Pekny dnik prajem. Prosim vas ked ste navstivili CAR; a dali vam na vyber iui alebo ivf, co ste skusili? Najprv iui? Ci rovno ivf? Vyslo, nevyslo?
Mame taku moznost sa rozhodnut, ked som sa spytala doktorky, tak ze by isla hned do ivf na nasom mieste, nech nestracame cas. Tak sme prikyvli, ale teraz mam pochybnosti, ci sme dobre spravili ;)
Ja som bezdetna 31r, mam nizsie AMH 1,8, ostatne veci su OK,
Partner (ma 1 dieta) je o 11 r.starsi, ma morfologiu spermi 1%, ostatne inak OK. Snazime sa 2 roky, z toho bolo 1 biochemicke.
Dakujem za pomoc na zaklade vasich skusenisti ;)
@fleur1111 ano, rozumiem ze je urcite vyssia sanca a tie v podstate nechceme stracat cas 🙂 u mna u kvoli psychike kvoli tomu, ze sa nedari. Vyslo vam hned 1.ivf? 🙂
Mna ani len nevyšetrili v zmysle ze este ani nevideli výsledky krvi ani spg, hned na prvej návšteve ma hned huckali na ivf, aj do správy mi to napísali :D ja som este v tom istom cykle otehotnela úplne prirodzene bez nejakej väčšej snahy... k tebe - jasne ze vás budú presviedčať na ivf a to ze to odôvodňujú “nestracanim času” ... no to je hra na tvoju resp vašu psychiku... zváž si sama
@roztlieskavacka wow, to je ake dobre, ze sa vam podarilo prirodzene este pred ivf 🙂 no mne sa ide spustat ms prave, a uz ma naozaj netlacit na pilu, doteraz som to tak nechala, ze ok prvy rok nevadi, dalsi polrok som spozornela a uz posledny polrok ma to uz mrzi, ze stale nic. Partner je s umelym v pohode. Mne odovodnili iui v oboch centrach, ze je to ako planovany styk a kedze sme to uz skusali pomocou gynekologa vzdy povedal na folikulometrii ze kedy skusat posledneho polroka, a nevyslo stale...tak preto ist do ivf, ale je to na nas, ci chceme skusit alebo este iui.
Ale pri iui predsa budeš mat lieky na spustenie ovulácie 😉 takze úplne porovnávať iui s plánovaným stykom (ked nemáš istotu ze ovu bude) to nie je správne .. každopádne ak mas spravene aspon priechodnost vajcovodov s pozitívnym výsledkom išla by som najprv iui.. ak Nemáš istotu že Vajcovody máš priechodné tak radšej IvF
tato otazka zaujima aj mna 🙂 ale viete mi povedat, aku pripravu vlastne zahrna IUI a IVF? pri oboch sa beru hormony alebo este nejake ine lieky? v tomto nemam vobec jasno...My sa tiez snazime uz 2,5 roka a stale nic, ale velmi nechcem ist na umele...ale ked to dalej nepojde,tak asi ina moznost nie je...neviem :/
@roztlieskavacka ja hormony brat nebudem pri iui, lebo mam 6 cyklov po sebe potvrdenu ovulaciu u gyn, ovu prebiehala aj pred tym rok a pol v pohode. Priechodnost vajcovodov mam 100% ok.
@autorka u mna to najskôr riesil môj gynekológ, ja som nemala ovulaciu. Lieky mi jeden mesiac zabrali, ale nepodarilo sa, další mesiac som napriek liekom nemala dominantný žiaden folikul a ani mesiac potom. Potom sme sli do Gyn Fiv, tam nám dali na vyber či chceme IUI alebo rovno IVF. Po tých rokoch snaženia som už bola tak unavená zo všetkého, že som chcela rovno IVF, no na prvý raz to aj tak nevyšlo. Nastavili mi blbo stimulaciu, a až keď som šla do iného centra a podstúpila som další IVF cyklus, zostala som tehotná. Preto vravím, že je to veľmi individuálne, možno Vám by naozaj stačilo len IUI, pokial máš pochybnosť o IVF, tak hneď sa do toho nezen a vyskúšaj IUI.
@roztlieskavacka v podstate my nemame ani nejako okrem toho spermiogramu nic nejako zle ze by tonemalo ist aj mozno prirodzene, lenze nejde 😶
@fleur1111 precitaj si pls aj moj koment co som odpisala pred chvilockou inej uzivatelke 🙂 myslis ze stoji za to vyskusat iui?
prosim vas, ovulaciu vam potvrdil gynekolog alebo na to treba chodit do CAR? lebo mne gynekologicka povedala, ze vsetko ohladom tehotenstva mam riesit v CARe. Je mi to trocu divne, preto by ma zaujimalo ci to je bezne alebo nie.
@feketka ak ma gyn dobry ultrazvuk, tak vie odsledocat ovulaciu a plus aj z krvi. Predtym som mala ineho a ten nevidel cez storocny ultrazvul ani maternicu sprepacenim...
takze ak sa opytam gyndy a ma to vybavenie, co by mohla mat kedze je dobre platena sukromnicka, tak by mi to mala bez problemov urobit 🙂 vyskusam,dakujem
@autorka závisí ako veľmi zlý je mužov spermiogram. Neviem, nie som odborník, ale pokial ty si ok, tak možno by stalo za to to vyskúšať najprv IUI. Keby som ja v tvojej situácii, asi by som volila najskôr IUI. Pokial mávaš ovulaciu, nemal by to byt tak veľký problém a ak si dobre spomínam, tak myslím že aj pri IUI je nejaka metoda na odobratie “lepších” spermií, ale to si radšej prever v centre.
@feketka určite by to gynekologička mala vedieť. Mne ju sledoval môj gynekológ.
Píšeš ze muž uz dieťa ma.. plus ty si mala biochemické cize oplodnenie minimálne raz vyšlo, neplodní určite nie ste 🙂 aj amh mas ma svoj vek este slušne.. na tvojom mieste idem iui a az ked nevyjde skúsim ivf 🙂 možno by to išlo aj prirodzene 🙂 ale chápem ze po tých 2 rokoch si uz z toho otrávená ... za mna iui!
Išla by som hneď do IVF (aj pri iui do seba tlačíte hormóny) takto bude oveľa vyššia šanca a menej stresu. My sme išli iui 3x čo nevyslo. Okrem vyhodených peniazi to bola strata casu a stres… z prvého ivf sme mali 7 embrii vyšliel nam druhý vklad. Dve nam ešte zostali (niektoré neprežili zamrazovanie a rozmrazovanie) a ešte nam dve embria zostali do budúcna. Za mna bolo psychicky narocnejsie iui, čakanie 14 dni na krv, potom výsledok negatívny a zasa kolobeh dokola nehovoriac o tom že nás to obmadzovalo aj v tom napr že som sa radšej nechodila v lete kúpať aby som nedostala nejakú infekciu, že sme sa nestretavali s ľudmi aby sme sa nenakazili, dokola googlenie, špekulovanie prečo nevyslo iui a tak… a
ja mám PCOS, muž 2% morfológiu.. boli sme na IUI - neúspešne.. chceli sme ísť na IVF, no lekárka povedala, že zatiaľ nie (áno, sám lekár v CAR nás od toho odhovoril), ovuláciu sa liekmi darí vyvolať a vraj mužov spermiogram je len hraničný.. navyše IVF je väčší zásah do tela.. tak ideme v novembri ešte raz na IUI a ak to nevyjde, tak napriek odporúčaniam lekárov chceme ísť v januári na IVF.. a to by sme chceli absolvovať v Brne, teraz sme v CAR v BA
Ja som bola v poriadku ale manzel mal malo a pomale spermie. Nam hned povedali aby sme zbytočne nestracali cas hned sme išli na ivf. My sme sa snazili 5 rokov a nic. Ivf sa podarilo hned na prvý pokus
@fleur1111
@roztlieskavacka
@miirka123
@leona45
@7lenka11 baby ste zlate, ze so mnou zdielate skusenosti a info. Odpisem vam naraz, my sme v jednom Ba CAR; na 1.konzultacii nam vzali krv, ze vsetko OK, teraz tam ide partner na opakovany spermiogram buduci tyzden (1.si tam robil v 04/2021) vysla morfologia len 1%, ostatne parametre ok, v tom cykle sa nam aj zadarilo ale biochemicke. Medzi 10-12 dc mam ist tam na folikulometriu, a najradsej by som bola keby spravili iui ale neviem; ci mi to spravia lebo dohoda zatial nie je ziadna, iba mi volala lekarka, ze by to videla na ivf... a pred par dnami sme mali konzultaciu v brne a tam lekarka ze ivf, tak sme sa dohodli, ze nam posle papiere ktore mame odniest na schvalenie do poistovne... a mna tak napadlo, ze by bolo uplne naj keby sme tento cyklus dali v BA centre iui a ak nevyjde tak potom napr v decembri brno ivf.. to iui ide aj cez poistovnu? Neviem ci nam schvali poistovna ivf v brne ak uvidia ze sme v tom case na iui v BA. Aby sa to nejako nebilo. Prave ako pisem tieto riadky som dostala mrchu 😏
U nas to bolo tak ze u mna všetko v poriadku. Manžel 0,5% morfologia ostane parametre v poriadku. Hematologia, stitna, endokrinologia,test proti spermiam... všetko o mna ok, ovulácia každý.mesia ale aj tak nás rovno nám odporučili iba Ivf.
My sme však na niečo také psychicky neboli pripravený a ani finančne. Takže sme povedali že chceme skúsiť ísť prv na IUI. Hoc aj 10x že to skúsime, než pôjdeme na Ivf.
Hneď prvé IUI Nam vyšlo, teraz som v 22. Týždni 🙂
Je to menej invazívne pre ženu, menej psychicky a finančne náročné. Jasné je tam menšia úspešnosť ako pri IVF. ale snažili sme sa 10 mesiacov, výpočty, merania, testy načasovanie, folikulometria, vitamíny, nohy hore...a nič. A jedno IUI stačilo. Možno ich mal veľa zlých čo stali v ceste tým šikovným a tie šikovné sa už nevedeli dostať kam majú. A centrifuge keď ich prečistili dobre od zlých už možno mali voľnú cestu 😃
Len to že jedno iui nebude možno stačiť skúsiť určite aspoň 3x skúste po sebe 🙂
Priechodnosť vajcovodov máš vyšetrenu ako?
Pretože mne môj lekár povedal, že okrem.laparoskopie neexist aby dokázal povedať, či sú na 100% priechodné (a hlavne kam idú).
Mne robili.laparoskopicku diagnostiku, nič zlé tam nenašli, ale trocha sa tam pohrabali, pouvolnovali zrejme nejaké zrasty....A o pár mes som otehotnela.
Ja by som šla na laparku, po dvoch -troch mesiacoch IUI aspoň 2x, a až tak potom IVF
@milka1988 gratulujem 🙂 to je pekny pribeh, a silno uvazujem o iui. Kedze si mala ovu prirodzene, pred iui ti nedali ziadne lieky, dobre chapem? Skusim sa opytat ked pojden okolo 12 dc do centra na folikukometriu, ci by nam hbed spravili iui. Myslis, ze to tak narychlo vedia zbuchat? Ked budem mozno 2 dni pred ovu?
@ckatka ahoj, mne robil gynekolog priechodnost pomocou hyfosy s kontrastnou latkou a presla krasne oboma vajcovodmi, cize celkom sa spolieham, ze snad to je OK.
@kilauea hyfosy mas na mysli :(
@kilauea zly smajlik som dala 🙂
@kilauea
Mne to doktor vysvetľoval, že to, že sú "priechodné" pod rtg, ešte neznamená, že sú v poriadku. Ze tekutina síce prejde, ale reálne sa nevie, kam. Proste kým sa do toho nekukne tak nevie.
Jazvy zrasty kopu ďalších vecí vedia skontrolovať a pripadne uvolnit/vyriešiť jedine laparoskopicky.
Tak ktovie...u mňa zabralo.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Všetko je to veľmi individuálne. Závisí od vášho zdravotného stavu, pri IVF je o niečo vyššia šanca. My sme tiež mali takto na vyber, ale my sme naozaj nechceli strácať zbytočne čas a rozhodli sme sa hneď podstúpiť IVF. Možno vo vašom prípade bude stačiť IUI, ktovie 🤷🏽♀️Rozhodnutie je v prvom rade na vás.