IUI - spermiogram

21. máj 2024

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, s akým spermiogramom ste išli do IUI a na kolky pokus Vám to vyšlo?
Nám to lekár navrhol, že ak sa po mesiaci užívania vitamínov nezlepší spg, tak mame ísť na IUI. Ale všade čítam, že to je len strata času a peňazí hlavne ak je spermiogram zlý.
Môj má 1% morfológiu (min. 4%), 14% motilitu (min.32%) a celkový počet pohyblivých 38% (min.40%). Ale celkový počet spermií ma vysoko nadpriemer.
Ja mám PCOS, anovulacne cykly, čiže stimulujem liekmi.

natalis1998
21. máj 2024

Ahoj, neviem sa vyjadrit k spermiogramu. Ale len z vlastnej skúsenosti by som možno pri PCOS zvážila drilling pred samotným výkonom. My sme išli rovno na IVF a tiež mám PCOS a na sone všetko krásne folikuly rástli ale keď nastal odber tak som mala skoro 10 folikulov prázdnych a hoci veľkosť folikulov bola ideálne tabuľková tak vajíčka v nich boli nezrelé. Keď všetky folikuly odsali tak pri druhom ivf už bolo čo folikul to vajíčko. Tým chcem povedať že pri PCOS veľa folikulov neobsahuje vajíčko a keďže pri tomto výkone nedozrieva viacero folikulov naraz ale len jeden-dva tak aby ste zbytočne neprišli o pokusy. Možno to bol len môj prípad, ale vekom to určite nebolo keďže mám 25.

natalis1998
21. máj 2024

@natalis1998 a doplním tiež som mala anovulacne cykly, čo tiež to môže spôsobiť že sú tie folikuly prázdne

autor
21. máj 2024

@natalis1998 momentálne sme mali 2x planovany styk so stimulaciou. Samozrejme, že sa takto nedá zistiť, že prečo to nevyšlo. Mala som aj injekciu na prasknutie folikulu a samozrejme potvrdený rast folikulometriou. Ale bohvie prečo to nevychádza. Či ten spermiogram alebo ako hovoríš, nekvalitne folikuly…
Na to vyšetrenie sa dá normálne objednať? A ako to vlastne prebieha? Tato možnosť mi ani nenapadla.
Ja mám 26 😏 dnes mi robili aj sono a klasika vaječníky plne drobných folikulov.

kobudoka
21. máj 2024

Ahoj, už si to nepamätám presne, ale mali sme 8 rokov rôznych lekárov, počnúc MUDr. Vrabcom a končiac MUDr. Harbulákom, keď ten zistil že problémom sú cysty na vajcovodoch. Po operatívnom odstránení cýst sme mali na prvý pokus úspech s 3 vajíčkami z 8 odobratých, z toho jedno sa uchytilo a dnes máme cca 19,5 ročného potomka 🙂
Ja som mal na začiatku u Vrabca cca 37,5 mega spermií, pohyblivosť okolo 55-60%, po 8 rokoch, niekoľkých liečebných kúrach in-home (vajcia do studenej vody, vitamíny, dole oblečené iba voľné nohavice) som mal spermiogram cca 70+ mega spermií, pohyblivosť 72-75%. Tak nezúfaj, určite netlačte na pílu - chce to kľud, no stres, dobrú pestrú stravu (ideálne stredomorskú alebo japonskú (Okinawa, Kjúšú).

venom19
21. máj 2024

Ahoj, ja som skoro v totoznej situacii ako ty autorka...

kobudoka
21. máj 2024

doplním: keď sme otehotneli, manželka mala 36, ja 44 😉

natalis1998
21. máj 2024

No to je bohužiaľ tak že keď aj na sone je dominantný folikul nie je to zárukou že v nich je aj vajíčko schopne oplodnenia. Ja som tiež mala ukážkové sono, každý lekár u ktorého som počas stimulácie bola že to bude krásny počet a nakoniec som mala 4 vajíčka a aj to nezrelé. My sme bohužiaľ nemohli ísť na inseminaciu a ani sme nemali naplánovaný pohlavný styk lekárom pretože môj manžel má veľmi zlý spermiogram. Ale ja si myslím ze po tom prvom ivf ako proste všetko odsali čo tam bolo to bolo počas druhej stimulácii už lepšie. Neviem či sa dá objednať na drilling ale mne to spomínal môj gynekológ že ak sa nám nebude rok dariť, tak dá odporúča driĺing a že vtedy má žena pár mesiacov normálne ovulaciu. Ale my sme išli do centra pretože hlavný problémom bol u nás spermiogram.

kobudoka
21. máj 2024

jejda, vy sa bavíte o IUI a ja píšem o IVF ... ale problém bol vyriešený 😀

autor
21. máj 2024

@venom19 ahoj, tiež čakáte na IUI? Alebo ako ste momentálne na tom?

venom19
21. máj 2024

Iui je nasledujuca moznost veru

natalis1998
21. máj 2024

Ešte mi napadla jedna vec, priechodnosť vajcovodov overovali? To mne robili ako prvé, tam by mohol byt ešte problém..

autor
21. máj 2024

@natalis1998 podstúpila som hyfosy v januári 2021. Spriechodnene som mala obidva vajcovody. Netuším na ako dlho to ma vplyv.

autor
21. máj 2024

@venom19 mali ste doteraz plánovaný styk? A kedy máte ísť na IUI?

venom19
21. máj 2024

Ked tak radsej sprava

ashleyka
21. máj 2024

Ahoj 😊 podstúpila som IUI s veľmi zlým spermiogramom,neúspešne ale aspoň som skúsila 1 počiatočnú možnosť,kde niesi na silných hormónoch.
Išli sme aj na druhé IUI avšak si nás zavolali,že spermošky sú veľmi zlé a nemájú ani šancu keď ich tam dajú. Tak sme miesto inseminácie odkonzultovali IVF. Takisto mám PCOS a poviem ti že ani pri tých najnižšich dávkach hormónov to sranda nieje. Na jednej stránke sme stratili 2 mesiace ale na druhej fakt som to skúsila ,,prirodzenejšou,, cestou .

natalis1998
21. máj 2024

Podľa mna pokial si neprekonala nejaký zápal, tak asi ich priechodné stále máš. Držím každopádne silno palce aby sa Vám to podarilo 🙂

butterflyeffect
2. jún 2024

Co sa tyka spriechdnenia-ja som mala jeden uplne nepriechodny ten mi odobrali, druhy spriechodnili a o rok na to uz ani ten nebol priechodny. Mne bolo povedane ze ak su zrasty tak najneskor do 6 mesiacov ak neotehotniem tak IVF, ze potom po spriechodneny znova zarastie. Podstupili sme nakoniec IVF, (muz ukazkovy spermiogram, ale s tymi vajcovodmi nam narovinu povedali ze IUI je zbytocne) cize ak si mala nepriechodne a sprechodnili, bud ist znovu ci je nejaka sanca, ale su tam aj ine diagnozy tak mozno by som radaej sla rovno do IVF

butterflyeffect
2. jún 2024

@natalis1998 ja som napriklad nemala nikdy ziadne zapaly a infekcie, maximalsne sem tam mykozu, ziadne bolesti, kazdy lekar povedal ze zrasty nebudem mat lebo aj na usg by bolo nieco vidno-to este aj prijmajuca lekarka tvrdila sen pred zakrokom a zrasty som mala take ze mi vajcovod prirastal na crevo, ze mysleli ze aj cast creva budu musiet odobrat… a lekar po zakroku mi vravel se som musela mat strasne bolesti a pritom iba standardne menstruacne som mala

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre