Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.
Bola tu uz taka diskusia, pani bola na uo, maju zdrave dieta a ona sa doteraz zjavne s tym nevyrovnala..plus nejakych 11 ostalo zamrazenuych a riesila, ci ich vsetky vynosi, alebo ako... veru jej tu aj dost nakladli... ze nie je vdacna za zdrave dieta. Neporadim ti, len som si spomenula na tuto pani. Ja osobne by som na uo sla.
Myslím, že problém je v počte embryi. Keby si napr.dala oplodnit 2 vajíčka a tie by Ti vložili, nemal by to byť problém. Nakoľko žiadne z deti by nebolo usmrtených.
@martinka13 presne tak ..správne si to pochopila..😁 aspoň aj ja to tak chápem..😀 je množstvo žien ktoré majú napr 8-9 embryí..dajú si vložiť jedno z toho sa im narodí bábo a zvyšné dajú zlikvidovať lebo už viac detí nechcú .a to je akoby zabili vlastne dieťa..vzali život nenarodenému .
@ebi88 áno čítala som ten príbeh....vďaka
O tom musíš rozhodnúť ty sama. Ja nie som veriaca a nešla som na umelé, riešila som adopciu.
Ale ak niekto chce je to jeho voľba a netreba odsudzovať. Každý podla seba.
@rebeka6615 urcite skuste aj tuto moznost. Z vlastnej skusenosti odporucam. Su rozne metody stimulacie, kde ti nastimuluju maly pocet vajicok, a teda nehrozi dilema ze budes mat napr 20 zamrazenych embryi. Dohodnite si sedenie a sama budes vidiet, ake budes mat pocity. Neverim, ze by boh chcel aby sme trpeli a nemohli vyuzit aj medicinske postupy, ak nejdeme vyhadzovat embrya... drzim palceky
Ja som ale rozhodnutá určite žiadne nevyhodiť. Veď ani nie každé embryjko sa uchytí. Len aj to zmrazovanie je neetické. Z pohľadu viery každé utrpenie má nejaký zmysel, ktorý možno pochopíme neskôr, pochopíme až po smrti....ale mňa už nič nebaví v živote, aj keď sa snažím...Každý dr. nám povie vždy len ďalšiu diagnozu....nevládzeme už :(
@rebeka6615 pozri sa.... existuje aj sof stimulacia existuje aj naturalny cyklus... tak skusajte len tie... pozri sa ak veris v boha.... poznam zenu ktora bola na vklade 10krat a na ten desiaty pokus z toho bola ich dcerka. moderna medicina sa moze aj rozkrajat ak si vyssia sila povie ze nie tak nic nebude... ja osobne si myslim ze embryo je este len nadej na zivot.... a stale mozes embrya aj darovat ak ich nechces dat znicit..... a dopriat sancu inym parom.
@rebeka6615 my sme veriaci, ale s týmto s cirkvou nesúhlasím. Ak je to jediná možnosť, prečo zobrať tu jedinú nádej rodičom??? Okrem toho aj v cirkvi sa diali a aj dejú veci, ktoré by sa nemali..... Nikdy by som si nedala vziať šancu byť mamou
@rebeka6615 mozete si vybrat native cyklus .. oplodni sa len jedno vajicko ktore prirodzene dozreje. Vyberu ho, oplodnia spermiou a po kultivacii na 3 alebo 5 den vlozia.
@eriksonka1234 ja som sice neveriaca ale to co sa deje v cirkvi je zarazajuce .. takze cirkev nema co prikazovat ako pocat ked vacsina knazov zneuziva deti a este ich ani poriadne nepotrestaju ... aj moji znami veriaci vraveli ze ak by museli tak na umele by isli. Drzim palce.
Su aj ine moznosti ako UO. Ak si silne veriaca a vadi ti neetickost UO tak sa mozes poobzerat po moznostiach adopcie. Mozno najdes zmysel zivota v tom 🙂
My sme stali pred dilemou ci ist alebo neist do UO, CAR nas do rozhodnutia dost tlacilo,zevraj nemame sancu na dieta...ale vzala som si cas na rozmyslenie. Ved “ano” sa da povedat kedykolvek,ale kym som nemala v hlave vysporiadanu eticku rovinu, som do toho ist nechcela...CAR samozrejme nechapali moju dilemu,pre nich su dolezitejsie terminy aby to rychlo schvalils poistovna...
S manzelom sme sa myslienkami viac teda orientovali na moznosti adopcie a UU bejak odlozilu bokom...par mesiacov na to som otehotnela...dnes mam dve biologicke deti, verien to ako znamenie ze sme pocuvaöi sami seba 😇a adopciu zvazujeme stale,do tej myslienky sme sa velmi zahladeli 😇
@rebeka6615 ja si myslím,že Boh chce aby sme boli v prvom rade šťastni.moj manžel tiež veril ,že nam pomôže aby sme bábo mali a nechcel veľmi ísť na uo.uz sme boli hotoví a tiež som nevidela v ničom zmysel.ale potom sme sa rozhodli pre uo a hádam to aj vyšlo a bola to riadna skúška.A ak by si aj mala viac embryjok ja by som ich darovala párom ktoré ich potrebujú a spravila by si tým niekomu veľkú radosť a dala nádej 🙏
@juliet86 ja sa len bojím, jedno UO stojí okolo 2000e a keď pôjdeme na soft tak jedno vajíčko 2000e a potom zase dalšie za dalších dvetisíc. Aj z toho som znechutená, že každý pozerá iba na to, aby z nás vytiahli čo najviac eur a nie na naše trápenie.
@eriksonka1234 áno diali aj dejú aj budú diať...lebo Cirkev tvoríme my ľudia...ľudia omylní a ľudia robiaci chyby....
Tak ja si myslim ze v konecnkn dosledku lredsa ta bude sudit boh nie cirkev, a za co ta ma trestat? Ze ste vychovali slusneho cloveka? Nemyslim, ze to je trestuhodne..
@lubiduch My už chodíme dlhšie do CAR, snažíme sa 2,5 roka. Manželmi sme 4 roky...najradšej by som bábo mala hneď po svadbe, ale kvôli liekom ťažkým som nemohla otehotnieť (mala som to od dr. zakázané). Hneď ako sme mohli, začali sme sa snažiť. Ako pár sme spolu 10 rokov....a stále len dvaja....ja by som bola za adopciu, ale manžel nechce a nebudem ho nútiť. Nebolo by to správne. On je skôr za IVF ale tiež ma nenúti a necháva to na mňa.....ako sa ja rozhodnem...
ahojky, ja som tiez silno veriaca a mali sme po manzelstve stav ze mi zistili endometriozu vybrali jeden vajecnik a bolo to dost nahnute , ze nebudem mat deti, velmi som plakala , lebo deti milujem a mala som uz 33 rokov, ja som sa napriek vsetkym sestrinym odhovaraniam rozhodla ist predsa na umele, prisla som do martina , tam mi povedali ze nemam sancu v mojom bazene pocat dietatko, ze to by bol zazrak, isla som do kostola a strasne som zacala plakat, potom sme vypisali ziadost a vsetko co s tym suviselo, v tom kostole som zdvihla oci a naraz vidim taku nalepku s napisom bud stastny, take slniecko, pozriem na bozie milosrdenstvo , strasne mi bolo luto som mala vtedy meniny 22.11. a sestra ma dost odcudzila a mi "nalozila", si predstav mi dali lieky na upravu maternice, a zrazu som nedostala menstruaciu, manzel hned isiel kupit tehu testy, a ja taka ze to nesvedci o nicom lebo som na liekoch ktore maju zadrzat krvacanie atd, ale isli sme ku gynekologovi na 27.11 /den vdakyvzdania/ mi povedal ze cakame baby , och este teraz mi je do placu od radosti , ked mala malicka 8 mesiacov , otehotnela som takze nakoniec sa tesim dvom krasnym sibalkam , milujem ich z celého srdca a som za nich BOHU vdacna zo vsetkeho co mi najvaic v zivote dal, podla mna chodte do toho urcite , si pamatam ze som bola jak citovy zobrak och na tie pocity vtedy nikdy nezabudnem ....:-/ ako ti tu pisu baby urcite chodte do toho ...
@ebi88 keď som v kostole a vidím miništrantov...túžim aby aj moj chlapec bol tam, aby Bohu slúžil...a ak si to bude želať, budem šťastná, ak sa raz stane kňazom...len Pán Boh má asi iné plány a tie ja už psychicky nezvládam....a mením sa na xantipu, ktorá je neustále smutná, závidí, hnevá sa.... :( a z toho som ešte viac nešťastná...
@zuzu8511 Boli ste teraz niekedy? A v akom meste? Ešte neviete výsledok?
http://www.forumzivota.sk/konkretna-pomoc/gianna/ mozno tu by vam vedeli pomoct
@deniska14 ďakujem, poznám to. Bola som aj na prednáške. Je však v Žiline a ešte predtým ako sa k dr. dostanem treba absolvovať výcvik. Ja žijem v Bratislave.
@rebeka6615 A nemozes ist na umele a nechat oplodnit tri vajicka?jedno,dve alebo tri deti by ste teoreticky zvladli,nie?( aj sance,ze aspon jedno bude ministrant by boli trochu vacsie)
@ciernysokol Neviem ako je to, asi mi musia zobrať viac vajíčok...ja neviem...či im môžem ja povedať koľko mi majú zobrať.
@rebeka6615 ak ste z BA tak odporucam Repromedica csntrum, pripadne Brno kde su velmi dobre ohlasy na Reprogenesis alebo Reprofit.
Hoci sa za kresťanku nepovažujem, do kostola nechodím, v Boha verím a s manželom sme sa už pri prvom snažení a nedareni zhodli, že na umelé by sme nešli, prave kvôli tomu mrazeniu embryjok atď. Radšej by sme si adoptovali dieťa.
@rebeka6615 áno boli sme 27.3 v Martine a vyzerá že sa to podarilo aj keď na krv idem až teraz v stredu.mali sme len jedno jediné embryjko testy sú pozitívne a ja verím ,že to bude všetko v poriadku.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@rebeka6615 zaujima ma preco je cirkev proti umelemu?