Baby, potrebujem radu, ideme do IVF darovanými vajíčkami kvôli môjmu veku a rozmýšľame o genetickom vyšetrení embryí. Lekár nám tvrdí, že to nie je potrebné, lebo 80% embryí je geneticky v poriadku a zbytočne to navyšuje cenu a je to trápenie pre embryá odberom buniek. Aké máte skúsenosti, prípadne tie čo máte DV dali ste robiť genetiku?
my sme sice nemali darovane ale vlastne, ale obaja sme geneticky vysetreny a sme v poriadku a pritom 50% z nasich embryii sa po genetike vratilo geneticky abnormalnych. cize ani to ze my sme ok, nezarucuje ze aj embrya budu v poriadku. pokial na to mate financie, urcite by som do toho isla. vyhnete sa zbytocnemu vkladaniu zlych embryii
@mamandyka ja si myslím, že lekár má pravdu že to je zbytočné lebo si myslím, že sa môžu zbytočne poškodiť pri genetike, rozmrazovaní, zamrazovaní a znovu rozmrazovaní. Napríklad nám jedno embryo nezvádlo rozmrazovanie. Ked je embryo slabe príroda sa o to postará a neuhniezdi sa. Pokiaľ darkyna nema zlé chromozony, v rodine ochorenia tak nevidím dôvod. Samozrejme na genetike Vám povedia že je to veľmi dôležitá vec lebo veď na tom zarábajú. My sme si dali spraviť genetiku s partnerom a boli sme rozhodnutý aj pre genetiku embria. Popravde som rada, že sme to na poslednú chvílu zrušili pretože keď sme už potvrdili, že chceme genetiku embrii a boli už aj dohodnutý s reprodukčným centrom tak sa k nam na genetike chovali už maximalne bezzaujmom. Mali istého klienta, 900eur za genetiku partnerov dostali a už sme pre nich neboli zaujímavý. No keď nám ponúkali všetky služby a vykreslovali katastrofálne scenáre nemali problém zavolať, dvihnúť a komunikovať hoci kedy kým sme sa nerozhodli že aj embrya chceme geneticky skontrolovať. Našťastie v reprocentre nám to vyhovorili z hlavy.
@cathy1983 Ahoj, nie som síce smeja, ale viem ti odpovedať na tvoju otázku, biopsia vzoriek embryií sa robí vyslovene pred zamrazovaním, keďže ak by sa embryo kvôli vzorke na genetiku znovu rozmrazilo a po odobratí vzorky následne zamrazilo, mohlo by sa poškodiť alebo úplne rozpadnúť.
@janie7 ahoj.ano viem že sa robí vzorka vyslovene pred zamrazenim,no čo sme mali embrya na genetiku,že sa nedali otestovať a zamrazili ich. Škoda že sa už nedajú. Mám tam 5 embryí bez genetiky a 2 mozaiky.. je to pre mňa dosť už riziko vkladať takéto embrya,mám po 40.. alebo ísť do ďalšieho IVF? Chcela som pre dcérku súrodenca a neviem ako ďalej
@cathy1983 Tak to verím, že by si chcela pre dcérku súrodenca, mne sa podarilo otehotnieť zo 4. vkladu a to som si myslela, že už nič z toho nebude, ale môj lekár v ČR to nevzdával.
Neviem do akého CAR chodíš, no pokiaľ sú embryjka kvalitné a požiadaš o biopsiu, mali by ti vyhovieť. Povedali ti aj dôvod prečo sa nedajú otestovať?
Ja by som už do ďalšieho IVF nešla, skôr možno skúsila darkyňu, ak by ste s tým partnerom súhlasili, samozrejme najskôr skúsiť vklad svojich embryjok.
@janie7 spolu som mala 10 embryí ,z toho týchto 5 sa nedala odobrať vzorka na biopsiu,že nejak tie embrya sa nesprávali alebo nemali tvár taký aby sa dala urobiť biopsia. Zamrazili ich. A ostatných 5 sa dalo otestovať, z toho 2 zdravé,mám dievčatko z 1 vkladu a chlapček sa nepodaril,to sa sa stalo z tohto 2 vkladu. Potom mám ešte 2 mozaiky a Down syndróm. Takúto mám štatistiku. 5 nevysetrenych a 2 mozaiky.
@cathy1983 Ked sa teda pytas do plena, ja by som sla do dalsieho IVF, pretoze kazdym mesiacom nase vajicka starnu, najma ak ma zena dost rokov. Ked bude treba, k tym neotestovanym sa mozes vratit trebars aj o 2 roky. Ale do IVF o 2 roky uz asi bude neskoro, resp. tie sance na uspech uz budu ovela nizsie. Ak by to ani s dalsim IVF nevyslo, stale sa mozes vratit k tym nevysetrenym a dat si ich postupne vkladat. Zamrazene embrya prakticky nestarnu. Velmi drzim palce!
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ak idete s darovanými vajíčkami, tak predpokladám, že darkyňa bola geneticky vyšetrená. Preto mi príde zbytočné riešiť ešte genetiku embryí, pokiaľ nie je nejaký iný problém na strane partnera.