IVF a opakované potraty

tanika470
24. jún 2024

Dobry den,

s partnerom mame jedno dvojrocne dieta, o druhe sa snazime necely rok, za 10 mesiacov prisli ale 3 potraty. Pred prvym uspesnym tehotenstvom tiez jeden potrat, vsetky neuspesne tehotenstva skocili v 7tt. Obaja mame uz po 35 (ja 39, partner 36). Zatial nemame ziadne testy, musim cakat este dva mesiace kym sa mi po poslednom nevydarenom pokuse vyrovna hladina hormonov. Otazka, sli by ste priamo do IVF alebo by ste sa snazili zistit pricinu a skusit este raz prirodzene? Ma IVF vobec zmysel, kedze otehotniet sa nam podari vzdy na prvy krat. Dakujem za zdielane skusenosti.

butterflyeffect
24. jún 2024

@tanika470 v prvom rade by som si dala spravit vsetky vysetrenia. Ocuvidne otehotniet vies ale problem je udrzat. V prvom rade muz spermiogram-70% potratov je sposobenych chybnou spermiou.(ak bude spermiogram zly vtedy IVF aby selektovali spermie) Dalej hematologia, tiez casta pricina potratov. Reproimunologia, Dalej genetika, pripadne genetika paru. Pri ivf ti vlozia embryo a bez tychto vysetrni ani oni nevedia ci sa udrzi. IVF hned by bolo riesenie ak by si vobec nevedela otehotniet.

evaachesa
24. jún 2024

@tanika470 samozrejme že bez vyšetrení nie. Môže tam byť len malý problém napr. v imunite alebo zrážanlivosti krvi na čo ti dajú lieky a dieťa donosíš.
Urob si vyšetrenia a to reprodukčnú imunológiu, hematológiu, endokrinológiu, genetiku páru a muž rozšírený spermiogram. Bez toho by som do druhého ivf nešla.

tanika470
autor
24. jún 2024

@evaachesa Ahoj dakujem za odpoved. este sme neabsolvovali ziadne IVF, dieta, ktore mame, bolo prirodzenou cestou - bezproblemove tehotenstvo, iba porod bol sekcia, lebo bolo babatko zle otocene. Zabudla som este dodat ze mam uterus bicornis. Vsetkych 5 tehotenstiev, aj uspesne aj neuspesne boli ale na tej istej strane.

adabise683
24. jún 2024

@tanika470 ani na hematologii si nebola ? Sedyra tak 3 x potratila bo mala poruchu zrazanlivosti krvi..dostala injekcie na riedenie krvi a vsetko dobre dopadlo

sonkam
24. jún 2024

Isto so daj spraviť najprv vyšetrenia. Genetika páru, endokrinologiu, repro-imuno a hematku ale takú kde robia aj syndróm lepivych doštičiek. Keď nemáš problém otehotnieť, treba hľadať v prvom rade príčinu potratov. Až podľa výsledkov uvidíš či stačí nasadiť lieky a donosis bábätko alebo bude treba obísť niečo pomocou ivf

petronela1985
24. jún 2024

@tanika470 čítala som tu v poradni radil doktor skrz opakujúce sa potraty IVF - kvôli genetike embryí. Skús si to pozrieť.

tanika470
autor
24. jún 2024

@petronela1985 Ahoj, dakujem, vedela by si mi prosim poslat link?

tanika470
autor
24. jún 2024

@adabise683 ahoj, dakujem za odpoved. doktorka mi chcela spravit testy po druhom opakovanom potrate, ale nestihla, lebo som bola opat hned tehotna.. kedze zase z toho nic nieje, tak mi navrhla testy, na ktore ale budem cakat este 2 mesiace alebo rovno riesit ivf, kedze najpravdepodobnejsia pricina je chromozomalna, vzhladom na vek.. tak zvazujem ci este cakat na vsetky vysetrenia a trebars opat otehotniet a strati opat par mesiacov alebo vyhladat rovno kliniku, kedze cas tu nieje uplne na mojej strane

adabise683
24. jún 2024

@tanika470 asi by som radsej pockala na vysetrenia kym sa zase do snahy pustite ... vela stastia prajem !!! 🍀🍀🍀

michaela329
24. jún 2024

Ja by som už asi išla na kliniku, spolu so všetkými vyšetreniami. A určite genetika embryjok. Máš 39, po 40 strácaš možnosť ísť cez poisťovňu.

bambulka711
24. jún 2024

@tanika470 ahoj, u vás očividne IVF nemá zmysel, keďže otehotnieť vieš. Skôr by som hľadala problém na imunológii, hematologiu a genetike, keďže pravdepodobne máš tam nejaký problém. Držím palce 🙂

evaachesa
24. jún 2024

@tanika470 myslela som že dieťa máte tiež z ivf. V takom prípade určite rieš vyšetrenia keďže s otehotnením problém nemáš. IVF by ti nijak nepomohlo keďže by ti len vložili embryjko a opäť by si mohla potratiť keď nevieš čo a prečo sa to deje. Môžeš mať problém so zrážanlivosťou alebo vytváraš protilátky proti embryu alebo ďalších XY dôvodov.

petronela1985
26. jún 2024
jaja391112
26. jún 2024

@tanika470 ahoj, ja som to mala podobne. Prvé tehotenstvo bol potrat, z druhého mame zdrave dieťa, tretie aj štvrté tehotenstvo potrat. Odporúčali nám už IUI alebo IVF, pretoze muž mal zlý spermiogram, na reprodukčnej imunológii mi bolo zistené, že vytváram protilátky voči spermiam a plodu, taktiež mi bola zistená mutácia na hematológii. Povedali sme si, že skúsime ešte raz, posledný prirodzene, ale predtým on bral vitamíny, ja som mala nastavenú liečbu z reprodukčnej imunológie. Otehotnela som opäť, tentokrát na 3. pokus (predtým to bolo vždy na 1.) a momentálne som v 6. mesiaci, bábätko by malo byt zdravé 🙏 po zistení tehotenstva si picham injekcie z hematológie. Takže na vašom mieste by som tiež poberala radšej týchto lekárov a keď sa zistia príčiny skúsila ešte raz prirodzene 🙂

tanika470
autor
26. jún 2024

@jaja391112 Ahoj, dakujem za odpoved a gratulujem k zdravemu tehotenstvu 🙂 V ktorom tyzdni nastali tvoje potraty?

jaja391112
27. jún 2024

@tanika470 ďakujem pekne 🙂 prvý som musela ísť na čistenie v nejakom 10tt, ale nevyvijalo sa skôr, v druhom 9tt a tretie odišlo samé v 7tt.

jankaradka
24. aug 2024

@tanika470
Ahoj.ja mam rovnaky problem,mam za sebou 3tehotenstva ,zakazdym potrat v cca 7tyzdni,momentalne som opat tehotna,ocakavam co bude dalej…
My sme absolvovali IVF v januari ,odobratych 6vajicok ,2oplodnene ale nevyvijali sa a vysbetlenie-nekvalitne vajicka,odporucali darcovske…ale,v sprave je napisane ze mam zmenit zivotny styl,pouzivat inofolic al nevylucili ze to moze ist prirodzene…mam 35(cerstvych)

tanika470
autor
26. aug 2024

@jankaradka Ahoj, dakujem za odpoved a velmi drzim palce aby to tento krat vyslo - to cakanie je snad najhorsie.. my sme stale uprostred vysetreni, zatial vyzera byt vsetko v poriadku, okrem nedostatku zeleza a vitaminu D, ale to ma snad kazda zena. O dva tyzdna by som mala vediet este viac. Genetika ako povod moze byt, s tym sa zial nic neda robit.. mozno iba cakat na tu zdravu bunku.. este rozmyslam ci by to u mna nemohli byt zrasty alebo nejaka ina anomalia priamo v maternici, preco sa embryo dalej nerozvija (mam uterus bicornis) .. daj vediet ako si dopadla, nech su to dobre spravy

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre