Máme vyskúšať IUI?

alea42
2. okt 2024

Ahojte ženy. Je to trosku dlhšie ale fakt potrebujem pomoct. Ja som tak neskutočne zmätená a tlačia sa mi slzy do očí už len keď toto píšem.
Mame jedno dieťa 2r7m a veľmi by sme chceli druhe dieťa. Prvé nám vyšlo po 2 rokoch snaženia. Stimulovali vaječníky clostilom, ale telo nereagovalo. Až cyklus po clostile som šla na obyčajnú prehliadku a tam som mala odloženú injekciu ovitrelle že keby náhodou to vyšlo. No a dominantný folikul sa našiel. Pichol injekciu, naplánoval sex a vyšlo to s injekciou na prvýkrát.

Momentálne mám za sebou 3 cykly s plánovaným stykom (2xstimulovane a 1x som mala dominantný bez liekov keďže mali ešte účinok) žiaľ neúspešne. Momentálne som 11DC. Stimulácia clostilom a zajtra idem na sono a krv, či sa nájde dominantný folikul a kedy pichnúť injekciu a plánovaný sex.

Lenže dozvedela som sa nedávno informáciu, ktorá ma neskutočne zarazila a cely čas som bola v domnení, že stimulovať ovulaciu clostilom môžem 6x a potom sa musí vymeniť za iný liek. Lenže dozvedela som sa, že to je len 6x za život bez ohľadu na lieky. Že celkovo sa môže stimulovať len 6x… ja mám momentálne 5x stimuláciu a som neskutočne zmätená čo mám robit.
Mame ísť do IUI?? Vyskúšať teraz rýchlo to a potom keď sa nepodarí tak si ten posledný pokus nechať na ivf? Alebo čo mám robit? 😭 ako vám povedali v CAR že je to so stimulaciou? Lebo očividne žijem stále v omyle.
Nás v CAR tlačili do IUI ale povedala som, že to teraz vyskúšame ešte posledný krát s plánovaným stykom ale neboli moc nadšení. Mám sa zajtra opýtať, či sa teda dá urobiť IUI teraz a vyskúšať to? Čítam stále nie moc pozitívne ohlasy že to nevyšlo atd. Nemáme ani najlepsi spermiogram. 1% morfológia, slabšia pohyblivosť ale počet nadpriemer. Ja mám PCOS a anovulacne cykly. Čítala som, že s takým spermiogramom v iných centrách ani neodporúčali IUI čiže nechápem prečo nám ho odporúčajú stále.
Strácala som doteraz čas so stimulaciou ovulácie a plánovaným stykom… verila som, že aj druhe dieťatko sa nám podarí s takým šťastím ako prvé ale žiaľ… ja naozaj neviem. Je mi do revu.

barju
2. okt 2024

@alea42 ja mám tiež PCOS, manžel morfologia 2% , skúšali sme 6x IUI a raz z toho niečo bolo, ale potom potrat. Museli sme ísť na IVF po 4 rokoch trápenia. Vyšlo na prvý krát. Ja som počas IUI stimulovala liekom letrozol, skús sa opýtať či nevymenila clostyl za tento.

sonkam
2. okt 2024

To že môžeš stimulovať len 6x sa jedná len o clostyl. Potom ti môžu zmeniť lieky a na ivf taktiež môžeš potom ísť a stimulovať hormonálnymi injekciami. Čo sa týka iui, pri takom spg by som ja už teraz ani nešla do neho lebo je to vlastne to isté ako PS.

alea42
autor
2. okt 2024

@barju 6x si stimulovala pri IUI a potom bez problémov ti stimulovali pri ivf? Zajtra tam idem na sono a krv že či narástli folikuly tak sa opytam ako to je teda s tou stimuláciou lebo teraz som 11dc a brala som clostil od 3-7dc. Veľmi sa bojím že mi povie, že to je môj predposledný pokus a potom čo… 🫣

alea42
autor
2. okt 2024

@sonkam to vážne??? Veď ja som cely čas v tom, že to sa jedna len o clostil a potom sa len vymení liek a môže sa stimulovať ďalej.. ale včera mi písali, že to je celkovo 6x bezohladu s akým liekom. Že sa môže stimulovať jednoducho len 6x. Rozmýšľam, že by som to skúsila zajtra vybaviť, že nebudeme mat PS ale skúsime 1x IUI… ja som hrozne nešťastná lebo sa mi ani len nesnívalo že by som ja musela podstúpiť ivf keď sa dcéra zadarila s PS 🥲

alea42
autor
2. okt 2024

@sonkam IUI je o trošičku väčšia šanca na otehotnenie ako PS nie? Keď tie spermie vložia až dnu… a mne dr. v Car povedal, že tým spermiam pomozu, že ich vedia urýchliť, tak neviem kde je pravda 😏 ja už fakt neviem čomu veriť 🫣

really8
2. okt 2024

@alea42 tiez som mala 6stimulacii s clostil a poton dalsiu stimulaciu s inymi liekmi. Ale ja som po tych 6 pokusoch isla do ivf. Pri iui je len o nieco malo vyssia sanca ako pri planovanom styku. Neverila som tomu a strasne ma to psychicky vycerpavalo.

sonkam
2. okt 2024

@alea42 nie nejedná sa o celkovú stimuláciu ale len o clostyl. ja som mala tiež 6x clostyl keď sme riešili PS a potom iui a následne mám za sebou aj 2 ivf stimulácie a úplne v pohode. Iui máš len 15% šancu na úspech pri 100% ok spg. Keď ten spg nie je dobrý, ja by som ani nešla naň ale je to na vás okisamozrejme. Ja už teraz viem že pri zlom spg je to strata času a peňazí. Pri iui ich vlozia ale nijak im nepomôžu akurát tak ich môžu očistiť od tej tekutiny v ktorej plávajú a tak ich vstreknu do maternice ale nič a nimi nespravia aby ich zlepšili alebo vybrali správne len lebo toto sa robí iba pri ivf

alea42
autor
2. okt 2024

@sonkam a je možné, že teda v nejakom centre tým spermiam vedia pomôcť a urýchliť ako mi bolo povedané doktorom alebo to boli klamstvá len aby sme teda išli do IUI a nechali tam 250€ za 1 pokus? Fakt som neskutočne zmätená. Lebo čo mi hovoril o IUI tak som jednoznačne bola presvedčená, že do toho ideme. Že nevadí že ich ma pomalé atd. Lebo že oni im vedia pomôcť… tak ja už fakt neviem. A jasne že keď sa ho na to opytam, budem počuť to iste

barju
2. okt 2024

@alea42 s tým letrozolom som mala dokonca aj viackrát ako 6x, ale mali sme po 3 mesiacoch vždy prestávku. Tiež sme začínali na PS 3x. Potom pri IVF sme mali iné lieky, už injekcie nie tabletky. Clostyl mi neodporúčali kvôli PCOS vôbec. Určite ti nepovedia že je to posledný pokus, toho sa neboj.

sonkam
2. okt 2024

@alea42 určite nie nikde to nerobia pri iui pretože pri ivf si za to musíš zaplatiť strašne peniaze za tie metódy . Pri iui ide len o to, že ich očistila a vložia priamo do maternice. Veď si to pozri na nete, niektoré centra ti aj pri takom spg odmietnu spraviť iui iným čo ide len o peniaze ti povedia že jasné poďte skúsiť . Ako píšem h nás to bola len strata času a peňazí a keby mam teraz taký rozum, tak do toho iui v živote nejdem .

alea42
autor
2. okt 2024

@barju fuuu tak mi odľahlo. Ďakujem ❤️ ja už som revala, že som zbytočne skúšala PS a míňala pokusy 🫣 potešila si ma teraz

alea42
autor
2. okt 2024

@sonkam vážne?? Takze jednoznačne im ide len o prachy? Bože taký doktor špecialista a naháňa len prachy?? 😪

barju
2. okt 2024

@alea42 takto ťa vystresovat, radšej mohli lepšie vysvetliť. Ale keď ti môžem ešte poradiť, zväz si to IUI. IUI má vraj 10-12% šancu. My sme za každé platili 250e a v sumáre nás to vyšlo rovnako ako doplatok za jeden cyklus IVF. Človek nevie ako to dopredu dopadne, ale spätné ľutujem že som minula peniaze, stratila čas a nešla do IVF hneď. Lebo tam je až 60% úspešnosť na cyklus.

sonkam
2. okt 2024

@alea42 tak žiaľ ako som písala je tam veľmi nízka len 15% šanca na úspech keď ste obaja úplne 100% ok takže vieš . Ozaj by som radšej zvážila ivf akoze je to oveľa viac peniažkov, ale zas môžeš mať aj viac pokusov na vklad a je tam väčšia šanca na úspech a hlavne vedia tam s tými spermiami pracovať.

elli333
2. okt 2024

Ja som napriklad otehotnela hned po prvom IUI a to sme skusali aj zopar stimulovanych cyklov s ovitrelle, ale nikdy nic, az IUI nam vyslo a to som ani nedufala, premna to bol len taky pokus pred IVF a uz mi tu beha rocna slecna 🙂

e1i
2. okt 2024

@alea42 a v ktorom car si bola?. Tiez som clostil a planovnay styk mala 3x potom asi 3m pauza a este raz sme skusali a nic. Deti mam po ivf a pred ket tiez podporili ovulaciu clostilom a vysiel vklad. To bolo 5x clostil ale v rozmedzi 2017-2022. Pri dalsom ket mi zmenili na letrozol.
Pri morfologii 2% co vtedy muz mal mi v car kam sme my chodili iui nedoporucovali ako stratu casu a penazi. Isli sme do ivf v Brne bez pokusov predtym na sk a schvalili hned

alea42
autor
2. okt 2024

@barju
@sonkam tak taká otázka na Vás. Čo teraz spraviť. Lieky mám už v sebe, zajtra mám ísť na to sono a krv či nájdu dominantný folikul a mám naplánovaný PS. Premýšľam nad tým, že sa skúsim opýtať či sa nedá spraviť rovno to IUI… lenže fakt neviem či vyhodiť 250€ pri takých šanciach aké mame.. ale keď už mám stimulovane vaječníky tak neviem sa rozhodnúť. Či vyskúšať opäť 4x PS alebo ísť rovno teraz do IUI a vyskúšať to keďže je to trošička vyššia šanca aj keby len o 1%. Neviem no… nechať to tak a skúsiť PS? Poraďte mi… kebyže som pred stimulaciou tak na to kašlem ale teraz keď som 11dc so stimulaciou tak neviem. Možno mi povie že tam nie je nič a a nebude ani PS 🤷🏼‍♀️

alea42
autor
2. okt 2024

@elli333 tak to gratulujem ❤️ je super citat aj pozitívnejšie správy, že to niekomu vyšlo. Ak sa smiem spýtať tak aký ste mali spg? A mala si aj ty nejaký problém?

alea42
autor
2. okt 2024

@e1i v gynfiv ZA. Doteraz som tam bola spokojná ale fakt neviem čo si mám o tom celom myslieť. No ja som stimulovala pred prvým tehu asi 3x a teraz 2x. Cyklus po stimulácii som mala dominantný folikul aj bez clostilu lebo mal ešte účinok a folikul narástol tak som mala len gonasi a PS ale nevyšlo ani 1x 😏 a teraz mám opäť stimuláciu clostilom a neviem čo ďalej

petronela1985
2. okt 2024

@alea42 nepovedala by som, že pri IUI ide len doktorom o peniaze. Sú páry, ktorým IUI pomohlo, resp. dopomohlo, úspešnosť je do 15 percent, ale predsa vkladajú sa spermie, ktoré prejdú záťažovým testom (centrifúga), možno nejaký roztok a tak. Ale hlavne spermie sa vkladajú čo najbližšie k vajcovodom, keď sú problémom "pomalé" spermie, tak sa im cesta k vajíčku urýchli. Ja som bola 3x na IUI, stimulovala som Letrozolom, síce neúspešne, ale je to určite menšia záťaž na organizmus, keď aj máš stimulovaný cyklus ako IVF. Lekári nerobia IUI pokiaľ nemá spermiogram nejaké kľúčové parametre splnené, to si nemyslím, že si nejaké CAR dovolí voči pacientovi. Za mňa osobne to nehodnotím spätne ako stratu času, aj keď nás to trochu spomalilo, ale skúsili sme, nevyšlo, išli sme v liečbe ďalej.

e1i
2. okt 2024

@alea42 my sme v gynfiv NR dali robit len spermiogram. Dalej ma nepresvedcili ze by sme mali liecbu absolvovat u nich. Isli sme do Brna,mame 2 deticky z ivf a chceme este skusit vklad,ci by bolo tretie.

alea42
autor
2. okt 2024

@petronela1985 neviem no mne bolo prezentované IUI akoby to malo šancu na úspech 70% že oni tým spermiam pomozu, že ich urýchlia a neviem čo všetko. Bola som rozhodnutá, že to vyskúšame. Ale po tom čo tu všetko čítam, tak neviem čo si mám o tom myslieť. Všade čítam že v iných centrách im to neodporúčali pri takom spg a že je to strata času/penazi. Nemáme peniaze len tak na vyhodenie, že by nám nechýbali. Ale išla by som do toho pokial by som mala aspoň nejakú nádej, že je to vyššia šanca ako PS a mohlo by to vyjsť.

sonkam
2. okt 2024

@alea42 veď pozri ak nehrajú peniažky u vás rolu tak skús iui za skúšku zas nedáš okrem financií nič a možno motyka vystrelí a podarí sa keď už ajtak stimulujes. Ja nevravím aj my sme skúšali iui ale to som tiež nemala ešte také poznatky a info ako mám teraz. Ono to že ti prezentujú že ich urýchlia je ale len v zmysle tom, že im skrátia cestu a urýchlia teda že sa skôr dostanú k vajíčku keďže ich vstreknu do maternice, ale keď tie spermie nie sú úplne ok, tak im to nemusí ajtak pomôcť ale možno sa jedná šikovná, zdravá a s dobrou morfologiou nájde a zvládne to 🤷 a keď porovnáš PS a IUI tak je tam vyššie percento ale tak nie o veľa ale len vďaka tomu že teda ich dajú bližšie v ničom inom

petronela1985
2. okt 2024

@alea42 mne v CAR vraveli úspešnosť do 15 percent, tuším 14 percent to bolo maximálne. Plus aj tak sme mali poistiť IUI stykom. Takže tak. Áno, je to veľa peňazí, to je nepochybne. IVF je väčšia pálka, väčšia záťaž na organizmus. Ak si nastimulovaná a neveríš už, že IUI môže vyjsť, tak ho zruš a maj plánovaný styk. Hlavne, nech to vyjde, držím palce ✊

alea42
autor
2. okt 2024

@petronela1985 práveže my mame naplánovaný PS vieš… ale doteraz sa nám pri PS nezadarilo ani raz pri tomto snaženi sa o 2 dieťa. Takze mi nemáme naplánované IUI ale práve nad tým rozmýšľam že či to zmeniť a zajtra sa popýtať či sa dá ešte naplánovať to IUI

alea42
autor
2. okt 2024

@sonkam stále nad tým premýšľam. Asi to predsa vyskúšam. Možno to nevychádza práve preto že sú pomalé a nevedia sa dostať tam kde by sa dostali s IUI. Premyslím si to do zajtra. Zajtra uvidím ako vôbec dopadne to sono, či tam bude nejaký folikul a dohodnem sa s nimi čo ďalej.

Inak len taká otázka. Robia spg pred IUI? Alebo vedia ho spraviť rovno pri odovzdaní vzorky na iui? Neviete mi poradiť ako to prebieha?

petronela1985
2. okt 2024

@alea42 aha, pardon. Ja som chodila pôvodne do Gyncare v Nitre, pred každým IUI spravili spermiogram. Preto mi to až taká strata času neprišla, ak by spermie neplnili parametre, tak by sa IUI zrušilo. To vie posúdiť andrológ.

alea42
autor
2. okt 2024

@petronela1985 a spýtam sa ta ešte že či muž bol na spermiograme pred IUI alebo robili testy zo vzorky čo dával už na IUI?

stanzi
2. okt 2024

@alea42 Ja ta trochu povzbudim, vobec nemusi byt IUI strata casu. Mam PCOS, cize vela anovulacnych cyklov, manzel morfologia cca 2%, ALE nadpriemerny pocet, rovnako ako vy - a aj preto nam odporucali IUI, ze v takomto pripade naozaj moze vyjst. A ozaj sa tak stalo, tretie IUI bolo uspesne 🙂 (mala som letrozol + ovitrelle v tom cykle).

petronela1985
2. okt 2024

@alea42 základný, ten vstupný spermiogram mal zo vstupného vyšetrenia. Potom vždy pred IUI robili ráno zo vzorky spermiogram, ja som prišla o pár hodín po spracovaní spermií na IUI. Neboj, oni ti IUI nespravia, pokiaľ spermie nespĺňajú požiadavky.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre