Ahojte baby. Rada by som vedela informáciu či niektorej z Vás sa Vám podarilo po x-neúspechoch počať aj prirodzene. U nás sme to museli riešiť kvôli oligoastenozoospemii (ťažká porucha spermiogramu). Riešiť sme začali v CAR 11/2021- doteraz. Som po 5 vkladoch (hneď prvý vklad vyšiel, ale zamlcany potrat bol potvrdený v 6 týždni, ďalšie 4 vklady neúspešne - ani ťuk). Skúšate reproimuno, intralipidy, infuziu Kiovig, vlastnu plazmu do maternice pred vkladom, najnovšie idem na biopsiu endometria na NK bunky, pričom z krvi NK bunky vyšli v poriadku. Cyklus mam ako hodinky, žiadne polypy, myomy, nepriechody, totálne veľké nič. Ak mi zase zistia z biopsie "veľké nic" tak to znamená, že som v poriadku do frasa. Mam pocit, že zarábam a dostávam výplatu len na CAR. Už mi to ide pekne na nervy. Už mi je až ľúto mojej maternice koľko hormónov nabrala. Jedine vidím význam už iba asi v genetike? Mam chuť sa na všetko vytoto, takže preto sa chcem iba informovať, či sa niektorej z Vás podarilo aj počať prirodzene po tým všetkom čím ste si museli prejsť...amen, všetko dobré baby 🙂
@dasa234 nie...ani po operáciách, ani po prvom IVF tehotenstve...nie. A to nejaký strašne hrozný spermiogram môj muž nemá. Momentálne som tehotná po piatom vklade
Mne ano, po 5 vkladoch prirodzene ale manzel bol ok a ja pcos. Pomohol mi ovulacny test zo slin plus ze mi odobrali pri stimulacii vela vajicok tak si mysim ze potom uz prislo na rad to spravne
@kiwi3 hej, našli, zvýšenú autoimunitu a mierne cytokíny. Ale osobne si myslím, že ak by dané reproimuno robili všetkým tehotným ženám na svete, tak možno by sme boli prekvapené, koľké ostanú tehotné aj so zvýšenou autoimunitou a cytokínmi (myslím, že takú statisticku vzorku zatiaľ nemáme, pretože sa možná príčina hľadá iba u žien, ktoré nemôžu ostať tehotne). Odhaliť zvyseny parameter este neznamená, ze sa to presne týka danej príčiny, čiže Dr. House (nemyslím tým presne preskúmané ochorenia s presne šitou liečbou, tomu česť)...hm, ta autoimunita, kamošky diabeticky 1. typu ostali tehotné prirodzene a jedna dokonca ma 2 deti po umelom.
To je tak komplikovaný proces, že naozaj tu príčinu človek jednoznačne nevie potvrdiť na papier...
@michaela329 ďakujem, a gratulujem , držím palce 👊
@dasa234 chod na genetiku urcite.
@dasa234 mne nie, ale uz som bola asi stara, no :-/
A to sme zdravi obaja, cyklus pravidelny cely zivot, spermio vyborny, AMH nadpriemerne na vek, a aj tak nic.
@veselo_neveselo ďakujem za odpoveď...ja fakt nechápem čím to je. Určiť tabuľkovo ci je niektorá stara alebo nestará mi príde trosku také..no...mladí majú problém, nieto starší (nemyslím stááárších).
Moja švagriná mala prvé prirodzene v 40tke , druhé v 42 😉, ta co poviem, podarilo sa, frajer sa objavil až v 38 a podarilo sa.
@monsterablue ďakujem, beriem to ozaj ako fakt....kebyže som len videla tie štatistiky úspešnosti z CAR, ach jaj...reklama to je iné...ale áno, nevylučujem, beriem na vedomie 🙂...
Neviem ci by som neskusila darovane embryo, alebo aspon spermiu. Ale toto je take na priamo tych dvoch ludi, ze do coho chcu a nechcu ist. Do toho nikomu kecat nebudem. Ale clovek nevie, niekedy sa neda najst skoro nic ako prekazka.
@kiki68 ďakujem, veľmi pekne napísané. Úprimne, zatiaľ sa na to necítim, že darované embyo, ale veľká vďaka ženám a mužom, ktorý chcú pomôcť (opačne, mne keby ostali embrya, ak by sa dalo, darujem s radosťou)...ja sa skôr cítim, že ak by to nevyšlo (zatiaľ takú myšlienku nemam), tak adopcia, pretože je kopu deciek na svete, ktoré žiaľ sa narodili len nevhodných podmienkach, kľudne aj z tretích krajín sveta ak sa dá...
@dasa234 u mna ale fakt nejde o tabulky 🙂 Proste vajicko vekom starne, ze nie je nakoniec schopne rastu, alebo mozno gen kombinacia nas oboch...to nikto nevie. Ale aspon mne urcite nikto kvoli tabulke vek na oci nevyhadzoval. Ale bohuzial, statisticky, uz proste v istom veku tie sance na prirodzene pocatie su fakt nizke, tabulka netabulka.
(A ano, kazdy pozname niekoho kto ma deti bez mihnutia oka v 42. Ale asi ani netusime, kllko by ich este deti chceli a uz nebudu...lebo o tom sa nehovori...)
@veselo_neveselo takisto pekne napísané...a áno, úplne chápem co chceš povedať, tabuľka netabulka, ako to prevažne platí a...motyka vystrelí 🙂, a posledna veta to zaklincovala...asi tak to ma byt, aby nebola nuda, ako sa vraví...
Ja poznám príbeh jednej ženy, ktorá bola 6x na IVF, neúspešne. (+ úplne prvýkrát bola na iui a hneď sa aj podarilo, ale bábätko v 22.tyzdni zomrelo)... Potom teda 6 neúspešných vkladov, po ktorom už aj lekári povedali, že viac hormónov a kortikoidov by jej telo už nezvládlo, teda už by to bolo nebezpecne. Následne išli s manželom na výlet k moru, akoby na všetko sa vykašľať a hodiť to celé za hlavu a užívať si život. A z dovolenky už sa vrátili traja. Mali už 40rokov, 10rokov sa snažili o babo. Nakoniec takto úplne prirodzene sa im podarilo, keď už sami nečakali.
@dasa234 vies, ja som mala situaciu, ze som sa s mojim ex snazila cca 6 rokov otehotniet. Neslo to. Boli sme obaja podla vysledkov zdravi. On mal zakladny spermiogram a hormony, ja hormony a usg. Neslo to, lepsie povedane kazdy uspesny pokus ( prirodzene) skoncil zle. Rozisli sme sa po dlhom case. V 34 som otehotnela s mojim terajsim uz muzom na prvy sup a donosila. Pytali sme sa 3 odbornikov, ze preco. Oni ze to je niekedy priroda a tam ta kompatibilita je rozna. Vraj niekde v USA robia nejaky test kompatibility zo slin, ale neviem co to je za vec. Pocula som o tom raz od jedneho z nich v roku 2019. Ale sam povedal, ze to je cele este nie velmi podlozene. V podstate ked Partner nie je proti adopcii, tak mozno neni zle si spravit pripravu a rozhodnut sa potom. Moznost to jednoznacne je.
My sme sice absolvolali 2x ifv a dva vklady jedwn neúspesny, druhy uspešný máme z neho syna, s vajíčkami som to mala velmi biedne, nedavali nam moc šancu, ze sa oplodnia moje vajíčka a poviem Vám ja som 3x otehotnela prirodzene ❤️ nikdy by som neverila, ale stalo sa 🙏 takze verte aj vy kludne to moze výjst prirodzene nech je už akákoľvek vasa diagnóza, ked máte priechodný aspon jeden vajíckovod a maternicu vzdy sa dá prirodzene, ja píšem len pre povzbudenie, nikdy nič nie je stratené ❤️
Ale jedna rada naozaj pomáha nemysliet na to 😅 je to hrozne tažké zvlq´dnuť nemyslieť na to, ale podarilo sq nám to za kazdým iba vtedy, keď už som to chcela vzdať 😅
@dasa234 toto je ten co som mala https://www.adiel.sk/donna-ovulacny-mikroskop/
@dasa234 poznám jednu ženu, ktorá tak otehotnela. Po neúspešných IVF a má tri deti, prirodzene. Spoznala som ju v pôrodnici 9 rokov dozadu.
@petronela1985 ďakujem pekne
@dasa234 ahoj síce to nie je moj príbeh ale písala som si tu s jednou kočkou (keďže naše polovičky majú spermiogramy na péčko, mali sme si čo povedať).
Jej muž mal ťažkú oligoastenoteratozoospermiu kvôli varikokele. Na prirodzene počatie im nedavali žiadnu šancu
Keď sa na to vykašlali a išli riešiť adopciu, otehotnela po X rokoch prirodzene.. tento rok sa im narodil synček.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
A načo ti davali intralipidy a infúzie? Asi niečo našli, ci? Tu genetiku si spravte a ideálne je mat aj embryonalnu...