Ahojte. Mám urobené vyšetrenie na reprodukčnej imunológií v Prešove, kde mi zistili zvýšené NK bunky. Mám naordinované podávanie intralipidov pred aj po vklade. Zatiaľ 2x neúspešný vklad. Našla som ale info o "Biopsii endometria na imunohistochemickú analýzu /NK bunky a CD138/, takže predpokladám, že to sú tie uNK bunky? Máte s tým niektorá skúsenosť, že Vám napríklad NK bunky vyšli zvýšené, ale uNK bunky nie? Oplatí sa toto ďalšie vyšetrenie absolvovať? Mala by som ísť teraz na kontrolu do Prešova, ale zvažujem, či ísť radšej na toto druhé vyšetrenie, keďže ostatné výsledky som mala v Prešove dobré. Našla som ho v CAR Iscare.
@dominikahr takze si nemala zvysene ani z krvi ani z maternice?
@janickamalicka1988 našťastie nie ale pridám ta do skupiny IVF tam baby isto poradia 😊
@janickamalicka1988 ahoj, ja som to mala rovnako ako ty. Davala som si robit era, emma a alice, tak som si dala rovno vysetrit ajuNK bunky. U mna sa to potvrdilo a nasli mi ich aj v maternici. Mam na to naordinovane intralipidy.
Ahoj @janickamalicka1988, ja riesim uz niekolko mesiacov NK Bunky, najprv mi ich brali z perifernej krvi tam samozrejme bolo vsetko ok no nedarilo sa stale otehotniet. Potom mi urobili vysetrenie na uNK bunky biopsiou maternice a tam som to mala teda tie hodnoty riadne rozhadzane. Dobrych Nk buniek mam malo a zlych vela. Mala som nastavenu liecbu intralipidy 7 dni pred a 7 dni po ovulacii a k tomu Medrol 4 mg / den. Medrol mi sposoboval vedlajsie ucinky a vysledky z uNK boli este horsie.
Aktualne som na druhej liecbe a to intralipidy ostali tak ako som mala 2x mesacne ale chodim na injekcie Igamplia 1x tyzdenne a vysledky sa mi zlepsili neskutocne k lepsiemu. Skuste sa o tom porozpravat s lekarom, nasadit si k tomu prizapalovu stravu, vyhybat sa alkoholu cigaretam, hybat sa a pripadne ak mate nejake potravinove intolerancie, tak sa na ne sustredit a vyhnut sa jedlam co vam robia zle.
@linamihi aha to som nevedela ze sa delia na dobre a na zle. Kde ti robili vysetrenie z krvi? V CAR alebo reprodukcna imunologia? Ja som nakoniec nesla na uNk lebo dr v car mi povedal ze z ich skusenosti sa to takmer vzdy potvrdi aj z maternice. Pritom mohli na mne zarobit ved nestoji to par eur. Snazim da vyhybat laktoze mam na nu intoleranciu a protizapalovu dietu skusam uz par mesiacov ale sladkeho sa neviem vzdat… beriem Intralipidy teraz pred vkladom 7pred, 7po vklade, potom po pozitivnom teste ale tam som sa este nedostala. O 2 tyzdne by som mala mat nove vysledky z reproimuno z Presova tak sa riadne bojim co mi zase vyjde…
@janickamalicka1988 ahoj chcem sa ta opytat, som po 2 MA, mam za sebou nejake vysetrenia, cakam na vysledky. My sme boli na reproim.vysestreni v Presove v Adla centre a nevidim tam pri tych skratkach uvedene Nk bunky, iba cytokiny. Chcem sa ta oreto opytat, ci si mam este vyziadat od CAR vysetrenie na tieto Nka bunky z maternice alebo kde mam na to ist. Rada by som mala aj toto pokryte a z mojej skusenosti, ak sa na to neopytam, tak ma tam nikto neposle. Niekde som citala aj akysi suvis s Nka bunkami a cytokinmi, mozno preto v Adla robia len cytokiny, neviem teda, nie som lekar. No rada by som mala aj toto spravene, uz nechcem zazit 3 MA. Do Alergoimun v PO sme nesli lebo najblizsi volny termin bol o 3 mesiace.
@bozenka67 v Adla ti spravia aj nk bunky ale len z krvi a spravia ti aj cytokiny. To robia automaticky. V CAR robia navyse nk z maternice. Ja som na tom nebola stale zvazujem lebo doktor v car mi povedal ze vo vacsine pripadov sa to potvrdi aj v maternici. Nk bunky mam oznacene ako CD3-CD16+56+
@janickamalicka1988 aha, dakujem, tak vyzera, ze CD 3,4,8,19,16 a 56 tam skutocne mam, uz mi je to ovela jasnejsie. Ja chcem tym padom este poprosit doktora aj o vysetrenie Nk buniek z maternice. Neviem, ako vyjdu tieto z krvi, ale v pripade, ze by boli negativne, tak si zaplatim aj tu biopsiu z maternice urcite. Kdesi som citala, ze maternica si ide svojim vlastnym zivotom, ze je ako stat v state v organizme (takto to pekne opisala jedna z nas tu MK), a teda aj ked je z krvi vsetko ok, nemusi to tak v skutocnosti byt.
@bozenka67 snad ti vyjdu vsetky vysledky v poriadku. Je to otravne chodit na intralipidy. Mne steka infuzka 90min ale niektorym aj 3,5h a viac. Daj potom vediet ako prebiehal odber nk z maternice a ako si dopadla 🌸🌸🌸
@janickamalicka1988 napisem a este si budem dovtedy aj ja zistovat o tom viac, mam taky dojem, ze kazdy druhy tyzden sa dozviem nieco nove, co mi bud meni plany alebo ma zavedie k niecomu dalsiemu, o com som netusila. Koncom mesiaca by som uz mala mat konecne aj nejake vysledky vysetreni.
@bozenka67 ja to mam aj po 2 rokoch ze vzdy objavim nieco nove 🙈 este len teraz som si zistila o DNA fragmentacii spermii a oxidacnom strese takze manzel ide najblizsie na toto vysetrenie plus si da spravit aj hormonalny profil a pojde preistotu aj ku urologovi. Mas uz spravenu hematologiu a endokrinologiu?
@janickamalicka1988 moj muz ide tiez este na DNA fragmentaciu a oxidacny stres, novinka u nas tiez este iba zo 2 tyzdne, cize cerstva. Zatial mam hormonalny profil spraveny ale iba jeden zo zaciatku cyklu a endokrinologiu, oba dobre vsetko v norme aj ovariova rezerva optimalne dostatocna. Na dalsi hormonalny profil vraj uz ani nemusim ist, ze v strede cyklu. Cakam na vysledky z hematologie a z endokrinologie.
@bozenka67 uvidime aj my ako ten test dopadne. Lebo stale nevieme ten hlavny dovod preco nam to nejde ani prirodzene ani po umelom.
@janickamalicka1988 Ahoj. Odber z krvi mi robili v Imunoalergologii Presov u MUDr. Lestana. Taktiez ale aj na repro klinike lebo oni ked robia biopsiu maternice tak ti beru aj z perifernej krvi na kompletku.. takze ja uz mam viac krat tie odbery.
Co sa tyka toho co ti povedal lekar, neviem sa k tomu vyjadrit lebo ja som mala z krvi ako tak ok ale uterinne som mala katastrofalne a vravi sa, ze spolu nesuvisia , ze su to dva odlisne svety 🙂.. dolezite bude ako to bude pri vklade v maternici a potom ked sa embryjko zahniezdi tak musi byt sledovala v krvi. Kedze sa embryjko napaja na tvoj krvny obeh. Cize tak.
@linamihi ano viem , ze sa hovori, ze to moc spolu nesivisi, cize ty si mala z krvi nk celkom fajn vysledok, ale uterinne unk ti vysli ovela horsie? Toto ma ani nenapadlo. Skor som myslela, ze moze nastat scenar, ze z krvi ti vyjdu zvysene nk bunky, ale z maternice su v poriadku. A potom ti v CAR co nasadili?
@janickamalicka1988 Ahoj, prosím, u mňa sa na imunológii síce na nič neprišlo, ešte sa idú robiť uNK, ale doktor v Adle spomínal, že až by sa nič nenašlo, že skúsime možno tieto infúzie imunoglobulinov preventívne - mám za sebou 5 potratov.
Keďže to do Adly máme cez pol republiky, chcela som vedieť, ako to prebieha. Či sa na infúzie chodí priamo ku nim, ale sa s nimi dá dohodnúť, že to predpíšu a trebárs nechať si tú infúzku aplikovať už napr. u nás v nemocnici. Ďakujem.
@niky_d ahoj, imunoglobuliny neviem, ale intralipidy ti mozu dat aj v CAR, aspon v RF Martin intralipidy davaju. Skus si obvolat najblizsie CAR, ci by boli ochotni. Napriklad Intralipidy mi nikde nechceli podavat, ale ja som si na to zohnala dievcinu, ktora ku mne chodila.
@janickamalicka1988 tak ja som sa dohodla v CAR ze este tebto cyklus vyskusame, kedze som mala super folikul a ak to nevyjde, este pojdem na Nkbunky z maternice. Z hematologie mi dali anopyrin, bola tam mierne zvysena lepivost krvnych dosticiach, co moze vytvarat mikrozrazeniny a nedostava sa plodu dostatok zivin. Aj nejake trombozygotne mutacie tam boli, ale nie take vyznamne, ze to ma takmer kazdy, cize zatial preventivne anopyrin a ak by som mala pozitivny tehotensky test, mam sa hlasit opat na kontrolu na hemato. Avsak este cakam na cytokiny z reproimunologie, musela som ist na opakovany odber, vraj v ten den viacerym zenam vysli velmi vysoke cisla. Tu som sa zacala obavat. Este doktorka v CAr tvrdila, ze vysetrenie nka buniek z maternice, vychadza pozitivne vacsinou u zien, ktore potracaju nez tym co nevedia otehotnieť. Vysetrenie sa robi bez narkozy, ze pocitovo, je to ako menstruacia.
@bozenka67 hematologiu mame ako pozeram rovnaku. Tiez mierne zvysene lepive dosticky a anopirin a tiez nejaka mutacia, ale k tomu nic nepovedala, takze asi tiez len daka bezna. Mna by zaujimalo, ked aj zistia zvysene uNk bunky, ci tiez na to budu podavat intralipidy. Ja mam napriklad 16-19ml intralipidu 20% do 250ml fyziologickeho roztoku, ale ked som bola v CAR na ne , tak bola tam dievcina, ktora mala ovela vacsiu davku do viac ml roztoku. A nevedeli sme preco mame kazda inak.
@janickamalicka1988 tazko povedat, moze to byt roznymi hodnotami, ake vam vysli z krvi. Ja som tiez zbedava ako vyjdu kontrolne testy, no u mna je vsetko ostatne v poriadku, len odber na cytokiny sa musel zopakovat. Toho sa dost obavam, co to moze znamenat, ak hodnoty budu opat velmi vysoke.
@janickamalicka1988 Teraz popravde neviem, či spomínal tie imunoglobulíny alebo intralipidy, normálne som ostala premýšľať. Zatiaľ sa v tom veľmi neorientujem. A ďakujem veľmi pekne, Martin mám veru na skok, tam sme aj vedení skrz iné vyšetrenia. Len musím zistiť, ktoré z tých dvoch to teda spomínal.
@janickamalicka1988 takže boli to intralipidy 🙂 doplietla som to.
@niky_d a do CAR chodis kde? Inak Intralipidy ti musi niekto predpisat, ja som si musela kupit 10ks balenie (80€) a kazde podanie tusim 40€
@janickamalicka1988 do CAR do Reprofitu v MT. A predpíše mi to doktor z Adly, on to navrhol.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@janickamalicka1988 áno je to možné. Mne to tak Dr vysvetlil že aj keď sú negatívne NK bunky v tele môžu byť pozitívne v maternici a naopak. Určite by som si to dala vyšetriť mne to robili v Iscar MT po viacerých neúspešných vkladoch. Naštastie sa to nepotvrdilo