Ahojte, mám 28r, možno reakcie na moju otázku budú "si mladá, hľadaj si chlapa" .. ale .... proste chcela by som dieťa, teda lepšie povedané veľmi po ňom túžim, partner dieťa nechce, náš vzťah viacmenej skončil ... chuť hľadať si "otca" dieťaťa momentálne nemám.
Je na Slovensku možnosť dať sa umelo oplodniť aj keď som úplne v poriadku?? Proste, prísť, zaplatiť si a umelo Vás oplodnia??
Veľmi si želám bábätko, ale žalúdok na to nechať si ho spraviť na "diske" nemám ...
príde mi to trošku "nefér" ... nemôžem sa takto stať matkou, lebo musí byť muž 😒 ... niekedy dá sama žena viac dieťaťu ako s mužom .... tak neostáva mi asi nič, len čakať na toho "pravého" 🙂
@zdenculik Myslím že je to možné v niektorých iných krajinách EÚ - neviem či grécko alebo španielsko, ale to sa mi len tak marí. Ale lacné to nebude.
Apriori nie som proti takýmto riešeniam, pokiaľ je žena na konci reprodukčného veku, napríklad už okolo 40-45 rokov veku, a úroveň ženských hormónov už začína smerovať k prechodu, žena partnera nemá, a po dieťati túži. V takom prípade by som Ti povedala že choď do toho, lebo o pár rokov by už mohlo byť neskoro, a už by si nemala dobré vajíčka.
Myslím si však, že na takéto rozhodnutie ešte máš veľa rokov. Asi si teraz sklamaná z rozchodu, a pod vplyvom toho rozmýšlaš nad alternatívnymi riešeniami. Ale nemôžeš vedieť či rovno zajtra nestretneš toho správneho chlapa a dieťa môžeš mať s ním. Alebo možno stretneš chlapa, ktorý by mal o Teba záujem, ale odradí ho, že už by si mala dieťa. Máš na dieťa ešte pár rokov čas. Uži si trošku teraz tú slobodu, usmievaj sa veľa a mysli pozitívne, a isto stretneš skvelého chlapa, potenciálneho partnera pre život.
@zdenculik nie, nie je. A podla mna by si skor mala pockat na vhodneho partnera. Partnera, nie len otca pre dieta. S ktorym otehotnies, budete sa spolu na male tesit, budete spolu pren zit. Toto mi pride zbytocne, navyse, neviem, aka si bohata, ale to nebude lacna zalezitost, ak by Ti to, zazrakom, bol niekto ochotny urobit.
@zdenculik skutočne si mladá, hľadaj si chlapa, ako sama v úvode píšeš 🙂
Ešte je priskoro takto radikálne riešiť tvoju túžbu po dieťati. Si valcovaná nabudenými hormónmi a tvoja túžba je prisilná. Skús túto túžbu pretransformovať do stráženia detí (či už v rodine, kamarátiek), zistíš, že mať dieťa nie je len držať voňavé spiace bábätko v perinke. Ale to bábätko bude raz vzdorovitý škôlkar, potom nepríjemný pubertiak. Mať dieťa je veľký záväzok, hoci si to málokto uvedomuje a určite by som na tvojom mieste pár rokov počkala, či sa neobjaví na obzore pán dokonalý, s ktorým budete po dieťati túžiť dvaja.
Takto sama si nebudeš môcť dokonale dieťa vychutnať, keďže budeš na všetko sama
... @zdenculik a ešte jedna vec 😉 ...nie je ťažké vychovať dieťa ak si sama po tej finančnej stránke, ani o starostlivosti nehovorím, najhoršie je, keď chodíš sama do poradne, keď nemáš milujúceho chlapa pri pôrode, keď ťa nečaká doma po návrate z pôrodnice s balónikovou výzdobou, keď sa na jeho displayi na mobile "zrazu" nezmení obrázok polonahej baby na novorodenca 😉 ...proste a stručne ťažké a smutné veci odnesie žena na pleciach aj sama, ale tešiť sa osamote je príšerne depresívne 😔 nerob to, kým naozaj nemusíš (kým ti lekár nepovie, že buď teraz dieťa alebo nikdy a podobne)...ten chlap príde 😉 😉 😉 len netlač na pílu a nevysielaj signály "potrebujem oplodniť"...zaručene sa budú lepiť na teba len idioti, resp. nik 😝 😉 držím palec...trpezlivosť ruže prináša 😉 😉 😉
Ked sa ta raz to dieta opyta kde ma otca, co odpovies? Toto je pre dieta vazna vec, kde je ten druhy rodic, matky, ktore ich paetner opustil by vedeli o tom rozpravat!
Ak ty vazne ochories a bude ti hrozit smrt, inemu dietatu zostane otec, ale tomu tvojmu? Ak ono ochorie a bude potrebovat organ, kost.dren, kde dotycneho darcu budes zahanat?
Momentalne si velmi nazhavena na dieta,je vidiet,ze nevies co to vobec obnasa....budes na materskej potom na rodicaku,starost o dieta a alimenty ziadne,mrkni najskor kolko budes dostavat a prejde ta to...teraz mas len tu svoju viziu,ale urcite to casom budes lutovat..Vobec to nie je take jednoduche ako sa zda.Ta predstava,ze budes mat male babo,budes si ho obliekat podla tvojich predstav,budes chodit na prechadzky a budes proste strasne emancipovana...Realita-dieta bude chore,budes s nim musiet zostat,nevyspis sa,pridu koliky,zuby,choroby,nevies aky geneticky material ti daju,pojde do skolky-niekto musi odviest,vyberat dieta-si na to pripravena?nepoviem kebyze mas 40,ale si strasne mlada,ale tazko rozpravat ohladom dietata,co to vsetko obnasa,kym ich nemas,tazko radit cloveku,ktory je zaslepeny len svojej predstave 🙂
Je to veľmi vážne rozhodnutie, myslím, že je to len také terajšie tvoje zmýšlanie o rok možno so správnym partnerom ťa také ani nenapadne.
😉
Ak mas v okoli niekoho kto ma male babo,skus sa opytat ich co to vsetko obnasa...a ked budes mat konecne dieta potom zatuzis po chlapovi?a co ak stretnes toho spravneho ked budes mat babo ale on sa nebude mat chut dat do vztahu so zenou,ktota ma dieta..to potom to dieta odlozis?ako vies co bude o rok o dva? Kup si docasne psa a ten ti da co potrebujes....a ze nemas chut hladat otca svojich deti?mala som prave 28 ked som stretla toho svojho praveho....a ak by si si aj nasla chlapa ktory by s tebou zahral divadlo na partnera co urobis ak sa ti umelym oplodnenim podaria dvojicky ci trojicky? to jedno ci dve vratis lebo si chcela len jedno? Podla toho ako zmyslas si nezrela osobnost na to mat dieta....ale podstatne sama dietatom si lebo preferujes vetu typu:chcem a musim to mat ak nie "hodim sa o zem?" Nik z nas zien netusi ake narocne je starat sa o male babo kym ho nemame v naruci....ja to uz viem a poviem ti bud mas bohatych rodicov alebo dozivotnu rentu lebo bez niekoho kto ti financne pomoze to bemas sancu sama zvladnut...a psychicky ake je to narocne o tom je uz ina rec...ale v tom mi dsju za pravdu tir, ktore maju deti najmä male babätka a za hodinu spanku ci pokoja na obycajne umytie si vlasov(tie ktore nemaju pomoc rodiny) by dali cokolvek.....das svojmu dietatu vsetko co potrebuje? Vravim kup si psa,chovaj ho kupuj oblecenie,vhodnu stravu a raz niekde na prechacke stretnes toho spravneho...so psom si ta slobodny chlap vsimne ale za tebou s kociarom pred tebou sa ZIADEN chlap neotoci.....
najdi si normalneho chlapa a aj myslienky na dieta ta prestanu prenasledovat... to ze sa teraz citis sama, tak v tom ti dieta velmo nepomoze... okrem toho ze mu budes davat krkavciu lasku a pravdepodobnost ze z neho vyrastie nejaky namysleny fracek je vysoka, tak este aj vyhoris po urcitom case a dieta ti bude akurat na pritaz...
daj si dokopy osobny zivot. a nechladaj si "otca dietata"... hladaj stabilitu v zivote a najma prinasaj stabilitu do zivota inym...
Skus si od kamosky pozicat nejake dieta na cely den a uvidis aka je to makacka
@zdenculik mysli na to, že aj tvoje dieťa má právo na otca a to mu takýmto rozhodnutím odoprieš. Ver, že niet krajšieho pohľadu, ako keď tato "mojká" bábätko 😵. ...a detičky otca rozhodne potrebujú. Máš čas, ja som mala našu Hanku v 35 rokoch a o nič som neprišla 😉. Isto nájdeš ešte správneho chlapa a budete normálna rodina. Držím palce 😉
@zdenculik super myslienka...ale mala by si splnat nasledovne...vlastne byvanie bez hypoteky, nasetrene dost na to, aby si tie 3 roky co budes na materskej vobec prezila, lebo materska je mala, vyzivne mat nebudes..tvoji rodicia byvaju idealne s tebou, v horsom pripade max 5 minut od teba..nikdy nevies, kedy budes musiet nieco vybavit alebo ist k dr na vysetrenie, aby ti mal babo kto povarovat..lebo s materskou nejaka opatrovatelka nehrozi. Mas flexibilnu a nenarocnu pracu, kam mozes prist o osmej a o stvrtej padla a zamestnavatelovi nebude prekazat, ak tretinu roka stravis na ocr. Je este par drobnosti, ale tymi ta nechcem zatazovat... ono, otehotniet v tvojom pripade bude asi ten najmensi problem, tie by prisli az potom. Ukludni hormony, uzivaj si zivot a nad dietatom uvazuj az ked stretnes partnera, s ktorym si budete obaja ochotni zalozit rodinu.
viem čo obnáša mať dieťa, viem čoho sa budem musieť vzdať, že sa mi život zmení o 180 stupňov.. neberiem to tak, že teraz chcem a tak to aj musím mať... po dieťati túžim veľmi dlho, nieje to "rozmar" lebo som sklamaná z nevydareného vzťahu. chcela som dieťa ešte pred tým ako som si začala s terajším partnerom ... áno, bola by som na to sama, plne si to uvedomujem a viem že to nebude ľahké ... na svete je ale X slobodných matiek ktoré to zvládajú, ich deti nemajú otca, no oni im dávajú lásku za oboch .... nepíšem že chcem isť zajtra na umelé, pýtala som sa či je taká možnosť. takéto rozhodnutie si treba naplánovať, zariadiť sa, pripraviť na materskú a výchovu... a možno v tom období stretnem toho "pravého" aj keď som teraz v tomto smere fakt dosť skeptická a opatrná ... uvidíme 🙂 ... ale ďakujem za vaše komentáre, aj som čakala takéto reakcie 🙂 .... byť matkou, reagovala by som asi rovnako ako vy.
neviem, ci ti to uz niektora baba pisala...ale pozri sa na to z pohladu dietata...chcela by si byt dieta predurcene na to nemat otca? byt iba niecim, co naplni tuzbu tvojej matky bez ohladu na to, co chces ty? kazde dieta tuzi aj po otcovi a potrebuje ho, akokolvek dobru matku ma...preco tvoje dieta nema mat nanho pravo? lebo ty chces hracku a ono sa nou ma stat? materstvo je v prvom rade obeta, nie len darcek pre mamicku....ked sa stanes matkou, potreby dietata su na prvom mieste a az potom, prichadzaju na rad tvoje potreby...ak sa k tomu postavis od zaciatku tak, ze kasles na to, co tvoje dieta potrebuje, ze sa jednoducho rozhodnes pripravit ho o otca, lebo ty to tak chces a hotovo, nebudes mu dobrou matkou...pripada mi to velmi sebecke a ak sa ti to aj podari, je podla mna velmi pravdepodobne, ze ti to raz bude mat za zle...
@zdenculik Ahoj,mas 28 a je uplne normalne, ze tuzis po babatku. Ale asi este musis chvilu pockat. Ja mam z tvojej otazky pocit, ze chces mat vsetko a hned. Namiesto tejto zalozenej temy si si kludne mohla dat inzerat na vaznu znamost, alebo ked ta to tak suri aj na kratkodobu, kym sa to nepodari. Ale pochybujem, ze to mas cele domyslene dokonca a ze naozaj vies co taka starostlivost o dieta obnasa. Myslis si, ze slobodne mamicky su statim celé bez seba, ze sa im zivot tak vydaril? Do coho sa vlastne hrnies? Dieta sa má splodit aj narodit z lasky. Nielen z tuzby. Zdas sa mi taka netrpezliva, ze keby sa dalo, tak si dieta kupis v obchode. Hladaj takeho partnera, ktory deti chce a moze mat.
Kukni film ....ZALOZNY PLAN !!!...
Tiež poznám túto situáciu a kto to nezažil, nepochopí... ale naozaj, ten život s dieťaťom, ked už táto potreba bude naplnená, je dosť zložitý pre osamelú matku a aj smutný... Príroda to na nás vymyslela a nemyslela na tie, ktoré sú ozaj nie súi kombinovateľné tak ľahko s niekým.... táto možnosť na Slovensku legálne neexistuje... nie je to nemožné... ale legálne nie, bohužiaľ... držím palce
@zdenculik ano, lasky mu budes vediet dat aj za dvoch ... ale spytaj sa nejakeho psychologa, co riesi rodiny, deti a ich problemy, co to znamena, ked dievca nema otca a nevidi jeho dobry vztah k matke a nezazije to, ze pre svojho otca je ona (dcera) ta princezna .... a co znamena pre chlapca, ked nema muzsky vzor, ktory mu ukaze aka je rola otca v rodine ... ako sa treba chovat k zene .... !ano, je vela nefunkcnych rodin a vzory tam nie su ... ale dopredu pripravit toto pre svoje dieta, lebo TY TO CHCES?!
Chapem Ta, aj ja som v Tvojom veku bola sama a nie velmi stastna..tiez som rozmyslala, co a ako do buducnosti a co urobim, ak naozaj nikoho nestretnem... a dva roky nato som stretla, o dalsie dva sme sa vzali a teraz, v 33-ke cakame prve babo. Drzim Ti palce, aby si tento "plan B" - dieta "bez" otca napokon nemusela realizovat.
@maaaria3 uplne suhlasim
@zdenculik suhlasim aj s nazormi ostatnych, ze otec k dietatu patri, vzdy som ho zastavala, ale nie kazda ma stastie zit tento ideal.. je teda uplne normalne, ze zvazujes moznost 'single mom by choice' (s pouzitim spermobanky). Tiez by som tak uvazovala, lebo nezastavam nazor, ze 'one night stand' je lepsie riesenie; darca spermobanky je obsirne a dlhodobo testovany predtym, nez je zaradeny do databazy. Zvaz si, ci si pripravena financne a psychicky byt sama s dietatom, ci mas niekoho, kto Ti bude oporou, prip. koho by si urcila za porucnika, ak by sa Tebe nieco stalo. Rozpravala si sa o tejto moznosti s rodicmi/surodencami prip. s niekym z rodiny? Skus si na tuto temu prezriet info na internete, single mom by choice je vo svete bezna zalezitost, v EU sa vacsina krajin stavia k oplodneniu slobodnej zeny negativne. Predovsetkym drzim palce, aby si stretla svoj ideal a ak by to nevyslo, tak vela stastia s planom B!! 🙂.
@zdenculik stacilo mi zazit jednu vaznu crevnu virozu dietata a seba ked manzel bol na sluzobke. ked dieta vracalo celu noc a ja v horuckach a zimnicou spolu s nim a nevladala som stat na nohach a mala som pred sebou este dva dni kym sa manzel vrati. a zaviest na pohotovost nas museli cudzi ludia....aj vtedy som si uvedomila, ake hrozne tazke by to bolo keby som bola na to sama. jasne slobodne matky to zvladnu ked musia. ale vybrat si do dobrovolne? zvlast v takom mladom veku? vies lebo aj o tomto je materstvo, nie len zdrave upravene nunu, v kociku. a tie tazke chvile, ked dieta drzis na ruchach na infuzkach a si na to sama a nema ti kto ist ani plienky pren kupit do obchodu...no dobre to zvaz....
@zdenculik pýtaš sa, či je to možné, tak odpoveď ti už napísali vyššie, nie, nie je to možné u nás. Na to, aby si podstúpila insemináciu alebo umelé oplodnenie, musíš mať partnera, nemusíš byť síce vydatá, ale musíš mať partnera. V prípade neplodnosti muža je síce možné aj oplodnenie spermiami darcu, ale tvoj partner podpisuje vyhlásenie, že dieťa je jeho, aj keď biologicky nie je, ale právne áno. Ako osamelá žena nemôžeš podstúpiť v SR žiadny zákrok. Bohužiaľ.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@zdenculik nie. U nás nemôžeš prísť do CAR sama...musí s Tebou prísť partner, nie je možné, aby dieťa splodené v CAR nemalo v rodnom liste nikoho... takže asi ti ostáva len adopcia, pestúnstvo alebo čakať na správneho muža... Určite by som si nedala spraviť dieťa od neznámej známosti (nie kvôli chorobám...) skôr kvôli tomu, že ono to kvôli niečomu je v prírode zariadené tak, že dieťa musí splodiť muž a žena 😉 to pochopíš, keď sa k tomu dieťatku dopracuješ 😉 ...a nezabudni, že hoci si teraz na tom "nejak", keď splodíš s partnerom dieťa (alebo s hocikým) už budete naň navždy dvaja - aj s právami aj s povinnosťami... takže si ho nerob s kamarátom 😉 neukecávaj nikoho - sú chlapi čo sa na to dajú...