Ahojte, chcem vás na základe mojej nepríjemnej skúsenosti upozorniť, aby ste zvážili, či si dáte spolu zamraziť dve embryá. Mám vďaka IVF, Bohu a všetkým zainteresovaným 1,5 ročnú dcéru a včera sme sa s manželom vybrali na ďalší kryoembryotransfer. Embryá boli zmrazené spolu a preto ich spolu aj rozmrazili. Až pred transferom som sa dozvedela, že mi doktorka dve embryá, ktoré vyzerali veľmi životaschopne nevloží. Dôvody: Moja dcéra sa narodila sekciu, pri ktorej mi vybrali 4 myómy (následok estrofemu), narodila sa predčasne kvôli HELP syndrómu a navyše mám uterus bicornis- o čom som sa dozvedela až počas sekcie. Dve deti by som skrátka nevynosila a v tom lepšom prípade by sa narodili v 23 týždni. Lenže druhé embryo už bolo rozmrazené a my sme nechceli žiadne straty. Naspäť ho zamrazili a všetci dúfame, že to prežilo. Silné embryá to vraj môžu prežiť, ale poškodenie nie je vylúčené. Preto vás chcem upozorniť, možno varovať- aj keď to stojí možno trochu viac, dávajte si zamrazovať len jednotlivo. Keď budete chcieť mať dvojičky, vždy si môžete dať rozmraziť dve. Ale zamraziť dve do jednej bola z mojej strany čistá blbosť a neschopnosť predvídať.
Ešte jedna skúsenosť - keď mi robili transfer mojej dcéry, tiež pochádzala z dvoch embryí a vložili mi dve. Obe sa uchytili a jedno po dvoch týždňoch vylúčilo. Ohrozilo pritom druhé embryo a dcéra mala prvý trimester na mále. Už by som to neurobila.
Toto sa uz zle cita, nieto este zaziva. Zmrazit-rozmrazit, ako nejake kurence. ☹
mne mrazili iba jedno. Nikdy som ale nepocula, ze by sa pytali, kolko v jednej banke chce buduca mamicka dat zamrazit. Fuuuha, na co clovek este ma mysliet, ked ide na transfer.
Dufam, ze sa toto tehotenstvo vydari. Prajem vela stastia.
@katkatop ahoj ja som bola vcera na opu a embyologicka presne toto povedla,cize nam daju po 2 zamrazit.ani ma to nenapadlo ze to moze aj takto doadnut.lenze zatial mame 17vajicok oplodnenych a v pondelok ich zamrazia.
ja som pri druhom cykle ziadala aby ich mrazili po jednom....tvarili sa divno ale urobili to tak
podla toho v ktoromcentre.....nam mrazili po jednom
tiez ma bude asi navzdy mrziet ze sme dali zamrazit 5 embryi v 3 varkach (1+2+2). ale toto rozhodnutie som robila v strasnom strese (tesne pred prvym ET v zivote a v soku z toho ze za tretiu varku mam vobec platit (kedze mrazenie som mala mat v cene).
a az teraz po neuspesnom ET mi doslo, aku chybu som urobila, ze som si nepriplatila viac, aby sme mali 5 pokusov, a nie len 3 ☹
nezufaj....pokial ich nemas po PK daju sa po rozmrazeni znova zamrazit....ono daju sa aj po PK ale tam uz je vacie riziko ze sa nerozmrazi
@fesanda7 PK=predlzena kultivacia? ano mam takto
och,fakt sa to zle cita,bola by som rada za to jedno, co mate a nechala to tak
Zalezi od car, nam mrazili do kazdej pejety jedno. A tiez som pocula o tom,ze transfer dvoch embryi je riziko, prave kvoli tomu,ze to slabe potracajuce moze stiahnut so sebou zdrave embryo alebo ho poskodit.
Na margo toho, že sa máme tešiť z toho čo máme a nechať embryá tak, áno myslí si to celá moja rodina. Ďalšie tehotenstvo je riziko a ja to viem. Mám doma dcéru, ktorá ma potrebuje. Ale my ešte veľmi chceme mať deti. Sme veriaci, ale keby sme aj neboli, mali by sme určite veľmi veľký etický problém s tým, že sme dali zničiť, alebo darovali dve embryá, ktoré už nepotrebujeme. Pre nás je dôležitý každý možný život 🙂
@berginkan Nehovorím, že je to pravidlo, v mojom prípade to žiaľ bolo tak, že druhé embryo ohrozilo prvé. Hematóm, ktorý v maternici zostal po odlúčení jedného embrya bol priamo na plodovom vajci mojej dcéry. Vstrebával sa asi dva mesiace. Celý prvý trimester som chodila domov s diagnózou: hroziaci potrat.
pre trochu utechy, aj iny aspekt.
mozem sa spytat ohladom mrazenia? Mam 5 embryi a jedno mi v pondelok vlozia.Tie 4 chcem dat zamrazit ale...mam napisane v ceniku- UCHOVAVANIE EMBRYI 120E a MRAZENIE VSETKYCH EMBRYI 180E .Nvm ci budem platit za obe alebo len jedno s toho...Dakujem
@tobiaskababo budes platit za mrazenie...uchovanie sa plati po roku...
❤ ❤ ❤
@tobiaskababo nedalo mi to a pozrela som si co som vsetko platila ja...neviem ako maju postaveny cennik tento rok ( kedze viem, ze zvysovali ceny)....ALE ja som min.rok platila " mrazenie a uchovavanie " 250€
@lilyianka aha..prave mi prislo s toho zle lebo som bola v tom ze jedno a toho
@tobiaskababo ja netusim aky maju cennik...ale predpokladam, ze to iste co min.rok plus ze navysili ceny o par desiatok eur...aspon co som si ja stihla vsimnut ked sme platili trnto rok....pekne potichucky, tam 10, tam 20
@lilyianka neviete kde sa cez vikend dovolam ? Ani hot line linka ani GF recepcia ani Nitra nikto nedviha..idem rano zo sestrou vraveli ze mi budu volat a nic zatial. Ani nvm o kolkej
@tobiaskababo skusaj este recepciu, ak robia vklady aj v nedelu, musi tam niekto byt, ohladne vkladu som ja volala v GF embryologicke, nemas to v papieroch? taky pokyn? v Nitre nikto nie je, to je len ambulancia...ja mam v papierok cislo 02/50 10 2960, ale ja mam v prepustacej sprave toto cislo, mala som tam vtedy volat sama...neviem, ci ti toto pomoze, oni ti nepovedali o kolkej mas prist na vklad??
@tobiaskababo Sice som chodila do ineho centra ale platila som takto ked si dobre pamatam: Plati sa za mrazenie + uchovavanie za zvysne mesiace v danom roku.
Kedze je december tak bud prirataju 1 mesiac alebo uz vobec nic. Potom v januari pride faktura za cely rok 2018 teda 120 eur.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
chápem všetkých,čo sa na to dajú,ale treba vedieť aj o rizikách- všetkých,aj morálnych