Manžel chce tajiť IVF

26. júl 2022

Ahojte, manzel v rodine a medzi kamosmi chce zatajot, ze mame syna z IVF. Ja by som to aj povedala, kedze vela znamych sa hanbi ist na umele, rada by som im aj poradila. Ale manzel, aby sme si to nechali pre seba. Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami. 😳 Trochu ma to zarazilo.

Tie ktore ste ivf podstupili, vedia o tom blizky?

karelova
26. júl 2022

Rešpektovala by som manželove rozhodnutie. Nie je to zrovna tema, o ktorej sa každému ľahko rozpráva. Známi si to mozu lahko nastudovat, vela zdrojov informácií je lahko dostupných.

pribinak
26. júl 2022

Rešpektuj jeho prianie.
Však to kľudne môže byt vaše tajomstvo. Nemusí to každý vedieť. Ľudia dokazu byt neskutočne sprosti a raniť rečami

tanyan
26. júl 2022

Keby sa ho nejaký "vtipný" známy či príbuzný opýtal či nie je dosť chlap, aby si to spravil sám a potrebuje k tomu asistenciu, tak by mu to asi na sebavedomí nepridalo... Tiež by som rešpektovala jeho želanie.

marisoul17
26. júl 2022

Môžeš im poradiť aj bez toho, aby si im povedala, že ste si tým prešli, ak si to manžel nepraje.

autor
26. júl 2022

Skoda, lebo viete.... Ved zrna musi hlavne prejst IVFkom. Muz iba da svoj material... Ale respektujem jasne. V rodine tiez mame znamu, ktora uz ma 40 rokov, ale ivf nechce, iba prirodzene, lebo ona chce ozajstne dieta. 🤦🏻‍♀️

maggie3310
26. júl 2022

úprimne, ja by som to asi tiež tajila, presne ako niekto vyššie spomenul, bola by potupa pre jeho mužnosť, plus niektorí ľudia majú aj náboženský problém a mohli by odsudzovať Vás aj malého a čo koho do toho....možno ak máš nejakú veľmi dobrú kamošku tak ok jej by som povedala, ale rozhodne nie hocikomu

andrea_82
26. júl 2022

my sme to nikde nehovorili, časom na to pri niektorých ľuďoch prišla reč, tak som povedala. A poviem ti pravdu, niekedy som to aj oľutovala. Takže pokiaľ nemusíš, nechaj si pre seba.

luccija
26. júl 2022

Nehovorit ludia su hlupi a maju predsudky nevies co z nich vylezie

emmusska
26. júl 2022

Nie kazdy je s tym v pohode, ze dokaze o tom rozpravat, chapem, ze ma obavu ako sa kto bude na dieta pozerat. Svagrina ti tiez boli a maju vdaka ivf dcerku, ale to tiez trvalo roky, ked nam to povedala, ked sa cez to dostali a proste nemala problem o tom rozpravat. Nejde to hned.

veronika3110
26. júl 2022

Ja si skôr myslím, že mužovi nejde o syna, ale o seba.. presne ako tu niekto vyššie spomínal, že ide o jeho mužnosť.. muži to tak proste berú...
my samy sme tiež mali problém s počatím a ja osobne tiež nie som za umelé oplodnenie, avšak nikoho neodsudzujem, ak sa preň rozhodne.. a ani by mi nenapadlo mať nejaké poznámky, alebo pozerať sa na nich nejako inak..
v pôrodnici som dokonca bola s veľmi zlatou 43 ročnou pani, ktorá si prešla mnohými potratmi, aj po ivf a teraz sa im konečne mala narodiť dcérka... a poviem vám, že som sa tešila s ňou, že im to vyšlo ...
nie je hanba priznať že ste mali problémy... povedala by som, že už je pomaly aj zázrak, ked sa žene podarí otehotnieť ivf, kedže tu veľakrát čítam aj o tom, ako sa ani to nedarí, prípadne žena potratí...
verím, že ste šťastní, že máte synčeka a ostatní by sa mali tešiť s vami

casavina
26. júl 2022

Tvoj muž má pravdu...ja som tiež nikde nekecala len v práci som musela vedúcej kvôli stimulke a ľahšej práci...to si všimli "prajné" kolegyne, tak som išla s pravdou von a keď sme sa v CAR nedostali ani k OPU tak som nastúpila do práce...no a samozrejme kolegyne všetky odborníčky z gynekológie... citujem "joj ta čo sa nechytilo?"...no a už to vedeli kompletne všetci, muži, ženy, vedenie 😢
Nestihla som ani vysvetliť že k ničomu ani nedošlo 🙁 potom som už nemala silu...moja chyba bola že som si o všetkom písala s kolegyňou ktorá mi bola blízka ( to som si myslela)...po príchode do práce som sa s ňou pohádala že ja som jej povedala A a ona doložila celú ABECEDU...že som myslela, že je kamoška ale bola zmyja (stále)...od vtedy sa s ňou nebavím...
A koniec koncov je to intímna záležitosť vás dvoch...myslím, že ani pri prirodzenom počatí nevešáme nikomu na nos kedy sa to stalo 😘
Ver manželovi, má pravdu 🙂

danielahamar
26. júl 2022

Tu vobec nejde o maleho,ale o muza.

andrea_82
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrea_82
26. júl 2022

@casavina presne, keď sa podarí prirodzene, tiež nikomu neopisujem, ako to prebiehalo. 😀

karelova
26. júl 2022

@andrea_82 co ty vieš, mozno niektorí ano 😄 ved aj Monicin otec z Priateľov radil Chandlerovi, ze pri akej polohe pocali Monicu 😄😄😄😁

viestta
26. júl 2022

Rešpektuj ho. Sú ludia, ktorí niektoré veci nepochopia ani keď nakreslis, tak prečo im dávať zámienku aby ventilovali svoju hlúposť zrovna na vašej rodine.

mandzula
26. júl 2022

Tiez si skor myslim, ze muzske ego zohralo svoju rolu. V kazdom pripade by som jeho prianie respektovala.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
s_o_n_i_k_e
26. júl 2022

Respektovala by som manzela. Ludia su velmi zlý a vedia ublizit a to nehovorím ak to budu riesit deti. Tak by som stála pri milujucom manzelovi a suhlasim nie každý to chápe a ten co nikdy neriesil ivf a nevidel do toho aky je to zazrak to splodenie a mat potomka nikdy nepochopí a hlavne nikto by nemal súdiť človeka kým nežil jeho život a nechodil v jeho topánkach.

kaitlin3
26. júl 2022

Tak ja som uplne prekvapena z nazorov tejto diskusie, vlastne ked tak nad tym rozmyslam, vsetky nazory tu krasne odrazaju akym je tema IVF tabu v dnesnej "modernej" slovenskej spolocnosti. Neplodnost je DIAGNOZA rovnako ako kopec inych, to teraz budeme tajit ze sme chodili na chemoterapiu, dialyzu, rehabilitacie lebo nase ego utrpi lebo nie sme "dost ludia"?

My si IVF prave prechadzame a nemam problem to povedat kazdemu, ked sa dostaneme k tej teme, jasne ze to nevesam na nos kazdemu co ide okolo ale urcite sa za to nehanbim a ani moj manzel chvalabohu.

O co je to dieta menej clovek ako dieta prirodzene splodene??
A pokial chlapa robi chlapa a otca to ze dieta nema problem splodit tak nechapem preco je tolko chlapov co deti zanedbavaju, fyzicky tyraju alebo opustia, doteraz som si myslela ze otec je ten co dieta vychovava a nie ten co dokaze splodit, to dokaze aj 15 rocny uz...

Fakt som prekvapena z toho ze to clovek chce tajit ked je dieta na svete a je zdrave, pochopim ked si tym akurat clovek prechadza resp. sa IVF nedari, ale uz ked je vsetko okej?

kaitlin3
26. júl 2022

Och a kazdy kto akoze ma problem s tym ze JA a MOJ MUZ si prechadzame IVF, tak ma moze bozat v rit, je to nasa vec...tak by som odpovedala nejakym co by s tym mali problem, aj ked som ich chvalabohu este nestretla, praveze mam dojem ze v dnesnej dobe je viac a viac ludi ktori maju problem splodit dieta a ja som neskutocne vdacna za kazdy jeden par, ktory o tom otvorene hovori, dufam ze raz vyjdeme ako spolocnost z tychto temnych casov tajenia a hanby

luccija
26. júl 2022

@kaitlin3 ja verim, ze ludia si tak necitlivi, ze by sa pytali a to boli tvoje spermie, vajicko a pod...je to kazdeho vec ja by som to nepovedala.

kaitlin3
26. júl 2022

@luccija tak necitlivost moze znamenat skutocna zvedavost, kedze si tym nepresli, mozno im to treba len vysvetlit alebo dodat ze je to citliva tema a nechces o nej hovorit ale tajit to znamena ze to povazujes za zle a to je podla mna cele na hlavu

nika523
26. júl 2022

Je to vaša vec, nechajte si to pre seba

astika
26. júl 2022

Samozrejme, je to každého vec, ale nedá mi nepridať môj príbeh: Naše dvojčatá majú 20 rokov a patríme medzi prvé páry na SK, ktorým bola táto metóda umožnená. Len vďaka nej sme sa stali rodičmi. A hneď po narodení nás kontaktovalo CAR, či by sme mali problém vystúpiť z tieňa a podieľať sa na pomoci iným párom. Tiež sme spočiatku váhali a doba predsa len pred 20-timi rokmi bola niekde inde. Písali o nás noviny, boli tam fotky nás i detí, ale poviem pravdu, s negatívom sme sa stretli iba raz- vraj sme si mali kúpiť psa. Naše okolie nám držalo palce a veruže sme sa nestretli s tým, aby sme to mali zatajovať. Pozor, cestička, ako sa to niekto dozvie, sa vždy nájde. A o to horšie. My sme rozprávali na rovinu, podporovali sme mnohých v ich úsilí a sme s tým absolútne v pohode. I deti, ktorým sme to vždy vysvetlili primerane veku. Nezatajíte to a keď na to niekto príde, o to viac si "zgustne". Nie sme preto menejcenní, ani naše deti, nemajú anténky, či štyri oči. Sú to mladí a múdri vysokoškoláci. A to všetkým "zvysokapozerajúcim" vytrelo zrak. Takže u nás takto. Samozrejme, rešpektujem, je to každého osobná vec a nikto nemá právo vám niečo ohľadom týchto vecí rozkázať. Je to čisto iba o vás dvoch. Snáď som pomohla. 😉

andrea_82
26. júl 2022

@kaitlin3 tu vobec neide o to, ze by som sa za to hanbila alebo si nebodaj myslela, ze dieta z IVF je ine, horsie ako normalne splodene. Ale o svojom zdravotnom stave sa s cudzimi nerozpravam. Ani o IVF ani o preventivke u obvodaka ani o sone prsnikov... Uz si viem predstavit tie nasledne otazky, kto mal problem, preco mal problem, ako to prebiehalo... Kazdemu to vyhovuje inak, ja to mam takto, ty o tom kludne hovor a šir osvetu.

hlubik
26. júl 2022

inými očami? podľa mňa on to nevie prijať a vstrebať že maly je z IVF. Rieši si svoje komplexy rečami.

casavina
26. júl 2022

Ženy mňa psychicky položilo jednak to, že sa nepodarilo ani OPU a ďalšia rana bolo okolie...jednak práca a jednak najbližšia rodina, ktorá namiesto podpory dopriala len výsmech, pohŕdanie a súdnosť, že nie sme hodní dieťaťa 😢
Prečo? Nikdy nikto nemá právo súdiť!!!
O to je to horšie, že u nás ani adopcia sa nedá 🙁
Tak si žijeme s mužom pre seba a sme si oporou každý deň ❤️

martul
26. júl 2022

@casavina tá posledná veta je krásna. Nech to tak je naveky.

casavina
26. júl 2022

@martul ďakujem 😘 20 rokov s láskou za nami ❤️ tak verím, že sme sa našli 🍀❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre