spermiogram partnera - zhorsena morfologia a pohyblivost - androlog sa vyjadril, ze to nie je idealny vysledok ale v dnesje dobe dost bezny a ze je moznost prirodzeneho otehotnenia.

Myslela som si, ze sa urobia vsetky mozne vysetrenia aby sme sa usitili, ze je u mna v poriadku ovulacia aj priechodnost (krcka aj vajickovodov) a vsetko pre zlepsenie partnerovho spermiogramu a prirodzeneho otehotnenia a nie rovno riesit umele oplodnenie.
Chapem, ze to je podstata ich prace a prave z toho maju zisk, no ale...

Nehovoriac o tom, ze sme v malinkej cakarni s recepciou cakali asi 10 parov, kazdy pocul kto s cim prisiel, vsetky mena. Mala som z toho dost rozpacity dojem.

Ak mate opacne a pozitivne skusenosti s nejakym centrom v Kosiciach, tak budem rada za odporucania.

pipina00
13. jan 2020

@nafka0483 ahoj😉mi sme začali chodiť do Martina do ISCR-u a spokojná,hned pri prvej konzumácií sa pýtali všetko zdravotný stav môj a partnera,či som bola tehotná,na aké ochorenia sa liečime aké lieky užívame a všetko vysvetlili hneď čo môžeme očakávať a čo všetko nás čaká.V stredu idem na odber vajíčok tak mám obavu či bude všetko ok partner má našťastie spermiogram ukážkový tak uvidíme.Chvalia si aj Helios v Martine treba len poguglit a pozistovat čo kde a ako😉držím palce.

nafka0483
autor
13. jan 2020

@pipina00 Dakujem za odpoved a drzim palce 🙂
A robili ti test na protilatky na spermie, priechodnost vajickovodou a pod? Co vsetko ste absolvovali kym vam dali definitivne stanovisko, ze je potrebne umele oplodnenie?

poly2406
13. jan 2020

@nafka0483 ahoj, v KE ste boli v splne?

nafka0483
autor
13. jan 2020

@poly2406 v Gyncare :-/

gabu_lienka
13. jan 2020

@nafka0483 ahoj, myslim ze takyto pristup nie je v poriadku. My sme boli v gynfiv (nr), dokladne si pozrela vsetky nase vysledky, co chybalo dorobili resp.aktualizovali, pytali sa na celu rodinnu anamnezu, na mooje choroby, liecby. Ako prve sme samozrejme riesili priechodnost (horm.profil aj folikulometriu uz som mala a vsetko bolo v poriadku). Vsetky moznosti a postupy nam dr vysvetlila. Ked sme prisli 1x dostali sme pridelene cislo a podla toho aj volali do ambulancie (na margo toho ze vsetci poculi mena, takto maju poriesene aby ako taku anonymitu zachovali)

nafka0483
autor
13. jan 2020

@gabu_lienka My sme boli objednani. Prisli sme nacas, dali nam vyplnit papiere. Po odovzdani papierov na recepcii sa pytam co dalej, tak ze budeme vas volat. Hovorim a pridelite nam cislo? Lebo som videla, ze na stene mali tabulu a pisali cislo pacienta a do ktorej ambulancie ma ist. Tak ze ano, pridelim. Chvilu som cakala, ona si tukala do pocitaca a potom mi priniesla listok s cislom.
Medzitym ale druha recepcna vybavila iny par a dala im cislo pred nami.

A tie mena kedze to bola mala miestnost, tak bolo pocut kazdeho kto prisiel na recepciu a povedal meno, ked recepcna telefonovala a objednavala ludi a pod.
Kto je na kontrolu, kto je prvykrat, kto prisiel po lieky, kto ide na zakrok...

Bolo mi to neprijemna. Nehanbila som sa za to, ze som v centre, ale sedeli sme tam ako sardinky jeden pri druhom, cakala som nejaku anonymitu alebo take vacsie sukromie, kedze je to pre mnohych ludi aj citliva tema.

A uz vobec som necakal, ze v sukromnom centre, kde sa za vykony plati, budem cakat 1,5 hodiny aj ked som objednana na presny cas.

pipina00
13. jan 2020

@nafka0483 no u nás je jediné riešenie umelé oplodnenie nakoľko som mala mimomaternicové tehotenstvo a pravý vajicovod je nepriechodný.

nafka0483
autor
13. jan 2020

@pipina00 Aha, tak drzim palce aby vam to vyslo.

pipina00
13. jan 2020

@nafka0483 Ďakujem,aj vám držím palce aby ste našli dobré centrum a všetko dopadlo dobre.

ikuska187
13. jan 2020

@nafka0483 HP som už doniesla na 1. konzultáciu. Mali sme zlý SPG, čiže tam zázraky a zlepšenie netreba čakať (vitamíny sú iba vitamíny, niekomu trochu pomôžu, niekomu vôbec, nám pomohli v zmysle, že aspoň bolo z čoho vyberať na IVF) - pri zlom SPG je indikované IVF a vtedy je zbytočné IUI, pripadne zisťovanie priechodnosti vajcovodov, či protilátok voči spermiam. Prístup záleží od príčiny neplodnosti. A zvyšné vyšetrenia som si pobehala po vlastnej osi pred konzultáciou v CAR (napr hematologiu, imunológiu). Ak si nebola spokojná z fleku, tak treba ísť na konzultáciu do ďalšieho, v KE mate myslím 3, tak by som pobehala všade a vybrala si, kde budem spokojná s prístupom. My sme boli v Brne, ale chápem, že to asi máš ďaleko.

habibim
13. jan 2020

@nafka0483 ahoj boli sme na prvé aj druhé IVF v gyncare, ale nepodarilo sa.. Je to dosť od veci keď všetci počujú o com je rec..A nehovorím, že nikdy nás nevzali v danú objednanú hodinu, ale čakali sme minimálne hodinu ešte potom.. Ale na tretie som šla do splnu... Čakárej je menšia než v gyncare, takže by bolo počuť ešte horsie🤭 ale vzali ma v čase objednania +-10min.najviac..a prístup sa mi zdal oveľa lepší a rodinnejsi než v gyncare...

nafka0483
autor
13. jan 2020

@pipina00 Dakujem 🙂

@ikuska187 Manzel bol na prvom spermiograme v Heliose - mali to zdarma, tak to bola prva vec co sme skusili. Vysiel velmi zly. Potom isiel na andrologiu, tam boli vysledky oveeela lepsie.
Moze to vraj kolisat, ale lekar sa vyjadril, ze az takto sa mu to nezda.
Tiez povedal, ze prirodzene mozeme v pohode otehotniet. Tak sme to nechceli riesit hned takto radikalne, ze ivf hned :-/
Brno mame daleko, no uvidine co dalej a podla toho mozno skusime aj ine centrum.

@habibim Vdaka za skusenost, zvazime.

ikuska187
13. jan 2020

@nafka0483 aj nám to kolisalo, ale nikdy to nebola norma, ono čím skôr si uvedomíte s mužom, že je indikované IVF, tým lepšie. Nam to tiež trvalo - je to normalne, zbytočne sme v niečom strácali čas - vlastná skúsenosť a potom vyšlo prvé ivf a prvý vklad.

juliet86
13. jan 2020

@nafka0483 my sme boli v brne v reprofite. vzhladom na vek nam edte ponukli soft metody. ako planovany styk. vtedy ma to potesilo. spatne ma to mrzi. so spermiogramom nerobili nic. to sme riesili po svojej osi. a napriek dvom urologom 1 endokrinologovi a 1 andrologovi a bilionom doplnkom a liecbe chemoterapeutikom tamoxifenom sa nezlepsil praveze zhorsil. . .
no. mna vysetrili hormonalny profily amh fsh to mi vsetko spravili takisto priechodnost vajcovodov. to som absolvovala vsetko u nich. spatne musim povedat. skoda ze som otalala s ivf a furt dufala v prirodzene. mala som ist skor a stihnut viac deti pri lepsom zdravi. no co uz

ikuska187
13. jan 2020

@nafka0483 aj od Brna majú ľudia zbytočne niekedy prehnane očakávania. My sme už ale sli do CAR s tým, že sme už pochopili, že inak to nepôjde (vždy trafis na niekoho, čo ti povie, že dá sa aj prirodzene, aj sa to minimále samozrejme stava, ale to je fakt minimum a my sme to neboli, tak ako asi zvyšných 99 percent), k tomuto sa fakt môžu vyjadrovať iba v CAR. A tiež nám hneď povedal, že tu je indikované IVF, zvyšok nema zmysel. Na tvojom mieste by som fakt šla určite aj inam na konzultaciu. Bo budeš tam chodiť opakovane, potrebuješ cítiť dôveru v zariadenie, prosto byť tam spokojná.

demonka5
13. jan 2020

@nafka0483 ja mam posobnu skusenost,ten pristup je uplne iny v heliose od zaxiatku

nafka0483
autor
13. jan 2020

@ikuska187 Uz sme s tym akosi boli zmiereni po tom prvom spermiograme v Heliose, ale androlog sa potom vyjadril ovela optimistickejsie... tak ja neviem :( moja gynekologicka odporucala gyncare - ze robia zazraky.

@juliet86 Toho sa bojim aby sme nestracali zbytocne cas :(

@demonka5 Vdaka za skusenost.

demonka5
13. jan 2020

@nafka0483 ja tiez nie som typ ,co potrebuje tutu mutu ale pristup boo chladny,neodpovedali velmi na otazky moje,neosobny a tak ako spominas mala aom prist na konkretnu hodiny a zdrzala som sa 2,v heliose som bola na uvodnej konzultacii a xakareen prazdna,usudzujem,ze nejak tak si objednavaju ludi,aby naraz tam nebolo 30

nafka0483
autor
13. jan 2020

@demonka5 Manzel hovoril, ze ked bol on, tak v Heliose to bolo podobne. On bol v pohode, cakal to, ja som teraz bola "v soku".
Tak to musim spracovat, pockam ma vysledky a uvidim co odporucia dalej. Podla toho sa rozhodneme.

demonka5
13. jan 2020

@nafka0483 my sli sli nakonzultaciu do hrliosu spytali sa na vsetko,predosle operacie,vysledky,,pytali sa na imuno testy ,lekar zhodnotil,ze tak ci tak sa urobia nanovo u nich s pristupom som bola spokojna len sme tam nechodili dalej lebo na prvej konzultacii som zistila,se som tehotna a uz som len usg chodila ,tam my aj zobrali krv sli sme na konzultaciu s podozrenim na tehotenstvo len som nechvela prist o termin tak sme sli na vstupnu ,pockaj na vysledky ale od toho sa odrazte kde chcete pokracovat ale ako spominaju vyssie dovera v centrum je velmi dolezita

juliet86
13. jan 2020

@nafka0483 dovera a dobry pocit z lekara plus ich statistika uspesnosti ivf su dolezite

nafka0483
autor
14. jan 2020

@juliet86 Kde najdem statistiky? Je niekde porovnany gyncare, helios a spln?

juliet86
14. jan 2020

@nafka0483 kazdy by mal mat nejake informacie a statistiky na svojich strankach.. ak to tak nie je tak si to pytaj/napis im. brno malo 44 percent pre moju vekovu kategoriu

nafka0483
autor
14. jan 2020

@juliet86 Dakujem, pohladam si to 🙂

petruska21
14. jan 2020

Ahoj my chodíme do Heliosu v MT 🙂 a som tam spokojná ... snažili sme sa prirodzene dva roky v Martine mi zobrali na prvej konzultácii krv - na infekcie, AMH, hormóny ... kde sa mi hneď zistilo nízke AMH- nízka rezerva vajíčok, a manželovi vzali spermiogram mal miernu teratozoospermiu, neskôr ma poslali na laparoskopiu- jeden vaječník mám čiastočne priechodný, druhý prechodný, manželovi urobili rozšírený spermiogram momentálne čakáme na výsledky a mne protilátky na spermie to mám v poriadku ... ak neotehotniem prirodzene do cca. troch mesiacov pôjdem na IVF, koli tej nízkej rezerve vajíčok nemám čas čakať roky. Ale sú tam veľmi milý a do ničoho nenútia, snažia sa prísť na príčinu neplodnosti a nie hneď tlačiť do IVF. Ale myslím, že záleží aj na doktorovi. 🙂

nafka0483
autor
14. jan 2020

@petruska21 Dakujem, ze si sa podelika so skusenostou a drzim palce 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre