Odmietanie IVF kvôli viere

5. okt 2021

Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.

maria898
5. okt 2021

Nemysli dopredu, zi pritomnostou. Niekde nie je napisane ze budes mat vajicok vela a ze to dotiahnu az tak daleko aby si ich mala vela zamrazenych. A ked aj tak boh to musi pochopit ze tuzis po dietati a inak to nejde. Ja som tiez veriaca a chystam sa na ivf a co bude to budem riesit ked to bude. Ni esa trapit dopredu. Priznam sa mam trosku vycitky ale uvidime co bude.

tinka_1807
5. okt 2021

Chápem, tiež som veriaca. Je to hrozne ťažké, ak máte taký problém a veľmi túžiš po bábätku. No neuvažovali ste o iných alternatívach? Napr. Adopcia, prípadne profesionálna starostlivosť? Je mnoho detí, ktoré potrebujú lásku a na svete už sú, možno by ste pre aspoň jedno boli takouto záchranou. 🙂

mikadooo
5. okt 2021

Ahoj, nerozumiem, to sa tie polycystické vaječníky nedajú vyriešiť? Ja som mala pco tiež, absolvovala som operáciu a bolo 🤷.

monkasponka
5. okt 2021

Cirkev nie je proti IVF. A Boh uz duplom nie.Ide o to ze tym ze si nevložiš všetky umelooplodnene vajička ( možno sa neodborne vyjadrim.. ale ide o podstatu) tak nechas ,, zahynut,, zvyšok.Riešenim je buď to že si daš vložit všetko.. alebo vyskušate všetky možnosti mediciny aby si nemala tuto dilemu, alebo sa rozhodneš dlabať na to. Boh nam dal rozum na to aby sme ho použivali .Ak niekto vymyslel ako prist k dietatu.. je na tom niečo zle?

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka cirkek je proti a rozhodne ani Pánu Bohu sa to nepáči. Tie oplodnené vajíčka majú už vlastnú DNA a teda sú novými ľuďmi, počatými životmi. Vyhodiť ich je ukončenie (začínajúceho) života, teda vražda.

autorka - chápem, že sa pre to trápiš. Mňa striasa pri pomyslení, že by som raz nemohla mať svoje bábätko.. Umelé oplodnenie nie je cesta ani pre mňa. Veľmi vám držím palce, aby vám to vyšlo. Buď takto, alebo cez adopciu, ak to zvážite. Budem na vás myslieť v modlitbách. ♥

thereisabear
5. okt 2021

Veď nemusíš mať hneď 20 embryí. Skúste IVF s menším množstvom liekov, budeš mať menej vajíčok a tým pádom aj menej embryí (1,2,3) a môžeš si dať všetky postupne vložiť.

monkasponka
5. okt 2021

@mauduska ak by ina možnost nebola.. nemyslim si ze Boh by chcel aby žena bola neštastna tym, že nebude mat vlastnu rodinu.
... lahko sa radi ked mozes / mas dieta prirodzenou cestou.ja jedno mam.. ďalšie uz len umelym oplodnenim.. a poviem ti som veriaca aj aj tak pojdem na umele oplodnenie, ano mrzi ma to.. spravim to čo pisal niekto vyssie ze menej dat vytvorit.. ale ze ani neskusit lebo cirkev , boh.. a adoptovat si.No jasne. Vies o tom ze o par rokov kazdy druhy, treti par toto bude riesit?

vv88
5. okt 2021

Ahoj, 'likvidacia nadbytocnych embryi' nie je pri ivf nutnost. Je aj moznost darovania embryi inym parom, alebo na vedecke ucely (co asi by asi pre Teba nebola z etickych dovodov moznost volby). Alebo, ak je pre niekoho nepripustne mrazenie embryi ako take, pracoviska asistovanej reprodukcie ponukaju moznost zmrazenia neoplodnenych vajicok. Oplodni sa len jedno - dve vajicka, podla toho, kolko embryi si zela pacientka vlozit, ostatne sa zamrazia. Ak sa nezadari (alebo zadari a chce dalsie dietatko), rozmrazi a oplodni sa zase len jedno (resp. dve) vajicko.

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka a možno Boh pre teba rodinu neplánuje. Ja rozumiem tomu, že je ťažké prijať, ak sú Božie plány iné, ako tie naše a nechápeme ich. Ja ale verím tomu, že Boh vždy chce, aby som bola šťastná a každé jeho rozhodnutie je pre moje dobro. Aj keď sa mi to tak nezdá. Lebo je to milujúci rodič - deti tiež často nerozumejú tomu, prečo musia ísť už o ôsmej spať, alebo prečo si musia umyť zuby - rodičia tomu rozumejú a robia to pre ich dobro.
Ak by malo moje šťastie záležať len od toho, či mám ,alebo nemám rodinu, tak je to dosť smutné. Ľudia musia byť vďační zo života samého, z toho, že sú - musia cítiť tú radosť z vnútra. Potom je ti skoro jedno, aké máš vonkajšie podmienky. Jasné, že sú extrémy, ako únos, vojna, hladomor, choroba a pod., Ale nemať vlastné deti nie je koniec sveta. Je to možnosť dať opustenému dieťaťu domov alebo sa naplno venovať práci a druhým ľuďom.

Ešte raz - chápem, že je ťažké to prijať a pochopiť, ale nebudem zabíjať vlastné deti len preto, že nejaké živé chcem mať.

biem22
5. okt 2021

Presne ako sa píše vyššie, cirkev nie je proti samostatnému ivf. Ide o to, že sa cirkev s tým nevie stotožniť, kvôli tomu, že ostávajú embryá...niekde na internete to nájdeš, bola o Tom raz nejaká diskusia... Teda, ale teraz ide o tvoj pocit. Veľmi dobre ti rozumiem, prežívala som to isté. Avšak nakoniec sme sa rozhodli pre ivf a pri mne teraz leží týždňové dieťa a neviem si predstaviť, že by to tak nebolo. Veľmi som sa modlila, aby nám ostalo toľko embryí, koľko sme si schopní aj vložiť, neľutujem nič a nikdy nebudem. Áno, adopcia je cesta, je to krásna vec, ale ja za seba poviem, úprimne nemám na to, aby som 8-10r čakala na dieťa, nedala by som to psychicky, poznám sa... Som vďačná Bohu za môjho syna a nemám pochýb, že ho miluje menej ako iné deti ..

monkasponka
5. okt 2021

@mauduska no jasne, Boh pre mna rodinu neplanuje?? Ako nehnevaj sa na mna, skus to povedat zene co x krat potratila, alebo sa niekolko rokov snažia. Taku by ti struhla....Fakt takeho premotivovane fanatičky viery nemusim...

autor
5. okt 2021

Dievčatá vidím, že názory máme všetky naozaj rôzne. My máme v rodine jeden pár, ktorý nemohol mať dlho deti a ja sama som sa čudovala, ze prečo nejdu na umelé oplodnenie. Vždy som si hovorila, ze ved keby Boh nechcel, aby sa takýmto spôsobom rodili deti, tak by nedovolí, aby sa niečo také,,vynašlo ". No prešlo pár rokov a som v tej situácii aj ja. Je to veľmi ťažké. Viem, ze sa môžu embrya dat aj darovať a niekomu by to veľmi pomohlo, je to krásne, ale ja na to asi nemám psychiku. Stále by som si hovorila, ze niekde žije moje dieťa, ktoré ani nepoznám. Partner má netlačí, zatiaľ to necháva na mne, on by však chcel najskôr IVF a až potom pripadne adopciu.
Na jednej strane mam silnú túžbu po vlastných deťoch, no na druhej strane si aj ja sama hovorím, že možno Boh chce, aby som si adoptovala nejaké dieťa a pomohla mu tým.

autor
5. okt 2021

@biem22 je to úžasné, gratulujem Ti z celého srdca. Moznk raz naberiem na to silu ako aj ty. Nech ste zdraví ❤ veľmi by som sa aj ja bála, že sa oplodni toľko vajicok, koľko nebudem schopná v budúcnosti vynosit

autor
5. okt 2021

@mauduska ďakujem krásne ♥️

autor
5. okt 2021

@mikadooo mne môj gynekológ povedal, ze laparo sa robila pri polycystickych pred mnohými rokmi, ze dnes už sú iné metódy. V car mi povedali, že by som mohla prísť o veľkú rezervu vajicok pri drillingu

autor
5. okt 2021

Vážim si inak každý váš názor a v každom názore si nájdem svoje pre a proti. Aspon vidieť, že som naozaj na to neni psychicky zrelá 😭
Pritom každý mesiac v kútiku duše dúfam, ze nepríde ms a potom som nešťastná. Ešte aj ten tlak okolia, keď sa všetci pýtajú, ze kedy budeme mat dieťa a ja nemám potrebu to každému vešať na nos alebo dávať najavo, že to nejde tak ako by malo

autor
5. okt 2021

Bojím sa aj toho, ze keby si dám zas menej vajicok vystimulovat a oplodnit, tak to nemusí vyjsť a toľké peniaze fuč.

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka nie som premotivovaná fanatička, takéto hnusné odsudzovanie si vyprosím. Vnímaš to inak ako ja. Ja neodsudzujem tvoj názor, skús byť trochu ohľaduplná a rešpektovať ten môj. Nenútim ťa myslieť si to isté, len ti vysvetľujem, ako to vnímajú veriaci (praktizujúci) kresťania. Myslím, že autorka sa prikláňa skôr k tomu, čo si myslím ja, ako k tomu, čo si myslíš ty.. Snažím sa ju podporiť v tom duchu, v ktorom píše príspevok - v kresťanskom. Ďakujem, že sa aspoň posnažíš to akceptovať.

babajaga
5. okt 2021

autorka,tak ti poviem,som veriaca,Ale...otehotniet som mohla,len donosit babo nie,mala som 5 potratov,potom sme sa rozhodli pre adopciu,potom som stastne donosila babo,mame syna....keby boli prv take moznosti,ake su teraz,idem do umeleho,veci hodnotim s odstupom casu.Ano je dilema co s ostatnymi oplodnenymi vajickami,to by ma matalo,skus to vyriesit v sebe,porozpravaj sa s knazom,ujasni si to v sebe...ako sa rozhodnes je to na tebe.

slniecko_12
5. okt 2021

Ak to raz nie je sudene mat deticky tak je velmi mala sanca ze sa to podari takto neprirodzene. Je to velmi smutne ale treba sa s tym vyrovnat, prijat to ale napriek tomu verit a modlit sa stale..ak by sa to nepodarilo cez IVF tak by to bolo este horie na tvoju psychiku ze ti zomreli embryjka a vsetky zbytocne..🌼 drzim ti palce aby to vyslo prirodzene 💪🧡

monkasponka
5. okt 2021

@mauduska ja si vyprosim aby krestanska fanaticka mi pisala ze nemam narok na rodinu. Predstav si, tiez som praktizujuca krestanka, ale aj ty prijmi nazor druheho, nie si lobovat za svojim. V čom podporujes autorku? Ze umele oplodnenie je hriech a ine možnosti neexistuju a Boh sa bude na nu hnevat. Kopec zien tu radi zlate stredne cesty a ty si dovoliš vyhlasit ze ,,rodina ti nebude sudena a mas mat radost zo zivota inak,, fuck!

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka ja som nikdy nepovedala, že nemáš nárok na rodinu. Prosím, skopíruj mi sem časť, v ktorej hovorím, že na rodinu nemáš nárok. 🙂

A ak si praktizujúca, tak rozumieš pojmu Božia vôľa. Ak tomu nerozumieš, tak sa na tvojom mieste neoznačujem ako "praktizujúca kresťanka".
Ja si myslím, že som dosť tolerantná osoba. Nikoho som tu neurazila, neposlala do kelu, nevysmiala. Jediné, čo som napísala je to, že som súcitila s osobou, ktorej postoj k problému chápem a stotožňujem sa ním. A potom som napísala niečo o tom, že jednoducho jej možno vlastné deti nebudú dopriate, ale to nie je dôvod na to, aby nebola šťastná. To je celé. Ukáž mi prosím, kde presne som ťa urazila alebo som povedala niečo nevhodné.

monkasponka
5. okt 2021

@mauduska ja neviem, mam ti to skopirovat? To čo povedia v kostole nemusi byt 100 pravda. Boh nam dal rozum aby sme ho pouzivali... nie slepo všade posluchat.Dal nam slobodnu volu sa rozhodnut žit s tym. Farar nezažil pocit jednej čiarky kazdy mesiac ani nenaplnenu tužbu rodiny... ach... skoda slov..
Ak by sa nevymyslelo umele oplodnenie, vies kolko deti by nebolo na svete, kolko nestastnych parov by bolo? .. ja viem čo to obnasa pre Cirkev, ale rezolutne vyhlasit že Boh ma s tebou ine plany a rodina ti sudena nie je.

janeninka
5. okt 2021

Tak si daj vystimulovat viac vajicok ale nazaciatok oplodnit len menej.. Ostatne neoplodnene si das zamrazit..

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka Ja sa neriadim ani tým, čo vravia v kostole, ani tým, čo vraví farár. Uvedomujem si, že ľudia môžu pochybiť a preto všetko, o čom sa rozhodnem, že prijmem za svoje, prejde mojou "cenzúrou". Umelé oplodnenie, ktoré zahŕňa vyhodenie oplodnených vajíčok (pre mňa maličkých bábätiek) je jednoducho nesprávne. To je môj postoj, môj názor. Príliš veľa uvažujem na to, aby som si zobrala cudzí názor len tak.

monkasponka
5. okt 2021

@mauduska problemom krestanov je to že si myslia že ich nazory su tie najspravnejšie, je to radikalizmus, ktory potom vytvara vyčitky pre ľudi ako je autorka ktora chce mat čiste svedomie...

ailiba
5. okt 2021

Prečo by si mala nejake embryjko likvidovať? Ešte som nepočula o nikom, kto by mal po jednej stimulácii toľko embryí, že by sa zmrazili a tak veľa, že by sa aj všetky uchytili a boli z nich babatka. Tohoto by som sa vôbec nebála. Koľko chceš deti? Ak sa z 1 stimulácie podaría 2, alebo 3, tak si frajerka a rarita.

mauduska
5. okt 2021

@monkasponka a iní ľudia nemajú tento problém? Chceš mi povedať, že si sem písala s postojom, že tvoj názor stojí za nič? Tak prečo si potom prispievala?
Samozrejme, že každý z nás si myslí, že má pravdu. Preto sa vyjadruje, diskutuje a nesúhlasí s druhými. Cieľom tohto fóra (alebo celkovo života) nie je, aby sme mali jeden spoločný názor na každú jednu problematiku, ale to, aby sme vzájomne akceptovali svoje názory a neodsudzovali sa kvôli nim. Ja nikdy neodsúdim ženu, ktorá šla na potrat alebo na IVF. Myslím si, že potrat je v prvom rade zlyhanie spoločnosti ako takej a takáto žena si zaslúži všetku lásku a nehu, ktorú sme schopní jej dať. Ženy, ktoré idú na IVF si zaslúžia lásku a prijatie úplne rovnako, ako tie, ktoré dokážu počať prirodzene. Ide len o môj vnútorný postoj k IVF - lebo to jednoducho nepokladám za správne a ak je niekto tak psychicky labilný, že ho názor druhého človeka takto vykoľají, že má kvôli tomu výčitky svedomia, tak moja chyba to už nie je. Výčitky svedomia by mali ľudia z vnútra, lebo vo vnútri cítia, že to čo robia, nie je správne .. a nie kvôli druhým.

ailiba
5. okt 2021

Prepáč, ale ty si to predstavuješ veľmi jednoducho. Ty nerozhoduje o tom, koľko oplodnenych vajíčok budeš mat. Poviem ti o nas:1.IVF- 6 vajíčok, z toho sa podarili 4 embrya, vložili 1 embryjko, ktoré sa nechytilo a zvyšné neprežili. 2.IVF- 3 vajíčka, 3 embrya, 1 vložené sa vydarilo, mame babo. 2 zmrazili, 1 zmrazené sa nule uchytili, 2. Ešte uvidíme. Takže vôbec nevieš koľko budeš mat a ci sa uchytia. Ja by som sa na závojom mieste vôbec nebála, že budeš mať z jednej stimulácie toľko deti, že nebudeš vedieť co s nimi.
A len tak okrajovo, embryjko môžete aj darovať a dat šancu párom, ktoré nemôžu mať svoje.

kiki68
5. okt 2021

Neviem, predstavujes si to akoze to hned vyjde a budete mat dve deti alebo tak. Tak to nemusi byt. Lebo to sa musi uchytit. Nie kazde vajicko je vhodne na oplodnenie ( ani prirodzene to tak nie je) a je tazko odhadnut ake uspesne to hned bude. Mozno nakoniec pouzijes uplne vsetko a len tak tak sa zadari. Mojej sesterke povedali, ze aj ked tak uspesnost donosit to ma 20%, nakoniec sa podarilo prirodzene. Pri druhom uz bolo aj mimomaternicove a ledva zachranili ju ( stratila 3 litre krvi) a mala stastie, ze vobec prezila. No musis si to vsetko zvazit

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre