má s týmto niekto skúsenosť? kamarátka potrebuje odobrať vajíčka, pretože onedlho podstúpi liečbu, ktorá by kvalitu vajíčok výrazne znížila. Ako toto celé prebieha aako dlho môžu byť vajíčka uložené?
ahoj
ja o tom veľa neviem, ale kdesi som počula, že sa to da a že je to dokonca alternatíva pre tie ženy, ktoré si nechcu dať zamrazovať embryjka.
tak ak sa im po stimulacii odoberie veľa vajok, oplodní sa iba časť z nich a ostatné sa zamrazia.
preto myslím, žeby sa to malo dať.
Mna sice doki v gynfive raz odbil ked som sa na to pytala, povedal mi ze sa to neda, ale na nete som nasla toto:
/takze to ide/
Mrazenie oocytov:
Využívanie nových techník mrazenia oocytov v klinickej praxi predstavuje alternatívu mrazenia humánnych embryí. Kryokonzervácia oocytov sa využíva:
- pri onkologických pacientkách (pred chemoterapiou, rá dioterapiou),
pri pacientkách s patologickými funkciami reprodukčné ho systému (zlyhanie vaječníkov, endometrióza, cysty),
- pri pacientkách s hyperstimulačným syndrómom - zmra zenie všetkých získaných oocytov je alternatívou mraze nia embryí
(ak ho pacientka odmieta z etických alebo iných dôvodov),
- v darcovskom programe oocytov.
Pri tejto metóde treba brať do úvahy to, že oocyty sú oveľa viac senzitívne na zmeny teplôt ako spermie a embryá. Po čas mrazenia môže prísť k porušeniu deliaceho vretienka oocytu a následne k zvýšenému riziku vzniku rôznych ano málií. Preto je potrebné k mrazeniu využívať iba kvalitné oocyty. Mrazenie oocytov sa v súčasnosti stáva rutinnou metódou asistovanej reprodukcie, ale ostáva aj nedoriešenou etickou otázkou vzhľadom na množstvo úskalí, z ktorých najväčšia je úspešnosť, genetické výhliadky materiálu so spor nými výhliadkami (Gardner, 2004).
zo stranky
http://www.doktori.sk/index.php?go=medicinsky-o...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@happy8051 skus sa opytat aj v temach o umelom oplodneni