Folikul 14 mm - vraj v ňom nedozrieva vajíčko

nina774411
20. feb 2018

Ahojte,
Ja sa len chcem opýtať, či sa niektorá tu z Vás stretla s tým, čo ja :D

Pri vyšetrení HP mi vyšlo, že mám obrátený pomer folikulostimulačného hormónu FSH oproti luteinzačnému hormónu LH (5. DC som mala FSH cca 4 niečo a LH cca 12- malo by to byť naopak) a AMH- mi vyšlo 14- čiže vraj PCOS a pravdepodobne neovulujem...(čo teda doktorka predtým nevidela na utz. kks, že mám PCOS??- aj som sa jej na to vyslovené pýtala ešte dva roky dozadu, ale však čo už). Nedarí sa nám bábätko, tak nás poslala do CAR. Tam mi robili opakované vyšetrenia, kde sa im všetko len potvrdilo a navrhli mi laparoskopiu (aj hysteroskopiu a ak by sa zistilo, že stena vaječníkov je zhrubnutá, tak by sa rovno spravil aj drilling vaječníkov- dierky do vaječníkov, aby sa uvoľnovali vajíčka).
Uprosila som ich, aby sme vyskúšali najprv liekmi nastimulovať a vyskúšať IUI... Súhlasili... Od 3. DC do 7. DC som brala Clostilbegyt 2 tbl. denne (pijem aj INOFOLIC 2x denne). 9. DC som bola na folikulometrii, kde zistili že endometrium je 3mm (nízke). Na ľavom ováriu mal najväčší folikul 8mm a menší 7mm a na pravom ov. mal folikul 7mm. Doktorka sa netvárila nadšene a že si predstavovali, že budem na ten Clostil lepšie reagovať, ale že to je ešte možno skoro a že mám prísť 12. DC. Prišla som teda 12. DC a zistenie nasledovné: endometrium iba 4mm (veľmi nízke, vraj určite kvoli Clostilu), na ľavom ováriu folikul 14mm a na pravom iba 9mm.

ČO JE HLAVNÉ- povedali mi, že folikul je ... a ten odborný názov som si nezapamätala....ale že to znamená, že ten 14mm folikul pôsobí tak, že v ňom nedozrieva vajíčko. Nechápem tomu však... veď vajíčko je mikroskopické- to znamená, že nie je vidno na utz. a ten folikul narástol pekne- však to je normálny rast 2mm za deň (takže 6mm za 3 dni je podľa mňa ok)....
Povedali, že oni s tým aj v podstate počítali podľa výsledkov HP, že nebudem na Clostil reagovať a že dáme jeden cyklus pauzu a potom vyskúšame nastimulovať Merionalom (to už nie sú tbl. ale injekcie)....

Stretli ste sa už niektorá s týmto????

nina774411
autor
20. feb 2018

Mňa by v postate najviac zaujímalo to, ako resp. podľa čoho zistili, že folikul vyzerá, že v ňom nedozrieva vajíčko... bola som v takom šoku a rozpoložení, že ma to v tom momente nenapadlo sa spýtať...

lienka737
20. feb 2018

Ja som sa pýtala lekára a on povedal, že z ultrazvuku nevieš, či je folikul prázdny alebo má v sebe vajíčko.
Podľa mňa len vychádzali z toho, že na 12ty deň mal len 14 cm, čo je dosť málo, resp. záleží aký dlhý máš cyklus.

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 S duphastonom 26 dňové... no tento posledný čo bol pred braním Clostilu..bol 28 dňový..

lienka737
20. feb 2018

@nina774411 to je krátky cyklus, ja som s clostilom na 10 DC už mala krásny 20 mm.

lienka737
20. feb 2018

@nina774411 z toho vyplýva, že ozaj slabo reaguješ na Clostil. Ešte Ti mohli skúsiť Letrozol, ten tak nevysušuje sliznicu, kedže endometrium si mala nízke. Tie injekcie som nemala, takže neviem zhodnotiť.

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 Ja tam skúsim dnes zavolať a písala som aj svojej gynekologičke, čo si o tom myslí..aj keď je aká je... A tak v podstate nič... čo už.. počkám jeden cyklus..nech si telo pekne odpočinie..a skúsim tie inj. ... tie už dúfam zaberú :/

lienka737
20. feb 2018

Záleží aké Ti dá dávky, ale asi dosť vysoke, ked si na clostil tak slabo reagovala. Inak Clostil sa môže aj viac mesiacov po sebe, aj ked prvý cyklus nezareaguješ, postupne sa môžu vaječníky naštartovať.

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 No dali mi hneď 2 tbl. denne a teraz v podstate už ďalšie cykly nenavrhli... neviem no... asi podľa skúseností a mojho HP..že zbytočne by to do mňa pchali...
A čo mi spomínali práve, že tie dávky budú musieť prispôsobiť tak, aby ak zaberie sa mi nevytvorilo veľa folikov..pretože to dávajú ženám čo idú na IVF a potrebujú získať veľa vajok.... a tu pri IUI ich chcú tak max. 2-3

lienka737
20. feb 2018

@nina774411 jasne, chápem. Tak už len počkať, oni vedia hádam čo robia 🙂
Pozerala som tie Merional injekcie a sú určene práve vtedy, ked Clostil nezaberie. Takže môžeš byt pokojná.

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 noooo... len ja som sa dočítala..že sa stane, že ani na to žena nezareaguje...a to potom už len ten drilling vaječníkov..a na to sa mi nechcééééé :D :D :D

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 Som taký pesimista trošku dosť :D ...Som si natlačila do hlavy, že bude dobre a že Clostil zaberie..aj som tomu uverila..a takto to dopadlo... takže veriť, že zaberie ten Merional..už bude trošku ťažšie pre mňa 🙂 ...ale však snáď to zvládnem :D

snehulienka82
20. feb 2018

Prepac, nechcem byt zla, ale na 12DC by uz folikul mal mat min.20mm, praska okolo 24 mm, takze u teba je velmi maly ten folikul... asi preto hovorila dr. ze tam pravdepodobne nie je vajicko... Drzim moc palce, aby sa vam babo podarilo.

nina774411
autor
20. feb 2018

@snehulienka82 Jj jasné chápem čo myslíš... len čo viem...tak v podstate ovulácia môže byť kľudne 16. DC ... a keby mi za tie 4 dni podrástol o tých 8mm ...tak by ten 16. DC mal tých 22mm .... ako ja nechcem spochybňovať ich rozhodnutie, resp. tvrdenie (čo mi možno nejde :D :D ) ...len proste nechápem, že ako to tam na utz. videli...keď povedali, že sa ten folikul javí ako ... (že v ňom nedozrieva vajo)..toť vše 🙂

nina774411
autor
20. feb 2018

Toto mi teraz odpísala moja gynekologička (citujem):
,,Podľa veľkosti a tvaru folikulu a výšky endometria sa dá povedať, či dozrieva vajíčko, alebo nie. Takže ak sa vyjadrili, že folikul je bez vajíčka, tak to tak je, okrem toho sliznica na tento deň cyklu bola veľmi nízka. Podľa možnosti riaďte sa radami centra. Majú s takýmito prípadmi dlhoročné skúsenosti a veľa úspešných gravidít.´´

snehulienka82
20. feb 2018

@nina774411 pozri, ak mavas dlhsie cykly, tak je pravda, co hovoris. cca kazdy den rastie folikul 2 mm, ale ja nepoznam, ake mas dlhe cykly. zacni merat bazalnu teplotu, podla toho uvidis, ci mavas ovulaciu.

nina774411
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nina774411
autor
20. feb 2018

ZÁHADA VYRIEŠENÁ 🙂

Zistili to pravdepodobne podľa veľkosti a tvaru folikulu a výšky endometria. Pekný deň prajem všetkym :D

nina774411
autor
20. feb 2018

@snehulienka82 A ďakujem za držanie palcov k mimču 🙂

meandbaby
20. feb 2018

Ja som takto chodila rok ako na klavir. Po druhej inseminacii sa nam narodila dcerka. Tiez som mala raz maly folikul raz prerasteny. Na nervy to bolo. Ale treba vydrzat a verit. Mne nechali Clostil

lienka737
20. feb 2018

@nina774411 to je blbosť, mne odborník povedal, že to sa NEDÁ zistiť, či tam vajíčko je alebo nie, jedine pri IVF, ked ich idú priamo vyberať.
Čo sa týka toho 16 DC - pri Tvojom 26 dňovom cykle je 16DC na ovulku neskoro a zvlášť ak užívaš Clostil. Vtedy prichádza ovulácia ešte skor ako obyčajne.
A je pravda, že za deň narastie 2 mm, ale až ku koncu-teda tesne pred ovulkou.

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 oni netvrdia, že tam vajíčko nie je.. Ale ze ten folikul je... (moja chyba ze som si nezapamatala odborný nazov) a keď som sa opýtala co to znamená, povedali, že vyzerá tak ze v ňom nedozrieva vajíčko... Preto som sa tu pýtala, ze ci sa niekto a tým stretol a ze ako to zistili.. Keďže vajo nie je vidiet

nina774411
autor
20. feb 2018

@lienka737 jaj ty si reagovala na slová gynekologicky.. Asi sa len blbo vyjadrila.. Pretože minule mi práve ona hovorila o tom ze sa iba pri ivf odber dá zistiť ci vo folikul je alebo nie je vajo

mina2415
22. feb 2018

Nina774411 Ahoj ideš na iui? Kde chodis do centra? Ja som na tom podobne včera som bola na folikometriu 12dc A 13mm folik A drobné folikuli tak som sa tesila že idem na iui A toto má dosť prekvapilo. Teraz zase cakat na menzes A odznova clostylbegypt. ...Vždy som mala krasne folikuli A teraz toto? Taká som sklamana že až.

nina774411
autor
22. feb 2018

@mina2415 Ahoj nie.. povedali, že folikul vyzerá že v ňom nedozrieva vajíčko... takže ani nedali Pregnyl a ani nejdem na IUI... Povedali, že ma nechajú jeden cyklus odmenštruovať bez stimulky, aby si telo odpočinulo a ten ďalší (čiže aprílový) cyklus nasadia merional (najnižšie možné dávky) a uvidia ako zareagujem....

nina774411
autor
22. feb 2018

@mina2415 Chodím v Bratislave, CAR na Antolskej 🙂

mina2415
23. feb 2018

@nina774411 držím ti palce si mala ísť teraz na prvé iui.?dúfam že nestimulovanom cykle to vyde.

nina774411
autor
23. feb 2018

@mina2415 jj mala som ísť.. Ale skonštatovali že neragujem a ani nedali recept na pregnyl a ani nenaplánovali iui... Budúci piatok tam idem a dohodneme co ďalej, napíšem.. A ďakujem 😊

mina2415
23. feb 2018

Som zvedavá ako to budeš mať bez stimulky 😊

maminka1986
23. feb 2018

@nina774411
@nina774411 ahoj ja som na clostyl nereagovala pri plnej davke 3x1...1x ano potom nie a urobili sa mi velke cysty
Vyslo az ivf....a to ci tam vajicjo je neviem ako dokazu zistit mozno uz vedua podla tvaru...inak ba nizku sliznicy odporucam alchemilku...

nina774411
autor
24. feb 2018

@maminka1986 jj no asi podľa tvaru a veľkosti... Idem tam v piatok, tak sa na to vyslovene opýtam a dám info 😉

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre