Ahojte, tie ktoré ste podstúpili IVF a ste veriace ako ste to brali z náboženského hľadiska? U nás je to jediná šanca po absolvovaní viacero vyšetrení.
Ja som veriaca ( aj keď do kostola nechodím) moji rodičia a hlavne svokra sú tiež veriaci a praktizujúci. Vždy keď som nimi začala túto telo bolo mi povedané, aké je to zle, že z môjho dieťaťa bude autista, že zabijem kopec iných detí atd.
Najbližším cyklom začínam, dieťa veľmi chceme len, nemôžeme nikomu povedať čím si prechádzame :(
Takže k otázke, ako ste to riešili vy z pohľadu náboženskej viery.
Ďakujem
@simik411 verím, že aj nám sa podarí 🙂 a máte pravdu ak dieťa mať nemáme nepomôže žiadne IVF
Tuto temu ries iba so svojim muzom a nikym inym. Nema ti do toho nikto kafrat svojimi mudrostami, riad sa iba sebou a muzom.
Ja som bola na ivf a mám krásnu a zdravú dcérku. Som veriaca. Žiaden extrém ale som. Stretla som sa s veľa názormi od veriacich na tuto tému a naozaj sa rozchádzajú. Ak aj pôjdeš na ivf tak určite to nemusíš každému vravieť, ze si bola. Kto to bude vedieť je len na tebe. Ja som to tak riešila, nevravela som to každému ale ak sa niekto opýtal odpovedala som pravdivo.
Na druhej strane ak je možné ze medicína má takú možnost prečo to nevyužiť a mat vytúžené a vymodlené dieťa.
Kľudne mi napíš ak by si mala potrebu.
@simik411 prepac, ja len offtopic 😁 s tou bibliou tazko, nie som si ista ci je to dobry argument kedze biblia v ktorych rokoch bola pisana (vsetky listy a knihy), aj tie najmladsie boli asi dve tisicrocia predtym nez sa pratizovalo umele oplodnenie... Takze skor ci by som nebrala do uvahy co hovori aj katechizmus, a tam to podla mna je...
Kazdopadne, ved ak to Tebe (autorka) nevadi, tak preco riesis? Ak si s tym v poriadku, ides do IVF. Ak by to Teba trapilo ako prekazka, nejdes.
Rovnako Ti mama a svokra nerozpravaju kam mas ist na dovolenku, aku pracu mas robit, ci sa mate vziat na urade ci v kostole, atd atd. Je to Tvoj zivot a Tvoje presvedcenie a Tvoje rozhodnutia.
Tak ak si si nimi ista, si stoj za tym, rob si svoje a neries kto si co mysli.
Moj otec je veriaci a mal potrebu to riesit s knazom. Ten mu povedal: vznik zivota je zazrak od boha, lekar a medicina su len nastrojom, ako boh tento zazrak vykonal. Viac to neriesil. Ked potom raz otec zobral vnukov do kostola (z IVF mame dvojicky), tak ten knaz ich nazval zazracnymi detmi zo spojenia mediciny a bozieho diela.
Mozes povedat,cim prechadzas... nemozes diktovat,co si kto mysli. ;D Co si myslis ty?
Nabozenstvo s tym problem nema, Cirkev ano, ako s dalsimi vela nezmyselnymi stredovekymi nariadeniami.
Našťastie som tým nemusela prejsť. Sesternica ano. Keď sme sa o tom bavili, ja by som si dala oplodnit toľko vajicok , koľko detí eventuálne chcem. Čiže v mojom prípade 2. Bolo by mi proti srsti mať "zmrazené deti"
@elisabetta14 Ja som tiez veriaca. Az velmi. Mame zdraveho chlapceka z IVF, a bez Boha by to neslo. 🙏🏼 Moja kamoska je takisto silno veriaca, a tiez isli na umele, a za embryjka, ktore uz nepouzili, zapalili sviecky a pomodlili sa, na odporucanie farara.
Netreba sa bat, kritizuju to IBA ti ludia, ktori do toho nerozumeju.
Nikomu nemusis NIC vysvetlovat. U nas to vieme iba my dvaja a moji rodicia. Nikoho do toho absolutne nic.
Moj syncek dokonca bol aj zamrazeny na pol roka. ❤️🙏🏼 Neuveritelny Bozi zazrak je tento pokrok vo svete a v medicine.
Ver mi, keby Boh nechcel, aby ludia takto mali deticky, tak by ich nemali, ALE CHCE.
Prajem Ti vsetko dobre!
@elisabetta14 nijako neriešim v dnešnej dobe to je normálna vec a rodine povedz nech sa nestarajú ide o vás život...vaše dieťa...a dieta je najdôležitejšie... nech sa nestarajú a hotovo...nechaj si to pre seba a sustred sa na dieta...vďaka ivf mam dcérku inak by som ju nemala...každý deň som za ňu vdacna
Je to skôr eticky ako nábožensky problém. Nejde o to, že by snad Pan Boh nechcel, aby takto vznikol život. Ide práve o tie “zvyšné embryjka”, ktoré sa v konečnom dôsledku zlikvidujú. Každý si musí zodpovedať otázku, či je to normálna vec alebo je to niečo neprijateľné.
@elisabetta14 ahoj ja aj manžel ako veriaci sme podstúpili IVF, najskôr sme sa dohodli čo je pre nas ok čo už nie a išli sme do toho. V podstate sme mali obaja problem s tym mať veľa embryí a potom ich dať zlikvidovať, chceli sme to tak aby som mohla každe vynosiť. V tomto nam trošku pomohol aj Boh kedže som mala len tri vajíčka a tri embryá. S lekárom sme boli normálne dohodnutí, že veľky počet embryi nechceme a teda by sme davali menej vajičok oplodniť ale lekár nás hned ubezpečil, že s mojim problémom budeme radi aj za jedno, čiže tri boli skôr zázrak. Nejdem sa už rozpisovať, záver je taky, že vy dvaja mate do toho čo povedať a nik iný. Držim palce 😊
@evivb ďakujem ti veľmi. Presne toto som potrebovala počuť 🙂
@angeli121212 aj my sme rozhodnutí oplodniť iba toľko vajíčok koľko by sme chceli deti 🙂
@elisabetta14 preboha. Nerieš to s nimi. Chcete dieťa tak choďte do toho. Smutný a prázdny život by bol tvoj ak by si do toho jedla len preto že si veriaca. Nie sme predsa v 14tom storočí.
@elisabetta14 nenechaj sa odradiť. Dnešná doba prináša nové poznatky, šance ako mať babo. Pan Bozko sa tesi z každého života a teší sa keď budete šťastní.
Tiež som veriaca, ale neviem ci sa hovorí v náboženstve že len prirodzenou cestou, alebo oslava života...
Držím palce 😊
@mirkava ďakujem 🙂
@elisabetta14 za mna nie! Neviem si to predstavit. Dieta za taku cenu nie! Hrat sa v labaku na panbozka to nie sorry
@diaszoky ja som sa Vás pýtala na otázku z pohľadu viery. Nie či by ste do toho išli
Neželám Vám aby ste boli v situácii ako ja, ale súdiť dokáže každý
@elisabetta14 no ved odpovedam na otazku viery. Ak som silno veriaca tak nemozem ist na ivf a tvarit sa ze to bolo spravne lebo nieje. Bohuzial. Aj ekd si ktokolvek nahovara, ze je to ok nieje to ok a nikdy nebude.
Je mi ľúto, čím si s manželom prechádzate. Túžba po dieťatku a ťažkosti s počatím sú veľmi náročná a bolestná životná skúsenosť. Vysvetlenie „náboženského hľadiska“ (konkrétne postoja katolíckej cirkvi) je napr. v tejto brožúrke: https://www.martinus.sk/?uItem=197582. Píšeš, že IVF je pre vás po viacerých vyšetreniach „jediná šanca“, tak mi napadlo, či ste skúšali aj NaPro (https://www.profertility.sk/naprotechnology/). Má celkom vysokú úspešnosť a je aj z pohľadu cirkvi prijateľná.
@asenet kvôli mojej diagnóze je jediná možnosť otehotnieť iba prostredníctvom umelého oplodnenia. Mám to potvrdené od dvoch nezávislých lekárov.
Ďakujem brožúrku si určite prečítam. 🙂
@diaszoky ok a prečo? Viete to vysvetliť?
@elisabetta14 nie nebudem to vysvetlovat. Ja zato nikoho neodsudzujem. Kazdy robi podla svojho vedomia a svedomia.
@diaszoky to je super. Odsúdiť viete, ale nejaký pádny argument nemáte.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@elisabetta14 uff, pokiaľ viem nikde v biblii sa nespomína umelé oplodnenie.. čiže toto by mne ako silne veriacej ktorá pochybuje stačilo ako dôvod na to , že ak chcem dieťa a medicína ponúka takúto možnosť tak ju využijem.a tiež by som to brala , že ak skrátka to dieťa mať nemám tak nepomôže ani 10x ivf... ( Mám syna po ivf , druhu dcérku prirodzene nečakane 🙂) držím prsty