Môžu neschváliť IVF kvôli UPT zo zdravotných dôvodov?

bbtina
29. sep 2010

Dievčatá stalo sa už, že by vám neschválili žiadosť na asistovanú reprodukciu???? Lebo ja som vypisovala teraz žiadosť a mala som pred 6 rokmi UPT aj kvôli podozreniu na mimomaternicové tehotenstvo, tak chcú odo mňa doklad, že to bolo zo zdravotného hladiska, lenže mám len správu od ošetrujuceho lekára a pri žiadosti nie je písané nič ako že to bolo kvôli mimomaternicovému a že som brala antibiotika, bola ešte aj na rontgene a strašne vela faktorov tam vtedy bolo, ale len klasická žiadosť. V CAR mi povedali, že ak nedoložíme jasnu indikyciu zo zdravotných dovodov, tak si to budeme musieť paltiť sami. Som z toho úplne zúfalá, veď aj keby to bolo z osobných dôvodov tak situácia sa za roky môže rapídne zmeniť....Neviete mi poradiť čo teraz, včera som bola ako pokus na IUI a vypisovala už rovno žiadosť na IVF, nakoľko manžel má zlú morfologiu,a dnes sa už nerváčim lebo financie na to všetko veľmi nemáme...

xeroma
29. sep 2010

Ahoj, bbtina,
podľa mňa, keď si aj bola na UPT, tak ak príčinou, že nemôžeš otehotnieť sú následky po tomto výkone, môžu to zamietnuť. Ale ak máte jeden z problémov, ktoré uvádzam nižšie, tak by Ti to mali schváliť. Je to zo stránky vszp:
Asistovaná reprodukcia hradená na základe verejného zdravotného poistenia
Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. uhrádza výkony asistovanej reprodukcie (metóda IVF - ET) v zmysle pravidiel určených zákonom č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.
Podľa Nariadenia vlády SR č. 777/2004 Z. z. (v zmysle § 3 ods. 8 cit. zákona č. 577/2004 Z. z, ktorým sa vydáva Zoznam chorôb) sa na základe verejného zdravotného poistenia uhrádzajúnajviac tri cykly výkonov asistovanej reprodukcieženám do dovŕšenia 39. roku veku života, ak ide o nasledovné príčiny neplodnosti (príloha č. 2. časť V k cit. Naradeniu vlády SR č. 777/2004 Z. z.):
Chýbajúce vajcovody alebo nezvratné poškodenie vajcovodov diagnostikované laparoskopicky alebo laparotomicky, okrem stavov, ktoré vznikli ako následok predchádzajúcej sterilizácie alebo umelého prerušenia tehotenstva.
Endometrióza ženy, ktorá je diagnostikovaná laparoskopicky alebo laparotomicky.
Nezvratné poškodenie vaječníkov, ktoré je potvrdené biochemicky, laparoskopicky alebo laparotomicky, ak toto poškodenie nie je následkom umelého prerušenia tehotenstva.
idiopatická sterilita, ktorá je neúspešne liečená jeden rok v špecializovanom zdravotníckom zariadení.
Mužský faktor sterility - azoospermia, astenospermia, ejakulačné dysfunkcie a ochorenia súvisiace s chemoterapiou alebo po úrazovými stavmi, ktoré sú overené andrológom.
Imunologické príčiny sterility, ktoré sú overené laboratórne.
Riziko dedičného ochorenia, v ktorého dôsledku nemôžu mať manželia zdravé potomstvo, ktoré je overené genetikom.
Endokrinné príčiny sterility overené endokrinológom.
V prípadoch vyššie neuvedených sa výkony asistovanej reprodukcie na základe verejného zdravotného poistenia neuhrádzajú (100% spoluúčasť poistenca, príloha č. 1 k cit. Nariadeniu vlády SR č. 777/2004 Z. z.)
O úhradu každého výkonu/cyklu IVF je potrebné požiadať VšZP osobitne na tlačive „Žiadosť o úhradu výkonu IVF na základe verejného zdravotného poistenia“, ktoré vypisuje Centrum asistovanej reprodukcie, v ktorom sa bude liečba pomocou IVF realizovať.
Prílohou k Žiadosti o úhradu výkonu IVF je tlačivo „Čestné prehlásenie k žiadosti o úhradu výkonu IVF na základe verejného zdravotného poistenia“, ktoré vypisuje poistenka /pacientka.

bbtina
autor
30. sep 2010

@xeroma no ide o to že to bolo zo zdravotného hladiska, len nikde o tom nie je nejaký prvotný vstupný záznam, až výstupný a to vraj nestačí, a ja som úplne zdravá,len manžela ma teratozoospermiu-morfologia99% zlých spermií....tak už len čakať

bbtina
autor
1. okt 2010

nikto nič? či to ma len doplietli?

quaxi
1. okt 2010

ahoj, ja to viem len sprostredkovane od kamosky, takze ber s rezervou, ale teda ona hovorila ze akonahle bola raz zena na UPT na vlastnu ziadost, nie zo zdravotnych dovodov, tak jej uz nasledne do konca zivota nepreplatia nic ohladne asist. reprodukcie. Ak je to skutocne takto, tak musis nejako dokazat ze u teba bol vtedy naozaj zdravotny dovod - ak si mala to mimomaternicove, to mas urcite napr. vo vystupnej sprave z nemocnice po tom potrate, lebo vtedy sa robi iny zakrok nez ked je tehu v maternici. Potom by si nemala problem s preplatenim IVF. Co sa tyka tych ostatnych veci - ak si bola na rengene, brala ATB, to nie je zdravotny dovod na potrat, lebo sanca na poskodenie babatka sice je, ale mala, zdravotny dovod by bol iba, ak by si uz mala nejako potvrdene, ze to babatko poskodilo a na potrat sla kvoli tomu poskodeniu. Takze ide o to, aky tam bol oficialny dovod ked si o to UPT ziadala, vo vsobecnosti ak si si to UPT platila sama, bolo to na tvoju ziadost, ak si to mala zadarmo (hradene poistovnou) tak tam bol nejaky pre poistovnu dobry zdravotny dovod, ktory by jej mal stacit aj teraz.

bbtina
autor
1. okt 2010

@quaxi ahojky nie neplatila som si to, a vo výstupnej správe to je písané, len nie pri žiadosti, ale je to už fuk, akurát mi odpísali z poisťovne, že oni to tak neposudzujú, nepreplacali by toiba vtedy ak by som mal tým zákrokom a bol by z osobných dovodov poškodené vajcovody, ale keďže je problém na strane partnera, tak je to iné.Takže je to OK 🙂

xeroma
1. okt 2010

@bbtina máš IP

quaxi
1. okt 2010

@bbtina tak to je super, drzim palce nech vam to vyjde 😵

bbtina
autor
4. okt 2010

ďakujem, no fúfam, už len 5 dní a testujem sa po IUI a ak nič tak šup na IVF

kevama
4. okt 2010

@bbtina ahoj, ak nemas v sprave napisene, ze to bolo zo zdravotnych dovodov, tak chod do nemocnice , kde ti to robili a nech ti vyhladaju tvoj chorobopis z toho dna a tam by malo byt napisena bud na ziadosti o upt alebo v zaznamoch ze z akeho dovodu si to mala robene a v tej ziadosti by malo byt aj napisane ci si si to platila alebo nie..tak nech ti toto prefotia..🙂
Drzim palce, nech IUI dopadne pozitivne a nech ziadne IVF nepotrebujete 🙂

matiasko
4. okt 2010

no ak ti robili UPT ,ze si mala mimomaternicove tehu tak na 100% to musis v sprave mat ,lebo ja som mala mimom. a to bolo pisane v operacnej sprave .Nic som za zakrok neplatila a nemala som ziadny problem so schalenim ziadosti. nerozumiem ako moze byt podozrenie na mimomat. vsak lekar robi vysetrenia a odber a tak zisti ci sa jedna o mimomat. neviem si predst., ze by mi urobil zakrok a zistil ,ze je to normalne tehu 😕 ale bohu zial uz ho musel ukoncit a mne sa uz potom nepodari otehotniet prirodzene 😝 hrozneeeee !!!!

prajem vela stastia......

bbtina
autor
5. okt 2010

ďakujem...kočky v správe to je, ale v prepúšťacej, nie vo vstupnej. Len v tom to bolo, ale už mi povedali na poisťovni, že je to OK a keďže zdravotný problém je na partnerovej strane, tak je to o inom a žiadosť sa normálne schváli

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre