Metódou ICSI nedošlo k oplodneniu

20. jan 2024

Ahojte, mal niekto podobnú skúsenost?
Absolvovali sme naše 2.IVF. V prípade prvého IVF som mala veľa folikulov ale len 4 vajíčka ktoré neboli zrelé (krvné testy aj sono ukazovalo krásne výsledky). Takze v tomto IVF sme sa nedostali ani k oplodneniu. Následne som si dala 3 mesiace pauzu a išli sme do 2.IVF s tým že sme dali viac času aby vajíčka dozreli. Vyzeralo to opäť super s tým že namiesto 14 dni stimulácie som stimulovala 16 dni. Lenže som nečakane ochorela a kašľom mi asi folikuly popraskali. Nakoniec boli len 2 a v nich aj 2 vajíčka. Poslednú ultrazvukovu kontrolu som mala v deň kedy som pichla aj Ovitrelle a na každom vaječníku bolo 7 folikulov takze museli tým kašľom popraskat. Odobraté vajíčka boli zrele ale metódou ICSI nedošlo k oplodneniu. Ja mám PCOS vek 25 rokov, žiadne ďalšie vážnejšie diagnózy zatiaľ nezistené, normálna váha. AMH okolo 5-6. Manžel OAT vek 27 rokov. Už som naozaj zúfalá, takýto priebeh som vôbec nečakala. Mal niekto podobnú skúsenost?
Bojím sa že takýmto činom skončime s darcovským programom. Všade som čítala že s PCOS nie je problém s vajíčkami, že je ich veľa. Ale ja som asi pravý opak.

medda_beda
20. jan 2024

Čo má kašel spoločné s tvojou maternicou?

autor
20. jan 2024

@medda_beda že mi mohli folikuly prasknúť keď som silno kaslala…

medda_beda
20. jan 2024

A ty si myslíš, že ti folikul praskne z kašla? Tak to mne by už praskali jedna radosť každý mesiac.
Nechcem byť protivná, ale v tvojom veku by si už mohla ovládať biológiu.

Na čo by sa inak pichali injekcie keby stačilo zakašľať. 🙂.Toto to fakt neovplyvňuje.

autor
20. jan 2024

@medda_beda zrejme asi Vy neovládate biológiu, keď spájate folikuly s maternicou. Áno folikuly keď sú dozrete a veľké tak môžu prasknúť aj pri cvičení. A keďže mi to potvrdil lekár, ktorý viedol zákrok tak som si to asi nevymyslela. A po ďalšie injekcie sa pichajú ju na to aby tie folikuly rástli a Ovitrelle predovšetkým aby finálne dozreli v nich vajíčka. Každopádne ja sa pýtam či mal niekto s PCOS podobný problém a či sa im stalo že touto metodou nedošlo k oplodneniu. Zrejme s ničím nemáte skúsenosti a preto nechápem načo sa vyjadrujete. Ale asi je jednoduché hľadať nejakú vec ktorou by sme druhého mohli ponížit.

medda_beda
20. jan 2024

Ja som narážala na to čo sa deje v celej tej reprodukčnej časti.A porovnávať cvičenie a kašel je dosť rozdiel, ale ajtak ovitrelle pomáha vyvíjať a prasknúť folikul.
Kašlem dosť často, ovitrelle som si pichla a neplodnosť riešim 2 roky takže viem, že vďaka kašlu mi folikul nepraskne.

To, že vám nevyšlo IVF nemá nič spoločné s tvojím kašlom, ale s tým, že ani IVF nevýjde vždy niekedy ani na 10 pokus.A nemusí výjsť ani úplne zdravému páru takže sa tým zbytočne zaťažuješ.

medda_beda
20. jan 2024

A za ďalšie.Cvičím v celom cykle s váhou v posilňovni a vždy je všetko tak ako má byť.
K ovulácií u mňa nedôjde vďaka tomu, že budem behať, zdvíhať váhy.Dôjde vždy vtedy keď má.Aj keby som sa na hlavu postavila.

Takže si naozaj nerob starosti, že to zapríčinil kašel.Proste sa to deje.IVF nie je kúzelná palička, len pokus či to výjde.

sonkam
21. jan 2024

Mohli prasknúť aj tou dlhšou stimulaciou.kolko mm mali folikuly na poslednom sone? A prečo ste pri OAT dali len icsi? Neuvažovali ste aj nad inými metódami? My sme dávali aj MACS kôli tomu spg. v akom centre si bola a čím si stimulovala??

snowflakenel
21. jan 2024

A ina meroda?,napriklad Picsi?

autor
21. jan 2024

@sonkam stimulovala som od 2. Dňa cyklu (krátky protokol) Letrozol, pergoveris. Aby folikuly nepraskli tak od 10. Dňa cyklu som pichala aj Ganirellix. Tuto istú stimuláciu som mala ale v prvom cykle len na 14. Deň neboli vajíčka zrele, tak sa to teraz muselo predĺžiť. Selekcia spermií bola metódou MSS. Tie ostatne metody nám embryolog vôbec nespomínal, neviem či by sa mohli použiť nakoľko manžel mal koncentráciu len 0,5mil.… chodíme do Gynfiv.

autor
21. jan 2024

Pardon teraz som si čítala tie metódy čo opisujete. Nám to len spomínal ale nie pod tým názvom len nám opisoval princíp. Pred tým sme mali horší spermiogram, kde koncentrácia limitovala čo môže použiť (tak sa uvažovalo nad tými metódami čo píšete) lenže keďže bola trosku vyššia koncentrácia tak sme mohlo použiť metódou MSS (bola aj najdrahšia). No aj tak bez úspechu.

cokoladova_babovka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
snowflakenel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
snowflakenel
21. jan 2024

@medda_beda no ja som ivf podstupila 2 krat. A ano, lekar mi spominal, ze pozor na cvicenie, namahanie brucha a aj nachladnutie( silnejsi kasel....). Kedze su fokikuly vytvarane stomulaciou, su akoby citlivejsie....

medda_beda
21. jan 2024

@snowflakenel O cvičení som sa dočítala, ale to musí byť žena aktívny športovec.Nejaké cvičenie bez ťažkých váh a vytrvalostného športu.Normálne neprehnané cvičenie je dovolené.
O kašli som sa nikde nedočítala, ale tak možno kvôli stimulácií ako píšeš.No mne to príde už dosť prehnané žeby to kašel ovplyvnil, to si žena potom nemôže ani kýchnuť.

Ale nehádam sa.

evivb
21. jan 2024

Ahoj, uzivate s polovickou vitamin D? Nam v centre povedali, ze je to alfa omega pri tvoreni vajicok. 🙏🏻 Najlepsi je devit forte, 2 kvapky denne.

autor
21. jan 2024

@evivb všetky možné vitamíny. Muž hlavne ferti duo ale aj D aj omega 3. Ja D 2000UI, omega 3,6,9, potom doplnok Pregnafolin kde je hlavne zinok selen kyselina listová, B komplex, C vitamín
a ešte ak Inofolic. Inofolic v podstate už užívam 2 roky. A tieto doplnky cca od. Júna.

cokoladova_babovka
22. jan 2024

Ahoj, neviem či to môže spôsobiť problém už pri oplodnení, ale boli ste ma Repro imuno vyšetreniach?

sonkam
22. jan 2024

Počuj ale boli teda len 2 folikuly alebo z tých všetkých boli len 2 zrelé vajíčka? A čo povedali na to lekári? Vieš ono sa to stane pri tom spg, že aj teda keď je vybratá spermia ktorá vyzerá dobre, aj sa teda icsi napichne do vajíčka, tak ak sú vajíčka nie dobrej kvality, tak sa nepodarí aby sa oplodnili. Skús nasadiť čistý inozitol, nejaký silný antioxidant napríklad Astaxanthin, DHA to podporuje kvalitu vajíčok. A aké máš amh?

sonkam
22. jan 2024

@medda_beda to nie je pravda že musí byť aktívny športovec...pri stimulácii sa neodporúča áno len joga či pilates, pretože to nie je ako v normálnom cykle kde máš 1 folikul..pri stimulácii ich môže mať žena 20 aj viac a keď sú veľké môžu námahou prasknúť . Mne napríklad dali v centre toto a tam to máš napísané

medda_beda
22. jan 2024

@sonkam Ja som našla toto.Naozaj skutočne neviem ako by mohla uškodiť 4kg činka napríklad na ruky.
Človek sa hýbe stále aj v práci niečo občas zdvihne, zohne sa.
Človek nesedí na zadku celý mesiac takže podľa mňa treba vedieť vyhodnotiť čo áno a čo už nie.
Mne príde bicyklovanie oveľa väčšia námaha.

sonkam
22. jan 2024

@medda_beda stimulácia ale ani netrvá mesiac. Tie stimulačné injekcie na rast vajíčok sa pichaju okolo 10-14 dní ...keď budete mať za sebou stimuláciu, potom napíšte či ste s cca 20 folikulmi, zväčšenými vaječníkmi a nafúknutým bruchom zvládali cvičiť.

medda_beda
22. jan 2024

@sonkam Dobre ozvem sa o 2 roky 😉.
Keď zvládajú cvičiť tehotné tak to snáď zvládnem aj ja s nejakou mini činkou.

autor
22. jan 2024

@sonkam no podľa usg ich bolo oveľa viac. Ale pri OPU že tam ostali len 2 folikuly v ktorých boli 2 vajíčka. Pýtala som sa keď oplodnenie nebolo úspešne či boli zrele a podľa nich vajíčka boli v poriadku. Príde mi divne že by som mala nekvalitne vajíčka v 25 rokoch. AMH mám 5,5 a počet antealnych folikulov 11. Keď som sa spýtala prečo tak malo tak mi len povedali že mohli prasknúť kašľom lebo som bola nachladnutá, mala som aj veľa voľnej tekutiny. Ďakujem za odporúčania skúsim tie doplnky nasadiť ako píšeš a uvidíme čo spraví ďalšie IVF.

autor
22. jan 2024

@cokoladova_babovka no z tých takých navyše vyšetrení som absolvovala len to že sa mi pozreli do dutiny maternice a či sú vajcovody priechodné všetko bolo v poriadku.Bola som aj na endokrinológii a tam mi zistili zníženú funkciu ale že zatiaľ bez nutnosti liecby. Chcem ešte opäť ísť na krv či sa niečo nezmenilo.. Leno keď som tam bola tak som len išla s tým že sa nám nedarí nevedela som že pôjdeme do ivf. Reproimuno, hemstologiu ani genetiku nemám ha sebou lebo to posielajú väčšinou až po 2. Neúspešnom ivf. A neviem či to môžem si dať na vlastnú žiadosť…

sonkam
22. jan 2024

To že si mala tekutinu skôr značí o Ohss. Keď si mala počet folikulov 11 toľko aj odobrali, alebo teda v správe pri opu máš len 2 napísané? Kľudne mi napíš správu ak chceš. Ono sa to môže stáť pri pcos ak nenastavia dobre protokol že tie folikuly sú prazdne a aj keď nie, tak vajíčka v nich nie sú dozrete kvalitne. Mne skôr príde že ťa stimulka.bola dlhšia a praskli preto a tie dva čo nepraskli.boli proste menšie preto ešte nepraskli a štíhli ich odobrať, lebo keby ti kašľom praskli tak buď prasknú všetky ak by boli dozreté, alebo by prasklo len pár. A hlavne keď ste dali separaciu spermií a aj icsi tak mi nejde do hlavy že by teda aj pri tom zlom spg nenašli 2 správne spermie. Môj muž má tiež OAT a dali sme macs a isci a normálne oplodnili 14 oocytov

sonkam
22. jan 2024

Určite si dorob aj ostatné vyšetrenia. Ak ťa nebudú chcieť z centra poslať tak ti výmenné lístky môže dať aj obvodný alebo gynekológ. Ja som bola po 2 neúspešných vkladoch a nikto ma neodbil že nemám za sebou potrat alebo 2 ivf...to je blbosť. ..ono tie vyšetrenia nemajú ani vplyv na stimuláciu, ale keď sa dostanete na vklad vtedy majú opodstatnenie lebo podľa toho vedia nastaviť prípadnú liečbu

snowflakenel
22. jan 2024

Mna nechceli vziat na hematologiu, vraj, po 2 pptratoch je este.skoro....
Hmmmm....srandisti......
Tak,som im povedala, ze proste sa.odtial,nepohnem, kym ma neobjednaju. Tak som doatala termin. Ale to bolo 8.rokov dozadu

autor
22. jan 2024

@sonkam v správe bolo že mi boli odsate 2 folikuly v ktorých boli 2 vajíčka. Máš pravdu pri PCOS nie sú vždy zrele vajíčka to sa mám stalo pri prvom cykle. Tak mi tento cyklus dali zvýšené dávky a aj to predĺžili aby už boli zrele. No aj tak to nevyšlo. Ja to oplodnenie tiež nechápem prečo ani jedno embryo. A hlavne keď si prestavim že mame tak 5% z celej cesty za sebou. Že ani nevieme či by prežilo predĺženú kultiváciu či by sa ujalo. Je mi z toho smutno že to takto dopadlo.

autor
22. jan 2024

@sonkam o pár týždňov ideme ku svojmu gynekológovi tak si skúsim vypýtať výmenné lístky. Vy ste riešili aj genetiku? A na tu repro imuno ste išli ako pár, či samostatne?

autor
22. jan 2024

@snowflakenel celé zle.. to akože koľko potratov má človek zažiť aby poslali niekde..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre