Ahojte, mate skusenosti s IVF ak vas partner mal zlu morfologiu (moj 1,5%) a 30% DNA fragmentaciu? Mame uz jeden potrat za sebou co to mohlo sposobit. Navrhli IVF no bojim sa , ze ake mame sance.
@charlotta3085 ahoj, my sme mali dobrú morfológiu iba 1 percento, inak všetko katastrofa, motilita, koncentrácia, počet, dna fragmentaciu 27 percent. Pri IVF sme mali ICSI, MACS (splnili sme potrebnú koncentráciu spermií), na PICSI sme nemali dostatočnú motilitu. Dane metódy sa robia práve pri zlom SPG a zlej dna fragmentacii - aby sa vybrali co najviac dobre spermie. IVF bolo úspešné na 1x, dali sme si aj genetiku embryí, keďže nám ju odporučili kvôli tej fragmentacii a tým pádom sa vkladalo iba zdravé embryo. To bola u vás pravdepodobne príčina potratu, zlá genetická výbava embrya, keďže spermie nesú zlu DNA informaciu. Nevesaj hlavu, šanca cez ivf vždy je, aj keď treba rátať s tým, že je to tiez boj na dlhé lakte, stojí veľa psychicky síl aj peňazí, ale výsledok stojí za to 😊😊😊
@ikuska187 dakujem za povzbudivu spravu a gratulujem k babatku 🙂 Nam povedali tiez , ze jedna z tychto metod sa bude musiet pouzit, koli poistovni potrebuju o dva mesiace spravit este jeden test no a dufam, ze by sme stihli jeden vklad do Vianoc. Mozem sa este opytat , ze kde vam to robili? My mame ist do Sanatoria Helios v BB. Dakujem 🤗
@charlotta3085 my sme chodili do Reprogenesis Brno. A nefixuj sa na dátumy pri ivf, bo budeš sklamaná. Ivf je veľká skuska pokory a trpezlivosti. Od prvej konzultácie v CAR do vkladu ubehol rok aj 3 mesiace a to sme do CAR šli až po všetkých vyšetreniach 😊 vie sa to kadejako aj ponaťahovať, aj skomplikovať, ale treba sa vždy sústrediť na cieľ 🤰my sme mali mat tiež vklad v decembri a skončilo to veľkým plačom, preto to píšem 😊 ale odklad nie je neúspech 😊 len človek je už tak nasponovany, že to chce hneď a teraz.
@ikuska187 jasne dakujem , chapem , ucim sa tej trpezlivosti uz roky 😊 Nam to tak povedla doktorka, ze by sa to dalo stihnut do Vianoc a ja som sa jasne toho hned chytila 😊 Vraj by sme nemali cakat velmi, ze mam vyse 35 . A preco vlastne ste museli tolko cakat? Urcite treba pockat co oni povedia. Moj muz zlaty je z toho vsetkeho v soku ,ze mal take vysledky a nasadil si strasnu dietu, lebo ma trosku nadvahu a dufa, ze sa vysledky zmenia. Doktorka povedala, ze sa mozu trosku , no ze zazraky nemame cakat.
@charlotta3085 môj prestal piť alkohol, užíval vitamíny, viac sme sa hýbali, pomohlo v zmysle - aspoň bolo co vyberať na ivf. Komplikácie na mojej strane, najprv sa posunulo ivf bo tesne pred som začala krvácať, polyp z toho bol, čiže von a 4 cykly čakať a ja mam PCOS, takže mam dlhé cykly. Potom nechodila KETova menštruácia, po stimulke som mala vykyv a 3 mesiace nič. A keď teda december prišiel a mali sme stihnúť vklad pred Vianocami, na kontrole sliznice ďalší polyp a ďalšia stopka na 4 cykly, čo pre nás znamenalo ďalší pol rok. Tými chlapmi to vždy riadne zamava.
Ahojte, moj partner ma dna fragmentaciu 37%, v jednom care nam povedali, ze je potrebne IVF PICSI+MACs, v 2 CARE nam povedali, ze IVF nie je potrebne, ze to neni taky hrozny nalez, urolog povedal, ze do 30% je to v pohode a tiez netreba ziadne IVF. Tak som z toho celkom zmatena, kedze niekde som nasla, ze pomaly donora navrhuju nad 30%... Viete poradit?
@charlotta3085 ahoj, my sme mali taku istu fragmentaciu a morfologiu sme mali len 1%. Akurat pocet spermii bol nad normu, cize bolo z coho vyberat. Spermie este vyselektovali cez microfluiding sperm sotring, aby zostali len tie najkrajsie. Metodu sme mali ISCI. Dnes uz mame doma male krasne urevane ale zdrave dietatko 😊 tak drzim palce❤
Dakujem baby, my vsak s otehotnenim problem nemame, avsak potrati sa vzdy v 7 tyzdni.
@suzanca86 tak potom ti nič iné neostáva MACS PICSI genetika embryi, 1 ok embryo neznamená, že chyba nie je v genetike. To mohla byť kľudne nahoda, resp situácia v danom momente v maternici 🤷♀️ to ti nikto nepovie. To sa teraz stalo mne. Len s tým, že ja viem, že teda maternica to nedala. Embryo bolo ok.
@suzanca86 ono keď už nikto nevie kde je problém (bohužiaľ je mala šanca že sa ten problém reálne nájde a pomenuje), tak genetika a zle vajíčka či spermie sa zvyknú hovoriť ako dôvod. Ja som potratila 5x…3x z toho som mala kyretaz a plod bol geneticky testovaný a uuuplne v poriadku. Manžel mal spermie vždy ok, až pri piatom tehotenstve morfológia 1% a tiež DNA fragmentácia vysoké percento, lenže množstvo a pohyb mal zase nadpriemerne výsledky a nikto to tým pádom neriesil. Veľa lekárov nám už povedalo, že IVF nie je pre nás cesta keďže vždy otehotniem. Ze IVF je len iná cesta k tehotenstvu ale nikto mi nezaručí ze po IVF nepotratim. Vraj aj keby to bol geneticky problém tak rozhodne nie 5x za sebou! Hlavne ak ani jeden z nás nenesie nejakú zlu dna ci jasný problém (boli sme testovaní a nemáme nič, ani jeden z nás a aj ako pár sme kompatibilní). Vraj možno jeden z tých 5 potratov bola genetická príčina - blba náhoda - rozhodne je tam však skoro nulová šanca že by to bolo za sebou keď sme obaja zdraví a tiež ze by morfologicky zlá spermia prirodzene oplodnila vajíčko tak jednoducho. Čiže celé je to jedna veda, bohužiaľ názory sa rôznia, píšem ti len čo sme už zažili my a teda pochodila som veľa lekárov na SR aj v zahraničí….🤷♀️
@luckamjar chapem... no ved my tiez rok a pol chodime po lekaroch a kazdy hovori nieco ine... a skusili ste IVF? podarilo sa? Ja neviem, ci skusit to IVF, ono tiez 3x po sebe to nie je nahoda.. Ono aspon by vybrali tu naj spermiu (to hadam vedia s MACs a PICSI a naj embryo i ked neviem, ci tak skoro to vedia vobec vybrat, kedze mne to embryo vzdy odumre okolo 7 tyzdna...
@luckamjar @suzanca86 @charlotta3085 Baby, mate nieco nove ?
@niky_d kde vám robili tento soermiogram? My sme boli na xy miestach a max čo dokázali v 1 centre bolo stanoviť, koľko %hlaviciek, stredov a bičíkov je zlých, nič bližšie k tomu, v com sú (hlavičky) zle. Či sú malé, či krivé atd. Hoci ma to dosť zaujímalo, keďže muž mal 99% patológiu. Predpokladám, že 3x plus znamená vysoká miera fragmentácie. Tu sme mali vyšetrovanu v 3 centrách a všade sme dostali cislo, napr 14% fragmentovanych… držím palce
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@charlotta3085 @charlotta3085 dna fragmentacia 30% je uz celkom dost. Co vam odporucili na selekciu spermii? Zvykne sa robit pICSI alebo MACS, ale pri mnozstve nad 30% sa uz tusim odporuca metoda odoberu spermie priamo zo semenikov, TESE ci MESA, uz neviem (oni sa zvyknu polamat niekde cestou, mozu tam byt rozne prekazky a vplyvy, preto tieto cerstve byvaju v lepsej kvalite).