Ja ani neviem kde začať. Dali sme sa s manželom do IVF z toho dôvodu že mám zdravotné komplikácie a čím tým viac môj čas beží. Už teraz v 24r. moje vaječníky nie veľmi dobre reagujú na stimuláciu. Som skoro po stimulácií. V piatok by nás mal čakať odber vajíčok, spermií. Lenže neviem či vôbec to podstúpiť… Mám zdravotné problémy a obaja túžime po bábätku ale sama zvažujem či je to dobrý nápad ísť do niečoho takého. Keďže momentálne žijeme z jedného príjmu a poviem Vám že je to trošku na držku. A sám dr mi povedal že keby som otehotnela musela by som byť na PN a na rizikovom. Neviem či je to iba strach z piatku alebo začínam si fakt uvedomovať na čo sme sa to dali. Manžel robí maximum čo môže. Peniaze na IVF nám požičali úprimne poviem manželový rodičia keďže aj oni vidia ako po tom túžime a aj oni chcú sa stať babkou a dedkom.
Lenže ja mám pocity také že je to 50:50 či vôbec ísť ďalej. V podstate už jednu etapu môžeme mať ukončenú v piatok. Bojím sa toho úkonu aj a aj toho či vôbec nám vznikne nejaké embryo. Fakt moje pocity sú brutálne. Neviem či je to tým že tie všetky injekcie som brala a beriem a preto mám taký stav… rozmýšľam či vôbec na bábätko budeme mať peniaze keďže ako všetci mladý ľudia sme zadlžení až po uši aby sme mali svoj vlastný domov. Tiež nechcem aby som sa len “viezla” pri manželovi. On fakt robí pre nás maximum.
A hlavne rozmýšľam nad tým či vôbec budeme mať na všetko a či vôbec budeme mať peniaze na normálny chod domácnosti s novorodencom. Mám strach až mi ide do plaču keď toto píšem. Túžim po bábätku, všetci naokolo nás čakajú bábätko ale keď si uvedomím ako to všetko je. Že nám zostáva možno 3-4x stovky € na život pred nás len a to je bez bábätka. Tak neviem či ísť… Mám strach. Viem, že nikto mi tu nenapíše choď do toho alebo nechoď do toho. Ale proste musela som niekde to dostať zo seba von.
Pozri, keď už stimuluješ určite choď na odber a dajte vajíčka oplodniť. Embryá sa následne zamrazia a je už na tebe kedy ich dáš vložíť - kľudne o rok, dva, tri. Ak ti naozaj pomaly zlyhávajú vaječníky, určite využi túto možnosť kým sa ti ešte tvoria vajíčka.
Ja sa čudujem, že ste sa vôbec na toto dali, kvôli vašej finančnej situácii.
Je, bolo by možné vzhľadom na tvoj zdravotný stav, toto všetko podstúpiť aj v neskoršom veku, alebo vám odporučili čo najskôr?
Ahoj ked uz podstupujes stimuláciu urcite by som na odber išla vsak date embrijká zamrazit a na vklad môžeš ist neskôr my sme boli na dvoch vkladoch ktore nevišli a mometálne si dávame pauzu kym dosetríme trosku financie lebo tiez si nemozem dovolit ist teraz na pn
@luccija snažíme sa cez 3 roky už. Proste moje vaječníky pomaly strácajú schopnosť reagovať. Prirodzene mi povedali že otehotnieť nepôjde, čo sme zistili aj sami keďže ani raz sa nám nepošťastilo. Aj to že som v CIN 2- čiže môže dôjsť k rakovine krčka maternice. Z toho dôvodu sme sa rozhodli ísť do IVF.
Aké máš AMH? Určite bol dobrý nápad ísť do ivf. Choď na OPU, uvidíte koľko embryí vám ostane a dajte ich všetky zamraziť. Môžete ísť do vkladu až na to budete pripravení. O pár rokov by už mohlo byť neskoro pokiaľ ti zlyhávajú vaječníky. Určite si taká citlivá aj kvôli hormónom. Neboj, všetko dobre dopadne. Silno držím palce. 😊🍀❤️
Ako ti aj ine radia..na odber chod urcite a ked tak si ich daj zamrazit...najdi pracu, pracuj aby ste si nasetrili nieco a mala si narok na matersku, tehotensku a podobne..potom ist na vklad ..budes kludnejsia ked bude financna rezerva ..teraz si kopka stresu a to vsetko moze na ten proces vplyvat ..
Určite chod do toho.. keď už si došla takto daleko tak to nevzdaj. Ľudia majú rôzne finančne situácie a to že je to teraz tak neznamená že sa to nemôže zmeniť.. presne ako píšu baby veď ich viete zmraziť a použiť keď sa budeš na to cítiť. My sa tiež snažíme dva roky nejde to a zistili mi endometriozu a sám lekár povedal, že som prišla v hodine dvanástej.. a nechcem to raz ľutovať, že už by bolo neskoro aj na ivf. Držím veľmi prsty, daj vedieť ako si sa rozhodla a ako dopadol odber ❤️
Na IVF prispieva poisťovňa nie? Aspoň časť.
Ak do toho nepôjdeš, tak to budú zbytočne vyhodené peniaze.
Ešte vôbec nie je iste či bude nejaké embryo podľa toho čo píšeš, a ak bude tak nemusíš ísť na ET môžeš ísť neskôr na KET.
Náklady na bábätko vôbec nemusia byt extrémne. Veľa veci sa dá kúpiť z druhej ruky za maly peniaz. Samozrejme plienky budú vždy. Aj UM ak nebudeš dojčiť. Ale oblečenie, kocik, postielka a podobne to všetko nájdeš cez bazár.
Ja by som šla minimálne do odberu. A potom budeš mat vždy šancu rozhodnúť sa čo ďalej
Presne ako hovori zojanka. Na odber chod, dajte si zamrazit embryjka, nemusis ist na vklad hned , kludne o pra mesiacov/rokov, ako sa na to budes citit.
K stimulácii ťa doviedli zdá sa logické dôvody, keď už si sa na to dala, choď na odber. Ako tu zaznelo, na vklad môžeš ísť po tom ako budete mať našetrené,ale keď máš takých svokrovcov čo vám na IVF požičali,určite by vám aj s výdavkami na bábätko pomohli. Netreba zabudnúť,že teraz je tehotenský príspevok, kocikovne aj to pomôže. Nepíšeš či si pracovala a splnas podmienky na materskú.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ako dlho sa snažíte?bude to aj stresom, hormónmi..ty sa musíš rozhodnúť o rok, dva, tri budete na tom finančne lepšie?čo, ak sa to potom a ďalšie roky nepodarí?ani teraz nemáš istotu...už, keď si to rozbehla išla by som a nechala to na osud buď, alebo..Tak pomôžu rodičia, budeš mať materskú, pôjdeš skôr do práce, muž zmení prácu a viac zarobí.