Už rok platí zákon, podľa ktorého vám poisťovňa musí uhradiť liečbu IVF kdekoľvek v Európe, napríklad v Brne do výšky ako na Slovensku. Chcem vás na základe mojej zlej skúsenosti upozorniť na zopár vecí.
1. Žiadosť musí vopred schváliť poisťovňa, tak ako na Slovensku.- to som vedela a poisťovňa ju schválila.
2. Všetky lieky na stimuláciu si musíte kúpiť v ČR - na to pozor, zaplatíte si ich ako samoplatca a poisťovňa vám ich uhradí len ako na Slovensku. K nákladom za lieky musíte predložiť aj recept, vždy si ho prefoťte.
3: Počítajte s tým, že lieky v ČR sú o dosť drahšie, ako na Slovensku.
4. Lieky vám ponúkne aj reprodukčné centrum, ale trvajte na tom, že si ich kúpite v lekárni - inak vám ich poisťovňa nepreplatí!!!! Musia byť vydané cez lekáreň. - toto bol problém u mňa.
5. Lieky ako Gonal na Slovensku schvaľuje revízny lekár. Znamená to, že ak vám ich lekár v Brne predpíše, najskôr ich musí schváliť rev. lekár na Slovensku! Aj keď vám poisťovňa už predtým schválila žiadosť o IVF, niektoré lieky skrátka schvaľuje extra - na tomto som prerobila asi 800 eur.
6. Do troch mesiacov po všetkom musíte dať žiadosť poisťovni o refundáciu.
7. Poisťovňa NEMÁ žiaden časový limit, do kedy vám náklady musí preplatiť.
Popálila som sa na tom, takže radšej informujem vopred. Držte sa.
VšZP, ale myslím, že všetky poisťovne to majú rovnaké. Akurát sa odlišuje maximálna suma, ktorú refundujú za IVF, myslím,že najviac platí VšZP.
@katkatop zakon o refundacii nakladov za IVF v zahranici bol aj pred tym. mne osobne sa stalo, ze mi vo vszp tvrdili, ze to tak neni, ale kamoska mi poradila, aby som o refundaciu poziadala a hotovo, ze to je v zakone. asi boli zienky na telefone platene za to, aby poistovna co najviac usetrila, ci co. no ale zmena je teda v tom, ze pred rokom este nebolo treba dopredu ziadat o schvalenie IVF v zahranici, napr. v brne a o refundaciu stacilo poziadat do roka po liecbe. uhrada potom bola vo vyske nakladov ako na SK
neviem prečo tomu brania su tam lepši v tom .viem že mali rokovat s doverou poistovnou tak možno sa to pohne.
@katkatop a som v r...i, prave dnes som bola v RF a lieky som dostala od nich a vraj potom sa na osobitnej fakture vypisu vsetky lieky, vraj to tak vyzaduje poistovna. Ak to bude ako pises Ty, tak to je fakt "super"...dostala som lieky, ktore som mala aj na protokole co ma poistovna ked mi schvalovala ziadost, to aj tak treba este dodatocne schvalenie? Mam totiz asi jeden z najdrahsich liekov a to Elonvu...Kolko Ti vlastne preplatili, ak to mozes zverejnit?dakujem.
Kako23, tak to máš problém, lebo Elonvu tiež musí schváliť na Slovensku vopred revízny lekár. Pozri sa na toto http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/elo....
V žiadosti o IVF si mala explicitne napísané, že potrebuješ Elonvu? Mne regundovali za IVF 1200 Eur a za lieky len 180 E
Tak možno to bude ok, ale overila by som si to u revízneho lekára poisťovne. Mna nakoniec akceptovali aspoň tie lieky, ktoré nepotrebovali súhlas revízneho lekára a boli kúpené v centre, nie v lekárni.držím palce.
@katkatop nechapem,v com nemam pravdu?sorry,tehu demencia😀ja so este minuly rok ziadala o refundaciu,nemala som pred IVF podanu ziadnu ziadost o schvalenie a preplatili mi ho.ked som poziadala o refundaciu tento rok,prislo mi zamietnutie prave z toho dovodu,ze som pred IVF nepoziadala o schvalenie zdrav.starostlivosti v zahranici
Minulý rok to bola od nich láskavosť, vobec nerefundovali paušálne. Pred novembrom 2013 si na to nemala nárok a bola dobrá vola, že ti to zaplatili.
Ahojte...tu ziadost vypise doktor v centre?Ja sa chystam do Madarska a vôbedz neviem ako to funguje....viem iba to ze zdravotna poistovna pomaha...nic viac:(aky je postup...pomozte mi...dakujemm
@loky
1. Potrebuješ, aby ti tvoje centrum v Maďarsku vypísalo túto žiadosť, ktorú (ak si VšZP) nájdeš na tomto linku https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost....
Je to Žiadosť o udelenie súhlasu podľa § 9f ods. 1 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení. Formulár je v slovenčine, ale nevadí, donesieš ho do Maďarska a spolu to vyplníte. Dôležité je, aby si ako odôvodnenie mala aspoň jednu z týchto diagnóz: (Chýbajúce vajcovody alebo nezvratné poškodenie vajcovodov diagnostikované laparoskopicky alebo laparotomicky, okrem stavov, ktoré vznikli ako následok predchádzajúcej sterilizácie alebo umelého prerušenia tehotenstva.
Endometrióza ženy, ktorá je diagnostikovaná laparoskopicky alebo laparotomicky.
Nezvratné poškodenie vaječníkov, ktoré je potvrdené biochemicky, laparoskopicky alebo laparotomicky, ak toto poškodenie nie je následkom umelého prerušenia tehotenstva.
idiopatická sterilita, ktorá je neúspešne liečená jeden rok v špecializovanom zdravotníckom zariadení.
Mužský faktor sterility - azoospermia, astenospermia, ejakulačné dysfunkcie a ochorenia súvisiace s chemoterapiou alebo po úrazovými stavmi, ktoré sú overené andrológom.
Imunologické príčiny sterility, ktoré sú overené laboratórne.
Riziko dedičného ochorenia, v ktorého dôsledku nemôžu mať manželia zdravé potomstvo, ktoré je overené genetikom.
Endokrinné príčiny sterility overené endokrinológom)
Odporúčam v žiadosti uviesť všetky možné lieky, ktoré ti plánujú podať, alebo ktoré prichádzajú do úvahy, radšej viac, ako menej.
Treba ju podpísať lekárom v centre v Maďarsku a tiež tvojim gynekológom na Slovensku.Ak má tvoj gynekológ nadriadeného, musí to podpísať aj nadriadený.
2.Okrem toho musí priložiť predbežný cenník, ktorý ti dajú v Maďarsku.
3. Na stránke poisťovne nájdeš aj čestné prehlásenie, že si nebola v minulosti na potrate.
Tieto tri veci tam pošleš a čakáš, kým to schvália.
Bez toho nič nepodnikaj, lebo ti to nemusia uznať.
Držím palce.
Dievčata chcem sa spýtať , vyplnalu ste tu žiadosť na pooisťovnu na povolenie zdrav. starostlivosti v zahradniči? je tam totižto kolonka - Kod zakladnej diagnozy pre ktoru žiadsoť podava podla medzinarodnej klasifikacie chorob. Našla som kód - O00 - O99 ako Gravidita , tarhavosť.... hm, lenže to ešte nie som. AK ste niektora vplnali, viete mi poradiť?
už som našla Z31.1 Umelé oplodnenie
Z31.2 Oplodnenie in vitro
Z31.3 Iná asistovaná metóda oplodnenia
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@katkatop super si to tu napisala myslim ze babam to pomoze, este si mohla uviest ze aku mas poistovnu ....