IUI/IVF - morfológia spermií 2%

6. nov 2023

Ahojte.Neviem čo robiť ďalej.Morfológia vyšla 2% počet aj rýchlosť spermií nadpriemerná.2 roky sa nedarí.
Hyfosy v poriadku.
Krv v poriadku.
Menštruáčný cyklus a ovulácia v poriadku.
Chystám sa na hematológiu, manžel ide na halosperm.
Obaja sme športovci vek 26 a 39 rokov.
V centre nám neodporúčajú IUI vraj je to zbytočná strata času.Ja som nikdy pre IVF rozhodnutá nebola, nemám na to našetrené financie a ani by som sa s tým nevedela stotožniť.Už IUI je pre mňa osobné zlyhanie keď vidím, že ženy s oveľa väčšími problémami otehotneli hneď.
U mňa už vylúčili pomaly všetko a nič nezistili.

Máme absolvovať úplne všetky vyšetrenia ktoré nám v centre ani nespomínali ako napr.reproimunológia, endokrinológia kedže mám krv v poriadku.

Ja už začínam po 2 rokoch pochybovať o tom, že by to vyšlo prirodzene.Už sme si dali aj na pol roka pauzu, neriešili sme lekárov.Ja ovuláciu nesledujem kedže viem, že prebieha.Boli sme na dovolenke.Už som mala aj hlavu zamestnanú prácou.A stále nič.

Kľudne napíšte čo pomohlo vám aj o IVF ak by som sa premohla, koľko to trvalo, koľko ste mali našetrené alebo ako dlho ste šetrili, čo všetko ste medzitým absolvovali, koľko to trvalo kým to vyšlo.

Ďakujem 🙂

ninka99865
6. nov 2023

Ahoj. V centre robia iba úplne základy, čiže určite si ešte zbehni na endokrinológiu a aj hematku. Môže byt kľudne problém aj tam, na hematke pýtaj aj vyšetrenia syndróm lepivych doštičiek. Držím prsty ☺️

ninka99865
6. nov 2023

A určite aj reproimjnologiu, ci sk nevytváras ty nejaké protilátky sama proti sebe alebo proti embryu, spermiam…

gejb
6. nov 2023

S vašim spermiogramom to nie je nemožné, ale môže to trvať pár rokov kým sa zadari prirodzene. Záleží ci chcete čakať na tento malý "zazrak". Boli sme na tom podobne, 5 rokov a stale nic. Vek neoklames tak sme do toho šli...trvalo to cca rok kym som našla na teste //, nasetrene sme mali o to neslo, len sme sa s tym museli zmierit.(priprav si rezervu aspoň 2000e) .Teraz ľutujeme len ze sme to nespravili skôr.
Je dobre mat pred tým celým vyšetrenia na hematologii, endokrinologii aj reproimunologii.

hederamonstera
6. nov 2023

Nedarilo sa nam 3 roky, sli sme do CAR a muz mal morfologiu 1% a ja nabeh na pcos, druhe IUI vyslo a pol roka po porode som ostala tehotna prirodzene😁😁takze teraz tu mam rovno dvoch spuntov.
Drzim palce, neviem poradit, neznasala som reci typu “nemysli na to”. Lenze nie ste na tom zle ako si myslis.
Ale jedno poviem, mrte mi chybaju tie casy bez deti, uzivajte si ich❤️❤️❤️

bejbs123
6. nov 2023

Asi je to o tom,kto je ochotny kolko cakat,samozrejme sa to moze podarit prirodzene a bohuzial aj nemusi,ja napriklad lutujem, ze sme sa nedali na ivf skor,nas boj s ivf trval 3roky

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. nov 2023

@ninka99865 Na endokrinológiu budem musieť zbehnúť za gynekologičkou, je to moja posledná možnosť ako dostať výmenný lístok kedže obvodná mi to zamietla a centrum nevidí dôvod.
Syndróm lepivých doštičiek mi nespravia už automaticky keď sa pýtali na dôvod?
Povedala som im, že mám odporúčanie z centra kvôli potratom v rodine

autor
6. nov 2023

@jj298 Myslíš otehotnenie? Vôbec.Ja sa nesledujem, netestujem už dosť dlho viac ako rok.
Keď nám naplánovali styk s ovitrelle tak som do toho šla s nechuťou.Pre mňa je to veľmi nepríjemné niečo robiť plánovane.
Takže celú dobu tomu nechávame voľný priebeh.
Nás už tlačí čas.
Morfológia z 3% klesla na 2%.
Manžel má pomaly 40 a nechcem aby mal dieťa v 50tke.
Svokor sa nedožil ani jedného vnúčaťa od 2 synov.
Ja som ani nevedela, že či deti chcem.Žiadna túžba neprišla.Nejaké uvedomenie si prišlo až neskôr, ale stále nie som zúfalá len nerozumiem tomu prečo sa nedarí.

Ja som už bola vo fáze, že som to chcela vzdať.Už som mala objednaný recept na HAK len manžel ma stopol, že či si chcem rozhádzať hormóny.

autor
6. nov 2023

@jj298 A nad IVF sme nerozmýšľali vôbec.Zatiaľ nevieme kde presne je ten problém, ale skôr sa prikláňame k bezdetnému životu.

autor
6. nov 2023

@bejbs123 My zatiaľ nevieme kde presne ten problém je takže nám IVF ešte len naznačili.
Je možné, že ten problém nie je taký veľký v spermiách.
Takže nám teraz neostáva nič iné len čakať stále na výsledky z nejakého vyšetrenia.
A skôr by som podstúpila IUI lebo oni nemôžu vedieť či to nevýjde.
A predsalen na IVF človek musí mať viac financií a to by nám trvalo pokiaľ chceme aj normálne žiť a užívať si život a nie len zarábať na IVF.

autor
6. nov 2023

@hederamonstera Ja nechápem prečo nám IUI neodporúčajú.Veď oni nemôžu vedieť, že či to nevýjde.IUI nie je pre telo taká záťaž.
A u mňa zatiaľ nenašli nič.

Ja som bola ešte pred rokom zaťatá, že chcem len vyšetrenia a nič viac.Aj IUI pre mňa bude niečo čo budem musieť spracovať lebo som to chcela nechať tak, že čo má byť bude.Zhodli sme sa, že IUI nie je až taká pomoc.
IVF je pre mňa finančne zložitejšie a emocionálne neviem či by som do toho šla.Ja by som to nevedela prijať.

My si bezdetní život užívame na plno, ale plánujeme len jedno dieťa takže toho sa nebojím :D.To isté čo robím teraz budeme robiť aj s dieťaťom.

bejbs123
6. nov 2023

Tak je to o tom ake priority si kazdy nastavi,ked si niekto vie uzivat bezdetny zivot,vie si odlozit peniaze na IVF,my sme nesli na dovolenku,odlozili sme stavbu plotu a brany a bolo na IVF,bohuzial kazde telo starne a 39 nie je uz malo ani na chlapa a tam sa tiez dokazu velmi rychlo spermie zhorsovat a vobec to nie je ovplyvnene zdravym zivotnym stylom a sportom ako kazdy tvrdi,ale je to citliva tema,ktora si pyta vazne rozhovory a rozhodnutia v pare,niekto sa neciti na nic,niekto na IUI,niekto na IVF,kazdy nech robi to,co uz a za vhodne

7lenka11
6. nov 2023

My sme boli na tom uplne rovnako. Snazili sme sa cca 3 roky. Muž spermie 2%, u mňa neskôr zistili anovulačné cykly. IUI nepomohlo, podstúpili sme 2x, vždy neúspešne a iba sme z toho boli smutní. IVF vyšlo na prvý raz. A čo je najväčší paradox, tak 7 mesiacov po pôrode som otehotnela prirodze po jedinom pohlavnom styku za celý mesiac 🙈😃 takže čakáme už aj druhé bábo 🙂

7lenka11
6. nov 2023

A teda nám veľkú častú z IVF preplatila poisťovňa. A keby sme ho absolvovali na SK, tak máme aj lieky lacnejšie. No boli sme až v Brne..

autor
6. nov 2023

@bejbs123 Lenže my si ho užívame raz mesačne 🙂 kedže sa nevidíme doma kvôli práci alebo po 5 rokoch sme boli teraz prvýkrát na dovolenke.
Navýšila sa nám hypotéka, účty, inflácia.
Takže sa nám šetrí ťažšie na viaceré veci naraz.

Nemôžeme stále len pracovať, manžel má 2 práce.
Potrebujeme občas aj vypnúť, oddýchnuť si.
O IVF sme sa zatiaľ veľmi nerozprávali kedže som bola proti a neviem čo nás čaká ďalej, ale podľa mňa je somarina preskočiť IUI.

autor
6. nov 2023

@bejbs123 Áno je to pravda, nie je to životným štýlom.Veď v našom okolí majú deti ľudia s katastrofickým životným štýlom.
Aj mladí aj po 60tke.

autor
6. nov 2023

@7lenka11 Ja ovulujem pravidelne, v predošlom centre nám napríklad povedali, že kedže má vysoký počet a rýchle tak, že to sa vyrovnáva.
Ale určite sa netrafíme do každej ovulácie kedže ja to nesledujem a ani sa ,,nesnažíme,,.
Spíme spolu vtedy keď chceme.
Takto plánovane sme to skúsili asi 4krát.

Ja by som radšej podstúpila IUI viackrát a až potom rozmýšľať nad IVF možno.
Ono po IVF sa bežne stáva, že tie stimulácie naštartujú telo. 🙂.
Ale nerada by som preskočila tú prirodzenejšiu formu.

sweet20
6. nov 2023

niektore zdravotne poistenie aj preplacaju ivf.. a celkovo tieto veci okolo

hederamonstera
6. nov 2023

Tak podstup iui a potom uvidis co budete chciet dalej

gejb
6. nov 2023

@sweet20 preplacaju, ale tak 1/3 sumy. Cca 2tisicky treba aj tak.

autor
6. nov 2023

@sweet20 Áno preplácajú, ale tak ako píše @gejb tak aspoň 2000€ treba vlastných.

autor
6. nov 2023

@hederamonstera A centrum mi to nemôže zamietnuť?

hederamonstera
6. nov 2023

Nie, vsak vy si to platite.

sweet20
6. nov 2023

@gejb nechcem sa opakovat ale musim.. na tieto dalsie vydavky sluzi zivotne poistenie.. preto je to zivotne, ze co ked zivot prinesie nieco na co nebudem mat peniaze.. tieto zdravotne veci.. a ked vykompenzujes napr 1200 eur zo zdravotky a dalsie peniaze zo zivotky tak nemusis zhanat dalsie peniaze lebo ti to cele pokryje.. tieto poistky sa maju vyuzivat ked raz nieco platim.. tak ako ked sa mi pokazi pracka/umyvacka tak neriesim kolko to stoji lebo mam poistenie domacnosti.. vsetko na nieco je, len uz zalezi ci si to vieme narokovat, ci mame ludi , ktori sa o to postaraju , ze mi len pipnu peniaze a nic neriesim.. ak je raz taky problem , ze nemam na nieco peniaze co ma v zivote postretlo tak sa to da pekne vykryt.. 🤔

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sweet20
6. nov 2023

@gejb ale je to vec nazoru.. kto chce tak vie najst rozne sposoby.. je to uz na kazdom z nas

bejbs123
6. nov 2023

Ako pisem,ked to citite na iui,tak to treba vyskusat,je to 50:50,niekomu to vyjde,niekomu zial nie,nam to napriklad neodporucili kvoli spermiam,ze tam nie je vysoka sanca uspechu

lalilla
6. nov 2023

Ani ivf nie je zarukou uspechu zial, aleje to fajn skusit. My sa snazime 5 rokov, morfo 0,5 ja uplne v poriadku a dietatko stale nemame a ani nvm ci vobec mat budeme. Na oplodnenie staci jedna spermia, takze pokial chlap nie je uplne neplodny sanca je vzdy.
Urcite chod na endo, reproimuno, hematku a popripade genetiku. Hormonalny profil je klasika. Este vyssi level popripade ci nemas dake potravinove alergie a s tym spojeny daky skryty zapal v tele.
V brne sme platili 4300€ z toho poistovna vratila okolo 1400€, v cene mas len prvy vklad, kazdy dalsi stoji 480€+ lieky.
A to sme nedali genetiku a rozne ine doplnkove sluzby.
Na svk su tie vklady o kusok lacnejsie ale kazdy rok to ide tiez hore…drzin palce!

autor
6. nov 2023

@jj298 .

Ako sa dá nemyslieť na to keď človek navštevuje centrum a každý mesiac sa nájde človek ktorý by sa na to neopýtal? Ale je rozdiel na to myslieť a byť ako žena ktorá po tom vyslovene túži a je ochotná podstúpiť aj IVF aj čokoľvek.Ja som 6 mesiacov odkladala úmyselne ďalšie vyšetrenia lebo som si povedala, že a načo.
A zvažujem aj to, že nepodstúpime nič a budeme bezdetní.

Podľa mňa na to myslí žena ktorá si sleduje ovuláciu, plánuje styk a každý mesiac si robí nádeje.Ja si každý mesiac kupujem vložky lebo ja neverím zázrakom keď viem, že ten problém existuje a môže ich byť viac kedže si pravdepodobne cítim štítnu žľazu.

autor
6. nov 2023

@bejbs123 No nám len povedali, že to môže byť strata času, že 2 roky je dosť, že nevidia dôvod prečo nie som tehotná, že počkajú ešte na halosperm čo ukáže, ale žeby mi dali výmenný lístok na endokrinológiu keď mám ťažkosti tak to nie.

A pritom problém môžem mať aj ja Odjakživa mám napríklad silnú imunitu, manžel tiež.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre