Ahojte ženy, prosím vás tie, čo ste šli na IVF a mali ste už pred IVF hormonálnu nerovnováhu, moc vám to skomplikovalo zdravie, nespôsobilo vám to ešte väčšie výkyvy?
Mám 33 rokov a po 6 ročnej snahe ideme prvýkrát vyskúšať IVF.
Trápi ma ale to, že mám v poslednej dobe dosť rozhádzané hormóny a bojím sa, čo spraví stimulácia, či nebudem mať potom ešte horšie výkyvy.
Nikdy som nemala hormonálnu nerovnováhu ani žiadne problémy, ale v poslednej dobe som začala mávať nočné potenie (hrudník, krk) najmä v tých fázach cyklu, kedy sa mi menia hormóny (pred MS, prvé dni MS, po ovulácií), sem tam mávam aj návaly tepla a zimy. Vždy, keď cítim tieto problémy, mávam vtedy aj silnú nespavosť, že nedokážem niekoľko hodín zaspať, niekedy až do rána, a častokrát mám počas týchto nocí aj dosť hyperaktívny močový mechúr. Vždy som mala hormonálny profil v poriadku, ale naposledy mi vyšiel nižší estrogén, mala som dokonca dva cykly anovluačné, čo sa u mňa nikdy predtým nestávalo. Nepríde mi to normálne, nie som na niečo také zvyknutá. Bojím sa, čo so mnou dorobia ešte aj tie hormóny cez stimulku. Mali ste to niektorá podobne? Mám sa toho báť?
Je niečo, čo mi na tieto problémy môže pomôcť? Zatiaľ mi nič nepomohlo, skúšala som už rôzne veci, mám pocit, že toto ide nejako s vekom, ale nepríde mi to zrovna v poriadku.
Ak máš naozaj problém s hormónmi mala by si to najprv vyriešiť, ísť k endokrinologovi na vyšetrenie,odbery.
Ani nie preto ze co s tebou spraví stimulácia, ale preto lebo problém so štítnou žľazou môže mať na svedomí neúspech IVF. Veľa krát keď sa IVF nedarí robia sa vyšetrenia aj na endo. Ty keď vieš ze máš problém, toto si najprv vyrieš. Ušetris si čas, peniaze, aj sklamanie.
Plus toto môže byt aj príčina ze sa vám 6 rokov nedarí.....
Nemáš načo čakať..nikto nevie ako zareagujes, doktor vie čo Ti treba toho sa neboj.Necakaj...kamaratka ma 35 r a potvrdenú menopauzu
@gejb ja som na endokrinologii bola, a všetko v poriadku podľa lekára, rovnako aj hematológia. Na reproimunologiu ideme o pár dní.
@luccija presne tohto sa bojím tak ja radšej risknem IVF kým je čas
Tak potom chod rovno do Car. Držím palce 😉
@gejb musím si troška začať veriť že to celé zvládnem , ďakujem ☺️
Ahoj. Vieš čo, tiež som sa veľmi bála. Síce sa liečim na štítnu už asi 12 rokov, čiže mám nastavenú liečbu, napriek tomu mávam hormonálne výkyvy. Snažíme sa otehotnieť 4 roky, mám za sebou 4 spontánne potraty po prirodzenom otehotnení, tak som sa tiež rozhodla pre IVF. Dlho som váhala najmä kvôli stimulácii. No a aktuálne to prežívam, dnes 12.deň stimulácie, za 5 dní by už mal byť odber. Zatiaľ som úplne OK, občas ma jemne bolí brucho ako pred MS, ale nie je to nič, čo by stálo za reč. Keby si každý deň nemusím pichať tie "kokteily", ani neviem, že stimulujem. Verím, že to tak ostane už dokonca a nech už to mám za sebou. Teraz stresujem hlavne kvôli anestéze pri odbere. Myslím však na cieľ, pre ktorý sme sa na túto IVF cestu vydali.
Ja Ti neviem… viem že ma tu zlynčujú zato, ale sestra je anesteziologička v Brne vo fakultnej nemocnici a sama mi hovorila že je už dosť bežné že ženy po IVF dostanú neskôr rakovinu atď. je to veľmi smutné ale je to len biznis …. proste toto teraz ide, samozrejme že lekár Ti to nepovie a bude tvrdiť že je všetko bezpečné takisto ako keď predpisujú antiku pomaly 14ročným a neupozornia že je to záhul pre telo s množstvom vedľajších účinkov…/ napríklad dosť častá embólia… /
čo zaráža napríklad mňa, že mám pocit že gynekológovia nerešpektujú fakt že cyklus každej ženy je iný a všetko rátajú podľa 28dňového cyklu … včera som napríklad čítala že na základe predpokladu 28 dňového cyklu ( ovulácia 14ty deň) zvyknú lekári skorým pichnutím progesterónu dokonca zabrániť ovulácii …
alebo už v tehotenstve rátajú termín podľa cyklu 28 dní čo na konci tehotenstva spôsobí že žena prenáša ( podľa výpočtov, ale v skutočnosti nie ) a potom sa uchyľujú k zásahom ako vyvolávanie atď. čo reálne ovplyvní priebeh pôrodu … no neviem, som z toho zmätená ako lekári odmietajú prirodzenosť a takú základnú vec ako rešpektovanie ženského tela …
autorka neviem čo ste reálne robili tých 6 rokov, resp. čo už máte za sebou .. ale niekedy ľuďom pomôže napríklad merať si teplotu, sledovať hlien, dĺžku lutealnej fazy … atď. a stane sa že prídu tomu prečo sa nedarí na koreň. Držím palce .
@hendikep sestra má pravdu, treba si pozrieť reálne príbehy žien čo absolvovali IVF (Reprodukce 2:0, nedávno bolo na CT1), jedna zo žien tam opisuje rakovinu prsníka, ďalšej odišli po IVF obličky, absolvovala viac cyklov... pre kliniky je to biznis a ako to robia aby účtovali aj zbytočné úkony to opisujú odborníci v tomto dokumente.
@gejb nie.. pichaju to PO predpokladanej ovulacii … ale ak to pichnu pred tym ako naozaj prebehla ovulacia tak ani nemusi prebehnut a tym ju zabrzdia .. pozri si napriklad toto : https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/ako-brat-duphaston-pri-snazeni-sa-o-dieta/
@hendikep duphaston je tabletka progesteronu ktorá sa vkladá do pošvy na predĺženie lutealnej fázy. Písala si ze sa picha v tehotenstve...teraz si poslala článok o duphastone ako podpore pre otehotnenie.
Takže aké pichanie progesteronu zabráni ovulacii keď sa nič nepicha?
Máš v tom trochu guláš
@hendikep ja som v kľude. Len v tvojom príspevku robíš z gynekológov nejakých sarlatanov ktori nevedia co robia, mýliš si lieky a ich vyuzitie a ani s tým nemáš osobnu skusenost.
Tak uvádzam veci na pravú mieru..ale autorka diskusie si uz určite nacitala o tejto problematike dosť, takže nebude vyplasena.
@gejb … nerobim z doktorov sarlatanov, oni zato ( najmä muži gynekológovia ) ani nemôžu, idú v tomto systéme od prvého dňa medicíny a myslia si že je to správne.
Ale opomenuli fakt že tehotenstvo a pôrod vo väčšine prípadov asistenciu ani zbytočné zásahy nepotrebuje, a niekedy sa do toho príliš montujú ( najmä pri pôrodoch ) a robia viac škody než úžitku… / mužom to ani nevyčítam lebo ako môžu chápať nejaký “ ženský cyklus” a dôverovať ženskému telu všakže /
… inak proti nim nič nemám, mám k nim úctu a vážim si ich povolanie len vravím že treba niekedy prehodnotiť či sa oplatí na 100% vždy slepo dôverovať …
písala som že mám sestru v tomto “sektore” a aj toto sú dôvody prečo rozmýšľa odísť, lebo všetko je to proste už o peniazoch …
PS: osobnú skúsenosť mám minimálne s dvoma tehotenstvami a pôrodmi… snáď som nemusela mať predpísaný progesteron aby som videla ako to v pôrodníctve funguje 🙂
To ci nas to dako rozhadze sa nemusi ukazat hned, je to proste bordel, ale ten kto sa roky snazi to cloveku co dieta bez problemov ma nevysvetli, tak ako to ked budes drzat svoje dieta v naruci po ivf, povies ze by si do toho sla aj 100x za tento vyledok v naruci
Na margo rakoviny v mojim blizkom okoli umreli zeny na rozny druh rakoviny do 50tky a ani jedna nebola na ivf a ani nicom podobnom.
Jasne keby ochoriem, urcite si poviem ze to mozno ivf prispelo, ale naozaj? Nikto ti to nepovie
@hendikep Nikto ta tu nezlyncuje, neboj. Ale je podla mna nespravne odsudzovat IVF ked si ho nezazila, a nevies ake to je, ked proste prirodzene deti mat nebudes.
Sorry, mozes byt empaticka ako chces, ale kto to nezazil, tak nie je schopny ponat hlbku tej bolesti. Rovnako ako nikto nie je schopny ponat, co obnasa rodicovstvo bez toho, aby bol rodicom. Je to jednoducho neprenositelna skusenost.
Nemysli si, ze ktorakolvek zena ide do toho s lahkym srdcom.
A vsetky tie "rakoviny" a nemoci...len sa pozriet, co doma ludia jedavaju, cele zivoty, cele roky, kolko maju stresu, malo slnka, malo pohybu, malo spanku, nejedia dost zeleniny. Tam by som hladala viac zdrojov chorob ako v par mesacnej hormonalnej burke pri ivf.
A len tak na okraj, sestra nie je zo "sektora", ak je anesteziolog. Moze mat nazor, ktory je kvalifikovanejsi ako laicky, ale vydavat svoj nazor za pravdu a sudit nim lekarsku prax z ineho odboru...no neviem, neviem.
@veselo_neveselo Ahoj, nikde netvrdim ze toto je jedina pricina rakoviny ako tu bolo uz viac x interpretovane … Ale zdrave pre telo to rozhodne nebude. Sestra robi v obrovskej fakultnej nemocnici kde je 50 anesteziologov … Brno je zaroven Mekka asistovanej reprodukcie, myslis ze ti lekari sa medzi sebou nerozpravaju? myslis ze ked tam maju zenu s rakovinou tak nemaju info ze bola v poslednych dvoch rokoch na IVF?
Nikde netvrdim ze nechapem tuzbu preco to zeny chcu napriek tomu urobit.. autorka sa pytala ci je to ok v jej stave a ja som to pisala na margo toho. Keby citila ze je v plnej sile asi by nemala tuto otazku…
Verte ze nikomu nechcem zle, len som chcela aby mala vsetky informacie … drzim palce
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
lekár by ti mal naordinovať takú stimuláciu, ktorá ti neublíži. Ak si sa rozhodla pre IVF musíš rátať s tým, že to nieje nič príjemné a môžeš tie dávky hormónov aj zle znášať..ja som to absolvovala raz a povedala som si, že nikdy viac. Tým ťa nechcem strašiť..no tak to je, aj keby si nemala hormonálnu nerovnováhu tak tá stimulácia je neprirodzená a zamáva s našim telom..