Intracytoplasmatická injekcia spermií - skúsenosti

deianeira
2. jún 2016

Ahojte, ak máte za sebou metódu ICSI, ako to dopadlo? Aká je úspešnosť? Ako ste sa cítili počas stimulácie a čo odporúčate robiť/nerobiť počas stimulácie a po nej...?

adahaj73
2. jún 2016

Ahoj, ja mám za sebou ICSI, ale bola prevedená pred trinástimi rokmi... Odvtedy medicína značne pokročila... Vraveli, že šanca otehotnieť je malá, možno 25% (vtedy), no a nám to vyšlo na prvýkrát a dnes mám doma už dvanásťročné trojčiatka 🙂 🙂 🙂 . Mne vložili naspäť 4 oplodnené vajíčka, dnes vraj vkladajú jedno, max. dve, práve kvôli viacpočetnej gravidite. Počas stimulácie som normálne fungovala, ale bohužiaľ, mala som hyperstimulačný syndróm, práve pre tú viacplodovú graviditu. Dnes sú už isto aj iné lieky a hlavne ten počet vložených embrií je menší, takže to riziko klesá. Bábätko sme veľmi chceli, preto som po vložení len ležala a bola na PN. Možno aj preto to tak dobre dopadlo 🙂 Držím palce, dá sa to zvládnuť a ten výsledok je nádherný...

bubinko1506
3. jún 2016

Ahoj, my sme absolvovali ICSI 2x minuly rok. Prvykrat nam zostali 2 embrya na vklad - podarilo sa, ale skoncil potratom. 2x sme mali dokopy asi 14 embryi. ET bol sice neuspesny, ale nasledny KET dvoch blastocyst bol uspesny a cakame dvojicky.
Stimulku som znasala celkom fajn, akurat som bola viac unavena a naladova. Fungovala som normalne, aj som cvicila az do pichnutia Pregnylu pred odberom vajicok. Po odbere vajicok som sa uz setrila, chodili sme aspon na prechadzky. V den vkladu a na dalsi den som lezala a oddychovala, potom som isla normalne do prace.

Drzim palce, IVF sa da zvladnut, aj ked to niekedy dlhsie trva, ale vysledok stoji za to 🙂

zuzanna_sc
3. jún 2016

Ahoj,ja som včera bola na punkcií vajíčok,mala som 6, 2 sme si dali na ICSI a 4 prirodzene,dnes som volala a povedali že obe ICSI sa oplodnili a 2 zo 4 prirodzene tiež,dohodli sme sa na predľženej kultivácií,v utorok mám transfér 🙂
Stimuláciu som zo začiatku znášala dobre,ale potom sa to zhoršilo,mala som závrate,bolo mi zle,nechutilo mi jesť ,boleti v podbrušku ale som to zvládla .Držím palce 🙂

deianeira
autor
3. jún 2016

@adahaj73 mne budú vkladať tri vajíčka / embryá, tak mi povedali - som v Iscare v BA

adahaj73
4. jún 2016

@deianeira My sme boli v KE, ale vraveli, že ak vložia viac embrií, tak je väčšia šanca na uchytenie aspoň jedného... A ja som vtedy bola prvá v tom centre, čo čakala trojičky 🙂 Hlavne po prenose sa šetri a veľmi Ti držím palce. 🙂

deianeira
autor
4. jún 2016

@adahaj73 ďakujem, mám tam dovolenku ešte cca 5 dní po prenose. chceme ísť potom na výlet vlakom, na pobyt / kratšiu dovču mimo domu... je to ok? môžem si užívať výlet - nenáročné prechádzky lesom, návtevy múzeí atď? alebo odporúčate zostať doma a ležať?

adahaj73
6. jún 2016

@deianeira No uvidíš ako sa budeš cítiť, ja som hneď mala ten hyperstimulačný syndróm a dva týždne po prenose som skončila v nemocnici ☹ . Keďže sa embryá uchytili, telo reagovalo tak, ako by bolo ďalej hormonálne stimulované. Jednoduché prechádzky nemusia byť na škodu a hlavne to pomôže psychike, no ja som to radšej neriskovala... Ale každé telo je iné a reaguje ináč. Hlavne nech objavíš tie dve vytúžené čiarky 🙂 Veľmi Vám držím palce a dôležité je mať oporu v partnerovi a rodine.

deianeira
autor
6. jún 2016

@adahaj73 ďakujem.
ešte sa chcem spýtať -dnes sme podpísali zmluvu o IVF, ale ja som bola v tom , že rovno nám urobia ICSI, a akosi som tomu neporozumela - ešte sa budem pýtať lekára - lebo nerozumiem, načo chcú u nás skúšať bežné IVF, pretože manželove spermie k mojim vajíčkam aj tak nedoplávu, aspoň tak som to vyrozumela z pohovoru s lekárom minule. Takže nám hovoril o ICSI. Ale to si ešte akože môžeme my rozhodnúť, či si pre istotu dáme aj ICSI?

adahaj73
6. jún 2016

@deianeira Pre problém u manžela aj nám navrhli hneď metódu ICSI, inú ani lekár nezvažoval. Myslím, že tam by bola u nás takmer nulová šanca, nakoľko boli nielen pomalé, ale bolo veľké percento deformovaných. Preto museli nájsť tie šikovné tri, čo mám doma 🙂 . Neviem ako je to teraz s platením, čo všetko prepláca poisťovňa a čo si hradíte vy. My sme vtedy platili len za injekcie, ale výkon bol 3-krát plne hradený poisťovňou (aj metóda ICSI). Radšej si to overte. My sme podpisovali súhlas s metódou ICSI a s tým, že sa vložia 4 embryá. Ináč po potvrdení gravidity - asi 4 týždne po vložení som začala brať Utrogestan na udržanie tehotenstva.
Ináč IVF je oplodnenie v skúmavke (v mištičke), tak tam možno dôjdu, či?!
IUI - to je keď sa zdravé a očistené vložia späť do maternice.

ssegra
6. jún 2016

@deianeira ICSI je sucast IVF, teda do vajicka pichnu ihlou vybranu spermiu a tak ho vlastne oplodnia. Myslim, ze teraz uz malo robia to, ze do skumavky daju vajicko a spermiu a cakaju ci sa oplodnia prirodzene. ICSI neni hradena zo zdravotneho poistenia, to si doplacas len neviem presne kolko to stoji, kazde centrum ma iny cennik. Pri kazdom cykle, ktory podstupujes podpisujes papiere na IVF, ale v tych papieroch sa neuvadya ci oplodnenie bude metodou ICSI, PICSI alebo nejakou inou.

adahaj73
6. jún 2016

@ssegra podľa mňa, ICSI nie je súčasťou IVF - sú to dve metódy
http://www.iscare.sk/ - pozri dole

ssegra
6. jún 2016

@adahaj73 no hej ale nepodpisujes ziadne papiere co sa icsi tyka len ohladom IVF. IVF je vlastne oplodnenie v skumavke a icsi je metoda oplodnenia su aj daslie metody ako PICSI ci MACS ale stale je to sucast ivf

adahaj73
6. jún 2016

@ssegra máš pravdu, my sme podpisovali papiere len pre poisťovňu a bolo tam že IVF-ICSI, takže to asi neznamená, že keď deianeira podpísala zmluvu o IVF, že jej neurobia ICSI, nie? Asi sa to tam bližšie nešpecifikuje...

ssegra
6. jún 2016

@adahaj73 pisala si ze vam isci preplacala poistovne, teraz uz si to musime platit sami tak mozno preto sa to uz v tej zmluve neuvadza

ssegra
6. jún 2016

@adahaj73 urcite to neznamena ze jej to neurobia

adahaj73
6. jún 2016

@ssegra veď ja som manželovi vravela, že to je smutné, že platíme celý život do poisťovní a počula som, že teraz je to dosť veľká položka... mať vlastné dieťatko... My by sme teraz už na to asi nemali... Aj preto si vážim tých troch neposlušníkov, čo mám doma, aj keď to bolo a ešte aj je často nááááročnéééé.

ssegra
6. jún 2016

@adahaj73 dufam ze aj ja si co nevidiet najdem // na teste a budem mat takeho maleho nezbednika 🙂 inak ma dost prekvapilo ze ti vkladali az tri embryjka teraz vlozia max dve a v niektorych centrach do 35 rokov vkladaju len jedno

adahaj73
6. jún 2016

@ssegra No mne vložili 4, lebo je vraj väčšia šanca na uchytenie aspoň jedného, počula som, že teraz vkladajú jedno, max.dve, ale deianeira písala, že jej dajú tri... V každom prípade Ti taktiež veľmi, veľmi držím palce, aj keď som to prežila dávnejšie, tak viem, čo prežívate, ale výsledok čakania stojí za to 🙂 Hlavne nech to vyjde na prvýkrát, potom je to ťažšie aj s psychikou.

ssegra
6. jún 2016

@adahaj73 uz mam dva neuspecne pokusy za sebou a terz som akurat 7 den od vkladu, ale este som nenabrala odvahu urobit si test. Podla mna to zle pochopila lebo lekari velmi nechcu davat ani dve nieto tri. Dakujem 🙂

deianeira
autor
6. jún 2016

vďaka za rady, asi som to naozaj zle pochopila, asi mi nebudú vkladať tri, ale asi oplodňovať budú tri vajíčka - tri oocyty. asi je to tak, že jedno vložia a zvyšné zmrazia, no, ešte sa na to budem musieť popýtať, s tými lekármi to je niekedy ťažké, sami od seba nič nepovedia, musíme z nich ťahať informácie ako z chlpatej deky. 😒

ssegra
6. jún 2016

@deianeira to je pravda niekedy su skupi na slovo a ked to podstupujes prvykrat vsetky ti pojmy su pre teba nove a stane sa ze sa pomylis 🙂

deianeira
autor
7. jún 2016

ahojte, a čo partner? akými radami sa má riadiť pred odovzdaním spermií? ako dlho predtým má abstinovať? poraďte, už je z toho takmer vo väčšom strese ako ja 😉

ssegra
7. jún 2016

@deianeira dva az tri dni treba abstinovat. Moj bral vitamin E, kotvicnik podzemny, a zensenovy caj pil a kazdy den som mu robila zelerovy vyvar

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre