Druhý pokus umelého oplodnenia - cena, priebeh

tajnickaaa
17. sep 2021

Ahojte, s priateľom sa chystáme absolvovať umelé oplodnenie, nakoľko sa bezúspešne snažíme viac ako 2 roky a už nevládzem zažívať tú bezmocnosť každý mesiac dookola.

Do centra sa ešte len chystáme, zatiaľ čakáme na výsledky druhého spermiogramu po polroku, prvý bol veľmi zlý - Oligoasthenoteratozoospermia - celkový počer spermií - 0

V odporúčaní máme ICSI s rizikom. Chytá ma zúfalstvo. Niečo si o tom študujem, čítam rôzne fóra, diskusie, články, cenu síce presnú neviem, ale približne viem kde sa to pohybuje.

Avšak absolútne nikde som sa nedopátrala k informácii o tom, koľko bude stáť, ak prvý pokus bude neúspešný. Zaujímalo by ma či sa platí zase plná suma, rovnako ako prvýkrát, alebo sa doplácajú už len nejaké zákroky, prípadne lieky atď. Neviem si predstaviť koľko peňazí si ma človek pripraviť, ak to na prvýkrát nevyjde, čo sa bohužiaľ bežne deje :(

Je tu prosím niekto, kto absolvoval viacero cyklov (ICSI) prípadne aj iný druh a vie ma nejako približne usmerniť?

Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem všetkým s podobným problémom štastný koniec 🙂

fleur1111
17. sep 2021

@tajnickaaa neviem ako to je s tými spermiami v počte 0, ale čo sa týka celkového postupu IVF, tak poisťovňa ti preplatí 3 cykly. ICSI je doplnková metoda - tu si platíte sami. Veľa spraví vyber centra, z vlastnej skúsenosti Gyn Fiv ani neskúšaj.

tajnickaaa
autor
17. sep 2021

@fleur1111 3 cykly znamená, že ak sa nepodarí prvý pokus, ďalšie dva uhradí ešte poisťovňa? ale určite tam bude aj nejaký doplatok napr. za ďalšie lieky atď predpokladám... neviem čo nám bude reálne odporučené, či IVF alebo ICSI, to ICSI máme napísané v spermiograme... Áno GYN FIV už žiaľ máme odskúšané aj zavrhnuté ... jediné šťastie že som odtiaľ zutekala ešte v počiatku, odtiaľ mám akurát tak nepríjemný zážitok na celý život :-/ premýšlame nad Gyncare v Nitre, nakoľko je nám to najbližšie a zatiaľ som čítala len samé dobré recenzie. Dúfam, že aspoň takto sa nám pošťastí 🙂

evaachesa
17. sep 2021

@tajnickaaa IVF (in vitro fertilization) čiže umelé oplodnenie je celý proces. Icsi, picsi, macs, atď sú metódy použité k umelému oplodneniu. Poisťovňa prepláca 3 celé cykly kde hradia cca 1000e plus nejaké doplatky za lieky. Cena závisí od metód aké si priplatíte (špeciálny inkubátor pre embryá, embryo glue, hatching blastocysty atď.) a tiež od počtu oplodnených vajíčok a teda embryí. My sme mali prvý krát len 3 embryá a stálo nás to cca 1200€ čo sme doplácali z vlastných zdrojov. Keďže ani jeden pokus nevyšiel, absolvovali sme ďalšie IVF a stálo nás to cca 1500€. Do toho treba zarátať ešte lieky ku každému cyklu cca po 300€? Už si nepamätám presne.
Ak ale priateľ nemal žiadne spermie a teoreticky ich nebude mať ani teraz, tak asi bude musieť podstúpiť nejakú liečbu a možno operáciu kvôli odobratiu spermií. Berie nejaké vitamíny na "zlepšenie" spermiogramu?

joannita
17. sep 2021

@tajnickaaa za mna zasa naopak, gynfiv urcite vyskusaj. Ja som skusila asi 4 kliniky a gynfiv urcite nejlepsi. Tam som konecne aj po 11 rokoch otehotnela a 3x. A poznam osobne 7 parov, ktori "odtial maju dieta" 😊 Ono vies, mozno nejaky dr nemal svoj den a zdal sa ti neprijemny, ale ver mi, z toho ze mas mileho lekara neotehotnies. A viem o com hovorim.
No poistovna sice "preplaca" 3 cykly ale preplaca asi len 1000e. Dalsiu cca 500 az 1000e platis sama za lieky, vykony atd atd.
Toto cele zahrna to (1 cyklus) ze ta nadopuju hormonmi, odoberu vajicka, oplodnia spermiami a caka sa kolko embryi vznikne. Ak len napr. 2 embrya, vlozia ti ich a ak sa neujmu, 1 cyklus skoncil a mozes ist na druhy a plati odznova to co pisem.
Ak ale v 1 cykle vznikne viac emryi, ja som mala napr. 9, tak potom uz len chodis na vklady vramci toho cyklu a platis uz len za vklady, to bolo tusim okolo 150 az 200 eur.

evaachesa
17. sep 2021

@tajnickaaa presne tak ako píše @joannita ešte si treba prirátať aj tých cca 200e za každý ďalší vklad embrya (KET). Prvý vklad (ET) je v cene.

tajnickaaa
autor
17. sep 2021

@evaachesa od marca a vlastne už niekolko mesiacov predým pravidelne užíva FOLANDROL, plus od Marca aj nejaky komplex vitamínov v ktorých je obsiahnuté všetko čo nám bolo odporúčané, sprchuje sa v studenšej vode, trochu obmedzil fajčenie a alkohol samozrejme (nieže by predtým nejako veľa pil :D) ... každopádne už tomu trošku lepšie rozumiem, veľmi pekne Vám ďakujem dámy... veľmi sa bojím čo bude, čo nám zistia, čo nám odporučia a hlavne aký bude výsledok toho celého snaženia sa a tej kopy peňazí čo to bude stáť :( mám z toho hlavu v smútku, nevládzem nad tým už ani premýšlať, ale zisťujem si všetko čo sa len dá, aby som bola pripravená na všetko čo príde...

oslo1
18. sep 2021

Ahoj, my ked sme pred rokmi zacinali IVF, tak muz Mal 0 spermii.
Dnes mame vlastne biologicke dieta, muz je jeho biologickym otcom.
Muz Mal chirurgicky odobrate spermie, neskor ich uz AJ v ejakulate Mal pritomne.
Drzim palce

evaachesa
18. sep 2021

@tajnickaaa úplne chápem tvoje pocity. Nám sa to podarilo až po 2 rokoch a 2 ivf, celkovo 4tom vklade.
Máš aj ty porobené všetky vyšetrenia? Endokrinologia, hematologia, reprodukčná imunológia, genetika vás oboch?
Môj muž mal tiež zlý spg, no mal spermie. Bral tiež folandrol, no po vyše pol ročnom užívani mal ešte horšie výsledky. Pored 2ivf sme to všetko poňali oveľa ráznejšie. Ja som si obehala vyšetrenia čo mi chýbali - hematologiu (nasadené železo pre nedostatok a anopyrin na riedenie krvi len preventívne) a reproimuno, kde sa u mňa našiel imuno problém - zvýšené nk bunky a nedostatok vitamínu D. Pred aj po vklade až do 16tt som musela chodiť na infúzie intralipidov. Mužovi som namiesto folandrolu nasadila vitamíny (maca, selén, zinok, vitamín C, vitamín D) a tiež úplne obmedzil alkohol aj keď pil len príležitostne a tiež prestal úplne fajčiť (tiež nefajčil veľa). Vyšetrenia spolu s výsledkami trvali presne 6 mesiacov, no stálo to za to. S tými nk bunkami by som pravdepodobne nikdy alebo len veľmi ťažko otehotnela keďže moje telo bojovalo voči embryu a snažilo sa ho vypudiť. Mužovi sa za ten čas neuveriteľne zlepšil spg. Pri druhom ivf sme už pridali aj MACS metódu kde sa vyselektujú len tie vhodné nepoškodené spermie.
Ja by som už teraz každému poradila kompletné vyšetrenia pred ivf. My sme to prvé podstúpili zbytočne. Veľmi silno držím palce a hlavu hore. Určite sa vám to podarí, len treba veriť ☺️🍀❤️

fleur1111
18. sep 2021

@joannita zaujímavý názor, potom bez nálady bolo vtedy viacej dr, keďže sme si doplácali aj XY metód a nepodarilo sa. Vraj sa moje vaječníky nedaju nikdy dobre nastimulovat (vraj kvôli PCO). A zvláštne je, že keď sme sli do iného centra, všetko sa podarilo na prvý krát vrátane vkladu.

joannita
18. sep 2021

@fleur1111 🤷‍♀️ ako pisem, ja som bola v Iscare, Repromedica, Reprofit Brno a gynfiv. Za 11 rokov som bola v dost zbehla v tychto veciach, tak neskromne viem celkom relevantne porovnat.....
V gynfiv dr. Harbulak bol prvy doktor (gynfiv bolo posledne centrum ktore som skusila), ktory mi vsetko super vysvetlil, vzdy bol pripraveny, vedel co sme robili naposledy, bol priamy, ano noekedy az moc a niekedy ani nemal svoj den, ale ako lekar 👌👌👌 Top. V Gynfive som sa po tych rokoch dokonca dozvedela, ze je moznist spravit nejake gemeticke vysetrenie, imunologiu a hematologiu, co som z ostatnych centier netusila, nikde mi to nenavrhli. Dokonca Gynfiv bol v porovnani s ostatnymi najlacnejsi. A teda ako bonus som 3x otehotnela, aj ked teda ani raz nie do stastneho konca. V klinikach predtym len hokusy pokusy a nic.
Najhorsie centrum za mna iscare Ba, konkretne doc. Valky, tam som stravila 5 rokov a doteraz to lutujem. A to neriesim to ze tam som neotehotnela, ale ten pristup 🤦‍♀️ Nikdy nebol pripraveny, pytal sa ma co sme robili naposledy a cu si nepamatam co chcel robit 🤦‍♀️ furt som tam len chodila a chodila a vlasne sme nic nerobili.
Tak neviem 🤷‍♀️ ano pocula som na GF aj zle recenzie, ale ja som bola u jich 3 roky a za mna su najlepsi....

fleur1111
18. sep 2021

@joannita ja som tam bola zhruba pred rokom, tak mám relatívne čerstvé skúsenosti, možno niekedy boli dobrí, ale zrejme už to nie je to, čo to bývalo. Mna sa snažili presvedčiť na darcovské vajíčka (samozrejme mali by z toho viac €) keď som bola v Heliose, tak len krútili hlavami, že vôbec by ešte moje vajíčka nezavrhovali. V GF mi nastimulovali tri vajíčka, z toho mi vznikli dve embrya a podľa nich potrebujem darcovské? 🙈 V Heliose sa podarilo odobrať 8 a z toho som mala 5 blastocyst, tak zrejme nebola chyba vo mne, ale v zle nastavenej stimulácii. Po 2-3 mesiacoch v Heliose som konečne zostala tehotná, tak zrejme nie sú odborníci ako odborníci, ktorí sa snažia len zarobiť na cudzom nešťastí.

joannita
18. sep 2021

@fleur1111 ja som bola 2 roky dozadu naposledy, tak tiez to nebolo davno.
Vies ono nie kazdemu vsetci ulahodia, rovnako ako urcite zas niekto nadava na Helios kde si bola ty spokojna, tak iny nadava na GF. A niekto bol zas isto spokojny v Iscare, ja som ich uplne zavrhla 🤷‍♀️

joannita
18. sep 2021

@fleur1111 a mam kamosku, ktora teraz bola na IVF v GF a je tehotna. Tiez spokojna... 🤷‍♀️ A Uz ma jedno dieta tiez "z gynfivu"

fleur1111
18. sep 2021

@joannita v poriadku, ale v mojom prípade jej nemôžem napísať, aby šla do GF, keď viem ako mne odflákli stimuláciu. Ale je pravda, že nie každé centrum vie riešiť komplikovanejšie prípady. To chce naozaj profesionálov.

joannita
18. sep 2021

@fleur1111 ja som inak mega komplikovany pripad btw 😁 naozaj. A u nich sa mi to podarilo oo 11 rokoch 💪 v GF su profici urcite.

fleur1111
18. sep 2021

@joannita no pokial o tom nemáš problém napísať, naozaj by ma zaujimalo ako veľmi si bola komplikovana a čo s tebou porobili keď práve týchto vychvalujes 😁 nepíšem to v zlom, ale ja mám doteraz na nich ťažké srdce, preto žasnem nad tým co píšeš 😁

joannita
18. sep 2021

@fleur1111 amh 0,1, FSH velmi vysoke hematologia zla, imunologia zla. V skratke napisane. Naozaj velmi v skratke.
Akoze ak potrebujes mat posledne slovo, nechavam ti ho, lebo zjavne potrebujes.

fleur1111
18. sep 2021

@joannita neviem čo sa rozculujes, len sa pýtam 😃

zadana19
18. sep 2021

@fleur1111 ja by som ginfiv tiež neodporúčala nikomu... Skúsenosť s minulého roku

85zuz
18. sep 2021

@zadana19 môžem sa opýtať akú ste mali skúsenosť s nimi vy ? Ďakujem

maja_5
19. sep 2021

@tajnickaaa ahoj, my mame za sebou umele oplodnenie IVF dlhy protokol v Kosiciach- cele to dopadlo katastrofalne, mame ten isty problem ja som zdrava ale manzelov spermiogram je zly, clovek caka ze za tie peniaze dostane viac, aspon pristup. Zaplatili sme v Heliose svojich penazi 1800eur * poistovna, netreba sa vsak vzdat ak to niekde nevyjde🙂 samozrejme treba ist skusit inde, teraz chodime do IVF Zlin vypocitali nam to o skoro 1000e lacnejsie, pristup ku klientom je tam naozaj skvely, personal, vsetko tip top zatial, tak verime, ze nam to vyjde na druhykrat🙂

andrea_82
19. sep 2021

@joannita ja nemam na doc. Valkyho tiez dobre spomienky. Este pre 14 rokmi sme boli v Iscare na 1. IVF, odobrali len 3 vajicka, oplodnili 2 a ku vkladu ani neprislo. Vzdy sme tam dlho cakali a doplacali nemale peniaze. Citila som sa tam len ako jedna z mnohych. Uz len to, ze nas z cakarne volali ako cislo, nie ako cloveka. Potom sme presli do Ferticentu a tam to bolo super. Skoro za nic sme nedoplacali, odobrali podstatne viac vajicok a aj pristup bol ovela lepsi. Odtial mame syna.

tajnickaaa
autor
21. sep 2021

Ja v GynFiv žiaľ nemám dobrú skúsenosť s doktorom Harbulákom... akonáhle sme opustili kliniku, plakala som celú cestu domov, taký zlý pocit vo mne ešte nikto nevyvolal. Teraz by sme chceli skúsiť Gyncare v Nitre, zatiaľ som na nich nič zlé nečítala ani nepočula, tak dúfam že to bude dobrý výber, držím nám všetky palce a verím, že raz nám to čakanie, beznádej a zúfalstvo vynahradí to malé klbko lásky na celý život a všetko trápenie pominie <3

fleur1111
22. sep 2021

@tajnickaaa úplne ti rozumiem. Keď som sa ho ja pýtala, či predtým netreba nejaké vyšetrenia, tak sa začal smiať, ze načo keď nemam za sebou potrat a hneď nám začal tlačiť špeciálne metody, ktoré budeme potrebovať. V návale zúfalstva (všetci, čo sme sa ťažko dopracovali k dieťaťu si to vieme predstaviť) sme si dali aj take metody, ktoré sa postupom času ukázali ako úplne zbytočne (napr embryoglue). Nechali sme tam neskutočne množstvo peňazí a v podstate za nic. Nech mi nikto nehovorí, ze tam v prvom rade nejde o €. Nie sú charita, tomu rozumiem, ale za tie peniaze by sa patrilo poskytnúť úplne inú starostlivosť a hlavne odbornosť.

fenakova
11. okt 2021

Ahojte žienky.... Možno sa tu najde nejaky pár ktory má podobný príbeh ako my...s manželom sme sa snažili rok o bábätko s prestávkami ... keďže sa nám nedarilo chceli sme vedieť ci všetko je v poriadku... manžel išiel na spermiogram a zistilo sa že ma oligoastenoteratozoospermiu... čiže malo spermií okolo 6 mil.morfologia 0 ...podstate spermie su pomalé a zdeformované..po 3 mesiacoch bol na kontrolný spermiogram výsledky nezmenené... čiže nás posielajú na umelé oplodnenie keďže prirodzenou cestou počať je šanca nulova... pochádzame od Prešova a nevieme vôbec pre ktoré centrum sa máme rozhodnúť kde to je najlepšie možno sa tu najde nejaký pár ktorý si tým prešiel a mal rovnakú diagnózu a bude nám vedieť poradiť budem zo srdiečka vďačná

85zuz
12. okt 2021

@fenakova Ahoj, moja sesternica bola na IVF v Heliose v Košiciach minulý rok. Ona endometrióza, manžel už teraz azoospermia a na prvýkrat sa im podarilo. Chlapček má už skoro 3 mesiace 🙂 My zase máme astheno... s 1% morfológiou a tiež prirodzene ani náhodou. Mali sme 4 blastocysty a teraz čakáme na náš druhý KET. Prvý sa bohužiaľ nepodaril. Sme ale v BA v CAR. Držím silno palce. 🙂

fenakova
12. okt 2021

@85zuz ďakujem krásne 🙂a boli spokojní s heliosom v Ke? Kolko platili ? Bolo im preplácane poisťovňou? Bojim za všetkého čo nas caka :( ale hlavne nech sa nam to podarí 🙏

85zuz
12. okt 2021

@fenakova áno boli spokojní. Čo mi vravela tak cca 1700,- eur ich to vyšlo. Akože nie je to ľahké, hlavne ta príprava, ale dá sa to zvládnuť. Len nech sa všetko podarí ako sa má 🙂

fenakova
12. okt 2021

@85zuz a im to poisťovňa nepreplácala nič?

85zuz
13. okt 2021

@fenakova To už je aj s preplatením od poisťovne. Je to finančne náročne. :( Nás to vyšlo ešte viac. Hlavne injekcie a lieky, tie ich techniky ISCI v CAR a mrazenie ak je nutné.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre