Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia

nechsazadari
21. aug 2013

Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?

lubikan
21. aug 2013

ja by som to kludne porovnavala k potratu....vobec sa mi to nepaci..."narobit" si deti a potom neviem,co s nimi

tajomna21
21. aug 2013

@nechsazadari myslim, ze to asi moc prezivas .... nie su to este deticky, a nikde nie je povedane, ze by to opat vyslo ... my mame dve deti, viem, ze dalsie uz nechceme, takze uplne v klude a bez vycitiek sme zrusili kryo ....

lalinko2010
21. aug 2013

@nechsazadari ahoj, možno o mesiac budeš rozmýšľať inak, nechaj si to uležať v hlave. 😉

zuzanocka
21. aug 2013

prepacte teda, ale mne to pride zvrhle... vyberat si ako nieco
odlozene z mrazaku... teda vlastne ani nie "ako"..ale v tomto pripade doslova... 😒

lubikan
21. aug 2013

@tajomna21 a co to je??? zebra s toho nevyrastie.....

a potom co s tym...sups do kybla???

bubatinko
21. aug 2013

no tvoj syncek je este maly, neviem kolko mas rokov, ale mozno za par rockov by ste mu surodenca dopriali... a pokial viem tak iba jedno len tak sa neoplati rozmrazovat a cakat ci bude OK asi by ich vybrali vsetky, či?? no na tvojom mieste by som si dala este aspon 2 rocky a ked nebudes chciet ani potom tak nech si vravi kazdy co chce, urcite to nieco stoji penazi, a zidu sa pre existujuce dieta, tak by som ich zrusila, hoc luto by mi to bolo urcite.... uff tazka tema ;)

alienka000
21. aug 2013

@lubikan to je velmi odsudzujuce hodnotenie a nasuhlasim. Ja som nazoru, ze prave planovane tehotenstvo je to, co je spravne, co zahrna aj zhodnotenie toho, ci dalsim detom viem dat to co budu potrebovat. Ak nie, tak si dalsie neurobim...
@nechsazadari bez IVF by si mozno nemala ziadne deti, preto aj ked dalsie nevyuzijes, nemas si co vycitat 😉 Ale ked si nie si ista ci to chces, tak este pockaj so zrusenim. Nieze potom budes o par rokov lutovat 😕

lubikan
21. aug 2013

@alienka000 ale oni si vedome urobili...dalsie 3 v mrazaku....to ma daleko od planovaneho rodicovstva...

hajajanka
21. aug 2013

@nechsazadari
@tajomna21 Zvlastne, ze ked su tieto podla teba "nie deticky" v bruchu a pride k potratu, tak tu vypisuju zeny, ake su nestastne, ze ich babatko zomrelo. A ked su v sklenenej nadobke, tak detickami este nie su, len takym zhlukom buniek... Hmmm, kazdy z nas raz bol takymto zhlukom buniek a vdaka tomu si tu takto vypisujeme.

Ale spat k otazke zakladatelky temy. Ja povazujem za velmi neeticke dat vzniknut novemu zivotu, zamrazit a potom si rozmysliet, ze ho nechcem. Syn, ktoreho teraz lubis, mojkas, kolises a tisis mu bolest, je presne take iste stvorenie, ake su tie zvysne styri. Preco im nedat sancu? Ak sa nechyti ani jedno, tak mozes mat kludne svedomie, ze si ich vedome nedala zabit. Mozno o par rokov budes uvazovat inak a budes chciet dalsie dieta.

Podotykam, ze nie som nijaka extremistka v nabozenstve, ziadna clenka pro-life organizacii. Proste len hovorim to, co citim. Mne sa paci pristup v Amerike, kde sa taketo zmrznute embrijka davaju normalne na adopciu - teda vynosi ich mamina, ktora nemoze mat deti, nema vlastne vajicka a pod. Zivot zostava zachovany. Spomen si, ako velmi si musela tuzit po dietati, aby si podstupila IFV?

mariamayi
21. aug 2013

Nechápem ako niekto môže povedať, či napísať, že to ešte nie sú detičky ...veď splynutím mužskej spermie a ženského vajíčka je počatá ĽUDSKÁ BYTOSŤ, či sa to niektorým páči alebo nie ...ak neveríte, naštudujte ....zdrojov je dnes neskutočne veľa ... a samozrejme, že ich zničenie nieje nič iné, než vražda...na rozhodnutie ženy, či oboch partnerov...
alebo čo je to podľa vás ...dažďovka, ktorá si po čase zmyslí, že sa stane človekom???? Aké jednoduché je pre niektoré ospravedlňovať svoje skutky a rozhodnutia, len aby nemali výčitky .... ☹ 😠 😢

alienka000
21. aug 2013

@lubikan ano urobili im to umelo v laboratoriu 😎
Preto je to ine podla mna a taketo odsudzujuce nazory sa mi jednoducho nepacia... A vobec by som si nedovolila to prirovnavat k potratu... 😖

sissy27
21. aug 2013

@lubikan zbytočne silné slová... ty si podstúpila takýto zákrok? myslíš, že 1=1 v tomto prípade? že automaticky sa z každého narodí človek? nikto nevie, či by sa podaril druhý zákrok, aj keby jej všetky 4 vložili, tehotenstvo z toho byť nemusí... ak by som chcela použiť rovnako silné slová ako ty, tak ti poviem, že koľko detí končí na plachte alebo v kanáli a nikto to nerieši, veď predsa každá spermia má šancu stať sa človekom, nie?
@nechsazadari neviem, koľko máš rokov a aké veľké dieťa máš, ale asi by som ešte nejaký čas počkala a uvidíš, ako sa ti to rozleží v hlave, ale myslím, že výčitky nemusíš mať, ak by ste sa nakoniec rozhodli pre zrušenie 😉

lubikan
21. aug 2013

@mariamayi panbozko asi vedel,preco im nedopraje prirodzene

hajajanka
21. aug 2013

@sissy27 Spermia zvlast a vajicko zvlast nie je clovek, to su bunky, ktore sa bezne vyskytuju v tele. To je take sproste vyjadrenie, ze nemam slov!!! To ako keby si povedala, ze kazdy mesiac ti konci decko na damskej vlozke. Je ine, ked sa tieto bunky maju sancu stat clovekom a ked sa nim stanu. Toto si uvedom, kym trepnes takuto sprostost do eteru.
A skuste mi zmazat tento prispevok ako urazajuci. Mam to skopirovane a pridam to tu hoci aj 1000 x.

m.i.r.i
21. aug 2013

@nechsazadari daj si este trosku cas, kym si budes uplne ista, ze dalsie deticky nechcete...a co tak ich potom darovat takym parom co nemozu mat deti?
Ono je to velmi tazke, lebo je pravda, ze to zhyza svedomie kedze su to sice nejake bunky, ale su moznym buducim zivotom a dohana to k pocitu "zabitia". Tiez darovat inym s pocitom, ze vlastne tvoje a manzelove/partnerove biologicke dieta vynosi a vychova niekto iny, je pocit ako dat svoje vlastne dieta na adopciu, lebo ho nechcem...Neviem..kazdy sa citi na nieco ine..
Ale nesuhlasim s tym, ze toto je nieco zle..Takto mozu pisat asi len tie, ktore nemali problem mat vlastne deticky..je to cele ako nazor na cele IVF, odcudzovane hlavne cirkvou prave kvoli tomuto problemu - ze nevyuzite mrazaciky vlastne posles na "potrat". To je ale vsetko diskutabilne, lebo su taki, ktori mali viac mrazacikov, pouzivali ich na niekolko cyklov a nic neostalo...ale proste nikdy nevies kolko vajicok sa oplodni, ci nejaki mrazacikovia budu a tak teda vobec neist do IVF? To by bola hlupost...Verim, ze sa dobre rozhodnes, aby ti to netazilo srdiecko a svedomie, ale urcite este pockaj...nikdy nevies, ci sa este nerozhodnete pre surodenca niekedy neskor a mozno zial sa mrazacik uchyti len jeden alebo ani jeden...vsetko je uz zariadene niekde inde..

silvik1
21. aug 2013

najradšej mám keď do toho rozprávajú ženy, ktoré si to nezažili a vôbec nevedia o čo ide. @nechsazadari - je to len a len na tebe. možno by som ešte chvíľku počkala, nechala si to uležať v hlave a potom sa rozhodla. btw. mne na KET museli rozmraziť 4 aby sa dali 2 vložiť a aj z toho nič nebolo.

tajomna21
21. aug 2013

@lubikan vidim, ze si velmi v obraze .... bud rada, ze nie si odkazana na umele oplodnenie .... oni si neurobili ako ty surovo povies do mrazaku .... su to tri embrya, z ktorych nemusi v brusku este nic byt, pretoze priroda usudi, ci to bude uspesne tehotenstvo so stastnym koncom alebo to bude potrat - prirodzeny!

hajajanka
21. aug 2013

@tajomna21 Ked sa tie embrya vlozia do maternice a priroda usudi, ze nie su zivotaschopne, tak je to O.K. To nikto nepopiera. Ale tu ide o to, ci odstranit uz vzniknute embrya.

alienka000
21. aug 2013

@sissy27 suhlasim so sissy a hlavne, pri IVF podla toho co som citala sa stale urobi viac emryi a vyberu to najsilnejsie... Taky je postup, nie je to ako ked niekto caka dvojicky/ trojicky...
Preto nechapem prirovnanie tohto k potratu a je mi luto takych ludi, co sudia inych....

silvik1
21. aug 2013

@lubikan "panbozko asi vedel,preco im nedopraje prirodzene" - takéto reči si odpusti alebo nechaj do kostola. každá žena ma právo byť matkou a našťastie o tom nerozhodujú ľudia ako Ty. je mi z teba na vracanie a tak radšej končím.

kvietok47
21. aug 2013

velmi odporucam kazdemu aby si pozrel toto dvd...je to zalozene na krestanskych hodnotach, etickych a moralnych, ale VEDECKY dokazane, takze to nie je len o krestansky zmyslajucich ludoch ale o nas vsetkych...

http://www.ver.sk/Kultura-zivota-Otazky-bioetik...

bezi to aj na TV LUX.

lubikan
21. aug 2013

@silvik1 a prave preto nastastie nerobim v laboratoriu

tajomna21
21. aug 2013

skoda sa vyjadrovat k niektorym nazorom ....
@nechsazadari ... nemusis sa unahlit s rozhodnutim, sama vies posudit, ci sa citis este na dietatko alebo nie .... nepises, kolko ma malicky ani kolko mas ty, urcite si to dobre premysli ....
okrem ineho, ak splnas vek, mozete aj darovat kryo rodicom, ktori nemaju inu moznost .... je to anonymne .... my sme darovat nemohli, pretoze som ja nesplnala vekovu hranicu do 35 rokov .... my sme si kryo nechali cca 2 roky az potom sme sa rozhodli

sissy27
21. aug 2013

@hajajanka neboj sa, ja viem, že na vzniknutie človeka treba obe bunky, ale ich spojením sa nestane človek automaticky... aj keď to prebieha prirodzenou cestou, to by si zas mohla vedieť ty... treba, aby sa oplodnené vajíčko uhniezdilo a ak sa tak nestane, tak žiadne tehotenstvo, žiadne dieťa...ale vajíčko bolo oplodnené, čo teraz, je to potrat, vražda? a rovnako ani pri umelom nikto nevie, či sa podarí alebo nie...
každý má hranice niekde inde, pre mňa pokiaľ nebije srdce a oplodnené vajíčko sa nevyvíja, nebudem hovoriť o potrate a vražde... a o vražde nebudem hovoriť ani v prípade interrupcie, aj keď sama by ju nepodstúpila, ale nesúdim nikoho, pokiaľ som neprešla jeho cestu v jeho topánkach...
a keď chceš na mňa útočiť za moje "silné slová", pozri sa vyššie, kto ich použil prvý... ja som to nebola... tak ako sa teba dotkli moje slová, tak sa mohli dotknúť niekoho iné tie prvé...

ifkael
21. aug 2013

@tajomna21 ked zena potrati v prvych tyzdnoch tu zrutena pise ze ma anjelika v nebicku....a jej dieta odislo..... ak embryo vyhodia...je to ok????

lalinko2010
21. aug 2013

@nechsazadari miesto aby ti poradili alebo poradil niekto kto toto zažil, tak ťa idú ukameňovať!
TV LUX a LUMEN rádio - moja svokra tiež z tade čerpá rozumy a preto jej ženatý syn žije s ňou a nie s manželkou, a svadba v kostele!!!!

ifkael
21. aug 2013

@kvietok47 pozerala som to...muz krutil hlavou co za nabozensky program pozeram.... suhlas zo vsetkym

hajajanka
21. aug 2013

Zacina sa to tu zvrhavat na krestanov a nekrestanov a to sa mi prestava pacit. Malo by sa tu hovorit o moralke ludi bez ohladu na ich vieru/nevieru. Malo by sa tu hovorit o tom, ze splynutim spermie a vajicka skutocne vznika ziva bytost. Bez osocovania vierovyznania tej-ktorej pisatelky, bez urazania jej viery, vyznania, presvedcenia. Ale asi sa to tu zvrhne zlym smerom, ktory mi nie je prijemny. Preto sem uz neprispejem. Svoj nazor som uz vyslovila a je len na zakladatelke tejto temy, ako sa rozhodne. Ona vie, ake su jej hodnoty, priority, co chce a co nie. Vela stastia v tomto rozhodovani!

tajomna21
21. aug 2013

@ifkael trosku zaostale myslenie na 21. storocie .... podla niektorych je lepsie narobit si deti, na ktore rodina nema ci uz po citovej stranke alebo v neposlednej rade po financnej .... a potom je lepsie pytat vselijake pomoci, lebo su v hmotnej nudzi ....
zeny preberte sa!!!!

tajomna21
21. aug 2013

@hajajanka tu sa vobec nic take nema riesit .... ona sa pytala na nieco ine a nie nato, aby jej tu niekto tvrdil, ze bude vrazdit !!!

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre