Mutácia MTHFR + antifosfolipidové protilátky

kuku55
19. apr 2022

Ahoj baby,
som tu prvýkrát.. snažíme sa s mužom cez rok a pol o dieťa, najskôr som toho veľa vyskúšala prírodnou cestou - vitamíny, doplnky- maca, gynex, čaje, inofolic, vitex, rehabilitácia, akupunktúra, homeopatiká, výživová poradkyňa (mám podváhu)… Ale už sme to vzdali a sme 2 mesiace v car. Všetky základné vyšetrenia, ako je základná repr. imunológia, hormonálny profil, priechodnosť, amh, prolaktín, štítna žľaza sú v poriadku.. Manželovi sa trochu zhoršila morfológia - 3% (norma je 4).. Máme za sebou už 1 neúspešnú insemináciu. Jediné, čo mi našli, je pozitívny genetický test - mutácia MTHFR heterozygot, a pozitívne antifosfolipidové protilátky, konkrétne anti-annexin V a anti-fosfatidyl etanolamín - túto hodnotu som mala prekročenú takmer 3×.. Nájdem tu niekoho, kto mal podobný nález, alebo sa v tom vyzná? Mutácia vraj nie je problém, zlé by vraj bolo, keby som mala kombináciu heterozygot a homozygot a s antifosf. protilátkami ma poslali na hematológiu. Trochu ma však znervózňuje, že každý lekár hovorí niečo iné, nielen mne, ale aj keď som hľadala na internete. Niekto hovorí, že u týchto protilátok sa už preventívne musí užívať anopyrin na riedenie krvi (mne na to nič nedali), alebo že to môže robiť problém s uhniezdením, mne povedali, že to neplodnosť nespôsobuje, "len" potraty. Ale potom nechápem, prečo sa nám rok a pol nedarí, pokiaľ tieto výsledky nič závažného podľa nich neznamenajú? Teraz som na vážkach čo ďalej, výsledok z hematológie bude až za 2 mesiace a ja som mala ísť na ďalšie inseminácie (IUI). Neviem, či čakať na výsledky, alebo ísť rovno na zostávajúce 2 inseminácie a keď nič tak potom už jedine IVF :( Mali ste podobný nález a podarilo sa prirodzene otehotnieť?

miskamicha
19. apr 2022

@kuku55 mutaciu mthfr heterozygot to ma velka cast populacie. Ja mam tiez plus antifosfolopid.protilatky 2 druhy ale uz neviem ake. Imunolog nam dopor.IVF s uzivanim medrolu a fraxiparinu. Otehotnela som prirodzene a uhniezdilo sa aj bez medrolu aj bez fraxiparinu. Mam za sebou t.c. uz 4te biochemicke ☹ pokusame sa o dalsie lebo okrem toho mam ai predcasne ovarialne zlyhavanie. Tie antofos.protilatky treba dat skontrolovat este raz cca o 6 tyzdnov lebo mozu byt pozit aj po prekonanej infekcii- nastuduj si o tom 🙂 Netreba robit zaver z jedneho odberu. Moj muz ma morfologiu 1%. Vela robi psychika. Ked som sa na vsetko vybodla a ukludnila sa ze ved skusime IVF /bola som uz pred stimulaciou/ vtedy sa podarilo 😊 drzim Vam palce❤👊👊

kuku55
autor
19. apr 2022

@miskamicha Hej to som čítala, že heterozygot má veľa ľudí. Len vraj to môže spôsobovať to, že nedokážeme dostatočne vstrebávať kys.listovú, prípadne ďalšie vitamíny skupiny B, čo je pre zdravé tehotenstvo dosť dôležité. A ty si po výsledkoch od hematologičky išla na jej odporúčanie k imunológovi? Mne pozitívne antifosf.protilátky zistili v centre a za 2 mesiace som išla na odber na hematológiu, tak ak sa to tam potvrdí, je to asi jasné. Super, že sa vám podarilo aj bez liekov. 🙂 A tie biochemka ma mrzia :/ Ja som teda ešte nikdy pozitívny test nemala, čo je podľa mňa čudné za nejakých 19 mesiacov snaženia..

miskamicha
19. apr 2022

@kuku55 tak budes uzivat resp.zacni uzivat kys.listpvu v aktivnej forme.. active folic od generica. Ved mne je to cudne pretoze na hematologii antofosfolip.negat. a po covide na repro imuno 2x pozit. No ak mas pravid.cyklus a testy si robila vzdy po vymeskani tak si nemusela zachytit pozitivitu. Ja som.pri zdravom.tehu mala uz na 10 den po ovulacii peknu ciarku na mamateste 🙂 co bolo aj teraz ale nesilnela a v den ked mala prist menstruacia test negativny ☹ skus cvicit Ludmilu mojzisovu, pit caj L.Mojzisovej a macu peruansku. Partner nech pije kotvicnik zemny a obaja uzivajte vitaminy...aj nedostatok vit.D moze sposobit ze sa nedari otehotniet. Drzim Vam palce.

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 ahoj, určite treba urobiť aj rozšírenú imunológiu v imuno centre. V CAR nevysetruju embryotoxicke cytokiny a tie treba určite vyšetriť, je to častá príčina neuhniezdovania.

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 ja som mala zvýšený anti anexin a dali mi v CAR anopyrin a hematologicka ešte aj preventívne fraxik.

kuku55
autor
20. apr 2022

@miskamicha áno, hneď som si objednala a začala užívať kys.listovú a B12 v aktivnej forme - methyl.. Zaujímavé, tak covid vie riadne rozhodiť telo, ale malo by sa to snáď časom vrátiť späť. Je pravda že moc netestujem, ale už párkrát som testovala aj pred termínom MS a test vždy snehobiely.. metódu Mojžišovej cvičím, aj tie čaje mám, po mace ma časom začali dosť bolieť prsia. Celkovo sa už bojím experimentovať s doplnkami.. Vitamínov máme toľko, že môžeme otvoriť obchod :D Inak nedostatok vitamínu D mám, ale to predpokladám, že po skončení zimy má teraz asi každý. A ďakujem 🙂

kuku55
autor
20. apr 2022

@zuzzi18 Skúsim sa opýtať tej hematologičky keď budú výsledky, či ma môže poslať na rozšírenú imunológiu. Alebo tam môžem sama na vlastnú žiadosť? A ten fraxík ti pomohol? Dala ti ho hematologička až po výsledkoch u nej? Ja som tam prišla s nálezom z car - so zvýšenými protilátkami, ale nedala mi preventívne nič, ale že keby som otehotnela tak jej mám napísať a hneď nastaví liečbu. Lenže ja očividne nedokážem otehotnieť

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 do imuno centra potrebujes ziadanku a nejaku indikaciu (vacsinou su to potraty alebo neuspesne pokusy cez IVF atd). Ja som momentalne v 8tt, otehotnela som na piaty vklad, posledne sieste embryo...uzivala som Fraxik, anopyrin, Medrol, intralipidy, prolutex, Progestanelle, Lenzetto, Euthyrox...takze u mna je tazko povedat co pomohlo, mam za sebou dlhu cestu vela vysetreni. Ja mam este aj endometriozu, nemam uz svoje vajicka a nakoniec este aj ERA test urcil, ze mam posunute implantacne okno a vklad bolo treba spravit skor, nez sa obvykle robieva a vtedy sa embryo chytilo, takze tazko povedat co mi zabralo ozaj, ja som bola tazky pripad ale ked som mohla otehotniet ja, mozu otehotniet vsetci, takze sa nevzdavajte. Dolezite je mat ale aj dobreho lekara. Neviem kam chodis, ja som v Iscare BA u Dr. Grossovej a len vdaka nej som teraz tehotna.

kuku55
autor
20. apr 2022

@zuzzi18 Ach, no ale pokiaľ sa nevie plod uhniezdiť tak ťažko budem mať za sebou potraty a na neúspešné IVF pokusy sa mi moc nechce čakať. Uvidím teda čo bude za výsledok na hematológii. A čo ti ešte zistili okrem Annexin a štítnej žľazy? Mala si aj tie cytokíny? Tak máš toho veľa za sebou :/ Ešte že sa piaty vklad podaril, držím palce nech všetko dobre dopadne 🙂 Ja chodím tiež do Iscare, bola som zatiaľ u 2 lekárok - Lapides a Mišákovej..

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 na endokrinologii som mala len mierne zvysene TSH, to sme rychlo upravili, tak problem nebol a nemala som ani ziadne autoimunitne ochorenie..na hematke iba ten ani annexin, tiez ziadne mutacie, tam mam ten fraxik iba preventivne pre istotu asi, tak aj povedala hematologicka, na imunologii zistili tie zvysene cytokiny, tie som musela dlho preliecovat kortikoidmi a infuziami intralipidov, aj ich doteraz beriem..takze vsade akokeby nieco zistili ale vsetko sa dalo preliecit..ale napriek tomu vklady nevychadzali a zlyhavala implantacia..tak sme este isli na ERA test, je to drahe ale ked zlyhava impalantacia tak moze byt problem v posnunutom implantacnom okne..ma to posunute len 3 z 10 zien a mne to tiez vyslo posnunute..nasledne ked sme vklad urobili podla vysledku toho testu, tak to vyslo..

kuku55
autor
20. apr 2022

@zuzzi18 V hormonálnom profile tiež zisťujú hladinu TSH, tam ti vyšiel dobre? Dá sa povedať, že keď vyjde zvýšený anti annexin, tak to značí problém s uhniezdením? Moc informácií som k tomu nenašla.. Na tú imunológiu si teda tiež išla až po nevydarených IVF? O tom Era teste som počula, je vraj dosť drahý ale vám sa to vyplatilo podstúpiť.. 🙂

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 mne zistili to zvysene TSH az po prvom neuspesnom vklade..aka ti vysla hodnota? pre otehotnenie je TSH vhodne mat okolo 2, idealne aj menej. ten anti annexin moze mat vplyv na uhniezdenie, po nasadeni anopyrinu by to ale malo byt v poriadku. Do reproimuno centra som sla po druhom neuspesnom vklade, ktory nachvilku vysiel ale potom som dostala teploty a telo vypudilo embryo, tam mi vtedy zistili tie zvysene cytokiny, ktore toto sposobuju a zacala som liecbu..ten ERA odporucaju lekjari az ked uz zlyhavaju pokusy IVF..aj ked ja to odporucam urobit kazdemu kto nema problem s peniazmi aj hned, pretoze nikdy nevies, ci niesi medzi tymi 20% zenami s posunutym oknom..a vyhnete sa zbytocnym pokusom, za ktore sa tiez v konecnom dosledku plati a zbytocne..cize niekdy mozno sice zaplatis za ten ERA test ale nemusis zbytocne vyhadzovat peniaze za vklady ktore by boli neuspesne..

miskamicha
20. apr 2022

@kuku55 nie . Aj ked je leto v nasoxh podmienkach ma malokto doatatok vit.D 🙂 zacni brat.

kuku55
autor
20. apr 2022

@zuzzi18 no tá štítna je zvláštna.. Vraj aj tak nestačí testovať len to TSH. Ale človek by sa z toho zbláznil, keby mal ísť ku každému jednému špecialistovi na vyšetrenie.
Minulý rok mi vyšla hodnota 2,5; teraz som mala 1,5. Myslím, že keď je hodnota veľmi nízka, tak má štítna žľaza zvýšenú činnosť, to je tiež problém. Ja som začala minulý mesiac preventívne s apirinom, nakoľko je anopyrin na predpis, aj na IUI som bola a nič. Ale skúšam aspirin ďalej. Ale tie teploty po druhom vklade boli spôsobené náhodnou chorobou, alebo takto zle telo na vklad zareagovalo práve kvôli cytokínom? Možno ten era test by mal skúsiť každý už po prvom neúspechu. Podľa mňa 20% je veľmi vysoké číslo..

zuzzi18
20. apr 2022

@kuku55 no este okrem TSH je T4 este dolezitejsie..no je to na zblaznenie a kopec penazi...aj za tie lieky, to sa nezda ale to sa postupne naratava..takmer nic nepreplaca poistovna...neviem uplne ci je vhodne samovolne si ten aspirin nasadzovat..ja som ho brala vzdy len ked som sa na vklad pripravovala a potom vysadzala..teplota po druhom vklade nebola z choroby ale z imunity..lebo na druhy den po tom ako HCG zacalo klesat mi uz nic nebolo..suhlasim s tym ERA testom a ak aj by vysiel ERA test ok, tak aspon vie clovek, ze tam problem nie je a uz sa nad tym nemusi zamyslat..

kuku55
autor
21. apr 2022

@zuzzi18 Presne a T4 v centre nerobia.. Viem, teda k iVF som sa ešte nedostala, to musí človeka úplne vyšťaviť z peňazí.. Ale iba keď som absolvovala plánovaný styk s liekmi alebo IUI, bolo to hrozne drahé a oni to chcú ešte robiť 3x hneď po sebe.. Myslíš, že stačí brať ten aspirin len v období vkladu/uhniezdenia? Som myslela, že čím dlhšie, tým lepšie, ale je fakt, že to nie je vitamín :D Čítala som diskusie a niektoré baby to brali bez akejkolvek diagnózy celý mesiac, keď nezabralo tak zvýšili dávku.. Ja to beriem od ovulácie do MS, 100 mg. Zaujímavé, ako to telo zareagovalo na plod.. A ty si predtým nikdy prirodzene neotehotnela? Či sa to telo predtým bránilo tak, že nedovolilo vôbec otehotnieť..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre