Ahojte je tu niekto kto bral letrozol a mal cyklus len 24 dní ? Chodíme do CAR absolvovali sme už 2x IUI bohužiaľ bez úspechu ...údajne preto že mám zrejme nekvalitné vajíčko ....nasledujúci mesiac by sme mali ísť na ďalšie ...a napadlo mi že či tie nesupechy môžu byť spôsobené tým letrozolom v zmysle že pôsobí aby folikuly dozrievali skôr (pričom keď ja mám krátky cyklus a samé o sebe dozrievajú skoro) teda či to nie je s ním proste na ne až príliš rýchle ...
Keď som sa pýtala konkrétne na čo sa užíva letrozol či to zvyšuje kvalitu bolo mi povedané že nič na kvalitu vajíčok sa predpísať nedá že taký liek neexistuje , že letrozol pôsobí len na dozrievanie a teda je to štandardný postup tak ho musím brať ....keď som bola na kontrole pred IUI tak som dostala gonasi injekciu tiež na dozrievanie ....tu injekciu chápem ale ten letrozol je primárne na rakovinu a ak nemá vplyv na kvalitu tak načo ho brať ak spontánne ovulujem bez problémov ? 🤷 Neviem či už zo zúfalstva nehľadám problém aj tam kde nie je ...
@barju áno, po IUI mi dali progestanell či ako to píše ...mám 33 rokov (čiže som na obed dieťa aj tak už stará 😔) neviem čo čakali ale podľa mňa to na mňa absolútne neucinkovalo - teda tie nežiaduce učinky samozrejme boli, ale dominantný folikuly som mala 1, ktorý mal naposledy v siedmy deň cyklu 15 mm (čiže žiadna sláva povedala by som že asi ako vždy keď mávam ovulácii na 11-12 deň cyklu) Určite doplním spomenuté vitamíny ...ja som brala predtým len femibion čo mi odporučili kyselinu listovú a D vitamín., manžel má spermiogram ok a pri iui predsa aj tak výberu tie kvalitné spermie ...čiže to že to nevyšlo bola len a len moja vina ....
Mrzí ma však ten prístup centra ze sa nijako k tej stimulácii nevyjadrili keď som sa pýtala že či s rovnakým postupom môžem čakať iný výsledok odpoveď bola že do toho vstupuje veľa faktorov prečo to nemuselo vyjsť....ale žiadna úprava liekov dávkovania alebo čo proste nič ...
@barju * malo byť stará na prvé dieťa nie obed 🙈
Vôbec nie si stará na prvé dieťa, my tiež ešte nemáme a tento rok budeme mať 35. Snažíme sa od 30. Áno výberu dobre spermie, ale tie metódy výberu sú iné ako pri IVF a teda nepozerajú pod mikroskopom na tie spermie a nevidia či sú geneticky dobre. Takže to vôbec nemusí byť tvoja vina, neobvininuj sa, na dieťa treba dvoch. Priechodnosť vajcovodov ti robili? Mohlo byť aj zle časovanie IUI. Pri akej veľkosti folikulu si pichala gonasi? Pri IUI sa toho veľa zmeniť nedá , ja som to absolvovala 6 krát a za každym ti bolo o tom istom, len v iný deň to vždy vyšlo. Nakoniec sme šli do IVF a ľutujem že som vyhodila toľko peňazí za IUI, a stratila toľko času. Mali sme ísť skôr, ale som sa nevedela rozhýbať, stále som si myslela že IUI bude stačiť.
A ešte hormonálny profil to robili. Alebo ty máš nejakú diagnózu?
@barju ďakujem ale aj tak sa cítim strašne ....toľko nádeje som do toho dala a toľko sklamania ....bola som na hyfosy v roku 2022 odtiaľ mám výsledky jednoznačne potvrdená priechodnosť oboch vajcovodov ...tak si myslím že keď som odvtedy nemala žiadne operácie atď že zrejme sú doteraz priechodné
Neviem pri akej veľkosti som ho pichla .. 8DC som mala 15 mm folikuly na jednej strane na druhej len 11 MM na 10 DC som pichla gonasi a 12 DC bolo IUI tak počítam že ak rastie za deň tak dva mm mohol mať Max 19 mm
Hormonálna profil asi nie ..vzali nejaké základné odbery povedali že všetko ok a že si mám dať vitamín D inak nič
Asi prilis hladas problem tam, kde nie je. Aj pri perfektnom nacasovani, pri zdravom pare, nemas ziadnu zaruku, ze otehotnies. Iui je tiez len jeden z krokov ako odsledovat, ze sa vsetko deje v spravny cas Nestresuj viac ako musis.
Letrozol sa pouziva na ovulaciu, znizuje estrogen, aby sa zvysil fsh, aby dozrel folikul (alebo aj viac). Ako ti povedali, standardny postup aby bola zabezpecena ovulacia v danom casovom rozmedzi.
Lebo inak je to vlastne prirodzeny cyklus, a to mozete skusat bez doktorov, hlavne ked nemate dalsie problemy.
Plus, nie kazde vajko je OK, a po 30 uz to doktori rovno povedia ze je to kvalitou vajicka. Pravdou je, ze to nikto nevie, je tam milion procesov kde chyba pri jedinom znamena koniec. Ked sa nad tym zamyslis, tak kazde jedno tehotenstvo je obrovsky zazrak (az vesmirnych rozmerov), ale to pochopia len zeny ktore s tym maju problem.
Takze nadych - vydych, ver svojim doktorom, chod na masaz na uvolnenie a snaz ss nestresovat pokial nemusis.
A este, odporucam nevkladat vsetky nadeje do jedneho jedineho ukonu, mesiaca, cyklu. Moze sa to podarit teraz, alebo dalsi cyklus, alebo za rok...dolezite je , aby si sa psychicky nerucala pri kazdom dalsom menzese - nie je to dobre pre teba, ani ore tvoj vztah, ani pre nic.
To neznamena, ze nemozes byt smutna. Samozrejme, ze ano, smutok treba prezit, poplakat si, pozdielat ho.
Treba dufat, ze to dobre dopadne.
@veselo_neveselo je to pre mňa veľmi ťažké nepripúšťať si to každý mesiac keď sa všemožne snažíš dodrziavas "štandardné postupy " ktoré mi v podstate iba ničia zdravie ...lebo doteraz sa mi nikdy nepodarilo otehotniet hoc keby to bolo "len" biochemické...aby som aspoň vedela že sa to vôbec dá ....
Chápem, ja som prvý rok hľadala každý mesiac príznak tehotenstva a nakoniec keď prišla ms tak to bolo zakaždým sklamanie. A áno, tiež ako ty som si myslela že keby som mala aspoň biochemické a vedela že dokážem otehotnieť a čo sa nestalo. Otehotnela som po 2. IUI, a v 7tt potratila. A potom som sa pýtala zase keď už som otehotnela, prečo som nemohla aj donosit zdravé dieťa? Rok mi trvalo sa z toho pozbierať. Potom som si hovorila,že radšej keby som neotehotnela. Nevieš ako by si sa s tým vysporiadala. A nakoniec ma vedomie že raz to išlo nikam neposunuli,lebo ďalší krát sa už nepodarilo.
Vyzerá že IUI bolo dobre načasované, a vidíš mala si aj druhý folikul, síce menší, ale aj ten dorástol do veľkosti,že keď bola ovulácia mohol aj ten prasknúť. Netreba to vzdávať, ale 12% je naozaj malá šanca. Ja som mala medzi jednotlivými IUI prestávky,aby sa telo dalo dokopy, oddýchlo od tých hormónov.
@barju nemyslím si že by ten druhý folikul mal reálnu šancu ani v centre to nespomenuli ...pozreli jednu stranu s tým že no tu nič to je malé a potom druhá že ok toto môže byť ...
Máš pravdu, neviem ako a či by som sa s tým vôbec vyrovnala ...možno ani nie ... Neviem asi som bola príliš hlúpa keď somnsi myslela že budem patriť k ženám ktorým to vyšlo na 1x ....že veď iné problémy nemáme ...tak prečo nie...
My sme dali dva cykly IUI za sebou ...ale tretí už fakt rozmýšľam či vôbec absolvovať...lebo napr menzes po tej stimulácii bol strašny...príšerne som krvácala ja čo som nikdy nemala zrazeniny som ich zrazu mala veľa ... teraz mám výčitky aj sama voči sebe že som si nechala takto zničiť zdravie....a IVF ma odrádza najmä kvôli tomu že tam sú tie dávky hormónov x-krát vyššie a keď sa nepodarí tak ti musí byť aká katastrofa pre organizmus....
Hovorím z vlastnej skúsenosti, ja som videla na utz že tam meral dva, mali 17 a 13 a spytala som sa, či ten druhý bude tiež vhodný a oni že áno má šancu dorast. Na sone pred IUI potom ten menší predbehol vo veľkosti ten väčší. Od 15-16 mm is sú folikuly citlivé na HCG, takže môžu prasknúť. Otázne je ako zrelé je vajíčko v nich,ale v prirodzenom cykle keď ti praskajú skoro,možno nestihnú dorásť do zrelej veľkosti a takto si to s letrozol im ustrážia.
Ja som tiež tak rozmýšľala ako ty, že keď mám dva folikuly, tak je tam dvakrát taká šanca,kalkulovala som a vypocitavala,ale príroda si robí čo chce.
Ten ms máš taký kvôli progesterónu ktorí je na rast výstrelky maternice, aby malo embryo vhodné prostredie na uhniezdenie. Možno aj to bol problém v prirodzenom cykle že to nerástla vyššia sliznica,keď si mávala bez zrazenín ms. Ja som preto bola 6x na IUI lebo som sa tak ako ty našla vysokých dávok hormónov. Dostala som najnižšiu možnú stimuláciu čo bola možná a máme 11 vajíčok. Topiaci sa aj slamky chytá. Bola to moja posledná možnosť ako mať dieťa, lebo po 35 ide znova kvalita vajíčok dole. Dlho som čakala, pred 3 rokmi by boli možno kvalitnejšie. Ale práve preto že som čítala o toľkých prípadoch kedy IUI bolo úspešné na prvý krát som do toho dala všetko a aj tak nevyšlo. Ale sa proste nechcem zmieriť s tým že to dieťa mať nebudem. Ano keby som sa na to vykašľala, možno by prišlo po 10 rokoch same, ale nechcem mu ísť na maturitný keď už budem na dôchodku. Aj problémy v tehotenstve po 35 narastajú. Problémy so stres a stred škodí matke aj dieťaťu. Nakoniec sa tomu nevyhnem, len preto že som dlho váhala.
@barju úplne ti rozumiem ....je to neskutočne frustrujúce a vnímam ako veľkú nespravodlivosť fakt že všetci okolo deti majú a dokonca plánované kedy chceli ...žiadne šialené lieky postupy sklamania ...normálne len si užívali a vyšlo to ..opakovane.....majú deti vo veku kedy na ne majú energiu čas sú zdraví majú starých rodičov ktorí sú schopní pomôcť alebo si vnúčatá užívať brať na výlety...majú sesternice bratrancov v rovnakom veku .....a ja nemám nič ...sklamanie a pocit zlyhania zo seba ...zo svojich nekvalitných vajíčok ...z toho že túžim po deťoch teraz ..nie keď budem mať 40+ aby som im už v 20 nerozumela aby som v budúcnosti bola pre ne skôr guľa na nohe o ktorú sa treba starať ako rodič či im vie pomôcť ....nechápem to čo som v živote urobila, že akurát ja nie som dosť dobrá preto aby mi bolo dopriate dieťa .... Prečo ich majú ľudia ktorí sa o ne nestarajú a pre nás sa nenájde vo vesmíre jediná duša .....
Áno, a od takých ľudí ktorý mali dieťa ľusknutim prstu potom počúvam že mám ešte čas ,šak som mladá. Šak aj bez detí sa dá žiť. Takí ani tie deti nemali mať potom keď bez nich si vedia predstaviť život. A takí ľudia čo droguju, fetuju, alebo pijú a dieťa sa narodí postihnuté. Prečo to príroda dovolila,tiež si dlho kladiem túto otázku,že prečo nie ja,ktorá má dobré zázemie, manžela a má čo dieťaťu ponúknuť,že dvaja milujúci sa ľudia nemajú vlastné, keď vidím ako sa okolo nás všetci narýchlo brali, mali deti a potom sa rozvádzali. Je to strašné nespravodlivé,ale život nie je spravodlivý v ničom a nemali by sme sa porovnávať. Len proste robiť čo vieme aby sme my to dieťa nakoniec mali.
@barju áno máš pravdu ..ale je tak ťažké neporovnavat sa ....nepozerať na to že niekto v podstate žije "môj život" a ja len prežívam alebo prizeram sa ti u o mať nikdy nebudem ....úprimne si myslím ze ak by som deti mal mať tak oud Boh príroda alebo vyššia moc už zasiahne a mám ho ....ale toto je len pokus omyl kopec peňazí a zničené zdravie ...o že clovek uz v podstate nemá ani dušu lebo toľkokrát je zranená ...funguje len na zotrvačnosť že ešte skúsim ešte sa nevzdám neviem ..niekedy si želám nemať v sebe už ani kúsok nádeje lebo potom by som sa s tým už musela naučiť žiť ...len to prijať...žiadne hľadanie možností nádeje ničoho ....
Mne to trvalo 2 roky kým som sa tým prestala trápiť a myslieť len na dieťa, našla som si iné veci čo zamestnajú hlavu natoľko,že na myslenie na dieťa mám potom malo času. Ono keď nakoniec otehotnieme,tak najbližších pár rokov potom budeme mať v hlave zase iba to dieťa,takže o nič neprídeme. Treba sa tešia z maličkostí , že máš v partnerovi oporu,teda dúfam že máš, choďte na výlety. Venuj sa koníčkom atd
@barju ja sa tým zožieram už 4 roky ...ale nedá sa ujsť pred vlastnými myšlienkami ....ani na dovolenke ani doma ...koníčky neviem či vôbec nejaké mám ...ale manžel je mi oporou to je pravda 😉tak kvôli nemu sa snažím aspoň ako tak udržať sa v realite
Ja som si presne po 4 rokoch povedala dosť,potrebujem sa posunúť vpred a išli sme na IVF. Teraz som relatívne pokojná,lebo máme zamrazene ešte kvalitné embrya, a áno bude má mrzieť keď nevyjde vklad, ale mám plán B ísť v lete na dovolenku, naučila som sa hackovat za tie roky. Začali sme prerábať chatu. Ak nemáš koníčky,tak si začni hľadať a zamestnás sa trochu.
@barju musím začať niečo hľadať lebo takto budem 40 oslavovať na psychiatrii ..ja asi nemám plán B ... Možno ním tiež bude IVF
Ta stimulácia 10 dní pred odberom vajíčok vôbec nebolo takých zlých. Teraz som dostala protokol na vklad a to mi príde horšie, ale je to v riadenom cykle, v prirodzenom cykle by to bolo znova jednoduchšie. Ale mne konkrétne neodporúčali nativ. Ale keď riadený nevyjde,vyskúšam aj nativ.
@barju ja osobne mám z prípadnej stimulácie dosť obavy....ale ktovie ...túžba po dieťati je fakt silná...ak sa môžem spýtať prečo ti neodporúčali nativ?
Všeobecne je im v centre jednoduchšie sledovať výšku sliznice ako ovulaciu. Pričom ja mám PCOS a tam niektorý cyklus nemusí byť ovulácia vôbec. Preto bol riadený cyklus väčšia istota. Úspešnosť je pritom porovnateľna,takže sa nedá povedať že jeden je lepši ako druhy
@barju ahaaa ďakujem za vysvetlenie... Ja pcos síce nemám ale nemám pocit že by bolo otehotnieť jednoduchšie bez neho ... Aspoň za tie roky sa mi to nepodarilo ani raz ...
Ja poznám veľa žien s PCOS čo otehotneli prirodzene, len ja k nim nepatrim. A keď mne povedali diagnózu,aspoň som vedela že prečo sa tolko rokov nedarí. Lebo sú prípady,kedy sa na žiadnu príčinu ani po hromade vyšetrení nepríde a to musí byt hrozne frustrujúce.
Ahojte baby, máte niečo nové? Podarilo sa aspoň IVF? Do akého centra chodíte. Ďakujem
tak to gratulujem, to je úžasné. 🙂 ja chodím do reprofit Martin a začala som dnes brať prvý krát Letrozol, tak verím, že sa niečo podarí .. máme všetky výsledky v poriadku .. jedine mi nedorastie dominantný folikul .. potom prvé IUI 🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
A po IUI si dostala na užívanie progesterón? Keď ti dali letrozol ,podľa mňa čakali že budeš mať dominantných folikulov viac. Ja som mala niekedy aj 2. Koľko máš rokov? Ja by som sa do 3. IUI neponáhľala a začala užívať výživové doplnky,ak ešte neuzivas. Internet je plný toho ako omega, D, E, Q10, vcelia materská kasicka, inozitol zlepšujú kvalitu vajíčok. Aspoň toto ti mohli odporučiť. Takto mi to príde, že chcú aby si šla rýchlo do IVF a oni zarobili. Pozor, treba užívať tie doplnky aspoň 3 mesiace aby sa prejavili. Ak aj tak skončíte nakoniec na IVF, lebo IUI na len 12% úspešnosť, aspoň budeš mať kvalitné vajíčka tam. Partner má vyšetrený spermiogram? Lebo možno neúspech vôbec nie je tvoja vina.